Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa - z automatyką, czy bez??

Recommended Posts

Pewnie za chwilę forumowiczka cieszynianka zarzuci mnie kilkunastoma linkami do tematów bram garażowych :D, jednak odpowiedzi na moje pytanie i wątpliwość nie znalazłem :-?

No właśnie... jakie są Wasze doświadczenia? Dodam, że chodzi o bramę do garażu jednostanowiskowego (do dwu- bym się na pewno nie zastanawiał). Nie chodzi mi też specjalnie o oszczędności, tylko zastanawiam się czy jest sens? Jak to się sprawdza na co dzień? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

odpowiedź jest jedna. tylko automat i jak masz jeszzce bramę to też automat. Uzasadnienie krótkie. Przynajmniej dwa razy dziennie (do i z pracy) trzeba otworzyć bramę jedną i drugą. Za każdym razem wychodzić z samochodu, zeby otworzyć bramę wjazdową i bramę garażową. dawa trzy miesiące wytrzymasz, a kilka lat?

Oczywiście tylko automat i to w obydwu bramach(posesja,garaż).Na codzień napewno wygodniejsze.Poza tym lepiej założyć ,bo i tak po paru latach stwierdzisz,że automat jest potrzebny i wygodny.Nawet jak samochód będzie stal na zewnatrz,to i tak idąc do garażu często masz zajęte ręce i otwieranie jest kłopotliwe. :lol:

Nie jestem specem w bramach.. ale z moich tegorocznych obserwacji wynika jasno: automat, szczególnie przy szerokiej bramie.

Producenci piszą "nie zaleca się stosowania bram w ciemnych kolorach w nasłonecznionych miejscach" - tzn że do okien orzech mam brac bramę białą?

Automat to dodatkowy punkt "trzymania" bramy - jeśli miałoby coś sie odkształcać to ramię automatu dopchnie bramę na środku.

A wygoda? to bezdyskusyjnie...

Pewnie za chwilę forumowiczka cieszynianka zarzuci mnie kilkunastoma linkami do tematów bram garażowych :D, jednak odpowiedzi na moje pytanie i wątpliwość nie znalazłem :-?

No właśnie... jakie są Wasze doświadczenia? Dodam, że chodzi o bramę do garażu jednostanowiskowego (do dwu- bym się na pewno nie zastanawiał). Nie chodzi mi też specjalnie o oszczędności, tylko zastanawiam się czy jest sens? Jak to się sprawdza na co dzień? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

A właśnie, że nie :lol:

Jeśli nie ogranicza Cię kasa, to się nawet nie zastanawiaj, tylko dawaj automat i to bez względu na to, co będzie stało w garażu na początku. Wcześniej czy później odgruzujesz garaż i wstawisz tam samochód i wtedy będziesz się cieszył, że jest automat. (Otwieranie/zamykanie podczas ulewnego deszcu, zamieci, huraganu - brrrrrrr :-? ).

:wink:

Witam

Jezeli zamierzasz niezbyt często korzystać z garażu jako parkingu dla samochodu to moim zdaniem lepiej bez napędu. Jeżeli w grazu będziesz trzymał narzędzia ogrodnicze itp to bedzie Cie denerwowało to że pilot bedzie zawsze gdzies daleko. Do tego jeszcze dojdzie czekanie za każdym razem az brama sie podniesie. Przy ręcznym podnoszeniu jest szybciej.

Natomiast jeżeli praktycznie codziennie wjeżdzasz do garażu samochodem to raczej warto założyc napęd.

P.S.

Ja nie założyłem i nie żałuję choc czesto korzystam z garażu.

Pzdr

QbaB

Witam

Jezeli zamierzasz niezbyt często korzystać z garażu jako parkingu dla samochodu to moim zdaniem lepiej bez napędu.

[...]

Natomiast jeżeli praktycznie codziennie wjeżdzasz do garażu samochodem to raczej warto założyc napęd.

I tu masz wszystko co trzeba :)

Samochód -> Lenistwo -> Napęd :)

Narzędzia (traktor, kosiarka) -> Bez Napędu.

Sam mam 3 garaże/bramy ... w 2 napęd dla samochodów i 3 ręcznie.

[

Przy bramach Normstahl w komplecie jest przewód (kilkanaście m) który podłączasz do napędu a na drugim końcu montujesz wyłącznik dzwonkowy (ja mam przy samej bramie) i po kliknięciu (bez pilota) otwierasz :D

No ale jakieś zabezpiecznie by nie otworzył każdy kto ma dostęp do przycisku musi chyba być ?

Pawlok