Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa - z automatyką, czy bez??

Recommended Posts

[

Przy bramach Normstahl w komplecie jest przewód (kilkanaście m) który podłączasz do napędu a na drugim końcu montujesz wyłącznik dzwonkowy (ja mam przy samej bramie) i po kliknięciu (bez pilota) otwierasz :D

No ale jakieś zabezpiecznie by nie otworzył każdy kto ma dostęp do przycisku musi chyba być ?

Pawlok

Chyba, że ten przycisk jest w środku? Ale to nie załatwia tematu otworzenia bramy z zewnątrz bez pilota :wink:

• 1 month później...
Witam. podkleję się z moim pytaniem o automatyczną bramę wjazdową na posesję. Zastanawiam się nad taką, wiem , że wygodna i praktyczna ale mam pewną wątpliwość w tej kwestii. Jak taka brama sprawdza sie u posiadaczy psów i to więcej niz jednego ? Nie wiem, czy moje psiaki będą próbowac uciekać, czy nie- jak jest z innymi? wiem, że to sprawa charakteru psa, ale moze jakies rady?

Kolega miał bramę z automatem. Coś mu się popsuło ... i tego nie naprawia. Już od ponad roku. Otwiera bramę ręcznie. Kasę ma !

Automat to wieczne poszukiwanie pilota.

Pilot zadziała i z domu i nie raz zdarzyło mi się że garaż był otwarty przez całą noc.

Czasami wychodzę z domu tylko z pilotem do bramy na spacer (kluczy do domu nie zabieram - po co - mam pilota :))). Nie wiem co zrobię jak w międzyczasie zabraknie prądu - chyba pójdę na dłuższy spacer.

Dla mnie to wygoda ... ale i kłopotów sporo z tym może być.

Kolega miał bramę z automatem. Coś mu się popsuło ... i tego nie naprawia. Już od ponad roku. Otwiera bramę ręcznie. Kasę ma !

Automat to wieczne poszukiwanie pilota.

Pilot zadziała i z domu i nie raz zdarzyło mi się że garaż był otwarty przez całą noc.

Czasami wychodzę z domu tylko z pilotem do bramy na spacer (kluczy do domu nie zabieram - po co - mam pilota :))). Nie wiem co zrobię jak w międzyczasie zabraknie prądu - chyba pójdę na dłuższy spacer.

Dla mnie to wygoda ... ale i kłopotów sporo z tym może być.

Jakich kłopotów ?? - mam / użytkuję bramę z napędem i na pilota / już ponad 3 lata - nic mi się jeszcze nie popsuło i nie widzę powodów aby miało sie zepsuć w przyszłości. Co roku robię sobie przegląd bramy i jej konserwację oraz przegląd napędu.

Żadne poszukiwanie pilota - bo po co? - piloty są w samochodach / przy kluczykach samochodowych / i jeden w domu - nigdy nie zdarzyło mi się aby przez przypadek lub bezwiednie otworzyć bramę pilotem - każdy z nich ma kombinację klawiatury blokującą ich działanie - poza tym mogę zaprogramować napęd tak że po otwarciu bramy przez określony czas ona zostaje otwarta a potem sama się zamyka.

Wychodząc z domu na spacer nigdy nie zabieram pilota od bramy i nie zamykam chałupy od środka.

Automatyka bramy dla mnie to niezaprzeczalna wygoda - zwłaszcza że mam 5-metrową bramę garażową i pomimo tego ze jest dobrze wyważona i w przypadku braku prądu można ja łatwo otworzyć - to po co mam machać rękami i szarpać się z bramą - jak nie muszę ...

:lol:

• 4 weeks później...

QUOTE=finlandia;3957913]Nie jestem specem w bramach.. ale z moich tegorocznych obserwacji wynika jasno: automat, szczególnie przy szerokiej bramie.

Producenci piszą "nie zaleca się stosowania bram w ciemnych kolorach w nasłonecznionych miejscach" - tzn że do okien orzech mam brac bramę białą?

chodzi o to ze przy duzej powierzchni ( a brama zawsze ma dosc spora powierzchnie) pomalowanej na ciemno i ustytuowanej np od strony południowej moze dojsc do odksztalcenia pancerza bramy. To nie jest tak zeby nie montowac tylko "zaleca sie zeby nie montowac"Producenci chronia sie w ten sposob przed ewentualnymi reklamacjami a tak naparwde nei czesto sie to zdarza. zreszta na to nie mozna nic poradzic- jest to stal i ona zawsze bedzie pracowac przy wysokich temperaturach. Wyobraz sobie brame 5x2,5 w kolorze antarcytowym w domu od strony południowej-nie ma sie nagrzewac i juz.

Poza tym orzech czy złoty dąb to nie sa ciemne kolory;-)

Automat to dodatkowy punkt "trzymania" bramy - jeśli miałoby coś sie odkształcać to ramię automatu dopchnie bramę na środku. nic podobnego automat nie sluzy do dopychania czegokolwiek a juz na pewno nie dopchnie odksztalconej bramy

A wygoda? to bezdyskusyjnie...

popieram bez dwóch zdan jak cie stac to od razu automat i do bramy garazowej i wjazdowej nie trzeba wychodzi na deszcz snieg zeby je otworzyc

A jak w takim wypadku sprawdza się otwierana ręcznie...? Lub jakakolwiek inna przerwa w ogrodzeniu?

Pieski trzeba nauczyć kultury.

Psy oczywiscie mozna nauczyć "kultury" , ale zawsze dochodzi ryzyko - ja nie chciałabym ryzykować, że mój zawsze kulturalny pies nagle wyskoczy na psa sąsiada, którego baaardzo nie lubi! przeciez to tylko zwierzaki i nigdy nie przewidzimy co im "strzeli" do głowy! Dlatego to my, właściciele, powinniśmy sie powaznie zastanowić nad swoją wygodą w kompromisie z bezpieczęństwem otoczenia - tak uważam i chyba przekonuje się coraz bardziej do bramy otwieranej siłami własnych rąk, bo wówczas psiaki moge zamknąć na czas otwierania jej w domu

Dla mnie mało wygodne, ale dla otoczenia- bezpieczne