brachol 23.01.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 witam chce postawic sciane 3w 18 cm silka ocieplenie z welny 18 cm i 2 cm wentylacji i sciana oslonowa z silki 8 cm czy w takim przypadku fundament musi byc tak szeroki jak sciana czyli 46 cm czy robi sie to jakos inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 23.01.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Fundament powinien być szerszy o kilka cm od ściany fundamentowej, ale myslę że to powinien określić projektant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Juruś 23.01.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Z reguły fundament jest szerszy od ściany. Przy projektowaniu fundamentów bierze się pod uwagę przede wszystkim parametry gruntowe oraz siły przekazywane na fundament z elementów znajdujących się nad nim. Nie tyle ważne jest więc jakiej szerokości jest ściana, ale właśnie z czego jest ściana, jakie są gabaryty tej ściany, czy jest ona dodatkowo obciążona (np. siły ze stropu, ciężar dachu itd.). Krótko mówiąc w jakim stopniu obciąża ona fundament.Jak na mój gust, bez porady fachowca, który by to sprawdził, nie obejdzie się. Juruś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 23.01.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Mam podobny problemik tj. w projekcie mam ścianę jednowarstwową o szerokości 36 cm pod którą przewidziany jest fundament postawiony na ławie o serokości 50 cm. Będę stawiał z betonu komórkowego o gr. 24 cm docieplonego styropianem 10-12. Czy w tym wypadku ława musi również mieć 50 cm szerokości czy można węższą? Jeżeli można to jaką?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 24.01.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Jeżeli ściana ma trzy warstwy to:a) w przypadku wysokich piwnicznych ścian fundamentowych, np. 24 cm robi się wieniec i na nim można montować ścianę osłonową. Rozwiązanie to jednak często tworzy długi i trudny do ocieplenia mostek liniowy.b) w przypadku niskich ścian fundamentowych 0,8-1,20 cm z podłogą na gruncie ścianę fundamentową robi się też trójwarstwową kotwioną. Ławy należałoby zrobić 70-80 cm zbrojone 4 razy fi 12, a nie z fi 10 i beton B20, choć to też zależy od ID gruntu (nośności). Pamiętać też należy że zgodnie normą można ścianę nośną nawiesić na fundamentowej tzn. może ona wystawać poza obrys ściany fundamentowej do 7 cm, czyli ściana fundamentowa pod Ytong 36 powinien mieć 29 cm. szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 26.01.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Wszystko zalezy od obciazenia i wlasnosci gruntu.Ja mam w projekcie sciane fundamentowa 38 i lawe TEJ SAMEJ szerokosci.POza tym trzeba pamietac, ze modelowo to chyba srodek sciany konstrukcyjnej powinien przebiegac przez srodek lawy, ale przy nie za ciezkim budynku mimosrod jest zdaje sie dozwolony EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 no wlasniemoze ktos jeszcze zabierze glos bo mnei ten temat rowniez interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIBON 16.08.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 JA WIEM ZE SCANA ZEWNEYTRZNA MOZE WYSTAWAC POZA SCIANE FUNDAMENTOWĄ MAX 7CM I TO JEST OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 16.08.2005 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Pani Architekt powiedziała mi,że mur może miec nawis z każdej strony do 6cm.Czyli na ścianie fundamentowej 38 może mieć maks. grubość ściany - 38+6+6 = 50cm.Ale jesli się mylę to proszę poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 16.08.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Wszystko zalezy od obciazenia i wlasnosci gruntu. Ja mam w projekcie sciane fundamentowa 38 i lawe TEJ SAMEJ szerokosci. POza tym trzeba pamietac, ze modelowo to chyba srodek sciany konstrukcyjnej powinien przebiegac przez srodek lawy, ale przy nie za ciezkim budynku mimosrod jest zdaje sie dozwolony EMil minimalna odsadzka ławy fundamentoej w stosunku do ściany to 2,5 cm na stronę. Poza tym ława 38 cm wydaje się trochę wąska, chociaż żeby stwierdzić dokładnie trzebaby było poznać dokładnie projekt, technologie itp. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 16.08.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Mam podobny problemik tj. w projekcie mam ścianę jednowarstwową o szerokości 36 cm pod którą przewidziany jest fundament postawiony na ławie o serokości 50 cm. Będę stawiał z betonu komórkowego o gr. 24 cm docieplonego styropianem 10-12. Czy w tym wypadku ława musi również mieć 50 cm szerokości czy można węższą? Jeżeli można to jaką? Pozdrawiam. coś chyba za bardzo pomieszane. Co rozumiesz pod pojęciem ściana jednowarstwowa gr. 36cm ocieplana styropianem ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 17.08.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ściana wg projektu miała być jednowarstwowa gr. 36 cm bez docieplenia a ja zdecydowałem sie na 2 warstwową tj. 24 + 12. A przecież warstwa docieplenia nie musi sie opierac na fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 17.08.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Oczywiście nie musi. Pod ściane 24 cm wystarczy ściana fundamenowa również 24 cmpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 17.08.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Dla ścian 3 warstwowych - fundament musi być przede wszystkim dostosowany pod ścianę nośną. To ona przenosi znaczne ciężary. Ściana osłonowa przenosi tylko niewielkie obciążenia od samej siebie . Teoretycznie najbardziej korzystne jest aby środek ściany nośnej pokrywał się z środkiem ławy. Przesunięcie osi ściany nośnej powoduje powstanie mimośrodu. Ława pracuje wtedy nierównomiernie. Ja pod ściane 24 cm Uni 220, ocieplenie 12, pustka 2 i osłonowa 10 dałem ławę o szerokości około 60 cm. Ściana osłonowa była na samej krawędni, a nośna wypadła około 12 cm od krawędzi. Zbrojenie 6 *fi 12. Teraz chata stoi i jest wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p l 30.08.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2020 Ja pod ściane 24 cm Uni 220, ocieplenie 12, pustka 2 i osłonowa 10 dałem ławę o szerokości około 60 cm. Ściana osłonowa była na samej krawędni, a nośna wypadła około 12 cm od krawędzi. Zbrojenie 6 *fi 12. Teraz chata stoi i jest wszystko OK. a jakie miałeś wymiary strzemion w ławach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts