mania1220 21.08.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Slonko Ty sie nie boj !!! malowac! matowic! klasc podkladowke ! to jest EASY OK... 1 - do kladzienia bejcy badz czegos jak bejca trzeba sciagnac totalnie cala farbe badz cala bejce zeby sie dostac do drewna - bejca WSIAKA. Wiec musi miec dojscie do otwarych "porow" drzewa. 2 - do malowania farba nie trzeba isc do samego drzewa bo farba nie wsiaka a POKRYWA. 3 - matowienie nie jest takie straszne - Slonko nie bojaj . Ale musisz przejechac papierem sciernym i nie zajmie to duzo czasu - raz w prawo, raz w lewo i po ptokach. Ale zawsze zrobisz malutkie rowki i farba ma lepsza przyczepnosc i nie bedzie schodzic potem. To naprawde zajmuje malo czasu i malo sily i na komode i lozko dwa arkusze starcza i NIE MUSI byc dokladnie w kazdym rowku. Malowanie zajmie wiecej czasu niz przecieranie. Pamietac tylko musisz ze ZAWSZE przecierasz w strone faktury drzewa, zadne kolka i esy-floresy bo potem bedzie widac. Po przetarciu czyscisz mebel z pylu i gotowe do malowania. W niektorych miejscach moze nawet nie widac ze cos przetarlas bo to beda tak mikroskopijne szparki na meblu ze okiem nie widac - ale beda. 3 - podklad - ja klade! dla bezpieczenstwa i lepszego malowania i utrwalenia farby. I powinno sie klasc, ale jak masz lenia to nie kladz tyle ze pojdzie wiecej farby wtedy. Jesli chodzi o podklad - jesli malujesz w spray'u taki sam podklad uzywac, jesli pedzlem/walkiem to tak samo kladziesz podkladowke. 4 - farba - jesli chcesz miec ladne gladkie fabryczne wykonczenie tylko i wylacznie farba w spray'u. Nie pedzle i nie gabki - chociaz sa spece co maja wyrobiona reke i wychodzi ekstra ale niestety - nigdy pedzel i walek i gabka nie dadza efektu jak farba w aerozolu. Nie maluj chalk farba (kredowa). Chalk sa dobre na shabby wykonczenia. Na efekt ktory chcesz u siebie zrobic - aerozol. Niestety nie orientuje sie jakie macie farby ale chyba tej co ja uzywam nie ma - Rustoleum Painter's touch. Farba o ktorej wspomnialas u mnie i o ktorej tutaj piszesz - nie wiem czy tu jest, ja tylko Rustoleum uzywam. Ta sama farba malowalam krzesla, komody, meble i szafki w kuchni i jak pamietasz robilam zblizenia jak wychodzi - jak profeska ze sklepu. Nie, nie moja zasluga - tylko farby Pedzel u mnie w rece jest tylko gdy maluje framugi badz sztukaterie Slonko, siadlam i pogrzebalam na necie w Polsce i macie farby jak ta co ja uzywam - dziajaja na tej samej zasadzie, podaje linka dwoch z nich co znalazlam - widzialam wiecej firm, ale zasada jedna - ze pokryc maja wszystko - plastyk, drzewo, metal itp - to daje gwarancje ze beda mocne i stale. Jest ich wiecej roznych, wiec sobie tu poczytaj i wtedy sprawdzaj w sklepach jakie masz naokolo co maja. http://www.artequipment.pl/p5526,farba-akrylowa-evolution-200ml-green-ral-6018.html http://allegro.pl/farba-emalia-zielona-soczysta-spray-400ml-i5206052105.html musisz tylko wybrac kolor i zdecydowac czy chcesz mat, pol mat, lekko swiecaco czy duzy polysk. Podkladowka - jesli nie maja z tej firmy - moze byc z innej - nie ma znaczenia. Jesli chcesz mebelki na bialo - podkladowka musi byc biala. Na czarno - podkladowka czarna. Na inne kolory moze byc szara. Ale musi byc w aerozolu tak jak farba . Podkladowka jak i farba w spray'u bardzo szybko schna. Zakladajac ze jest ladna pogoda - pomalujesz rano a w poludnie-popoludniu meble mozesz juz ustawiac w domu. Malowane pedzlem dluzej schnie. Bo naklada sie grubiej. Samo malowanie - Podkladowka styknie raz prysnac. I podkladowke i farbe pryska sie warstwami - czyli jedna warstwa zachodzi na druga. Zawsze w jednym kierunku, nigdy esy floresy. Nie zaczyna sie malowania ani nie konczy na meblu - zaczynasz pryska w powietrzu przed meblem i jednym ruchem idziesz w jedna stone i konczysz za meblem w powietrzu - nie prysniesz wiecej wtedy w jednym miescu - wtedy farba scieka bo jest jej za duzo. Po pierwszej warstwie czekasz az przeschnie i nakladasz druga. Czasem i trzecia trzeba poprawic ale to naprawde zabiera malo czasu. Ostatnia zasada - zaloz maske! i cos na wlosy! inaczej bedziesz miala siwe wlosy na glowie i w nosie i beda myslec zes sie nawachala prochow Slonko - wyglada jak duzo instrukcji ale tak naprawde nie jest. Pamietac kilka zasad i jest proste jak budowa cepa. Liczy sie efekt a o to chodzi. Najtaniej wychodzi malowanie pedzlem, jasne, bo bardziej wydajne - ale nie ma tego efektu. Taniej tez kupic pistolet bo wtedy kupujesz normalna puszke farby a pistolet zostaje na inne malowania - jesli masz w planie. Ja niestety nigdy nie kupilam pistoletu bo zawsze przy kazdym meblu myslalam ze to juz ostatni - a potem sie okazywalo ze nie Ale wiem jedno - warto sie pomeczyc dla efektu jaki sie uzyska. Mam nadzieje ze cos pomoglam i sie sprzyda jakby cos - pytaj smialo. Ostatnia komoda wlasnie skonczona i ide wkleic fotki. A ja sie szykuje do nastepnego malowania i przerobki. ps. farba eggshell nie jest gladka - daje efekt skorupki od jajka - jak sama nazwa wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 21.08.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Slonko - wkleilam u siebie szafke orginalna i zaraz po zmatowieniu przed malowaniem, zobaczysz ze prawie koloru nie zmienila.Robiac to lekko tylko i recznie nie ma syfu jak przy robieniu maszynowo wiec mozesz to zrobic gdziekolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 21.08.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Maniu, i ja dziękuję za tę instrukcję, lepszej nigdzie nie znajdę O farbę Rust-Oleum Universal zapytałam u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waniliana 22.08.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Wow, ze tez ja tego wdzystkiego nie wiedzialam wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 24.08.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Mania Twoja instrukcja jest niezwykle czytelna i pomocna DZIĘKUJĘ i dziękuję za odnalezione farby są dużo tańsze, tak to mogę malować muszę obadać powiedz mi, czy jeśli meble są z płyty MDF (bo nie cały mebel jest z drewna, jakaś taka kombinacja mi się trafiła) to tak samo można matowić i malować ?? a inne meble, jesli mają okleinę to też tak samo postepujemy ?? wiesz, samego malowania się nie boję, bo z mężem malowaliśmy sami wszystkie ściany w naszym domu i dobrze nam szło (podobnie, jak tapetowanie obawiam się tego szlifowania, ale masz rację - jest lepsza przyczepność farby tylko juz widzę M, jaki będzie chętny, by mi łóżko z piętra znosić na dwór mam nadzieję, że szybciej mu pójdzie rozkręcenie i skręcenie ponowne na pewno będzie "szczęśliwy" jak usłyszy co zamierzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 24.08.2015 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Mania pytałam o tę farbę kilku sprzedawców, czy do płyt i mebli z okleiny się nadająhttp://fullpak.idsl.pl/foty/spraye_uniwersalne.jpg i jeden napisał mi taką odpowiedz: "Nie wiem czy do każdej powierzchni drzewnianej będzie to dobre. Farba zawiera rozpuszczalnik na ksylenie. Może uszkadzać niektóre powierzchnie" co mam o tym myśleć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 24.08.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Slonko mysl prosto - jesli pisze ze jest do drzewa, mebli - mozesz malowac. I ze kazda farba ma w sobie jakas chemie na bazie rozpuszczalnika lub innego badzieiwa zeby z farby sie jakas bryja nie zrobila jak stoi. Tak - i drzewo i okleiny malujesz tak samo, nie ma roznicy. Plastyk tez. Metal tez. Tylko zapomnialam o jednym - paper scierny ma byc cienki zeby sladow nie zostawial, znaczy cianko ziarnisty. Ma tylko naruszyc wierzchnia warstwe a nie porobic rowy w samym drzewie badz okleinie badz czymkolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 24.08.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja bym się zdecydowała na ten spray, ale w każdym opisie widnieje określenie "farba o wysokim połysku". A ja chcę satynę, czyli półmat Słonko, natknęłaś się w poszukiwaniach na taką, bo ja jakoś nie Mat biały znalazłam Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 24.08.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Ja bym się zdecydowała na ten spray, ale w każdym opisie widnieje określenie "farba o wysokim połysku". A ja chcę satynę, czyli półmat Słonko, natknęłaś się w poszukiwaniach na taką, bo ja jakoś nie Mat biały znalazłam Aniu a jakiego koloru szukasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 24.08.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Iwonka, białego szukam w satynie w sprayu Wiem, że można użyć matu i polakierować półmatem, ale to dodatkowe koszty. Mam do pomalowania 15 m2 zabudowy i kilka mebelków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 25.08.2015 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Tomkowa no niestety w półmacie znalazłam tylko lakieryfakt - przedroży to całe zadanie, ale może te lakiery są wydajniejsze i wyjdzie ich mniej niż farby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 25.08.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 slonko, pokażesz te lakiery półmat w sprayu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 25.08.2015 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 no niestety Tomkowa za szybko napisałam, że widziałam lakiery - owszem widziałam, ale to są samochodowe lub do ceramiki takich chyba nie chcesz co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 25.08.2015 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 wyszukuję inspiracji krzesełkowych takiego nie zrobię, ale fajne jest, więc wklejam, może komuś się przyda http://spoonfulofimagination.com/wp-content/uploads/2013/05/before-and-after-chair-makeover.jpg a tutaj inne inspiracje w stylu before - after http://www.thehappierhomemaker.com/wp-content/uploads/2014/02/before-and-after-midcentury-chair.jpg http://4.bp.blogspot.com/-CcUOubEocRc/VEh5W2R5IoI/AAAAAAAAEQs/-JiOfTXT22A/s1600/dining%2Bchair%2Bmakeover.jpg http://houseupdated.com/wp-content/uploads/2013/05/recover-dining-chair-6.jpg http://3.bp.blogspot.com/_3dx_nciOKs4/TUX0YZqYcqI/AAAAAAAAApM/FElSUx4yNtc/s1600/DSC_0028.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 25.08.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 ja też odnawiałam krzesła TU jadalnia przed, a TU po Grunt, to znaleźć fajną tkaninę obiciową. Ja ze swojej jestem zadowolona, ale na pewno nie jest to wzór ostateczny Masz do odnowienia tylko siedziska, czy oparcia też są tapicerowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 25.08.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) to ja mam szukac?? ja nie mam polskiej wyszukiwarki i nie lapie mi wszystkiego od Was RUST-OLEUM w satynie : http://www.noxan.pl/sklep/spraye-dekoracyjne/330-lakier-dekoracyjny-painters-touch.html#/opakowanie-400_ml/kolor-bialy_satyna u siebie wkleilam moje farby Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez mania1220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 25.08.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Slonko - pisalas u mnie ze nie masz nawet zwyklego spinacza. Przy takich krzeslach jak pokazalas nawet tego nie potrzebujesz - od spodu zpokojnie mozesz przyczepic pinezkami badz malutkimi gwozdzikami. Gdybys miala krzesla jak ja , badz tak jak sofke robie - wtedy trzeba cala maszynerie niestety. Ale takie krzeslka to bulka z maslem . To tylko tak mowie zebys znow w kacie nie beczala :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 26.08.2015 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Masz do odnowienia tylko siedziska, czy oparcia też są tapicerowane? Te krzesła po babci mają tylko siedziska tapicerowane, ale mam jeszcze inne, też drewniane, które mają i siedziska i część oparcia, no i one też mnie korcą używamy ich na codzień, może nie są super hiper modne i "dizajnerskie", ale są wygodne, no i drewniane (nie lubię metalowych) tak sobie myślę, że u tych, gdzie są tylko siedziska, to mogłabym zrobić wszystko, czyli przemalować i dać nowe obicia a przy tych drugich tylko przemalować to, co drewniane wejdę w weekend na strych i zrobię zdjęcia pokażę Wam oba krzesła i pomożecie mi dopasować kolorystykę do salonu i wtedy zajmę się też szukaniem obicia krzesła mogę sobie ze spokojem planować, bo na pierwszy rzut idzie łóżko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 26.08.2015 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Mania jeszcze raz Ci dziękuję co my byśmy bez Ciebie zrobiły ? http://i.imgur.com/ylIxIBX.gif wytłumaczę się "technicznie" - wolę wyszukiwać wiele rzeczy po angielsku, szczególnie inspiracji (tak mi kiedyś M podpowiedział ale ogólnie zauważam coraz większy śmietnik w wyszukiwaniach, właśnie szczególnie PL im większy zasięg osiąga net tym gorzej wczoraj w pracy nie miałam wiele czasu i w j. polskim żadna satyna mi się nie wyświetliła (tylko samochodowe) To tylko tak mowie zebys znow w kacie nie beczala :P skąd wiedziałaś :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 26.08.2015 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Tomkowa jeszcze raz dziękuję Ci radę tyle lat używałam octu z wodą i efekt był średni, tzn sam ocet pomaga na normalne czyszczenie ale ściance z prysznicem i podłodze przy nim nie dawał rady special 4U http://aibworld.net/wp-content/uploads/2014/03/Good-Job.png nie zmieszłabym octu z płynem, gdybyś mnie nie namawiała, bo myślałam kiedyś, że płyn może osłabić działanie octu, a nie, że wzmocni mieszankę jestem jednak pewna, że problem też tkwi w fakturze płytek, no ale co ja zrobię, że takie mi się podobały i podobają celowo umyłam tylko 1 płytkę na podłodze i 1 na ścianie pod prysznicem jak wyschły, to byla widoczna różnica (szorowałam szczoteczką do zębów) nie jest super doczyszczone, ale nie spodziewałam się cudów - to i tak będę radę Tomkowej polecać i wcale tak nie śmierdzi, samym octem bardziej miałam tylko za gęsty płyn i pomimo zmieszania pół na pół mikstura nie chciała lecieć dolałam więcej octu Nie wspomnę, że M dzisiaj stwierdził "to po co Ci parownica" ale jak zaczęłam wyliczać, że mam do mycia 3 łazienki, pralnia i kotłownia - wszystko w płytkach i nie zamierzam tego czyścić szczoteczką do zębów, a para tylko wzmocni efekt, to przestał się podśmiewać poproszę M, by tak, jak ja umył po 1 płytce i wtedy zrozumie Do piątku sprzęt powinien do mnie dotrzeć, zatem w weekend sprawdzę moc mieszanki w połączeniu z parą Pozwoliłam sobie skopiować 2 posty, może jeszcze ktoś skorzystaj z tej rady Na pewno masz w domu płyn do mycia naczyń, ocet pewnie też. Pomieszaj je ze sobą, nanieś gąbką na czarne płytki, dokładnie wetrzyj i zostaw na 15 minut. Potem jeszcze raz spróbuj mokrą gąbką je wyszorować i spłucz wodą. Wytrzyj do sucha. Ciekawa jestem czy u Ciebie przyniesie to pożądany efekt Co szkodzi wypróbować, póki jeszcze parownica nie przyjechała? Pół na pół. Pół butelki octu i dopełniam płynem, obecnie używam Fairy TU filmik, na którym używa się płynu Dawn i podgrzanego octu Zamierzam go nabyć i zrobić próbę z gorącym octem Do tej pory czyściłam zimnym i też efekt był super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts