Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Nowoczesny miał być... będzie inny .... w podobnym stylu"

Recommended Posts

Slonko :D

Ty sie nie boj !!! :D malowac! matowic! klasc podkladowke ! to jest EASY :yes:

OK...

1 - do kladzienia bejcy badz czegos jak bejca trzeba sciagnac totalnie cala farbe badz cala bejce zeby sie dostac do drewna - bejca WSIAKA. Wiec musi miec dojscie do otwarych "porow" drzewa.

2 - do malowania farba nie trzeba isc do samego drzewa bo farba nie wsiaka a POKRYWA.

3 - matowienie nie jest takie straszne - Slonko nie bojaj :D. Ale musisz przejechac papierem sciernym i nie zajmie to duzo czasu - raz w prawo, raz w lewo i po ptokach. Ale zawsze zrobisz malutkie rowki i farba ma lepsza przyczepnosc i nie bedzie schodzic potem. To naprawde zajmuje malo czasu i malo sily i na komode i lozko dwa arkusze starcza i NIE MUSI byc dokladnie w kazdym rowku. Malowanie zajmie wiecej czasu niz przecieranie. Pamietac tylko musisz ze ZAWSZE przecierasz w strone faktury drzewa, zadne kolka i esy-floresy bo potem bedzie widac.

Po przetarciu czyscisz mebel z pylu i gotowe do malowania. W niektorych miejscach moze nawet nie widac ze cos przetarlas bo to beda tak mikroskopijne szparki na meblu ze okiem nie widac - ale beda.

3 - podklad - ja klade! dla bezpieczenstwa i lepszego malowania i utrwalenia farby. I powinno sie klasc, ale jak masz lenia to nie kladz tyle ze pojdzie wiecej farby wtedy.

Jesli chodzi o podklad - jesli malujesz w spray'u taki sam podklad uzywac, jesli pedzlem/walkiem to tak samo kladziesz podkladowke.

4 - farba - jesli chcesz miec ladne gladkie fabryczne wykonczenie tylko i wylacznie farba w spray'u. Nie pedzle i nie gabki - chociaz sa spece co maja wyrobiona reke i wychodzi ekstra ale niestety - nigdy pedzel i walek i gabka nie dadza efektu jak farba w aerozolu.

Nie maluj chalk farba (kredowa). Chalk sa dobre na shabby wykonczenia. Na efekt ktory chcesz u siebie zrobic - aerozol.

Niestety nie orientuje sie jakie macie farby ale chyba tej co ja uzywam nie ma - Rustoleum Painter's touch. Farba o ktorej wspomnialas u mnie i o ktorej tutaj piszesz - nie wiem czy tu jest, ja tylko Rustoleum uzywam. Ta sama farba malowalam krzesla, komody, meble i szafki w kuchni i jak pamietasz robilam zblizenia jak wychodzi - jak profeska ze sklepu. Nie, nie moja zasluga - tylko farby :yes:

Pedzel u mnie w rece jest tylko gdy maluje framugi badz sztukaterie :yes:

Slonko, siadlam i pogrzebalam na necie w Polsce i macie farby jak ta co ja uzywam - dziajaja na tej samej zasadzie, podaje linka dwoch z nich co znalazlam - widzialam wiecej firm, ale zasada jedna - ze pokryc maja wszystko - plastyk, drzewo, metal itp - to daje gwarancje ze beda mocne i stale. Jest ich wiecej roznych, wiec sobie tu poczytaj i wtedy sprawdzaj w sklepach jakie masz naokolo co maja.

http://www.artequipment.pl/p5526,farba-akrylowa-evolution-200ml-green-ral-6018.html

http://allegro.pl/farba-emalia-zielona-soczysta-spray-400ml-i5206052105.html

musisz tylko wybrac kolor i zdecydowac czy chcesz mat, pol mat, lekko swiecaco czy duzy polysk.

Podkladowka - jesli nie maja z tej firmy - moze byc z innej - nie ma znaczenia. Jesli chcesz mebelki na bialo - podkladowka musi byc biala. Na czarno - podkladowka czarna. Na inne kolory moze byc szara. Ale musi byc w aerozolu tak jak farba .

Podkladowka jak i farba w spray'u bardzo szybko schna. Zakladajac ze jest ladna pogoda - pomalujesz rano a w poludnie-popoludniu meble mozesz juz ustawiac w domu.

Malowane pedzlem dluzej schnie. Bo naklada sie grubiej.

Samo malowanie - Podkladowka styknie raz prysnac. I podkladowke i farbe pryska sie warstwami - czyli jedna warstwa zachodzi na druga. Zawsze w jednym kierunku, nigdy esy floresy. Nie zaczyna sie malowania ani nie konczy na meblu - zaczynasz pryska w powietrzu przed meblem i jednym ruchem idziesz w jedna stone i konczysz za meblem w powietrzu - nie prysniesz wiecej wtedy w jednym miescu - wtedy farba scieka bo jest jej za duzo. Po pierwszej warstwie czekasz az przeschnie i nakladasz druga. Czasem i trzecia trzeba poprawic ale to naprawde zabiera malo czasu.

Ostatnia zasada - zaloz maske! i cos na wlosy! inaczej bedziesz miala siwe wlosy na glowie i w nosie i beda myslec zes sie nawachala prochow :yes:

Slonko - wyglada jak duzo instrukcji ale tak naprawde nie jest. Pamietac kilka zasad i jest proste jak budowa cepa. Liczy sie efekt a o to chodzi.

Najtaniej wychodzi malowanie pedzlem, jasne, bo bardziej wydajne - ale nie ma tego efektu.

Taniej tez kupic pistolet bo wtedy kupujesz normalna puszke farby a pistolet zostaje na inne malowania - jesli masz w planie.

Ja niestety nigdy nie kupilam pistoletu bo zawsze przy kazdym meblu myslalam ze to juz ostatni - a potem sie okazywalo ze nie :D

Ale wiem jedno - warto sie pomeczyc dla efektu jaki sie uzyska.

Mam nadzieje ze cos pomoglam i sie sprzyda jakby cos - pytaj smialo.

Ostatnia komoda wlasnie skonczona i ide wkleic fotki. A ja sie szykuje do nastepnego malowania i przerobki.

ps. farba eggshell nie jest gladka - daje efekt skorupki od jajka - jak sama nazwa wskazuje.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mania Twoja instrukcja jest niezwykle czytelna i pomocna :)

DZIĘKUJĘ :)

i dziękuję za odnalezione farby :)

są dużo tańsze, tak to mogę malować :)

muszę obadać

powiedz mi, czy jeśli meble są z płyty MDF (bo nie cały mebel jest z drewna, jakaś taka kombinacja mi się trafiła)

to tak samo można matowić i malować ??

a inne meble, jesli mają okleinę to też tak samo postepujemy ??

wiesz, samego malowania się nie boję, bo z mężem malowaliśmy sami wszystkie ściany w naszym domu i dobrze nam szło (podobnie, jak tapetowanie ;)

obawiam się tego szlifowania, ale masz rację - jest lepsza przyczepność farby

tylko juz widzę M, jaki będzie chętny, by mi łóżko z piętra znosić na dwór :bash::popcorn:

mam nadzieję, że szybciej mu pójdzie rozkręcenie i skręcenie ponowne

na pewno będzie "szczęśliwy" jak usłyszy co zamierzam 8-)

Mania pytałam o tę farbę kilku sprzedawców, czy do płyt i mebli z okleiny się nadają

http://fullpak.idsl.pl/foty/spraye_uniwersalne.jpg

i jeden napisał mi taką odpowiedz:

"Nie wiem czy do każdej powierzchni drzewnianej będzie to dobre. Farba zawiera rozpuszczalnik na ksylenie. Może uszkadzać niektóre powierzchnie"

co mam o tym myśleć ?

Slonko mysl prosto - jesli pisze ze jest do drzewa, mebli - mozesz malowac. I ze kazda farba ma w sobie jakas chemie na bazie rozpuszczalnika lub innego badzieiwa zeby z farby sie jakas bryja nie zrobila jak stoi.

Tak - i drzewo i okleiny malujesz tak samo, nie ma roznicy. Plastyk tez. Metal tez.

Tylko zapomnialam o jednym - paper scierny ma byc cienki zeby sladow nie zostawial, znaczy cianko ziarnisty. Ma tylko naruszyc wierzchnia warstwe a nie porobic rowy w samym drzewie badz okleinie badz czymkolwiek.

to ja mam szukac?? ja nie mam polskiej wyszukiwarki i nie lapie mi wszystkiego od Was

RUST-OLEUM w satynie :

http://www.noxan.pl/sklep/spraye-dekoracyjne/330-lakier-dekoracyjny-painters-touch.html#/opakowanie-400_ml/kolor-bialy_satyna

u siebie wkleilam moje farby

Edytowane przez mania1220

Slonko - pisalas u mnie ze nie masz nawet zwyklego spinacza.

Przy takich krzeslach jak pokazalas nawet tego nie potrzebujesz - od spodu zpokojnie mozesz przyczepic pinezkami badz malutkimi gwozdzikami.

Gdybys miala krzesla jak ja , badz tak jak sofke robie - wtedy trzeba cala maszynerie niestety. Ale takie krzeslka to bulka z maslem .

To tylko tak mowie zebys znow w kacie nie beczala :p:P

Masz do odnowienia tylko siedziska, czy oparcia też są tapicerowane?

Te krzesła po babci mają tylko siedziska tapicerowane,

ale mam jeszcze inne, też drewniane, które mają i siedziska i część oparcia, no i one też mnie korcą

używamy ich na codzień, może nie są super hiper modne i "dizajnerskie", ale są wygodne, no i drewniane (nie lubię metalowych)

tak sobie myślę, że u tych, gdzie są tylko siedziska, to mogłabym zrobić wszystko, czyli przemalować i dać nowe obicia

a przy tych drugich tylko przemalować to, co drewniane

wejdę w weekend na strych i zrobię zdjęcia

pokażę Wam oba krzesła i pomożecie mi dopasować kolorystykę do salonu :)

i wtedy zajmę się też szukaniem obicia

krzesła mogę sobie ze spokojem planować, bo na pierwszy rzut idzie łóżko

Mania jeszcze raz Ci dziękuję :) co my byśmy bez Ciebie zrobiły ? :)

http://i.imgur.com/ylIxIBX.gif

wytłumaczę się "technicznie" - wolę wyszukiwać wiele rzeczy po angielsku, szczególnie inspiracji (tak mi kiedyś M podpowiedział :)

ale ogólnie zauważam coraz większy śmietnik w wyszukiwaniach, właśnie szczególnie PL :( im większy zasięg osiąga net tym gorzej :(

wczoraj w pracy nie miałam wiele czasu i w j. polskim żadna satyna mi się nie wyświetliła (tylko samochodowe)

To tylko tak mowie zebys znow w kacie nie beczala :p:P

skąd wiedziałaś :p :P :p

Tomkowa jeszcze raz dziękuję Ci radę :)

tyle lat używałam octu z wodą i efekt był średni, tzn sam ocet pomaga na normalne czyszczenie

ale ściance z prysznicem i podłodze przy nim nie dawał rady

special 4U

http://aibworld.net/wp-content/uploads/2014/03/Good-Job.png

nie zmieszłabym octu z płynem, gdybyś mnie nie namawiała, bo myślałam kiedyś, że płyn może osłabić działanie octu,

a nie, że wzmocni mieszankę

jestem jednak pewna, że problem też tkwi w fakturze płytek, no ale co ja zrobię, że takie mi się podobały i podobają ;)

celowo umyłam tylko 1 płytkę na podłodze i 1 na ścianie pod prysznicem

jak wyschły, to byla widoczna różnica (szorowałam szczoteczką do zębów)

nie jest super doczyszczone, ale nie spodziewałam się cudów - to i tak będę radę Tomkowej polecać :)

i wcale tak nie śmierdzi, samym octem bardziej

miałam tylko za gęsty płyn i pomimo zmieszania pół na pół mikstura nie chciała lecieć :(

dolałam więcej octu

Nie wspomnę, że M dzisiaj stwierdził "to po co Ci parownica"

ale jak zaczęłam wyliczać, że mam do mycia 3 łazienki, pralnia i kotłownia - wszystko w płytkach

i nie zamierzam tego czyścić szczoteczką do zębów,

a para tylko wzmocni efekt, to przestał się podśmiewać :p

poproszę M, by tak, jak ja umył po 1 płytce i wtedy zrozumie ;)

Do piątku sprzęt powinien do mnie dotrzeć, zatem w weekend sprawdzę moc mieszanki w połączeniu z parą :)

Pozwoliłam sobie skopiować 2 posty, może jeszcze ktoś skorzystaj z tej rady :)

Na pewno masz w domu płyn do mycia naczyń, ocet pewnie też.

Pomieszaj je ze sobą, nanieś gąbką na czarne płytki, dokładnie wetrzyj i zostaw na 15 minut.

Potem jeszcze raz spróbuj mokrą gąbką je wyszorować i spłucz wodą. Wytrzyj do sucha.

Ciekawa jestem czy u Ciebie przyniesie to pożądany efekt Co szkodzi wypróbować, póki jeszcze parownica nie przyjechała?

Pół na pół. Pół butelki octu i dopełniam płynem, obecnie używam Fairy TU filmik,

na którym używa się płynu Dawn i podgrzanego octu Zamierzam go nabyć i zrobić próbę z gorącym octem

Do tej pory czyściłam zimnym i też efekt był super