Tomocool 16.03.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Kolega, który pracuje w laboratorium w Sieradzu powiedział, że ten nowy energo ma współczynnik lambda nie przekraczający 0,094 przy około 6% zawartości wilgoci. Jeśli jest więcej tej wilgoci napewno będzie gorzej - pierwszy sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 16.03.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Kolega, który pracuje w laboratorium w Sieradzu powiedział, że ten nowy energo ma współczynnik lambda nie przekraczający 0,094 przy około 6% zawartości wilgoci. Jeśli jest więcej tej wilgoci napewno będzie gorzej - pierwszy sezon grzewczy. tak dla porównania : Styropian EPS-70 (FS-15) Współczynnik przewodzenia ciepła w temp.10stopni.C 0,036 pustak ceramiczny szlifowany ocieplany Wienerberger POROTON - T 8 - 42,5 współczynnik przenikania ciepła lambda 0,08 W/mK Pustak POROTHERM 30P+W Współczynnik przewodzenia ciepła λ [W/mK] 0,21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 21.03.2010 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 mariankossyPrzepraszam z góry , ale nie wytrzymałem . Nie lubisz przeginania, a powtarzasz jakieś cuda po innych . Nie zdziwię się , jak niedługo ogłosisz że współczynnik przewodzenia ciepła dla styropianu FS-15 jest dwa razy większy jak dla wełny . Na razie podajesz go na poziomie 0, 036 i do 0, 024 masz już niedaleko . Pomyśl przez chwilę . Czy Ty wierzysz w to co sam napisałeś ? No, może mnie oświecisz co w tym styropianie tak grzeje , że w Polsce jest on lepszy jest od tego w innych krajach . Ja się tylko domyślam, że jest to szczytowe osiągnięcie myśli twórczej polskich producentów i pseudo naukowców . I nie pisz że Ty tego nie wiesz , że tylko powtarzasz po innych, bo takie bezmyślne powtarzanie do Ciebie przecież nie pasuje . Chyba że d.....pczenie zupełnie odebrało Ci w innym miejscu , a Pogorzelski jest Twoim idolem. Póki co życzę Ci zdrowego chowu w tym styropianowym igloo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 21.03.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Pustak POROTHERM 30P+W Współczynnik przewodzenia ciepła λ [W/mK] 0,21 A ile ma pustak POROTHERM 44 P+W λ [W/mK] 0,?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.03.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 mariankossy Przepraszam z góry , ale nie wytrzymałem . Nie lubisz przeginania, a powtarzasz jakieś cuda po innych . Nie zdziwię się , jak niedługo ogłosisz że współczynnik przewodzenia ciepła dla styropianu FS-15 jest dwa razy większy jak dla wełny . Na razie podajesz go na poziomie 0, 036 i do 0, 024 masz już niedaleko . Pomyśl przez chwilę . Czy Ty wierzysz w to co sam napisałeś ? No, może mnie oświecisz co w tym styropianie tak grzeje , że w Polsce jest on lepszy jest od tego w innych krajach . Ja się tylko domyślam, że jest to szczytowe osiągnięcie myśli twórczej polskich producentów i pseudo naukowców . I nie pisz że Ty tego nie wiesz , że tylko powtarzasz po innych, bo takie bezmyślne powtarzanie do Ciebie przecież nie pasuje . Chyba że d.....pczenie zupełnie odebrało Ci w innym miejscu , a Pogorzelski jest Twoim idolem. Póki co życzę Ci zdrowego chowu w tym styropianowym igloo . No Ty to na pewno nie chowasz się zdrowo między ścianami z wełny, za dużo tlenu przy tym oddychaniu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 21.03.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 j-jTy nie tylko chowasz się zdrowo w styropianie bo i wykształcenie pewnie zdobyłeś za zdrową żywność.Czy już postawiłeś jeden dom ?. Bo jeśli tak to i doświadczenia masz od groma.Ho, ho !!!! Pełny szacuneczek. Pewnie zgłoszę się po poradę - w następnym wcieleniu jak będę robił za osła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.03.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 j-j Ty nie tylko chowasz się zdrowo w styropianie bo i wykształcenie pewnie zdobyłeś za zdrową żywność. Czy już postawiłeś jeden dom ?. Bo jeśli tak to i doświadczenia masz od groma. Ho, ho !!!! Pełny szacuneczek. Pewnie zgłoszę się po poradę - w następnym wcieleniu jak będę robił za osła . nie uduś się przy tym, zapal sobie może welnę też poczęstuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.03.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Chyba że d.....pczenie zupełnie odebrało Ci w innym miejscu , a Pogorzelski jest Twoim idolem. Póki co życzę Ci zdrowego chowu w tym styropianowym igloo . j-j Ty nie tylko chowasz się zdrowo w styropianie bo i wykształcenie pewnie zdobyłeś za zdrową żywność. Czy już postawiłeś jeden dom ?. Bo jeśli tak to i doświadczenia masz od groma. Ho, ho !!!! Pełny szacuneczek. Pewnie zgłoszę się po poradę - w następnym wcieleniu jak będę robił za osła . Doczekaliśmy się na Forum Muratora nowego "mentora". W zasadzie już w drugim swoim poscie napisał o co mu chodzi : http://forum.muratordom.pl/post4083615.htm?highlight=#4083615 Jeśli potrzebujesz dobrej rady w tym zakresie to zostaw kontakt prywatny. Jego wypowiedzi można by w opisać w skrócie : - wełna mineralna to najlepszy materiał budowlany, jaki kiedykolwiek wymyślono, - budownictwo szkieletowe jest szczytowym osiągnięciem w dziedzinie budownictwa. Podważa przy tym wszystkie autorytety, poczynając od profesora Pogorzelskiego. Tu akurat wyżył się na j-j i mariankossy, ale dostało się także innym. Pytanie, czy mamy do czynienia z geniuszem, czy z szarlatanem znanym z innych forów budowlanych? Myślę, że jest on specjalistą od PR, którejś z firm produkujących wełnę mineralną, a być może zrzeszenia takich firm. W zakresie stosowania wełny mineralnej porusza się jeszcze dość swobodnie, ale w innych dziedzinach zupełnie się gubi. Oto próbki jego "wiedzy": jak wiecie miedź jest dobrym przewodnikiem prądu i na pewno lepszym od aluminium, ale są materiały takie np jak srebro ,które zostały nazwane nadprzewodnikami. Taką wypowiedzią nie "pochwaliłaby się" osoba posiadająca wykształcenie techniczne. Z pewnością nie ma też wykształcenia budowlanego nawet na poziomie szkoły średniej, bo nie napisałby: http://forum.muratordom.pl/post4105477.htm?highlight=#4105477 suporeks czyli nieco uboższa wersja Ytonga jest jak cała rodzina betonów komórkowych jednym z najprzyjaźniejszych materiałów budowlanych jeśli chodzi o materiał ceramiczny na ciepły i suchy dom Czy też: http://forum.muratordom.pl/post4118019.htm#4118019 Wentylacja całe życie służyła i służy do utrzymania właściwego zasobu świeżego powietrza w domu , ale nigdy nie służyła i nie służy do osuszania ścian, to kompletnie nowa teoria, ponieważ wraz z wilgocią w formie pary musisz wyrzucić również ciepło . Są specjaliści co wymyślili rekuperator za parę tysięcy , ale on w razie choroby jednego domownika rozprowadza zarazki po całym domu - każdy ma prawo wyboru. To, że "wraz z wilgocią w formie pary musisz wyrzucić również ciepło" nie przeszkadza mu, w twierdzeniu, że najlepszą ścianą jest ściana, która "oddycha", czyli odprowadza parę wodną. Również tu się popisał : http://forum.muratordom.pl/post4105468.htm#4105468 - płyty wewnętrzne również te z karton- gipsu układane są w poprzek konstrukcji bo stanowią jej wzmocnienie wewnętrzne - konstrukcją w tym przypadku jest krokiew dachu, Swoje podejście do wiedzy i autorytetów określił sam tak: http://forum.muratordom.pl/post4104301.htm#4104301 Problem polega na tym że jest to moje prywatne zdanie , a z tym zwykłem się zgadzać . Podkreślam jeszcze raz , przeciętny człowiek nie powinien posiadać wiedzy i rozpatrywać teoretycznych sztuczek Taki człowiek, to ideał dla specjalisty od PR - wszystko można mu wcisnąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 21.03.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Pustak POROTHERM 30P+W Współczynnik przewodzenia ciepła λ [W/mK] 0,21 A ile ma pustak POROTHERM 44 P+W λ [W/mK] 0,?? ile λ [W/mK] ma pustak POROTHERM 44 P+W nie pamietam. Ale można to sobie znaleść lub obliczyć z U . Co do autopromocji baracudy to przypomina mi on goscia który mieszał klej do styro jak mi dom ocieplali. Chłop robote dostał z urzedu pracy ( wczesniej był kierowcą zaw. ale za jazde na 2 gazach mu prawko zabrali) a ze sie wymadrzał (np. lepiej wiedział jaka ma być gęstosć) przy " kręceniu" kleju to go szef po tygodniu zwolnił. Chłop juz na 3 dzień czuł się budowlańcem pełna gębą Może baracuda to ten typ co na budowie ( moze w stanach ) wełne majstrom podawał i coś tam usłyszał o budowie kanadyjczyka ?? Ale pewnie baracuda kanadyjczyka ocieplonego styro w życiu nie widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 21.03.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Nie zdziwię się , jak niedługo ogłosisz że współczynnik przewodzenia ciepła dla styropianu FS-15 jest dwa razy większy jak dla wełny . Na razie podajesz go na poziomie 0, 036 i do 0, 024 masz już niedaleko . Pomyśl przez chwilę . Nie no, on nie może być związany z żadnym producentem wełny, no chyba że producentem wełny o współczynniku przewodzenia ciepła 0,024... Tylko jaka to wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackd 21.03.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 śledzę dyskusję na temat technologii 1W i 2W i 3W na różnych forach od momentu kiedy stanąłem przed decyzją o wyborze materiału. Na początku po to żeby się dowiedzieć co dla mnie będzie najlepsze. Potem chyba tylko po to żeby uwierzyć w to że dobrze wybrałem. A teraz bo to fajna zabawa. Ja wybudowałem 1W. Ytong 36,5. Zamontowałem piec olejowy. I mam zamiar przetrwać następną zimę żeby osobiście się przekonać czy trzeba docieplać. Jeżeli to prawda co piszą w innych wątkach że przez ścianę tracimy 35 % ciepła a resztę przez wentylację podłogi okna itd. A może ktoś ma zbudowane dwa identyczne domy - w dwóch technologiach ściany , z identycznym ogrzewaniem, wentylacją itd. obok siebie zwrócone w tę samą stronę świata najlepiej(żeby nie było różnic w wiatrach, średniorocznej temp itd) i użytkują go osoby o podobnych upodobaniach (załóżmy są w domu 12 h dziennie i lubią 22 st. w dzień i 20 w nocy). Mnie nie przekonują już żadne dane producentów. Jak ktoś przeprowadzi takie badania i pokaże mi dane ile się zaoszczędzi na jednej albo drugiej technologii to uwierzę. I żeby nie było nie jestem przekonany ani do 1 W (bo zostawiam możliwość docieplenia) ani do 2 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.03.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Jeżeli to prawda co piszą w innych wątkach że przez ścianę tracimy 35 % ciepła a resztę przez wentylację podłogi okna itd. Niestety jest to prawdą ale tylko dla domu nieocieplonego. Po ociepleniu te proporcje się zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.03.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 A może ktoś ma zbudowane dwa identyczne domy - w dwóch technologiach ściany , z identycznym ogrzewaniem, wentylacją itd. obok siebie zwrócone w tę samą stronę świata najlepiej(żeby nie było różnic w wiatrach, średniorocznej temp itd) i użytkują go osoby o podobnych upodobaniach (załóżmy są w domu 12 h dziennie i lubią 22 st. w dzień i 20 w nocy). Mnie nie przekonują już żadne dane producentów. Jak ktoś przeprowadzi takie badania i pokaże mi dane ile się zaoszczędzi na jednej albo drugiej technologii to uwierzę. I żeby nie było nie jestem przekonany ani do 1 W (bo zostawiam możliwość docieplenia) ani do 2 W. Podobno TB eksperymentował w taki sposób na bliźniaku. Niestety otrzymał całkowicie niewiarygodne wyniki z bardzo prostego jak sądzę powodu - nie wyeliminował wpływu jednego domku na drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.03.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Podobno TB eksperymentował w taki sposób na bliźniaku. Niestety otrzymał całkowicie niewiarygodne wyniki z bardzo prostego jak sądzę powodu - nie wyeliminował wpływu jednego domku na drugi. No i ten ocieplony od wewnątrz miał mniejszą powierzchnię do ogrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.03.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Podobno TB eksperymentował w taki sposób na bliźniaku. Niestety otrzymał całkowicie niewiarygodne wyniki z bardzo prostego jak sądzę powodu - nie wyeliminował wpływu jednego domku na drugi. No i ten ocieplony od wewnątrz miał mniejszą powierzchnię do ogrzania No i nie był to budynek mieszkalny tylko magazynowy. http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/Tomasz_Brzeczkowski/wok%25F3%25B3%2520domu%3Ag%20z%201996.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.03.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Pustak POROTHERM 30P+W Współczynnik przewodzenia ciepła λ [W/mK] 0,21 A ile ma pustak POROTHERM 44 P+W λ [W/mK] 0,?? ile λ [W/mK] ma pustak POROTHERM 44 P+W nie pamietam. Ale można to sobie znaleść lub obliczyć z U . współczynnik przewodzenia ciepła lambda nie zależy od grubości materiału tylko od jego rodzaju, jeśli wcześniej napisałeś 0,21[W/mK] dla 30cm to dla 44cm będzie dokładnie to samo 0,21[W/mK] No chyba nie do końca to jest prawda że oba maja λ = 0,21, bo wynikałoby że producent delikatnie mówiąc mija się z prawdą Przyjmując λ = 0,21 dla Pustaka POROTHERM 30P+W jego U wynosi 0,70 W/m2K gdzie katalogowo podawane jest U=0,68 W/m˛K** **zaprawa zwykła natomiast dla pustak POROTHERM 44 P+W jego U wynosi 0,48 W/m2K gdzie katologowo U=0,30* W/m˛K * zaprawa termoizolacyjna Porotherm TM Czyżby zaprawa termo dla POROTHERM 44 P+W była tak cudowna że jej zastosowanie obniża U ściany o kilkadziesiąt % (pamietajac że powierzchnia pustaka do powierzchni spoiny to ponizej 10 % ściany ). w/g mnie marketingowo żeby sprzedać POROTHERM 44 P+W na ścianę jednowarstwową trzeba dać klientowi coś żeby się cieszył ze swojego trafnego wyboru. ( owe U=0,30* W/m˛K ) Chyba że jednak jak pisałem wcześniej POROTHERM 44 P+W na inną λ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barakuda 22.03.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 mariankossy zdecyduj się w końcu czy te współczynniki rewelacyjne które podawałeś dla styropianu to są prawdziwe, czy też marketingowe tak jak dla wyrobów POROTHERM-u . Ponieważ masz sposobność pochwalić się swoją wiedzą napisz jak to jest możliwe że to co Ty nazywasz chwytem reklamowym znajduje się w atestach tych wyrobów. Wyjaśnij wszystkim forumowiczom jak to jest możliwe że takie atesty są wizytówką tych wyrobów . A jak do tego napiszesz nam gdzie i kto wydaje takie atesty na wyroby , to zaczniesz rosnąć w moich oczach . Pewnie HenoK chętnie pomoże Ci w tym temacie , ponieważ macie aspiracje do pisania jedynie słusznych racji , no o i oczywistej prawdy. Chętnie z innymi przeczytamy odpowiedzi na te pytania - w końcu trzeba uczyć się od najlepszych i fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.03.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 re @ baracuda Poprzedni post wcale nie neguje danych producenta .............. ..... Chyba że jednak jak pisałem wcześniej POROTHERM 44 P+W ma inną λ Dlatego baracuda nie ma co się " tym " denerwować tylko logicznie pomyślec ( czerpiąc z zasobów swojej wiedzy oraz np. internetu, zdjęć itp. ) i możesz samemu obliczyć λ [W/mK] dla POROTHERM 44 P+W Potem może podzielisz się uwagami co do materiału na ściany 1W , 2W ( np. YTONG ENERGO czy Porotherm DRYFIX) w temacie " Ocieplac czy jednowarstwowo???" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 22.03.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ja tak się wtrącę w mądrą dyskujsę, ale proszę o krótką sensowną odpowiedź. Czy jak się zbuduje jednowarstwowo z tych całych bloczków to ma szanse być ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 22.03.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ja tak się wtrącę w mądrą dyskujsę, ale proszę o krótką sensowną odpowiedź. Czy jak się zbuduje jednowarstwowo z tych całych bloczków to ma szanse być ciepło? Tak, ma szanse byc ciepło. A nawet napewno !!! Wszystko zależy od dostarczenia odpowiedniej ilości energii/ ciepła na pokrycie strat ciepła w obiekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts