f.5 21.04.2010 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 (edytowane) Wątek zaczyna sie od początku ale dla mnie liczę koszty wełny i styro i ile zyskam ile stracę. Kolega ma sie chyba dobrze zawsze usmiechnięty. Staram się poznac wszystkie opinie Twoją też chętnie poznam. Ten spor wygląda jak spor uzytkowników systemow canona i nikona tak apropos. pozdrawiam ps mam wycene 15 cm wełny FRONTROCK MAX E 15 cm 40 zl za metr 2 deklarowany λ D = 0,036 W/mK - obliczeniowy λ obl = 0,037 W/mK jak to wyglada przyrownujac do styro 20 cm Edytowane 21 Kwietnia 2010 przez f.5 a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.04.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Dobrze orko już nikogo o nic nie pytam i idę stawiać dom Naprawdę nie widzę powodu dla którego miałbyś mieć pretensje do ludzi, którzy chcą się czegoś dowiedzieć. Wydaje mi się, że forum dyskusyjne jest po to żeby dyskutować, a nie wręcz przeciwnie. mpoplaw i WojtekSz: Sumując wasze wypowiedzi, wychodzi na to, że jest to coś zupełnie nieopłacalnego. Droższe i trudniejsze w wykonaniu, a domyślam się, że nie jest w tym 3 razy cieplej niż przy zwykłej ścianie z ociepleniem. Taki chyba trochę zbędny pomysł z tymi bloczkami jednowarstwowymi Czyżby udało się wyjaśnić temat raz na zawsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.04.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Ten spor wygląda jak spor uzytkowników systemow canona i nikona tak apropos. Canon lepszy, tfu styropian ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.04.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 @Kuba Dąb Nie unoś się. Po prostu wszystko co powinno zostać powiedziane w tym temacie już było. Wystarczy poszperać. każda technologia rodzi inne problemy, wystarczy zdawać sobie z tego sprawę i podejść do problemu ścian jak do problemu nowych butów: Jednemu pasują te a innemu inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.04.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 orko ilu ludzi tyle opinii, a to że "każda technologia rodzi inne problemy" to się właśnie zgadze, więc może i się powiela pytania ale każdy stara się zebrać jak najwięcej dla siebie do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.04.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja mam sciane 1w.Nie bede wychwalkac,ani krytykowac.Mam ,co mam,mieszkam,zyje,a za sezon ostatni,tyle zaplacilem Wlasnie dostalem rachunek za gaz ziemny: 0d 17.07.2009 do 03.04.2010 ,w sumie 1200 plna z kawalkiem,ale: solary od kwietnia 04. juz dzialaly,spalilem ok. 4 m3 drewna iglastego w kominku z plaszczem, nie mam kuchenki gazowej-indukcja, reku krzyzowiec,Mistral 400 geo z gwc bezprzeponowym z Proventu. Mysle,ze zrobil swoje mimo wszystko ,choc sa duzo lepsze od niego na rynku. Temp. 21-22 dol-calosc w podlogowce, gora 19 -20 stopni,program czasowy,ze zredukowana min. 19 ,gora grzejniki, Dom ok. 183 m.kw. calosci plus 31 m.kw. garazu ogrzewanego w st. min-sniezynka na glowicy. Gora do spania,okresowego przebywania,kapieli i przebierania 1.5 latka,dwoje doroslych ,ale temp. gorne nam pasuja,jesli chodzi o zycie,spanie przede wsz. Uwazam,ze niezle.....Chalupka dotad nie ma elewacji,obrobionych glifow,jedynie Ytong 40 cm 30 cm. welny w poddaszu. Edytowane 22 Kwietnia 2010 przez Lookita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.04.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Niezły wynik. Pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.04.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Czytałem gdzieś że lepszym rozwiązaniem jest przegroda jednorodna niż warstwowa, ale wymusza to duże grubości ścian. Jak również że należy budować z ociepleniem i to w dodatku jak najgrubszym (i co termos?) więc się tylko chce dopytać tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.04.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Piczman.Kiedys Cie meczylem, sprawie owijania rur do reku poddasza mojego.Tracilem 2 st.Owinalem folia,ale sezon juz minal,wiec nie wiem.Niemniej,zrobilem to folia stretch,a w garazu,rury od gwc ,do reku,owinalem dodatkowa welna 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 22.04.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Canon lepszy, tfu styropian ! tiaaa wole niebieskawe zabawienie zdjęc z nikona mozna szybko wprowadzic cyanu i sie fajnie rownowazy canon jak dla mnie ma za cukierkowe kolorki. znalazłem FRONTROCK MAX E 15 cm za 38 na allero coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 24.04.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 lookita z czego sciana jezeli moge spytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.04.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Ytong 40 cm,na zaprawie cieplochronnej Xelli...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 25.04.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 to przeciez, co slepemu po okularach. PS czy jakies plany ocieplac i tak juz gruba sciane? Bo chyba w tym przypadku sensu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 25.04.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Ależ ja się wcale nie unoszę. Wiadomo, że wszystko jest już powiedziane, i to nie jednokrotnie. Co więcej jest to spisane w dużej mierze na stronie murator na której podpięte jest to forum. Po coś to forum jest, zawsze lepiej jest usłyszeć czyjąś aktualną opinię, porównać i dopytywać o nowinki, bo zdanie ktoś zawsze może zmienić albo znaleźć nową lukę w starym pomyśle. Niech się temat toczy, nikomu się krzywda nie dzieje, nie ma co się denerwować Koniec gadania nie na temat. Nabieram przekonania, że zawsze warto jakieś docieplenie zrobić, może nawet lepiej zamienić grubą ścianę na chudą i zaoszczędzić kilka metrów. Ciepełko w zimie nie gryzie, ocieplenie zawsze warto mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.04.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 O to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 01.06.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Witam.Trochę odświeżę temat. Przymierzam się do zrobienia elewacji w tym lub w przyszłym roku. Wprawdzie nie narzekam na wysokość rachunków za ogrzewanie, ale pomyślałem sobie, że może dołożyłbym z 5 cm. wełny i zmniejszył je jeszcze bardziej. I teraz pytanie. O ile procent -mniej więcej- zmniejszą się moje rachunki po dołożeniu tej wełny? Nie wiem jak to samemu policzyć, więc proszę o pomoc. Dom wybudowany z Ytonga 36,5 cm/ 400, projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-klasyka-WRN1032 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 03.06.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Tutaj masz soft, który pozwoli Ci policzyć samemu.http://6paliwo.pl/optihouse/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 03.06.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Tutaj masz soft, który pozwoli Ci policzyć samemu. http://6paliwo.pl/optihouse/ Niekonieczne o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.06.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 To niestety, potrzebne byłyby dokładne dane budynku, na ich podstawie wyliczenie charakterystyki energetycznej i wtedy porównanie wskaźnika energii końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 05.06.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Nie potrzebuję dokładnie wiedzieć. Wystarczyłoby żeby ktoś napisał, o ile mniej więcej zmniejsza się zapotrzebowanie na gaz przy takim ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts