Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplac czy jednowarstwowo???

Recommended Posts

Wątek zaczyna sie od początku ale dla mnie :) liczę koszty wełny i styro i ile zyskam ile stracę.

Kolega ma sie chyba dobrze zawsze usmiechnięty.

Staram się poznac wszystkie opinie Twoją też chętnie poznam.

Ten spor wygląda jak spor uzytkowników systemow canona i nikona tak apropos.

pozdrawiam

ps mam wycene 15 cm wełny FRONTROCK MAX E 15 cm 40 zl za metr 2

deklarowany λ D = 0,036 W/mK

- obliczeniowy λ obl = 0,037 W/mK

jak to wyglada przyrownujac do styro 20 cm

Edytowane przez f.5
a

• Odpowiedzi 599
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze orko już nikogo o nic nie pytam i idę stawiać dom :)

Naprawdę nie widzę powodu dla którego miałbyś mieć pretensje do ludzi, którzy chcą się czegoś dowiedzieć. Wydaje mi się, że forum dyskusyjne jest po to żeby dyskutować, a nie wręcz przeciwnie.

mpoplaw i WojtekSz:

Sumując wasze wypowiedzi, wychodzi na to, że jest to coś zupełnie nieopłacalnego. Droższe i trudniejsze w wykonaniu, a domyślam się, że nie jest w tym 3 razy cieplej niż przy zwykłej ścianie z ociepleniem. Taki chyba trochę zbędny pomysł z tymi bloczkami jednowarstwowymi :)

Czyżby udało się wyjaśnić temat raz na zawsze? :p

@Kuba Dąb

Nie unoś się.

Po prostu wszystko co powinno zostać powiedziane w tym temacie już było.

Wystarczy poszperać.

każda technologia rodzi inne problemy, wystarczy zdawać sobie z tego sprawę i podejść do problemu ścian jak do problemu nowych butów:

Jednemu pasują te a innemu inne :)

Ja mam sciane 1w.Nie bede wychwalkac,ani krytykowac.Mam ,co mam,mieszkam,zyje,a za sezon ostatni,tyle zaplacilem ;-)

Wlasnie dostalem rachunek za gaz ziemny:

0d 17.07.2009 do 03.04.2010 ,w sumie 1200 plna z kawalkiem,ale:

solary od kwietnia 04. juz dzialaly,spalilem ok. 4 m3 drewna iglastego w kominku z plaszczem,

nie mam kuchenki gazowej-indukcja,

reku krzyzowiec,Mistral 400 geo z gwc bezprzeponowym z Proventu. Mysle,ze zrobil swoje mimo wszystko ,choc sa duzo lepsze od niego na rynku.

Temp. 21-22 dol-calosc w podlogowce,

gora 19 -20 stopni,program czasowy,ze zredukowana min. 19 ,gora grzejniki,

Dom ok. 183 m.kw. calosci plus 31 m.kw. garazu ogrzewanego w st. min-sniezynka na glowicy.

Gora do spania,okresowego przebywania,kapieli i przebierania 1.5 latka,dwoje doroslych ,ale temp. gorne nam pasuja,jesli chodzi o zycie,spanie przede wsz.

Uwazam,ze niezle.....Chalupka dotad nie ma elewacji,obrobionych glifow,jedynie Ytong 40 cm 30 cm. welny w poddaszu.

Edytowane przez Lookita

Ależ ja się wcale nie unoszę. Wiadomo, że wszystko jest już powiedziane, i to nie jednokrotnie. Co więcej jest to spisane w dużej mierze na stronie murator na której podpięte jest to forum. Po coś to forum jest, zawsze lepiej jest usłyszeć czyjąś aktualną opinię, porównać i dopytywać o nowinki, bo zdanie ktoś zawsze może zmienić albo znaleźć nową lukę w starym pomyśle.

Niech się temat toczy, nikomu się krzywda nie dzieje, nie ma co się denerwować :)

Koniec gadania nie na temat.

Nabieram przekonania, że zawsze warto jakieś docieplenie zrobić, może nawet lepiej zamienić grubą ścianę na chudą i zaoszczędzić kilka metrów. Ciepełko w zimie nie gryzie, ocieplenie zawsze warto mieć.

• 3 years później...

Witam.

Trochę odświeżę temat. Przymierzam się do zrobienia elewacji w tym lub w przyszłym roku. Wprawdzie nie narzekam na wysokość rachunków za ogrzewanie, ale pomyślałem sobie, że może dołożyłbym z 5 cm. wełny i zmniejszył je jeszcze bardziej. I teraz pytanie. O ile procent -mniej więcej- zmniejszą się moje rachunki po dołożeniu tej wełny? Nie wiem jak to samemu policzyć, więc proszę o pomoc. Dom wybudowany z Ytonga 36,5 cm/ 400, projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-klasyka-WRN1032

Pozdrawiam.