Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplac czy jednowarstwowo???

Recommended Posts

to i ja dołożę swoje 3 grosze

mieszkam w PTH 44 PW od sierpnia 2007

około 175m2 po podłogach, uzytkowe poddasze, garaz w bryle budynku LMP42a - lipińscy jak się chce komus szukać

wydatki na ogrzewanie wody i domu w sezonie 9/2009-2/2010

2200 zł - spalone około 16m3 drzewa

plus gaz 280 zł ( te 280 dotyczą grzania wody i domu, z rachunku za gaz koszty stałe i gotowanie na kuchence gazowej wyrzuciłam)

A jak to się ma do rzeczywistości ???

No troche mylisz się z prawdą, gdzie te 175m2 ??

Powierzchnia użytkowa twojego domu :129 m2 ,

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/574-lmp42a.html

W sumie ładnie wyszło ok.2500 zł

No to tak do porównania mój Sopran 4, PTH 30 PW+ styropian 12cm

Powierzchnia użytkowa 139 m2 , to troche wiekszy domek :wink:

http://www.domywstylu.eu/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/sopran_4/#rzuty

Ogrzewany tylko gazem ( brak kominka) od 1 pażdziernika za gaz razem z opłatą stałą zapłace* 1670 zł

*( zapłace , bo ostatnia faktóra płatna do 12 marca)

W/g mnie oba domki z racji kształtu bryły i metrazu można porównać , bo podobne a różnica w materiame na ściany i sposobie palenia. 8)

• Odpowiedzi 599
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koszty ogrzewania a rodzaj ściany to dla mnie trochę głębszy temat !

To są liczby i przenikalność cieplna materiału + jakość wykonania a nie porównanie domu mojego i sąsiada !!!

Krzysztof BB byłeś Ty kiedyś na budowie ?

Ja dokładnie się przyjrzałem swojej i mi wystarczy !

Pisałem że da się zbudować ścianę zewnętrzną 1W po aptekarsku !

Zaczynając budowę w głowie miałem filmiki Ytong !

Bardzo szybko się zorientowałem że utrzymać taki standard budowania jest trudny ( jeśli nie niemożliwy) do osiągnięcia.

I tego będę się trzymał !

Jestem realistą ,,,

Cały czas zmierzam tu do jednego !

Uważacie że styropian ze ścian będzie odpadał, że cegła pod nim zgnije i że klimat w domu bez styropianu jest inny a to są BZDURY !!!

Skąd to się bierze ?

Oczywiście bardzo dzielnie bronicie swoich przekonań ale nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością.

Za zawilgocenie ścian zewnętrznych odpowiedzialna jest wentylacja domu !

A nie wiatr !!!

Styropian dobrze przyklejony oderwać można tylko razem z kawałkiem cegły !

Sam nie odpadnie !

Docieplając ścianę styropianem zmniejszamy straty ciepła tylko przez tą ścianę i tyle !

Komfort mieszkania jest ten sam !

Teorie o "termosach" wzięły się z początków termomodernizacji starych domów gdzie razem z przyklejaniem styropianu wymieniano okna na plastikowe !

W takim termosie był zaduch i to było bardzo niekomfortowe !

Skąd te bzdury o wentylacji mechanicznej ?

O tym brudzie strasznym i bakteriach ?

Pisanie o oddychaniu ścian do zewnątrz i zasłanianie się niskimi kosztami ogrzewania bo ta ściana jest "ciepła" to zaprzeczanie sobie samemu !

Ja na prawdę próbuje zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi !?

mariankossy- mam 175 m2 bo podniosłam ściankę kolankową, i mam strop nad garazem a zatem i pomieszczenie do grzania

jaką masz taryfę na gaz ze Ci wyszło tylko 1670- ile godzin dziennie chodzi piec lub jakie masz zużycie gazu na godzinę?

ile stopni w domu?? wszystkie pomieszczenia ogrzewasz?

masz podłogówkę, jezeli tak to gdzie?

ja płacę za gaz 1,06zł/m3 brutto grupa taryfowa Z3

mpoplaw- to że kupiłam w marcu 2006, to nie znaczy ze budowałam i ocieplałam w marcu 2006

kupiłam w marcu 2006, pozwolenie na budowę miałam w czerwcu 2006 a stan surowy otwarty - listopad 2006

ocieplać musiałabym w wrzesniu 2007 tak mi wychodziło z kolejności prac i organizacji na budowie ceny marzec 2006 do wrzesień 2007 to był drastyczny skok

a tak otynkowałam cw w lutym 2007, wstawiłam okna w maju 2007 i wykończyłam środek zeby ze spokojem zamieszkać-16 sierpnia 2007

elewację zrobiłam latem 2009 - ceny fajniejsze i ze spokojem przezimowałam w PTH 44 PW dwie zimy

ja jestem zadowolona

Koszty ogrzewania a rodzaj ściany to dla mnie trochę głębszy temat !

Pisanie o oddychaniu ścian do zewnątrz i zasłanianie się niskimi kosztami ogrzewania bo ta ściana jest "ciepła" to zaprzeczanie sobie samemu !

Ja na prawdę próbuje zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi !?

Cześć,

pewnie jak zwykle prawda leży gdzieś po środku, są ludzie którym udało się dobrze zbudować 1W, jak i Ci, którym paproki zbudowali bubel. Tak samo może w mniejszym stopniu można spierniczyć ocieplenie styro, które może kiedyś tam w skrajnym przypadku gdzieś odpadnie. Jak by wszyscy kierowali się tymi samymi kryteriami wyboru to pewnie chodzilibyśmy wszyscy zimą w Relaxach, takich samych kurtkach, jeździli tylko czarnymi fordami itd.

Piczman chyba trzeba sobie czasami dać luz i nie starać się zrozumieć wyborów innych ludzi, potrafisz czasami zrozumieć swoją drugą połowę dlaczego wybrała taką kieckę, a nie inną tańszą?

No i dajcie już luz z tym oddychaniem ścian, powoli robi się z tym jakaś paranoja, właśnie słucham czy w robocie u mnie oddychają.....chyba przestanę brać to świństwo albo zmienię lekarza bo słyszę głosy ;)

Pozdrawiam - Daniel

Mi zresztą nadproża nie pękły za to pojawiły się peknięcia pod oknami no ale się zatynkowało i po sprawie.

Jeśli masz ścianę z BK, to widocznie nie dałeś zbrojenia pod oknami. Tynkowanie pomogło tylko na jakiś czas. Niestety to błąd w sztuce, który napsuje ci jeszcze krwi :)

Mi zresztą nadproża nie pękły za to pojawiły się peknięcia pod oknami no ale się zatynkowało i po sprawie.

Jeśli masz ścianę z BK, to widocznie nie dałeś zbrojenia pod oknami. Tynkowanie pomogło tylko na jakiś czas. Niestety to błąd w sztuce, który napsuje ci jeszcze krwi :)

Dokładnie, albo systemowe albo dwa pręty bloczek pod oknem i problemu nie powinno być.

Daniel

Teraz to ja też wiem zresztą mówiłem o tym majstrom ale "zlekcesobieważyli" :cry:

No ale póki co nie pojawia się może dlatego że się przed tynkowaniem "odstało".

Oólnie rzecz biorąac to wszystkie te nowe budynki mają jakieś niedoróbki.

Znajomemu po 8 latach zamieszkiwania (budynek z porothermu) popękały tynki w miejscach gdzie jest zaprawa. Załamka po prostu.

Ja postawiłem ścianę z Ytonga 36 cm, ze zbliżająca sie właśnie wiosną zacząłem myśleć o zrobieniu elewacji (z braku pieniędzy dom zimował bez tynków zewnętrznych). Usiadłem do BuildDeska i zmodyfikowałem troszkę moje świadectwo charakterystyki energetycznej przez dodanie 10 cm styropianu lub 10 cm wełny (wtedy U z 0,29 spadało do 0,17). Roczny zysk z tej imprezy to 300 zł zaoszczędzone na ekogroszku po przyjęciu kaloryczności węgla na poziomie 26 MJ/kg i sprawności pieca 80% co jest wartościami ostrożnymi. Koszt dodatkowej robocizny i materiałów to dla styropianu 6000 zł a dla wełny 9 000zł. Przy założeniu stopy dyskonta na poz. 5% , okrez zwrotu inwestycji po zdyskontowaniu strumieni pieniężnych przekraczał 25 lat dla styro i 40 lat dla wełny.

Zostaję przy ścianie jednowarstwowej.

To jest walka mitów i faktów !

Trwa ciągle i nie tylko w sprawie ścian :wink:

A ja myślę że walka handlowców.

Ci co mają zyski ze sprzedaży styropianu będą propagować ocieplanie a Ci co ze sprzedaży Łitonga ściany z tego materiału choćc niekoniecznie bo i te styropianem można ocieplać.

Prawda jest taka, że mieszkanie w domu z BK odm 400 gr. mimn 36 cm wcale nie jest takie straszne jak to się tu przedstawia i tyle.

A jakby było to Bogusław wspomoże dynamicznym ogrzewaniem :D

Zanim zdecydowałem się na 1W rozeznałem jak to u znajomych - ciepło mają bałem się tylko czy podłoówka wydoli bo oni grzeją tradycyjnie - dlatego przygotowałem sie na większe moce w razie czego. Obniżenie mocy podłoówki nie problem obecnie przy 0C na zewnatrz na piecu mam 28/24C grzane z przerwami więc średnio ok 25C na zasilaniu i w domu tzn w częśsci dziennej otwartej 19-20C w sypialni 16-17C łazienka 21C i garaż 10-14C.

Jak na 1-szą zimę da sie wytrzymać choć ściany stoją już 2 lata więc nie są całkiem mokre niemniej podczas wykończeń na jesieni wpiły nieco wody przy drugim tynkowaniu.

A nawet jeśli generują jakieś tam straty to przecież istnieje coś takiego jak kominek który grzej w moim przypadku grzeje za darmo. Tyle, że musze nieco drewna porąbać ale materiał za darmo na kilka lat.

Ten wymaga dopływu świeżego powietrza. A jak nagrzeje ściany to te jeszcze długo ciepło oddają.

Gdybym budował drugi raz i miał na celu obniżyć koszt grzania to chyba murowałbym pustaki w poprzek byłby mur 50 cm :p

Krzysztof BB byłeś Ty kiedyś na budowie ?

Ja dokładnie się przyjrzałem swojej i mi wystarczy !

No jakże by nie :D

Ogólnie miałem dobrych fachowców od stanu surowego poza paroma pierdółkami co zawalili ale też naprawili to ogólnie nie jest źle.

Brakuje tylko tych wzmocnień pod oknami.

Największą fuszerę odstawili tynkarze wewnątrz więc trzeba było poprawić drugi raz.....

Sam też nieco popracowałem - hydraulika, izolacja, podłogówka, kafelki i wiele innych rzeczy.

Dlatego pisałem wcześniej że nawet ze ścianą 1-warstwową da się zbudować dom energooszczędny !

Jeśli ma ktoś jeszcze plik OZC ( bo mój przepadł) łatwo można sprawdzić że ściana nie jest aż tak ważna !

Mnie chyba wyszło że 20 cm styro na ścianie to 5 cm wełny w stropie.

Decydując się na docieplenie budujemy cieńszy mur i np. z maxa który nam Wujek kupił 5 lat temu.

Wtedy wyliczenia wychodzą inaczej i każdy musi sam sobie wybrać rodzaj ściany oraz z głową dobrać parametr przenikalności cieplnej.

... tej imprezy to 300 zł zaoszczędzone na ekogroszku po przyjęciu kaloryczności węgla na poziomie 26 MJ/kg i sprawności pieca 80% co jest wartościami ostrożnymi. Koszt dodatkowej robocizny i materiałów to dla styropianu 6000 zł a dla wełny 9 000zł. Przy założeniu stopy dyskonta na poz. 5% , okrez zwrotu inwestycji po zdyskontowaniu strumieni pieniężnych przekraczał 25 lat dla styro i 40 lat dla wełny.

Zostaję przy ścianie jednowarstwowej.

Ja dodam, że gdybym dał się namówić ponad rok temu na ocieplanie to byłbym ok 10 tys dodatkowo w plecy z tytułu spadku cen styropianu.

Już zarobiłem na kilka lat ogrzewania gazem he he.

Dlatego pisałem wcześniej że nawet ze ścianą 1-warstwową da się zbudować dom energooszczędny !

Jeśli ma ktoś jeszcze plik OZC ( bo mój przepadł) łatwo można sprawdzić że ściana nie jest aż tak ważna !

O ooo właśnie.

Jak już chce się oszczędzać to nalezy zminmalizować wielkość i ilość okien, żadnego garażu w budynku, wykuszy, balkonów itd. itp.i najlepiej bez poddasza użytkowego.

Mój dom jest tymi "elementami stratnymi" wprost nafaszerowany więc ....jestem idiotą....

Jak dla mnie zaletą jest wymiana powietrza w budynku i odpwiednia wilgotność bez żadnych systemów wspomagających jak np. WM.

I uważasz że osiągasz to przez "oddychanie" ściany 1W ? :-)

Ja dodam, że gdybym dał się namówić ponad rok temu na ocieplanie to byłbym ok 10 tys dodatkowo w plecy z tytułu spadku cen styropianu.

Już zarobiłem na kilka lat ogrzewania gazem he he.

A ile dostałeś w plecy na spadku cen pustaków?

Takie obliczenia nie mają żadnego sensu!

Policz sobie OZC dla Twojego standartu i dla standartu 2W.

Uwzględnij wzrost cen energii w czasie (gazu bo chyba nie przygotowałeś się na węgiel) i będziesz znał kwotę różnicy przy grzaniu budynku A i B a tym samym jak to się kształtuje do ceny inwestycji.

I wtedy dopiero będzie merytoryczny finansowy argument.

pozdrawiam

Pawlok