pawlok 03.03.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Nie oddychanie tylko przepuszczanie pary wodnej na zewnątrz owszem wraz z ciepłym powietrzem, które musi byćc czymś zstąpione dlatego wymiana powietrza jest ciągła. Podaj konkretne wartości tego zjawiska dla obydwu rodzajów ścian . Każdy liczy jak umie. Dla mnie inwestycja mająca szanse a nie pewność zwrotu za wiele lat jest chybiona. Jak rozumiem przewidujesz stały trend spadku cen paliw wszelkiego rodzaju ? Tu mamy zaledwie podobny standard cieplny gdzie ściana 2W JEST MINIMALNIE TAŃSZA a jak Piczman wspomniał ściany nie decydują. Podobny to raczej duże uproszczenie Robiłeś badanie termowizyjne swojej jednowarstwowej ? By mieć pewność że ma ona parametry katalogowe ? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.03.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Ciekawie będzie jak tuż po okresie gwarancji w instalacjach z pompą ciepła padnie sprężarka. Przecież PC to takie tanie źródło ciepła ...Znam sporo ludzi, którzy o współczynnikach nie myśleli - grzali gazem czy olejem gdy był tani. A teraz bieda, bo emerytury na ogrzewanie brakuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 03.03.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 No od 2007 roku faktycznie już ponad 300 postów poszło...... Co do kosztów instalacji, to sama pompa polskiego producenta to koszt w granicach 13 tys. zł. Gdyby nie dobra cena za mieszkanie pewnie nawet bym nie myślał o pompie. Faktyczny koszt robią odwierty, niestety nie zmieściłem poziomego kolektora, który można wykonać samemu (płaciłem po 60 zł za metr odwiertu). Kotłownia to taki sam koszt jak przy innych źródłach "wodnych". Przepłaciłem za podłogówkę, spokojnie mógł robić mój hydraulik, a nie firma od pompy, parę złotych by zostało w kieszeni. Ja się nie upieram że 1W jest takie super, ale da się w nim w mieszkać i nie zbankrutować przez rachunki za CO. A przez takie ostre traktowanie tematu pewnie nie jeden inwestor, który zaczyna budowę i ma już na placu materiał na ściany 1W ostro trzęsie portkami po przeczytaniu tego wątku . Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 03.03.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Ciekawie będzie jak tuż po okresie gwarancji w instalacjach z pompą ciepła padnie sprężarka. Przecież PC to takie tanie źródło ciepła ... Znam sporo ludzi, którzy o współczynnikach nie myśleli - grzali gazem czy olejem gdy był tani. A teraz bieda, bo emerytury na ogrzewanie brakuje! Spokojnie, częściej padają w systemach z bezpośrednim parowaniem, żywotność teoretycznie 30 lat, konstrukcja prosta jak "ruska" lodówka. Jeżeli wytrzyma 15 lat to pewnie i tak zmienię na jakiś nowy wynalazek grzewczy. Przecież inne piece również się psują i zużywają, koszt wymiany podobny (PC polskiego producenta). Można sprawdzić po ile są sprężarki Copelanda. Po okresie gwarancji naprawy może podjąć się każdy serwis chłodniczy. Dostaję schemat elektryczny PC więc inne elementy również łatwe do wymiany. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.03.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 1. ściana 1W jest droższa w budowie, udowodnij to sobie sam na najbliższym składzie budowlanym, najlepiej ceny zapisz sobie na jakiejś kartce żebyś za 2 tyg znowu nie wyskoczył że nie jest Doradca u Wesołka powiedział mi, że ściana 1W z Ytonga z zakładu w Pile jest tańsza niż ta sama docieplona. Z ceramiki 1m2 ściany 1W wyjdzie około 90 zł i zaprawa do murowania gratis. Materiał maja na placu. Ytong 36,5 to cena 100 zł + klej Robocizna 25-30 zł/m2 Ta sama ściana 2W Ytong 24 na 1m2 = 65 zł + zaprawa do muroiwania + styropian 20 cm ok 23 zł + kołki około 5 zł + klej 4 zł + siatka ??? i klej na siatkę??? Robocizna ściana- 20 zł/m2 Robocizna ocieplenie - 30 zł Ściana 2W = 147 zł + siatka i klej na siatkę + zaprawa do murowania bloczków Ściana 1W = 120 zł Obie ceny mogą jedynie zrosnąć. Przy ścianie 2W można dać styropian 15 i wówczas koszt zmniejszy się o około 6 zł. Na obu ścianach tynk elewacyjny i tynk wewnętrzny Tak więc w moim przypadku różnica wynosi około 7 tysięcy na samej ścianie na korzyść 1W 2. ściana 2W nie dość że jest tańsza to jest też cieplejsza, a więc praktycznie od razu dostaje się niższe rachunki za ciepło za darmo Rachunki może i mniejsze jednak koszt początkowy znacznie wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.03.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 I skończ to p.... o Dolinie Noteci , strumyku i lesie bo wybudowałeś dom całoroczny w którym musisz utrzymać dobre warunki wilgotnościowe bez względu na to co jest za oknem ! Wiem, że mam domek w bardzo ładnym miejscu i zdaje sobie z tego sprawę, że trzeba w nim utrzymać odpowiednie warunki. Twój ton wypowiedzi nic tutaj nie zmieni. Dlaczego wprowadzasz innych w błąd ? Masz mylne wyobrażenie o wszystkim czego nie dotknąłeś i czego nie masz ! To trzeba poznać a dopiero później opisywać na Forum działanie, skutki uboczne,wady i zalety. Poznałem jak mieszka się w domu 1W i dlatego drugi również jest 1W. Twój stosunek do zwolenników 1W jest podobny do mojego emerytowanego profesora z czasów studiowania, który twierdził, że to tylko to co on mówi jest prawda, a my młodzi nie mamy racji, a jakakolwiek sprzeczka kończyła się oblaniem egzaminu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.03.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 P.s. Jak by tematu nie podjeli 2 warstwowcy to pewnie zakończyło by się na 2-3 wpisach... Pamiętaj, że prawda kole w oczy i dyskusja teraz dopiero się zacznie. Myślę, że mam pomysł na kolejne tematy: 1. Wpływ Budowy ściany 2W w Polsce na rozwój mięśni u sportowców w Chinach. 2. Wpływ Budowy ściany 1W w Polsce na produkcję środków uspokajających dla zwolenników ściany 2W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.03.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 o to właśnie chodzi... po co porównywać ścianę z Ytonga 1W i 2W ? Ścianę 2W buduje się z mocnego ale taniego materiału i tą ścianę się następnie ociepla. Ytong nie jest tanim materiałem więc branie go do obliczeń przy ścianie 2W to grube nieporozumienie. Tak zupełnie na marginesie to ocieplić można spokojnie samemu bo to lekka robota - ja akurat ocieplałem budynek z moim ojcem ale już np wymurować ściany byśmy pewnie nie dali rady (za ciężka praca na nasze kręgosłupy). W moim przypadku koszt ocieplenia to koszt materiału i 3 tygodnie własnej pracy 2 osób. Rozumiem że nie każdy umie lub ma czas na własnoręcznie wykonanie takich rzeczy ale są tacy co chcą w ten sposób ciąć ogólne koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Twój stosunek do zwolenników 1W jest podobny do mojego emerytowanego profesora z czasów studiowania, który twierdził, że to tylko to co on mówi jest prawda, a my młodzi nie mamy racji, a jakakolwiek sprzeczka kończyła się oblaniem egzaminu końcowego. Dla mnie ściana 1-warstwowa jest tak samo dobra jak 2-warstwowa pomijając fakt że trzeba tą pierwszą budować po aptekarsku. Ale nikt nikomu tego nie zabrania ! Można, da się ! Będzie szczelna i ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 04.03.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Plip ty prowokujesz czy faktycznie jesteś skrajnym fanatykiem 1W?Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Widzicie, Ja chcę konstruktywnej dyskusji i wymiany poglądów i chyba kolega Plip na prawdę nie ma nic sensownego do powiedzenia. To się nazywa trolowanie czy z powodu wiedzy czy braku wiedzy to już mało istotne dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leo8 04.03.2010 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dluzszy czas mnie nie bylo wiec sie troche tych postow nazbieralo.Witam wszystkich zwolennikow 1w i tych ktorzy probuja ich zlinczowac.mariankosy napisal na stronie 1Tak w ramach dyskusji o styro to warto zapoznać się z CAŁYM tekstem podanym w ponizszym linku żeby rozwiać podejrzenia i nie straszyć ekologią innych : http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/styropian-ekologia_59022.html Zadaj sobie wiecej trudu zeby znalezc wlasciwy artykul a nie przytaczaj tutaj sloganow reklamowych.Link pochodzi od "Stowarzyszenie Producentów Styropianu" i jest zaprzeczenim samym w sobie.Redaktor pisze:"Naturalny efekt cieplarniany występuje w atmosferze ziemskiej w skutek obecności w jej składzie takich gazów jak dwutlenek węgla (CO2) i metan (CH4).""Dwutlenek węgla jest zasadniczą przyczyną (40%) efektu cieplarnianego wywołanego przez człowieka.""Pentan uwolniony do atmosfery podczas produkcji jest, przy udziale pary wodnej i promieniowania słonecznego, rozkładany w reakcji fotochemicznej na wodę i dwutlenek węgla".Apropo "Pentanu" zajrzyj do Wikipedia i zobacz jak malo niebezpieczny jest ten srodek.Przpomnij sobie czasy jak sie mowilo o Efekcie cieplarnianym w kontekscie szczegolnie w krajach takich jak Chiny czy Indie.Problem ekologii nadal pozostaje. Bagatelizowanie tego problemu pozostaje domena przemyslu styropianowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leo8 04.03.2010 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dluzszy czas mnie nie bylo wiec sie troche tych postow nazbieralo.Witam wszystkich zwolennikow 1w i tych ktorzy probuja ich zlinczowac.mariankosy napisal na stronie 1Tak w ramach dyskusji o styro to warto zapoznać się z CAŁYM tekstem podanym w ponizszym linku żeby rozwiać podejrzenia i nie straszyć ekologią innych : http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/styropian-ekologia_59022.html Zadaj sobie wiecej trudu zeby znalezc wlasciwy artykul a nie przytaczaj tutaj sloganow reklamowych.Link pochodzi od "Stowarzyszenie Producentów Styropianu" i jest zaprzeczenim samym w sobie.Redaktor pisze:"Naturalny efekt cieplarniany występuje w atmosferze ziemskiej w skutek obecności w jej składzie takich gazów jak dwutlenek węgla (CO2) i metan (CH4).""Dwutlenek węgla jest zasadniczą przyczyną (40%) efektu cieplarnianego wywołanego przez człowieka.""Pentan uwolniony do atmosfery podczas produkcji jest, przy udziale pary wodnej i promieniowania słonecznego, rozkładany w reakcji fotochemicznej na wodę i dwutlenek węgla".Apropo "Pentanu" zajrzyj do Wikipedia i zobacz jak malo niebezpieczny jest ten srodek.Przpomnij sobie czasy jak sie mowilo o Efekcie cieplarnianym w kontekscie szczegolnie w krajach takich jak Chiny czy Indie.Problem ekologii nadal pozostaje. Bagatelizowanie tego problemu pozostaje domena przemyslu styropianowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.03.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 o to właśnie chodzi... po co porównywać ścianę z Ytonga 1W i 2W ? Dodatkowo do porównań należy uwzględnić w 1W koszt systemowych nadproży , balkonów itp(niemały ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.03.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Witam wszystkich zwolennikow 1w i tych ktorzy probuja ich zlinczowac. mariankosy napisal na stronie 1 Tak w ramach dyskusji o styro to warto zapoznać się z CAŁYM tekstem podanym w ponizszym linku żeby rozwiać podejrzenia i nie straszyć ekologią innych : http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/styropian-ekologia_59022.html Zadaj sobie wiecej trudu zeby znalezc wlasciwy artykul a nie przytaczaj tutaj sloganow reklamowych. Link pochodzi od "Stowarzyszenie Producentów Styropianu" i jest zaprzeczenim samym w sobie. Redaktor pisze: "Naturalny efekt cieplarniany występuje w atmosferze ziemskiej w skutek obecności w jej składzie takich gazów jak dwutlenek węgla (CO2) i metan (CH4)." "Dwutlenek węgla jest zasadniczą przyczyną (40%) efektu cieplarnianego wywołanego przez człowieka.""Pentan uwolniony do atmosfery podczas produkcji jest, przy udziale pary wodnej i promieniowania słonecznego, rozkładany w reakcji fotochemicznej na wodę i dwutlenek węgla". Apropo "Pentanu" zajrzyj do Wikipedia i zobacz jak malo niebezpieczny jest ten srodek. Przpomnij sobie czasy jak sie mowilo o Efekcie cieplarnianym w kontekscie szczegolnie w krajach takich jak Chiny czy Indie. Problem ekologii nadal pozostaje. Bagatelizowanie tego problemu pozostaje domena przemyslu styropianowego. @leo8 może ten tekst ( w linku) przeczytałeś ale dobrze by było przeczytać to jeszcze raz ze zrozumieniem to twoje wnioski moze by były inne . A jak masz trudnosci to podam ci co ja tam wyczytałem i odniosłem zgoła inne wrazenie co do " bagatelizowania problemu ekologii przez lobby styropianowe Posłuze sie cytatami z ww strony: "W celu przezwyciężenia kryzysu ekologicznego i ratowania środowiska naturalnego należy zdefiniować szereg nowych zadań i celów: zmniejszenie dynamiki rozwojowej zatrzymanie wzrostu liczby ludności zmiana naszego stylu życia w dobrobycie wzmocnienie świadomości o odpowiedzialności za środowisko prymat ekologicznego punktu widzenia nad ekonomicznym ekologiczne bilansowanie obiegu materiałów oszczędzanie surowców naturalnych| oszczędne użytkowanie energii, wykorzystanie źródeł odnawialnych, rozwój technik solarnych technologie przyjazne dla środowiska minimalizacja ryzyka i zagrożeń w procesach produkcyjnych obieg wyrobów w gospodarce, utylizacja odpadów minimalizacja ilości odpadów zamiast usuwania odpadów utrzymanie czystości wód .." "...Lekceważenie lokalnych warunków klimatycznych doprowadziło do ogromnego wyeksploatowania surowców naturalnych i wielkiego zapotrzebowania na energię. 25% ludności naszego globu zużywa dziś 75% wytwarzanej energii. Szkody wyrządzane przez budynek środowisku i związane z tym zagrożenia ekologiczne muszą być obecnie traktowane i uwzględniane jako niezbędne parametry projektowe obiektu..." " Zasadnicze cele zrównoważonego rozwoju budownictwa to: minimalizacja ingerencji w lokalny ekosystem minimalizacja szkód środowiskowych Muszą one być realizowane poprzez następujące środki zapobiegawcze: osadzoną w klimacie architekturę, zachowanie roślinności naturalnej i zwierząt redukcję zapotrzebowania na energię, właściwą orientację budynku, użycie efektywnych systemów grzewczych, wykorzystanie źródeł odnawialnych, poprawę izolacyjności termicznej stosowanie materiałów o walorach ekologicznych, oszczędniejszy obieg surowców, przyjazną dla środowiska produkcję materiałów, niebudzące zastrzeżeń dające się odzyskiwać materiały ...." " 1.1.3 Ekologiczna ocena materiałów budowlanych Uwagi ogólne .......Właściwości materiału mają istotne znaczenie zarówno dla środowiska naturalnego jak i zdrowia człowieka. Kryteria oceny Ekologiczna ocena materiałów budowlanych składa się z następujących kryteriów środowiskowo-zdrowotnych (por. rysunek 1.1.3/1) oszczędne wykorzystanie surowców naturalnych - ochrona surowców kopalnych, wykorzystanie zasobów odnawialnych, bezpieczne pozyskiwanie surowców likwidacja niebezpiecznych skażeń produkcyjnych - minimalizacja toksycznej emisji do środowiska w fazie produkcji, unikanie groźnego dla ludzi skażenia w przypadku awarii oszczędność energii - redukcja nakładów energetycznych na produkcję, transport i przetwórstwo, optymalizacja energetyczna procesu produkcyjnego, ograniczenie zużycia paliw kopalnych bezpieczeństwo biologiczne - brak zagrożeń biologicznych podczas produkcji i po wbudowaniu materiału, pozytywny wpływ na samopoczucie i zdrowie człowieka oszczędność energii do ogrzewania - zastosowanie styropianu wpływa na obniżenie zapotrzebowania budynku na energię ocena trwałości materiału - duża żywotność materiału bez utraty właściwości, możliwość powtórnego stosowania zachowanie materiału w przypadku katastrofy - brak zagrożenia toksyczną emisją ..." " 1.2. Ekologiczna ocena styropianu 1.2.1 Produkcja Styropian powstaje poprzez ekspandowanie (spienianie) polistyrenu do spieniania......... Pentan, który jest stosowany jako środek spieniający przy produkcji, należy do grupy węglowodorów nasyconych. Związki tego typu nie stanowią obciążenia dla środowiska. Są one stale uwalniane do atmosfery z naturalnych źródeł, ulegają jednak wciąż także naturalnemu rozkładowi. Pentan, który jest stosowany jako środek spieniający od początku produkcji styropianu, to lotna ciecz, naturalny składnik ropy naftowej. Pentan uwolniony do atmosfery podczas produkcji jest, przy udziale pary wodnej i promieniowania słonecznego, rozkładany w reakcji fotochemicznej na wodę i dwutlenek węgla. Czas połowicznego rozpadu pentanu jest krótki (2-3 dni), stąd więc nie dochodzi do powstawania w atmosferze jego wysokich stężeń tabela 1.2.1/1. Pentan nie jest szkodliwy dla ochronnej warstwy ozonowej, bo ze względu na swoją niewielką trwałość nie dociera do wysokich warstw atmosfery. Pentan ulega szybkiemu rozkładowi również w gruncie i wodzie. W efekcie więc, pentan nie tylko nie obciąża środowiska, ale prowadzi do zmniejszenia stężenia CO2 w atmosferze (dzięki wieloletniej redukcji zapotrzebowania na energię, potrzebną do ogrzewania domów).... Bezpieczeństwo biologiczne Wpływ styropianu na żywe organizmy był przedmiotem wszechstronnych badań, prowadzonych przez niemiecki Instytut Badan Bio-budowlanych w Karlsfeld. We wnioskach stwierdzono, że styropian jest produktem neutralnym pod względem biologicznym. Na tej podstawie styropian został dopuszczony m.in. jako materiał do opakowań na żywność. ......Apropo "Pentanu" zajrzyj do Wikipedia i zobacz jak malo niebezpieczny jest ten srodek. Tylko że ten środek jest użyty w produkcji styro a nie zostaje w styro potem bo się ulatnia . CH4 metan C2H6 etan C3H8 propan C4H10 butan C5H12 pentan Alkany ulegają różnym rodzajom spalania. W zależności od ilości tlenu jest to: spalanie całkowite CH4+2O2=CO2+2H2O spalanie niecałkowite 2CH4+3O2=2CO+4H2O spalanie niecałkowite (dawniej zwane półspalaniem, sadza) CH4+O2=C+2H2O Spalanie innych węglowodorów przebiega bardzo podobnie." " Alkany raczej niechętnie wchodzą w reakcje z innymi związkami, są bierne (co wyjaśnia pochodzenie drugiej nazwy alkanów - parafiny, która znaczy nie więcej, jak właśnie "słabo łączące się"). Chętnie jednak reagują z tlenem (reakcja spalania) i chlorowcami (fluorem, chlorem, bromem), a przy obecności sodu ich chlorowcopochodne reagują między sobą (tzw. synteza Würtza), choć proces ten nie należy do chętnie wykorzystywanych w przemyśle i laboratoriach, ze względu na swą niepraktyczność " Nie wiem czy lepiej - ekologiczniej jest spalać rocznie np. 3 tony wungla i nie miec styro czy docieplic domek styropianem/wełną i spalać 2 tony wungla. Ja zwróciłem uwage na konkrety a ty na bzdety i tym się różnimy Ufff, i to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.03.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Nie wiem czy lepiej - ekologiczniej jest spalać rocznie np. 3 tony wungla i nie miec styro czy docieplic domek styropianem/wełną i spalać 2 tony wungla. nie ma to kompletnie znaczenia dopóki nasze elektrownie są opalane węglem. Przemysł i tak będzie generował więcej zanieczyszczeń nawet gdyby wszyscy właściciele kotłów na paliwo stałe w domkach jednorodzinnych zaczęli palić butelkami PET i oponami w swoich kotłowniach. To kwestia skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.03.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Bardzo błędne podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.03.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Nie wiem czy lepiej - ekologiczniej jest spalać rocznie np. 3 tony wungla i nie miec styro czy docieplic domek styropianem/wełną i spalać 2 tony wungla. nie ma to kompletnie znaczenia dopóki nasze elektrownie są opalane węglem. Przemysł i tak będzie generował więcej zanieczyszczeń nawet gdyby wszyscy właściciele kotłów na paliwo stałe w domkach jednorodzinnych zaczęli palić butelkami PET i oponami w swoich kotłowniach. To kwestia skali. I to się nazywa "świadomość ekologiczna" a z tym jest " mały "problem " "świadomość" oznacza: przytomność, jasność zmysłów i rozsądek. Odpowiednio ukształtowana świadomość przekłada się na stosowne i efektywne zachowania człowieka. Dodajmy teraz przymiotnik "ekologiczna" i uzyskamy termin, za którym kryje się: przytomne działanie człowieka lub społeczeństwa w obliczu wymogów środowiska, rozumienie mechanizmów działania przyrody oraz świadomość granic jej eksploatacji i ograniczeń, do których musimy się podporządkować. " Pozdro Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.03.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 mariankossy litości. Mam nadzieję, że nie przyjdzie komuś do głowy cytować twojego poprzedniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 I to się nazywa "świadomość ekologiczna" a z tym jest " mały "problem moja "świadomość ekologiczna" jest znieczulona przez takich gigantów jak np. USA lub ChRL, którzy ekologię olewają w imię ekonomii. A ja mały żuczek mam się przejmować ekologią i płacić za to co bogaty olewa ciepłym moczem? wolne żarty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts