Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buduję dom drewniany, na górze fudamentu mam położoną podwalinę przez całą długość budynku 12m, i 8m szerokość. Pod podwaliną mam zrobiony wieniec 25x25x25, który wieńczy mur z bloczków betonowych. Wieniec oczywiście zbrojony, beton b20. No i niestety mróz go pokruszył, bo teraz można kopnąć butem i się sypie. W niektórych miejscach jest mocniejszy w innych słabszy. Tak czy innaczej sprawa nie podlega dyskusji, wieniec do wymiany.

Mój pomysł jak to zrobić, i tutaj proszę o wasze opinie:

Planuję skuć odcinek 2m, zostawić 2m starego betonu, i znów skuć odcinek 2m. Skuty odcinek wyczyścić ze starego betonu, i w betoniarce zrobić beton klasy b25, zalać, zawibrować dobrze i zamknąć szalunkiem.

No i później kawałki pozostałe.

Co o tym myślicie ?

https://forum.murator.pl/topic/138869-jak-wymieni%C4%87-wieniec-pod-podwalin%C4%85-domu-drewnianego/

sa przepisy na beton b25, wiem ze nie bedzie on takiej klasy jak z betonowni, ale jak mam zamówić 0,5m3 ?? zakładając nawet że beton będzie klasy b20, to powinno wystarczyć wg projektu. Dłuższe mieszanie w betoniarce powinno pomóc, do tego są specjalne wibratory do betonu z takim długim prętem. Jeśli chodzi o szalunek to z jedej strony będzie zamknięty, z drugiej gdzie teren jest wyższy będę wlewał beton od góryi podciągał szalunek do góry aż całość zamknę. Podwalina domu drewnianego i tak nie przylega idealinie do fudamentu, jest tam ok 2-3 cm szpara, którą tak czy inaczej trzeba wypełnić pianką.

Jeśli macie jakieś inne pomysły jak wykonać taką naprawę szalunku to chętnie posłucham

no i jeszcze jedno. Zobacz na lata '80 kiedy beton z betonowni był mało spotykanym luksusem, jak ludzie wylewali fudamenty, ja, wujek i betoniarka, tak to najcześciej szło. Ile takich typowych klocków z lat 80 stoi na około, a ile z nich ma robiony beton z betonowni ??

A teraz jeszcze może głupie pytanie, a co jeśli dodam za dużo cementu do betonu, powinien być twardszy i szybciej związać, tak z teori wynika, bo jak za dużo wody, lub kruszywa to wiadomo że nie będzie mocny.

co jeśli dodam za dużo cementu do betonu, powinien być twardszy i szybciej związać, tak z teori wynika, bo jak za dużo wody, lub kruszywa to wiadomo że nie będzie mocny.

...wytrzymałości betonu nie robi cement wbrew pozorom tylko kruszywo ;)

i w dużej mierze od jakości i frakcji kruszywa zależy klasa betonu...

cement w betonie pełni tylko funkcję spoiwa (spaja kruszywo)

nadmierna ilość wody oczywiście pogarsza klasę betonu...

z piachu nigdy nie zrobisz b25 a ib20 pewnie też nie... może b15 się uda...

i chcesz aby wisiała w powietrzu, a dziury uzupełnisz pianką?

marnie to widzę

Szczelinę pozostawia się tak czy inaczej, jest ona przewidziana do isiadania domu drewnianego, który w skali 5 lat osiada ok 10 cm. Bale się do siebie dociskają, i szczelina się zmniejsza.

Do sławek: Mam piach, i kruszywo o średnicy mniejszej niż 0.4.

Proponuje nie kopac juz wiecej tego betonu w wiencu bo jest szansa, ze jak odmarzl to w koncu zwiaze.

a jak to mozliwe ? przecież proces dojrzewania betonu teoretycznie się zakończył. Z drugiej strony, jeśli za 3-4 lata miałyby być problemy z wieńcem, wolę to zrobić teraz niż później kiedy będą już wylewki, podłogi itp.

Tak bym radzil. Oczywiscie przechodzenie przez 0 swiezego betonu nie pozostaje bez wplywu na jego jakosc ale w srodku moze byc jeszcze calkiem dobry i wystarczajacy na potrzeby takiego budynku jak Twoj.

Tak, ze za miesiac proponuje jakiegos rzeczoznawce z politechniki i dopiero wtedy decyzja.

Pozdrawiam.

Tak bym radzil. Oczywiscie przechodzenie przez 0 swiezego betonu nie pozostaje bez wplywu na jego jakosc ale w srodku moze byc jeszcze calkiem dobry i wystarczajacy na potrzeby takiego budynku jak Twoj.

Tak, ze za miesiac proponuje jakiegos rzeczoznawce z politechniki i dopiero wtedy decyzja.

Pozdrawiam.

No dzięki za odpowiedź. Koszt przeróbek nie jest sporty bo to raptem 2,5m3 betonu, no ale zaczekam.

Pozdrawiam

Pozdrawiam.

gdzie w środku?

elementu 25x25 w przekroju?

rozumiem optymizm jakiś zawsze powinien być, ale bez przesady

rzeczoznawca może kosztować tyle co beton i robocizna

i dowie się tego samego