sammael 24.02.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Buduję dom drewniany, na górze fudamentu mam położoną podwalinę przez całą długość budynku 12m, i 8m szerokość. Pod podwaliną mam zrobiony wieniec 25x25x25, który wieńczy mur z bloczków betonowych. Wieniec oczywiście zbrojony, beton b20. No i niestety mróz go pokruszył, bo teraz można kopnąć butem i się sypie. W niektórych miejscach jest mocniejszy w innych słabszy. Tak czy innaczej sprawa nie podlega dyskusji, wieniec do wymiany. Mój pomysł jak to zrobić, i tutaj proszę o wasze opinie:Planuję skuć odcinek 2m, zostawić 2m starego betonu, i znów skuć odcinek 2m. Skuty odcinek wyczyścić ze starego betonu, i w betoniarce zrobić beton klasy b25, zalać, zawibrować dobrze i zamknąć szalunkiem.No i później kawałki pozostałe. Co o tym myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 24.02.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Po cholerę piszesz w dwóch tematach.Odpowiedź już dostałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 24.02.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 może ktoś jeszcze ma coś do dodania. Dlatego założyłem drugi temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 24.02.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 ...a jak ukręcisz w betoniarce b25? że już nie wspomnę o tym : zawibruję a potem zamknę szalunkiem... hmmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 24.02.2010 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 sa przepisy na beton b25, wiem ze nie bedzie on takiej klasy jak z betonowni, ale jak mam zamówić 0,5m3 ?? zakładając nawet że beton będzie klasy b20, to powinno wystarczyć wg projektu. Dłuższe mieszanie w betoniarce powinno pomóc, do tego są specjalne wibratory do betonu z takim długim prętem. Jeśli chodzi o szalunek to z jedej strony będzie zamknięty, z drugiej gdzie teren jest wyższy będę wlewał beton od góryi podciągał szalunek do góry aż całość zamknę. Podwalina domu drewnianego i tak nie przylega idealinie do fudamentu, jest tam ok 2-3 cm szpara, którą tak czy inaczej trzeba wypełnić pianką. Jeśli macie jakieś inne pomysły jak wykonać taką naprawę szalunku to chętnie posłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 24.02.2010 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 no i jeszcze jedno. Zobacz na lata '80 kiedy beton z betonowni był mało spotykanym luksusem, jak ludzie wylewali fudamenty, ja, wujek i betoniarka, tak to najcześciej szło. Ile takich typowych klocków z lat 80 stoi na około, a ile z nich ma robiony beton z betonowni ?? A teraz jeszcze może głupie pytanie, a co jeśli dodam za dużo cementu do betonu, powinien być twardszy i szybciej związać, tak z teori wynika, bo jak za dużo wody, lub kruszywa to wiadomo że nie będzie mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 a po co jest podwalina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 24.02.2010 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 podwalina to płaska belka, która jest zakotwiona do fudamentu. Na podwalinie układane są kolejne belki ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.02.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 i chcesz aby wisiała w powietrzu, a dziury uzupełnisz pianką?marnie to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 24.02.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 co jeśli dodam za dużo cementu do betonu, powinien być twardszy i szybciej związać, tak z teori wynika, bo jak za dużo wody, lub kruszywa to wiadomo że nie będzie mocny. ...wytrzymałości betonu nie robi cement wbrew pozorom tylko kruszywo i w dużej mierze od jakości i frakcji kruszywa zależy klasa betonu... cement w betonie pełni tylko funkcję spoiwa (spaja kruszywo) nadmierna ilość wody oczywiście pogarsza klasę betonu... z piachu nigdy nie zrobisz b25 a ib20 pewnie też nie... może b15 się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 25.02.2010 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 i chcesz aby wisiała w powietrzu, a dziury uzupełnisz pianką? marnie to widzę Szczelinę pozostawia się tak czy inaczej, jest ona przewidziana do isiadania domu drewnianego, który w skali 5 lat osiada ok 10 cm. Bale się do siebie dociskają, i szczelina się zmniejsza. Do sławek: Mam piach, i kruszywo o średnicy mniejszej niż 0.4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.02.2010 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Proponuje nie kopac juz wiecej tego betonu w wiencu bo jest szansa, ze jak odmarzl to w koncu zwiaze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 25.02.2010 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Proponuje nie kopac juz wiecej tego betonu w wiencu bo jest szansa, ze jak odmarzl to w koncu zwiaze. a jak to mozliwe ? przecież proces dojrzewania betonu teoretycznie się zakończył. Z drugiej strony, jeśli za 3-4 lata miałyby być problemy z wieńcem, wolę to zrobić teraz niż później kiedy będą już wylewki, podłogi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.02.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Do hydratacji niezbedna jest woda. Jezeli wody nie bylo (bo zamarzla) to mozliwe, ze sie jeszcze nie zakonczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 25.02.2010 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 hmm o tym nie wiedziałem. czyli teraz czekać do wiosny, i sprawdzić jak się ma beton ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.02.2010 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Tak bym radzil. Oczywiscie przechodzenie przez 0 swiezego betonu nie pozostaje bez wplywu na jego jakosc ale w srodku moze byc jeszcze calkiem dobry i wystarczajacy na potrzeby takiego budynku jak Twoj.Tak, ze za miesiac proponuje jakiegos rzeczoznawce z politechniki i dopiero wtedy decyzja.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 25.02.2010 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Tak bym radzil. Oczywiscie przechodzenie przez 0 swiezego betonu nie pozostaje bez wplywu na jego jakosc ale w srodku moze byc jeszcze calkiem dobry i wystarczajacy na potrzeby takiego budynku jak Twoj. Tak, ze za miesiac proponuje jakiegos rzeczoznawce z politechniki i dopiero wtedy decyzja. Pozdrawiam. No dzięki za odpowiedź. Koszt przeróbek nie jest sporty bo to raptem 2,5m3 betonu, no ale zaczekam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 25.02.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 A ile za robocizne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.02.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Tak bym radzil. Oczywiscie przechodzenie przez 0 swiezego betonu nie pozostaje bez wplywu na jego jakosc ale w srodku moze byc jeszcze calkiem dobry i wystarczajacy na potrzeby takiego budynku jak Twoj. Tak, ze za miesiac proponuje jakiegos rzeczoznawce z politechniki i dopiero wtedy decyzja. Pozdrawiam. gdzie w środku? elementu 25x25 w przekroju? rozumiem optymizm jakiś zawsze powinien być, ale bez przesady rzeczoznawca może kosztować tyle co beton i robocizna i dowie się tego samego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sammael 25.02.2010 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 znajomy będzie mi to robił, za piwo siedzi w budowlance. betoniarkę mam własną 120l. kruszywo, piasek i cement, wszystko jest. Wiec się zastanawiam ciągle nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts