Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wymienić wieniec pod podwaliną domu drewnianego

Recommended Posts

Tak bym radzil. Oczywiscie przechodzenie przez 0 swiezego betonu nie pozostaje bez wplywu na jego jakosc ale w srodku moze byc jeszcze calkiem dobry i wystarczajacy na potrzeby takiego budynku jak Twoj.

Tak, ze za miesiac proponuje jakiegos rzeczoznawce z politechniki i dopiero wtedy decyzja.

Pozdrawiam.

gdzie w środku?

elementu 25x25 w przekroju?

rozumiem optymizm jakiś zawsze powinien być, ale bez przesady

rzeczoznawca może kosztować tyle co beton i robocizna

i dowie się tego samego

No właśnie tego się boję Barbossa, że rzeczoznawca weźmie 300 zł, a za tą kasę to ja mam beton na połowę roboty.

300 stówy?

jak go przywieziesz, odwieziesz, postawisz porządny obiad, on nie nędzie miał innego zajęcia, będzie zblazowany, załątwisz to podstępem

to raczej pęknie Ci 2x tyle

czyli co radisz Barbarossa, wymienieć całe wieńce przed wylewkami, czy czekać co wyniknie z tego betonu ? Materiał mam, osobę do tej roboty także.

Do hydratacji niezbedna jest woda. Jezeli wody nie bylo (bo zamarzla) to mozliwe, ze sie jeszcze nie zakonczyl.

...a na jakiej podstawie tak twierdzisz? bo chyba nie na podstawie przeprowadzonych badań lub karty technicznej betonu.....

już w temperaturze bliskiej 0 St. C twardnienie betonu przebiega bardzo wolno, natomiast gdy temperatura spada od -1 do -3 St. C w mieszance betonowej zamarza do 50 proc wody; zamarzająca woda zwiększa objętość, w wyniku czego powstający lód niszczy strukturę betonu, co znacznie obniża jego wytrzymałość... o niższych temp już nawet nie ma co wspominać....

...to, że w środku nie kruszy się od buta to oznacza, że co? że wszystko jest ok? że można przyjąć, że konstrukcja wytrzyma?

...litości Panie ja14 ;) ... litości.... dlaczego dajesz ludziom swoją pisaniną nadzieję na to, że nic się nie stało i każesz im ryzykować.... jak by to był wymrożony strop to też radziłbyś czekać no bo przecież jak sam po zimie nie spadł to już nie spadnie.... ???

...na co chcesz czekać sammael? myślisz, że w Twoim przypadku zdarzył się cud?

chcesz poddać badaniom i ekspertyzom przemrożony beton ??? chyba, że na prawdę liczysz na to, że odmarznie i zacznie wiązać, a może i B30 się z niego zrobi po zimie....

masz kogoś za niewielkie pieniądze do wykonania pracy to go bierz i zrób tak jak powinno być... a jak chcesz zobaczyć z ciekawości jakie parametry ma wymrożony beton to daj próbki do laboratorium to sam się przekonasz.....

Proponuje nie kopac juz wiecej tego betonu w wiencu bo jest szansa, ze jak odmarzl to w koncu zwiaze.

a jak to mozliwe ? przecież proces dojrzewania betonu teoretycznie się zakończył. Z drugiej strony, jeśli za 3-4 lata miałyby być problemy z wieńcem, wolę to zrobić teraz niż później kiedy będą już wylewki, podłogi itp.

...nawet laik się zdziwił czytając takie cuda.... opamiętaj się człowieku i doradzaj w tych tematach w których masz wiedzę.... sprawy konstrukcyjne to nie rysa albo plamka na ścianie, która razi w oczy....

Drogi Sławku.

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Czy ja gdzieś napisałem, że nic się nie stało?

Poradziłem poczekać i wezwać fachowca, bo może się okazać, że ten beton ma jeszcze na tyle dużą wytrzymałość, że jako oparcie pod podwaliny się nada.

Porównywanie tego elementu ze stropem to z Twojej strony czysty idiotyzm.

Wykuć po kawałku zawsze jeszcze zdąży.

Pozdrawiam.

masz na tym samą podwalinę?

jest tak:

ława fudamentowa

ściana z bloczków, różne wysokości od 80cm do 150cm (działka na stoku)

wieniec

podwalina drewniana

na podwalinie są ułożone kolejne bale na wys. ok 4m

dzięki wszystkim za odpowiedzi, no i wynika że młot w rękę i betoniarkę w ruch i ognia !!!! Nie powinno być tak tragicznie z tą wymianą wieńców z tego co wygląda. Wkońcu to nie dom murowany, a ja mam jednolite belki przez całą długość i szerokość domu

Ciutek przesadzasz z tymi tonami..

Znajomy cieśla wymieniał podwalinę w domu sąsiada. Musiał oczywiście podnieść nie tylko, jak u Ciebie ściany, ale całą chałupę- z dachem, stropami. I bez podwaliny- czyli ciut trudniej jak u Ciebie!

Podnośników wtedy nie było (hydraulicznych). Podnosili klinami i kolejowymi podnośnikami szynowymi (takie na korbkę)

Chałupa stoi do dzisiaj. Oczywiście remont był gruntowny, bo tynki wewnętrzne, liche zresztą, się posypały. Po ociepleniu, wymianie okien bardzo fajny domek.

• 1 month później...