Gość Iras 26.01.2004 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Dzięki Andrzejj-u. Będe dzwonił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 26.01.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Dawniej pisząc na tym forum byłem przez pseudo fachowców o mało nie zlinczowany.Nie pokazywałem się ponad 8 mięsięcy aż odreagowałem i mi przeszło.Zawsze byłem zwolennikiem dobrej miedzi i pozostanę do końca .Ceny wszystkich systemów jak nie są droższe to napewno nie są tańsze ,a wiara w reklamę czyni cuda i jak by się dało sprzedać słomę owsianą to napewno by sprzedali z dożywotnią gwarancją tylko że wina w 100%jest zawsze po stronie inwestora. Proszę poczytać poprzednie posty na forum gdzie temat był dośc intensywnie przerabiany. Miedż na dzień dzisiejszy to hutmen a kształtki viega i nie ma nic lepszego. Zapomniałem jest dużo lepszych rzeczy ,ale tylko w bajerze a za bajer się płaci .Ludzie w pogoni za ceną nie patrzą na jakośc a jest na co np. wasz dobry kochany pex sprowadzany jest z chin i można go nabyć już za 2.5m.Nie chcecie miedzi bo może byc ołow ,ale kupujecie baterie z chin za 50zł gdzie w stopie znajduje się minimum 8% ołowiu.Zawory jednorazowego użytku po 5 zł a nie te po 13 z dławikiem i dobre. Patrzycie na gwarancję a nie nato co jest napisane.Np kocioł 10 lat gwarancji a poniżej małymi literkami dotyczy spawów a że blachę szlag trafi po roku to co to kogo obchodzi i tak będzie żę żle użytkowano . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 27.01.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Widzisz ADAMOS48 niby odreagowałeś i "Ci przeszło" ale tonu wypowiedzi nie zmieniłeś. Dalej uważasz się za jedynego Guru, a wszyscy inni to "pseudofachowcy". Dla mnie fachowiec to ten, który zna wiele technologii i potrafi wskazać na wady i zalety każdej z nich. Bo i miedź i plastiki mają zarówno wady jak i zalety. A jeżeli ktoś jest maniakiem tylko jednej technologii, to poprostu nie jest wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 27.01.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Witam ADAMOS - bez Ciebie było tu nudno Twój komentarz jak zwykle jest wyważony i obiektywny. Niewątpliwie ukierunkuje to dalszą dyskusję i pozbawi ją niepotrzebnych emocji A na poważnie - w hydraulice jak we wszystkim na tym świecie nie istnieje najlepsza technologia - każda ma jakieś wady i zalety - w zależności od potrzeb czasem miedź jest górą czasem plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grove1wp.pl 27.01.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Ja wykonałem wodę rurami ocynkowanymi ( 50 lat testów w domu rodzinnym) a Instalacje CO. robię rurami z miedzi (szybszy obieg wody w rurach ponieważ są gładkie w środku)Bardziej stabilne i bezawaryjne wydają mi sie również rury stalowe ale mam już wykonane tynki i nie bardzo by to wyglądało).Plastik zawsze kojarzy mi się z bublem (nawet jeśli ma atesty)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 27.01.2004 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 ...Plastik zawsze kojarzy mi się z bublem (nawet jeśli ma atesty)... Polecam mineralną, ceramiczną, metalową, ewentualnie drewnianą deskę na kibel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 27.01.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 Jasiu zgadzam się z tobą w 100% pp .pvc. pe do ziemi woda i kanalizacja ok.Polibutylen,polietylen sieciowany,polietylen z wkładką al woda zimna w domu ok zaciskany czy skęcany nie ważne ,ale jak można dokładając plastik na zgrzewanie i klejenie robić c.o. lub co gorsze c.w.u.Zrozumiałbym gdyby to były domki kempingowe odródki działkowe.budynki gospodarcze,rozwiązania tymczasowe. ,ale jak mi ludzie przychodzą .mówią i pokazują awarie co jest jeszcze niczy do strat poniesionych żeby to naprawić (łazienki, podłogi ,ściany jak i zalane czasami 2 piętra.Zawsze będę powtarzał że wszystko jest dla ludzi ,tylko trzeba umieć z tego korzystać a nie jak stado bezwiednych istot patrzących w reklamę i myślących że czy głośniejsza reklama to produkt jest lepszy .Ostatnio prawie wszytkie te plastiki pokazały się dużo taśze ,gorsze bo wyprodukowane w chinach.Zachód po eforii plastikowej dał sobie spokój i 80% obecnie wykonywanych intalacji to miedż i nierdzewka i czym prędzej to pojmiemy to będzie z korzyścią dla nas.Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 28.01.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Ja wykonałem wodę rurami ocynkowanymi Wodę mam tak samo jak Ty, a w tym wątku rurom stalowym to się już oberwało. Czy naprawdę to już jest kiepska technologia ? Ogrzewanie mam plastikowe KAN, z pionami (i kotłownią) wykonanymi z polskiej miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek 28.01.2004 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 A jakoś nikt ze zwolennikow miedzi nie zauważa, że ja mieszkam na Śląsku, gdzie ze względu na ruchy tektoniczne i pęknięcia instalacje z materiałów sztywnych pękają. Dlatego na śląsk polecam nowoczesne wielowarstwowe "plastiki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 29.01.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 A jakoś nikt ze zwolennikow miedzi nie zauważa, że ja mieszkam na Śląsku, gdzie ze względu na ruchy tektoniczne i pęknięcia instalacje z materiałów sztywnych pękają. Dlatego na śląsk polecam nowoczesne wielowarstwowe "plastiki" Czy wiecie koledzy i koleżanki gdzie można nabyć palnik i nóż krązkowy do wykonywania inst. miedzianych. Posiadam taką instalację w domu i muszę ją trochę poprawić po swojemu. Może znacie jakiś sklep internetowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 kumpel sam sobie zrobił instalację z plastiku HEPWORTH czy jakoś tam. kupe forsy na tym zaoszczedzil. a teram mu sie cos tam odwiedziało, bez problemu porozkrecał instalacje i zlozyl na nowo inaczej. czyz to nie wspaniale. jakby to byla miedz, czy jakies zgrzewane plastiki, to by miał problem. sam tez zrobie sobie z hepworth'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 29.01.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Chciałem tylko z własnego doświadczenia.Gdy wycinaliśmy instalację 30-letnią miedzianą robiąc remont generalny domu (oczywiście nie w Polsce) instalacja była w stanie wzorowym (bez kamienia bez przetarć i wcześniej żadnych przecieków)Przecieki wynikają z niedokładności przy lutowaniu, możliwe przetarcia kształtek (kolan) przy dużych przewymiarowaniach prędkości przepływu.Polecam miedż tu cena odpowiada jakości choć myśle że nowoczesne tworzywa to przyszłość, ale niech testują inni.Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.03.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 cos sie zmienilo w temacie... przez te kilka lat ?? ktory material wybrac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 03.03.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Instalacje łącznie z podłogówką mam miedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 03.03.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 cos sie zmienilo w temacie... przez te kilka lat ?? ktory material wybrac ? Zmieniło się, i to nawet przez ostatnie miesiące a nie lata... MIEDŹ ZWARIOWAŁA! Dlatego ja postawiłem na PP Stabi, i właśnie się u mnie klei z tego instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts