nx6 24.02.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Mam na tapecie remont łazienki, aktualnie staram się zgłębić temat w jaki sposób zmniejszyć problem twardej wody. Z jednej strony czekam na kabinę prysznicową z dużymi taflami szkła, z drugiej, chciałbym, by baterie z wkładami ceramicznymi pracowały bezawaryjnie możliwie długo. Jeden i drugi przypadek zahacza o temat filtrów. Mieszkam w bloku, więc centralny, duży zmiękczacz wody nie wchodzi w grę. Co w zamian? W jednym z Muratorów spotkałem się z następującą informacją: "Na instalacjach wodnych warto zamontować filtry do usuwania żelaza i zmiękczacze wody albo magnetyzery. Uwolnią nas od problemu kamienia osadzającego się na szkle kabiny, armaturze, ceramice, spłuczkach i pralce. Filtry narurowe osadnikowe i magnetyzery montuje się bezpośrednio przed urządzeniem, które mają chronić np. pralką czy zmywarką." Powyższemu tekstowi towarzyszy ilustracja takich filtrów w dopływie wody dla umywalki, podpisana następująco: "Filtry osadnikowe umieszczone na dopływie wody zabezpieczają baterie przed kamieniem." OK, czyli pralkę, zmywarkę i baterię umywalkową mamy z głowy. Takie filtry przy pralce/zmywarce nie są w widocznym miejscu, a jeśli chodzi o umywalkę, to w moim przypadku będą one ukryte za półpostumentem. Problem z głowy (chyba ?). Ale co z bateriami ściennymi, które chcę umieścić nad wanną i w kabinie prysznicowej (interesuje mnie szczególnie przypadek prysznica)? Dodatkowo, przeglądając oferty takich filtrów osadnikowych, z reguły jest mowa tylko o filtrowaniu piasku, mułu, rdzy, opiłków metali itp. W jaki sposób mogą więc zabezpieczać przed kamieniem? Mam już spory mętlik w głowie, będę bardzo wdzięczny jeśli jakaś dobra dusza rzuci nieco światła na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.03.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 W bloku pozostaje ci niewiele opcji do wyboru. Jeśli masz miejsce i możliwość podłączenia się do rury na wejściu do mieszkania (za licznikiem) to najlepiej chyba byłoby zamontować filtr sedymentacyjny, z żywicą jonowymienną oraz węglowy. Wkłady sedymentacyjne i węglowe wymieniasz co kilka miesięcy (w zależności od jakości i ilości wody). Żywicę możesz regenerować ręcznie (tzn. robisz roztwór soli w wodzie i płuczesz tym żywicę). Nie jest to rozwiązanie idealne, ale chyba lepsze niż montowanie filtrów przy każdym kranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_house 22.03.2010 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Hej,...qbek17, interesujące rzeczy piszesz,mi zaoferowano do mieszkania filtr wody przy zaworze wody na moje mieszkanie - no i się zastanawiam, jak jest z serwisowaniem, wymianą filtrów itp.Orientujesz się, czy takie "samoobsługowe" działania jak opisałeś są wystarczające, czy jednak trzeba do tego okresowo angażować siły fachowe... a jeśli tak, to jakie to są koszty i co jaki czas do poniesienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.03.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Wszystko zależy od tego jakiej jakości masz wodę i jakie filtry zamontujesz. Jeśli to tylko wkłady sedymentacyjne to wystarczy je wymieniać - nie potrzeba do tego fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_house 23.03.2010 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Och, qbek17,...Twoja odpowiedź utwierdza mnie w poczuciu, że wiem, że nic nie wiem... Postaram się wypytać u "źródła", tzn. u developera, jak jest z jakością wody i co to dokładnie za filtr i wtedy skonkretyzuję pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.03.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Jeśli będziesz wiedzieć co jest w wodzie do usunięcia, to można próbować coś dobrać a narazie można tylko gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts