Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzdatnianie wody w mieszkaniu w bloku

nx6

Recommended Posts

Mam na tapecie remont łazienki, aktualnie staram się zgłębić temat w jaki sposób zmniejszyć problem twardej wody. Z jednej strony czekam na kabinę prysznicową z dużymi taflami szkła, z drugiej, chciałbym, by baterie z wkładami ceramicznymi pracowały bezawaryjnie możliwie długo. Jeden i drugi przypadek zahacza o temat filtrów. Mieszkam w bloku, więc centralny, duży zmiękczacz wody nie wchodzi w grę. Co w zamian?

W jednym z Muratorów spotkałem się z następującą informacją:

"Na instalacjach wodnych warto zamontować filtry do usuwania żelaza i zmiękczacze wody albo magnetyzery. Uwolnią nas od problemu kamienia osadzającego się na szkle kabiny, armaturze, ceramice, spłuczkach i pralce. Filtry narurowe osadnikowe i magnetyzery montuje się bezpośrednio przed urządzeniem, które mają chronić np. pralką czy zmywarką."

Powyższemu tekstowi towarzyszy ilustracja takich filtrów w dopływie wody dla umywalki, podpisana następująco:

"Filtry osadnikowe umieszczone na dopływie wody zabezpieczają baterie przed kamieniem."

OK, czyli pralkę, zmywarkę i baterię umywalkową mamy z głowy. Takie filtry przy pralce/zmywarce nie są w widocznym miejscu, a jeśli chodzi o umywalkę, to w moim przypadku będą one ukryte za półpostumentem. Problem z głowy (chyba ?).

Ale co z bateriami ściennymi, które chcę umieścić nad wanną i w kabinie prysznicowej (interesuje mnie szczególnie przypadek prysznica)?

Dodatkowo, przeglądając oferty takich filtrów osadnikowych, z reguły jest mowa tylko o filtrowaniu piasku, mułu, rdzy, opiłków metali itp. W jaki sposób mogą więc zabezpieczać przed kamieniem?

Mam już spory mętlik w głowie, będę bardzo wdzięczny jeśli jakaś dobra dusza rzuci nieco światła na ten temat.

• 4 weeks później...
W bloku pozostaje ci niewiele opcji do wyboru. Jeśli masz miejsce i możliwość podłączenia się do rury na wejściu do mieszkania (za licznikiem) to najlepiej chyba byłoby zamontować filtr sedymentacyjny, z żywicą jonowymienną oraz węglowy. Wkłady sedymentacyjne i węglowe wymieniasz co kilka miesięcy (w zależności od jakości i ilości wody). Żywicę możesz regenerować ręcznie (tzn. robisz roztwór soli w wodzie i płuczesz tym żywicę). Nie jest to rozwiązanie idealne, ale chyba lepsze niż montowanie filtrów przy każdym kranie.

Hej,

...qbek17, interesujące rzeczy piszesz,

mi zaoferowano do mieszkania filtr wody przy zaworze wody na moje mieszkanie - no i się zastanawiam, jak jest z serwisowaniem, wymianą filtrów itp.

Orientujesz się, czy takie "samoobsługowe" działania jak opisałeś są wystarczające, czy jednak trzeba do tego okresowo angażować siły fachowe... a jeśli tak, to jakie to są koszty i co jaki czas do poniesienia?