franco103 24.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam. Wiem, że to temat rzeka ale na kredytach znam się jak wcale... mam dylemat, iść w Euro - kusi niska ratą, czy nie ryzykować wahań kursów i wziąć w PLN.A może Rodzina na swoim i po 8 latach refinansować? Podpowiedzcie jak to jest u was? Czy można przed podpisaniem umowy o kredyt z bankiem udać się z umowa do jakiejś instytucji żeby sprawdzić umowe na jakieś kruczki prawne? gdzie ewentualnie? U mnie okres kredytowania 30lat kredyt na 350000pln Takie dostałem oferty... jak one wyglądają w porównaniu do waszych? W Eurobanku RnS 6,35%1-96mies. 1650-1700plnpo 96mies 2179pln Nordea EUR 3,36%rata 1635pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga546 25.02.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam wszystkichJa również zaczynam wędrówkę po bankach w poszukiwaniu "idealnego" kredytu... Dylemat ; EURO czy PLN???? Nie jesteśmy jeszcze do końca przekonani ale skłaniamy się bardziej ku EURO. Chcemy wziąć ok 250 000Proszę o Wasze opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac12 26.02.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witajcie, na budowie znam się słabo ale kredyty to moja praca. Może coś rozjasnie. Odpowiedzi jednoznacznej na wasze pytanie oczywiście nie ma. Jak ktoś mówi że jest to kłamie albo dorabia na boku jako wróżka. O ile przeczytałem z 1000 wątków budowlanych to na finansowy wszedłem pierwszy raz - bo nie spodziewam się czegoś mi nieznanego. Wybaczcie więc jak będę pisał rzeczy które były już sto razy. Wybierając kredyt hipoteczny należy sobie zadać kilka pytań. 1 - jak długo chce go spłacać/mieć, bo średni kredyt żyje nie więcej niż 8 lat. Dłużej czy krócej? Jakie mam plany i perspektywy na to żeby się go szybko pozbyć? jak są perspektywy na szybką spłatę - do 2 lat, powiedzmy to kredyt w pln chyba że ktoś lubi hazard. Jak brak takich perspektyw jak: sprzedaż domu, spadek, podwyzka i planujemy spłacać dłużej to waluta . 2 - czy wybierając walutę będziemy w stanie odkładać nadwyżki wynikające z niższej raty na konto oszczędnościowe? Jeśli tak nie ma się co bać waluty, jeśli jednak nawet z rata w walucie szorujemy po finansowym dnie to trzeba sobie odpuścić walutę i wziąć mniejszy kredyt ale w pln . Będziecie lepiej spać, chyba że ktoś lepiej śpi jak sytuacja nie do końca od niego zależy -kursy walut. mam nadzieję że coś mogłem jeśli nie to prośbą o dalsze pytania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga546 28.02.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dzięki wielkie Mac12Skłaniamy się ku euro coraz bardziej. A różnicę między ratami przy kredycie w euro a w złotówce chcemy gdzieś odkładać. Najbardziej stresuje mnie fakt, że pierwsza transza może być po kursie 4,00 a druga po 3,80 albo jeszcze niższym. Ciężka decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 28.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 przeczytajcie sobie ten wątek, może pomoże Wam podjąć decyzjęhttp://forum.muratordom.pl/w-jakiej-walucie-teraz-brac-kredyt,t152349.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszuba 03.09.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) Jeśli ktoś posiada bieżące informacje na temat najniższych marż w bankach kredytow EURO oraz w PLN - kredyt na budowe domu to proszą zamieścić Interesuja mnie takze kredyty z doplatami. zgóry dziękuje i pozdrawiam. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez kaszuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 06.09.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 (edytowane) Witam. Wiem, że to temat rzeka ale na kredytach znam się jak wcale... mam dylemat, iść w Euro - kusi niska ratą, czy nie ryzykować wahań kursów i wziąć w PLN. A może Rodzina na swoim i po 8 latach refinansować? Podpowiedzcie jak to jest u was? Czy można przed podpisaniem umowy o kredyt z bankiem udać się z umowa do jakiejś instytucji żeby sprawdzić umowe na jakieś kruczki prawne? gdzie ewentualnie? U mnie okres kredytowania 30lat kredyt na 350000pln Takie dostałem oferty... jak one wyglądają w porównaniu do waszych? W Eurobanku RnS 6,35% 1-96mies. 1650-1700pln po 96mies 2179pln Nordea EUR 3,36% rata 1635pln a nie robiłeś symulacji w pln w "rodzina na swoim" (o ile możesz taki wziąść ) i bank np. pko bp ? może się okazać, że wyjdzie jak w euro lub mniej .. a po 8u latach zawsze sobie możesz zmienić np. na euro jak już będzie w Polsce też mamy zamiar budować za kredyt i jak na razie pln i rodzina na swoim tylko wchodzi w grę Edytowane 6 Września 2010 przez petervdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 11.09.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 moim zdaniem,zeby spac spokojnie,kredyt sie bierze w walucie,w jakiej zarabiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 11.09.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 moim zdaniem,zeby spac spokojnie,kredyt sie bierze w walucie,w jakiej zarabiamy drożej, ale stabilniej dzisiaj właśnie miałem przykład w "realu" różnic kursowych ... kupcy "naszego" mieszkania mają w euro kredyt .. i na "dzień dobry" otrzymali 3 tyś. mniej wypłaty .. różnica między kursem z dnia podpisania a wypłaty ... euro troszkę staniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 12.09.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Prosze rzućcie okiem na to co nam dają w PKO BP, prosze o opinię czy brać bo czas nagli a nie wiem czy to dobra oferta???? Kwota kredytu: 220 000 plnOprocentowanie: 5,79 % (jeśli sie ubezpieczymy na 4 lata od utraty pracy)Liczba lat spłaty: 25Stawka ubezpieczenia: 3,25% (jeśli się nie ubezpieczymy to wtedy prowizja 2,30%, jeśli się ubezpieczymy prowizja: 0) Wysokość raty: 1438,94 - z ubezpieczeniem, ale bez prowizjiWysokość raty z prowizją bez ubezpieczenia: 1444,90 pln I teraz w euro:Oprocentowanie: 3,64%Stawka ubezpieczenia: 3,25 wysokość raty: 1217,36 pln co nam powiedzieli w skrócie: wkład własny działka: 70 tys. (według banku), zdolnośc jest, warunek: przeniesienie mojego rachunku do PKO BP, projekt domu 109,08m2 pow. użytkowej (Dom w lukrecji 2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia28 12.09.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Warto iść do doradcy kredytowego my tak zrobilismy nasz Pan jest bardzo dokładny i rzeczowy teraz dowiedzieliśmy się że dobry złotówkowy kredyt dajn PKO BP i zarobki nie są wymagane bóg wie jakie bo jak nam wyliczyli w euro tylko nie pamiętam jaki bank to dochody nasze musiały by wynosić min 6000 przy rodzinie 3 osobowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 12.09.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Prosze rzućcie okiem na to co nam dają w PKO BP, prosze o opinię czy brać bo czas nagli a nie wiem czy to dobra oferta???? Kwota kredytu: 220 000 pln Oprocentowanie: 5,79 % (jeśli sie ubezpieczymy na 4 lata od utraty pracy) Liczba lat spłaty: 25 Stawka ubezpieczenia: 3,25% (jeśli się nie ubezpieczymy to wtedy prowizja 2,30%, jeśli się ubezpieczymy prowizja: 0) Wysokość raty: 1438,94 - z ubezpieczeniem, ale bez prowizji Wysokość raty z prowizją bez ubezpieczenia: 1444,90 pln co nam powiedzieli w skrócie: wkład własny działka: 70 tys. (według banku), zdolnośc jest, warunek: przeniesienie mojego rachunku do PKO BP, projekt domu 109,08m2 pow. użytkowej (Dom w lukrecji 2). oferta moim zdaniem przyzwoita .. osobiście jestem negatywnie nastawiony teraz do walut (miałem przez kilka ładnych lat we franku i w "ostanim" dobrym momencie zmieniłem na zł zyskałem na różnicy .. kolega nie zmienił i rata ok 15-20 % wyższa) a nie sprawdzaliście "rodzina na swoim" jeżeli spełniacie wymagania http://www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=405&pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 12.09.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 oferta moim zdaniem przyzwoita .. osobiście jestem negatywnie nastawiony teraz do walut (miałem przez kilka ładnych lat we franku i w "ostanim" dobrym momencie zmieniłem na zł zyskałem na różnicy .. kolega nie zmienił i rata ok 15-20 % wyższa) a nie sprawdzaliście "rodzina na swoim" jeżeli spełniacie wymagania http://www.bgk.com.pl/index.php?module=site&catId=405&pl Niestety mamy mieszkanie (zostaje na "w razie czego"), co do waluty to jest jakaś różnica w racie, ale teraz euro potaniało i podobno nie jest to dobry moment na wzięcie w nim kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 12.09.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Niestety mamy mieszkanie (zostaje na "w razie czego") to dyskwalifikuje .. trzeba być bezdomnym co do waluty to jest jakaś różnica w racie, ale teraz euro potaniało i podobno nie jest to dobry moment na wzięcie w nim kredytu. w walucie trzeba brać przy maksymalnie wysokim kursie ... tylko kto ma możliość i czas śledzić kurs i często wypłata kredytu jest do 5ciu dniu roboczych i kurs pewnie się zmieni w tym czasie przy Twoim kredycie może być różnica w wypłacie nawet ok. 10 tyś. zł przy kursie euro o 20 gr niższym Wykres waluty EUR na podstawie 300 ostatnich notowań. http://mybank.pl/wykresy/wykres_duzy.php5?waluta=EUR¬owan=300&rodzaj=ilosc_notowan&kurs=sredni&dzien1=&miesiac1=&rok1=&dzien2=&miesiac2=&rok2= Analiza kursu średniego EUR - 300 ostatnich notowań: Wartość najwyższa to 4,4045 zł (2009-07-13). Wartość najniższa to 3,8356 zł (2010-04-06). Rożnica pomiędzy wartością najwyższą a najniższą to 0.5689 zł. * Analiza waluty na podstawie kursów średnich walut obcych NBP. Na wykresie przedstawiona jest wartość 1 jednostki danej waluty (wyjątkiem jest HUF oraz JPY, gdzie bierze się pod uwagę 100 jednostek danej waluty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 26.09.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Wieści są takie: kredyt w złotówkach (w euro rata mniejsza, ale ja mam słabe nerwy), 220 tys., na 30 lat, rata stała 1274 zł.bez ubezpieczenia, tylko prowizja w kwocie 660zł, Co o tym myślicie?We wtorek mamy mieć papaiery do podpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 26.09.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Wieści są takie: kredyt w złotówkach (w euro rata mniejsza, ale ja mam słabe nerwy), 220 tys., na 30 lat, rata stała 1274 zł.bez ubezpieczenia, tylko prowizja w kwocie 660zł, Co o tym myślicie? We wtorek mamy mieć papaiery do podpisu. wygląda w porządku .. a jakie oprocentowanie ? jaki bank ? marża ? też nastwiamy się na złotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 29.09.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Już piszę co i jak, marża - 1.8oprocentowanie w dniu podpisania umowy- 5,6300%rzeczywista roczna stopa oprocentowania- 6,7589%prowizja za udzielenie kredytu- 0,30%bank PKO BP- liczę na was, piszczie bo w tym temacie jestem baardzo zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 29.09.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 acha jeszcze trzeba ubezpieczyc dom od pożaru itp, oferta targowa więc nie płacimy za wizyty rzeczoznawcy (czy inspektora) na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 30.09.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Dostalismy taką oferte od naszego doradcy:Kredyt 200 000 PLN w ING Bank Śląski na 25 lat:Oprocentowanie: 5,05 (marża 1,05)Rata uśredniona: 1175zł.Prowizja: 2,9%Rzeczoznawca ( już się trochę zbudowało): 600zł.Obowiązkowe ubezpieczenie domu: 0,09%/rokOpłata do czasu dostarczenia odpisu z KW z wpisem hipoteki (ubezpieczenie pomostowe) - 0,0634 % kwoty kredytu miesięcznieKoszty wpisania hipoteki:- opłata sądowa 200zł - za wpis hipoteki zwykłej- opłata w urzędzie skarbowym - 19zł - podatek PCC Warunkiem udzielenia kredytu jest założenie RORu w ING. Z tego konta będą pobierały się raty. Klient nie deklaruje wpływów na konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts