Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe, wapienno-cementowe,maszynowo czy ręcznie

Który rodzaj tynku jest lepszy?  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który rodzaj tynku jest lepszy?

• gipsowy
    • cementowo - wapienny

Recommended Posts

Witam,

starałam się znaleźć odpowiedź na moje pytanie na forum - jednak bezskutecznie. Nie chodzi mi o to jakie Wy tynki macie w swoich domach - tylko jakie są ich plusy, a jakie minusy (czyli opinie w oparciu o własne doświadczenia). Sondaż dotyczy tego, który rodzaj tynku uważacie za lepszy (ładniejszy, zdrowszy, itp.).

gipsowy - tani, tworzą w pomieszczeniu fajny mikroklimat - przyjemny chłodek;

cem-wap - droższe, naturalne, mocniejsze, ściana oddycha, dla mnie ten jest lepszy i taki bede robić już niedlugo na wiosnę w swoim domu :lol:

No właśnie ja też mocno skłaniam się do cem - wap :) Podoba mi się, że nie jest taki gładki i "idealny". No i wytrzymalszy jest od gipsu.

Ile miałem warstw to nie wiem :p :D

Niebawem będę robił tynki na 100% tradycyjne cementowo-wapienne i mam również pytania.

1. A jaki gruby masz ten tynk ???

2. Czy robili gruntowanie ścian??

3. czy masz najpierw obrzutkę tzw szprycę??

4. Materiał gotowy z worka czy piach cement i wapno?

5. Jeśli gotowy to z jakiej formy był ten tynk?

6. Jeśli gotowy to jakie zużycie masz tego tynku, tzn ile kg na m2?

7. Czy masz tynk filcowany jeśli Tak to jak to wygląda?

8. Tynki te malujesz od razu czy jeszcze gipsowałeś?

9. Ile kasowali u ciebie za m2 roboty lub też z materiałem?

10. Co byś zmienił teraz już po fakcie jak masz te ściany otynkowane, lub na co zwróciłbyś większą uwagę?

Niezłe 10 przykazań !!

Z góry dzięki za udzielenie odpowiedzi na nieważne ile pytań :lol:

1. Różnie w różnych miejscach, w zależności od ściany.

Najpierw zamontowali metalowe narożniki, wypoziomowali i po tym łatami 2,5m było ściągane.

2. Robili

3. Nie wiem co to obrzutka/szpryca, pluli agregatem po wszystkim co się dało :p

4. Gotowy z worka.

5. Kreisel 511, pisałem wcześniej

6. nie wiem

7. Nie wiem czy mam filcowany, ale pod użyciu tych 2,5m łat gładzone było taką jakby szlifierką kątową tylko że tarcza była wielkości kierownicy w samochodzie, jak to podeschło na tą szlifierkę zakładali grubą gąbkę i zacierali jeszcze raz.

Aha, ta szlifierka miała jeszcze spryskiwacz w sobie.

8. nie gipsowałem, śnieżka grunt + 2x dulux kolory świata

9. 25/m2 z ich materiałem

10. Jak każdych wykonawców trzeba pilnować i pokazać palcem co poprawić ( i to zwykle po kilka razy to samo) inaczej zostawią niedoróbki. Najlepiej nie zapłacić całości i poczekać aż podeschnie, jak gdzieś ściana za szybko wypije wodę to będą pęknięcia.

Nie dać wcisnąć sobie kitu że to farba zakryje, bo później trzeba zapłacić malarzowi za szpachlowanie.

Za szybko napaliłem w kominku i musiałem pół ściany łatać bo popękało.

poteoretyzujmy - zgodnie ze sztuka budowlana

tynk cementowo-wapienny, badz tylko wapienny powinien miec trzy warstwy

I sa jeszcze fachowcy co tak robic potrafia

1) szpryca

sam cement wymieszany w ostrym piaskiem - ostrym czyli rzecznym - w proporcji 1/3 cementu 2/3 piachu, konsystencja plynna, narzucany kielnia badz czerpakiem, nie zacierane, po to by zwiekszyc przyleganie kolejnych warstw, zapobiegajacy ewentualnym, pozniejszym "odparzeniom" tynku

2) tynk właściwy

proporcje inne, piasek także rzeczny, proporcje rozne :) w wiekszosci z mala domieszka cementu by silniejszym go uczynic.

3) gładź

piasek kopany, przesiany choc jeszcze lepszym rozwiazaniem jest przeciskanie przez drobne oczka siatki gotowej juz mieszanki

Ktory lepszy?

Nie ma lepszego - każdy z nich ma swoje wady i zalety. Oba oddychaja choc ktos tu napisal ze tylko cementowo-wapienny (usmialem sie z lekka to czytajac)

Zaden nei bedzie oddychal jak sobie lamperie na scianach strzelicie ;)

Cementowo-wapienny tak naprawde nie powinien byc bardziej wytrzymaly od gipsowego, chyba ze dla szybszej roboty dali wiecej cementu i zamiast skladu do tynku wewnetrznego leca z proporcjami na tynki zewnetrzne :)

Gipsowy ma niezaprzeczalna zalete wynikajaca z samego materialu - w o wiele wiekszym stopniu reguluje wilgotnosc wnetrza czyniac go bardziej nam przyjaznym - ktos to fajnie nazwal - "mikroklimat" - i to jest prawda

Ceny? Ostatnimi czasy wyrównane.

Maszynowo czy recznie?

Nie ma reguły, wszystko zależy od majstra co wykonywać to będzie. Zarówno jedna metoda jak i druga powierzchnie spierniczyc można.

Niestety, starych, dobrych tynkarzy co potrafili kielnia machac bez wysiłku za to z gracja i celnie,ze swieca szukać :(

Jestem zdecydowanie za cementow-wapiennymi tynkami. Sprawdzone. Jedyny mankament to taki iz jesli zalozy sie hydraulike po tynkach to trudno jest zakleic roznego rodzaju dziury po wierceniach. Chodzi mi o to iz ciezko uzyskac taka sama strukture tynku - a przynajmniej my mielismy taki problem. Ostatecznie najlepiej pasowal klej do plytek:) W domu tez zrobimy tynki c-w choc zastanawiam sie na zakonczeniem calej instalacji przed tynkami. Odradza nam to jednak hydraulik (cyt."nigdy nie wiadomo jak gruba warstwe naloza tynku") oraz pan od tynkowania (cyt."nie dojdziemy dokladnie pod kazda rure"). Chcemy zalozyc parapety przed tynkowaniem, choc odradzaja nam to (cyt. "podrapia i zniszcza parapety").

• 4 weeks później...
No i ja przed podobnym problemem stoję. U mnie spece od kominka zagadali o tynki i stwierdzili, że jak strom mam teriva to przy gipsowych po dwóch latach "każdy gar policzę" jak zaczną przebijać i popękają. Dlatego na sufit na pewno polecają cementowe. A co z resztą? Zastanawiam się bo i chciałbym mieć gładkie, i wytrzymałe i... niedrogie ;) Ale to chyba za dużo szczęścia na raz ;)