Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ceny 2010 wykończeniówka

papcio

Recommended Posts

Witajcie :)

Jakie sa ceny na ten rok prac wykonczeniowych oczywiscie orientacyjne albo inaczej jako baza wyjsciowa.

Mam do drobnej modernizacji pół domu i chcialbym sie zorientować w temacie.

Przegladalem temat ale ceny zazwyczaj sa z ubieglych lat i zazwyczaj nie z mojego wojewodztwa (slask)

Gladzie ? Na gotowo tzn pod malowanie ( gladz + grunt) czy liczy sie osobno?

KAfelki ścienne i terakota m2( ceny chociaz od - do),proste i caro.

Malowanie ?

Scianki GK?

Sufity podwieszane GK?

PKT hydrauliczny + odpływ (ile i razem czy osobno?)

PKT C.O.

Prace elektryczne:

ile za pkt?

montaz halogenów.

Spotkałem sie z cennikami ( z ubiegłych lat) ,które podaja np. cene za pkt ,do tego prucie sciany pod kabel,ukladanie kabla,montaz gniazd i tp?

Czy nie za duzo tego? Ja sądziłem ,że PKT to pkt.Wykuc ,ulozyc,zaszpachlowac ale bez podlaczania. czy dobrze mysle ?

A jesli źle to jakie prace wchodzą w pkt elektryczny ?

Biały montaz .

Montaz drzwi wewnetrznych.

O ile wzrosły ceny w porownaniu do ubieglego roku?

Pozdrawiam

Prace elektryczne:

ile za pkt?

montaz halogenów.

Spotkałem sie z cennikami ( z ubiegłych lat) ,które podaja np. cene za pkt ,do tego prucie sciany pod kabel,ukladanie kabla,montaz gniazd i tp?

Czy nie za duzo tego? Ja sądziłem ,że PKT to pkt.Wykuc ,ulozyc,zaszpachlowac ale bez podlaczania. czy dobrze mysle ?

A jesli źle to jakie prace wchodzą w pkt elektryczny ?

Definicja i cena PKT elektrycznego zależą od elektryka z którym przyjdzie ci współpracować. Każdy liczy to po swojemu.

W mojej definicji i cenniku:

- gniazdo i wypust oświetleniowy - to jest punkt

- puszki i wyłączniki - to nie jest punkt.

Montaż halogenów, wyłączników, gniazdek, regulacja.... to biały montaż nie wchodzący do ceny za PKT. Czym innym jest powieszenie kinkietu na ścianie, czym innym powieszenie żyrandola w salonie, a czym innym powieszenie halogenu na zewnętrznej ścianie na wysokości 4m... Trudno żebym to robił za 25zł gdzie nad montażem halogenu spędzisz 2 godziny, a czasem pół dnia i nadal nie chce działać.

W dużych instalacjach gdzie się uśrednia pewne sprawy cena za PKT waha się w granicach 20-30zł.

Remont i przeróbki instalacji są bardziej pracochłonne od montażu nowej instalacji na gołych ścianach w związku z tym 50-100% większa cena za punkt.

Moja rada.

Zrób listę gniazd/wyłączników/oświetleń w poszczególnych pomieszczeniach. Napisz co chcesz mieć jako efekt finalny (np. z montażem). Poproś fachowca o cenę za całość prac. I porównuj ceny elektryków za całość prac bo na liczeniu punktów nie jeden się już przejechał...

O ile wzrosły ceny w porownaniu do ubieglego roku?

Jeszcze nie wzrosły bo się nie zaczął sezon budowlany, a budowlańcy są stęsknieni za zleceniami. W niektórych rejonach nadal zalega śnieg, błoto i woda. Zadaj to samo pytanie w kwietniu/maju to zobaczysz o ile wzrosło.

• 4 weeks później...