papcio 25.02.2010 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witajcie Jakie sa ceny na ten rok prac wykonczeniowych oczywiscie orientacyjne albo inaczej jako baza wyjsciowa. Mam do drobnej modernizacji pół domu i chcialbym sie zorientować w temacie. Przegladalem temat ale ceny zazwyczaj sa z ubieglych lat i zazwyczaj nie z mojego wojewodztwa (slask) Gladzie ? Na gotowo tzn pod malowanie ( gladz + grunt) czy liczy sie osobno? KAfelki ścienne i terakota m2( ceny chociaz od - do),proste i caro. Malowanie ? Scianki GK? Sufity podwieszane GK? PKT hydrauliczny + odpływ (ile i razem czy osobno?) PKT C.O. Prace elektryczne: ile za pkt? montaz halogenów. Spotkałem sie z cennikami ( z ubiegłych lat) ,które podaja np. cene za pkt ,do tego prucie sciany pod kabel,ukladanie kabla,montaz gniazd i tp? Czy nie za duzo tego? Ja sądziłem ,że PKT to pkt.Wykuc ,ulozyc,zaszpachlowac ale bez podlaczania. czy dobrze mysle ? A jesli źle to jakie prace wchodzą w pkt elektryczny ? Biały montaz . Montaz drzwi wewnetrznych. O ile wzrosły ceny w porownaniu do ubieglego roku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.02.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Prace elektryczne: ile za pkt? montaz halogenów. Spotkałem sie z cennikami ( z ubiegłych lat) ,które podaja np. cene za pkt ,do tego prucie sciany pod kabel,ukladanie kabla,montaz gniazd i tp? Czy nie za duzo tego? Ja sądziłem ,że PKT to pkt.Wykuc ,ulozyc,zaszpachlowac ale bez podlaczania. czy dobrze mysle ? A jesli źle to jakie prace wchodzą w pkt elektryczny ? Definicja i cena PKT elektrycznego zależą od elektryka z którym przyjdzie ci współpracować. Każdy liczy to po swojemu. W mojej definicji i cenniku: - gniazdo i wypust oświetleniowy - to jest punkt - puszki i wyłączniki - to nie jest punkt. Montaż halogenów, wyłączników, gniazdek, regulacja.... to biały montaż nie wchodzący do ceny za PKT. Czym innym jest powieszenie kinkietu na ścianie, czym innym powieszenie żyrandola w salonie, a czym innym powieszenie halogenu na zewnętrznej ścianie na wysokości 4m... Trudno żebym to robił za 25zł gdzie nad montażem halogenu spędzisz 2 godziny, a czasem pół dnia i nadal nie chce działać. W dużych instalacjach gdzie się uśrednia pewne sprawy cena za PKT waha się w granicach 20-30zł. Remont i przeróbki instalacji są bardziej pracochłonne od montażu nowej instalacji na gołych ścianach w związku z tym 50-100% większa cena za punkt. Moja rada. Zrób listę gniazd/wyłączników/oświetleń w poszczególnych pomieszczeniach. Napisz co chcesz mieć jako efekt finalny (np. z montażem). Poproś fachowca o cenę za całość prac. I porównuj ceny elektryków za całość prac bo na liczeniu punktów nie jeden się już przejechał... O ile wzrosły ceny w porownaniu do ubieglego roku? Jeszcze nie wzrosły bo się nie zaczął sezon budowlany, a budowlańcy są stęsknieni za zleceniami. W niektórych rejonach nadal zalega śnieg, błoto i woda. Zadaj to samo pytanie w kwietniu/maju to zobaczysz o ile wzrosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igan 21.03.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 a ceny pozostałych usług? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts