Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć potrzebuję porady na jaki rodzaj kominka się zdecydować, czy kominek z płaszczem wodnym, czy też z systemem DGP?

Z pewnością różnią się ceną, system DGP powoduje większe zanieczyszczenia... no własnie jaką decyzję podjąć...

Mam dom z powierzchnią ok 120m2.

Czy doradzicie konkretne rozwiązania, modele kominków? Nie chcę zbyt drogiej wersji...

https://forum.murator.pl/topic/138907-kominek-z-p%C5%82aszczem-wodnym-czy-te%C5%BC-tradycyjny-z-systemem-dgp/

Cześć potrzebuję porady na jaki rodzaj kominka się zdecydować, czy kominek z płaszczem wodnym, czy też z systemem DGP?

Z pewnością różnią się ceną, system DGP powoduje większe zanieczyszczenia... no własnie jaką decyzję podjąć...

Mam dom z powierzchnią ok 120m2.

Czy doradzicie konkretne rozwiązania, modele kominków? Nie chcę zbyt drogiej wersji...

Relatywnie żecz ujmując to kominek z płaszczem wodnym jest moim skromnym zdaniem odpowiedniejszym rozwiązaniem a jeszcze lepiej w połączeniu z zbiornikiem akumulacji ciepła,automatyką i odpowiednio wykonaną kotłownią 8)

Czy to będzie właściwy system ogrzewania domu ?

Ja mam ogrzewanie na eko-groszek. Kominek zrobiłem DGP z rozprowadzeniem do wszystkich pokoi na górze. Będę grzał okazjonalnie natomiast koszt rozprowadzenia jest niewielki w stosunku do całej budowy domu.

pozdrawiam

Kominek ma być alternatywnym źródłem ciepła oprócz tego wdomu będzie funkcjonowało ogrzewanie gazowe.

Czyli standardowo w mroźne dni włączamy gaz natomiast jesienią i wiosną bazujemy na kominku... Dodam jeszcze, że kominek będzie zlokalizowany na parterze /dom ma piętro i poddasze raczej magazynowe niż stricte użytkowe/

i będzie zlokalizowany w środku parteru - duży pokój dzienny z korytarzem/

Witaj,

użytkuję kominek z płaszczem wodnym. Planuję na wiosnę nową budowę i juz wiem, że zrobię kominek z grawitacyjnym DGP. Głownym moim argumentem jest mozliwość braku prądu i wtedy ani kociołek gazowy ani kominek z płaszczem nie działa. A grawitacyjne DGP to zawsze alternatywa dla braku prądu.

pozdrawiam,

ala

Witaj,

użytkuję kominek z płaszczem wodnym. Planuję na wiosnę nową budowę i juz wiem, że zrobię kominek z grawitacyjnym DGP. Głownym moim argumentem jest mozliwość braku prądu i wtedy ani kociołek gazowy ani kominek z płaszczem nie działa. A grawitacyjne DGP to zawsze alternatywa dla braku prądu.

pozdrawiam,

ala

brak prądu nie jest argumentem bo można wykonać alternatywne zasilenie elektroniki kominka i pomp poprzez przetwornicę napięcia i akumulator żelowy i wystarcza to na przerwy prądu kture nie trwają dłuzej niż 8 10 godzin przy jednym akumulatoże 65 ah jeżeli chce się dłużej to oczywiście zwiększamy ilość akumulatorów a dłuższe przerwy w dostawie prądu się nie zdażają no chyba że przy takich klęskach żywiołowych jak w okolicy Częstochowy tej zimy ale to są przypatki ekstremalnie żadkie

Czyli standardowo w mroźne dni włączamy gaz natomiast jesienią i wiosną bazujemy na kominku... /

i w wykonaniu na DGP kończy się sauną w salonie a d..py na klape w łazience nie można posadzić bo +17 :lol:

.. wolę już PW bo nie ma różnicy w stosunku do gazu i syfu przy każdej kratce

brudzi się zawsze .... na marginesie zobaczymy ilu za np. 5 lat będzie chciało pokazać na forum swoje kanały od rekuperacji :D :lol:

Kominek ma być alternatywnym źródłem ciepła oprócz tego wdomu będzie funkcjonowało ogrzewanie gazowe.

Czyli standardowo w mroźne dni włączamy gaz natomiast jesienią i wiosną bazujemy na kominku... Dodam jeszcze, że kominek będzie zlokalizowany na parterze /dom ma piętro i poddasze raczej magazynowe niż stricte użytkowe/

i będzie zlokalizowany w środku parteru - duży pokój dzienny z korytarzem/

Chyba raczej na odwrot. W mrozne dni wylaczasz gazowca i katujesz kominek.

Powiem Ci tak, ze raczej nie robi sie tego tak, ze wylaczasz jedno i wlaczasz drugie. Jak rozpalisz kominek i on zgasnie, to autoamtyka wlaczy gazowca.

Ja nie bawilbym sie w płaszcz. Dlaczego, poniewaz zle podlaczenie kominka (brak automatyki, bufora itp) doprowadza do smoly i smrodu w 90%. Dodatkowo drewno najlepiej spala sie ciagiem naturalnym, a w płaszczowcu jest dmuchawa - kolejny generator smoły.

Dodatkowo sprowadziloby sie do tego, ze zaczalbys uzywac kominka nonstop, bo jednak taniej niz gazem - mialbys kotlownie w salonie

Moja dobra rada, zrobisz z nia co chcesz:

Kup jakis maly kominek bez PW, 10-12 kW max i pusc rure na hol u gory, jak chcesz to do pokoi tez poprowadz (cieplo pojdzie samo grawitacyjnie). A nawet jak nie dasz rozprowadzenia ciepla, to samo pojdzie klatka schodowa Dlaczego, bo jak kupisz wiekszy (bo ładniej :), to bedzisz mial saune w salonie). Nie sluchaj sie tych co mowia, ze beda brudne sufity od cieplego powietrza, malowanie i tak czeka Cie co pare lat.

Ps. Jak juz chcesz tak bardzo miec z PW (plaszczem wodnym), to lepiej pomysl o kotle na drewno. Kominek z PW, to nic innego jak kociol na paliwo stale z szybka :)