Gregsos 25.02.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Cześć potrzebuję porady na jaki rodzaj kominka się zdecydować, czy kominek z płaszczem wodnym, czy też z systemem DGP?Z pewnością różnią się ceną, system DGP powoduje większe zanieczyszczenia... no własnie jaką decyzję podjąć...Mam dom z powierzchnią ok 120m2. Czy doradzicie konkretne rozwiązania, modele kominków? Nie chcę zbyt drogiej wersji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.02.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Cześć potrzebuję porady na jaki rodzaj kominka się zdecydować, czy kominek z płaszczem wodnym, czy też z systemem DGP? Z pewnością różnią się ceną, system DGP powoduje większe zanieczyszczenia... no własnie jaką decyzję podjąć... Mam dom z powierzchnią ok 120m2. Czy doradzicie konkretne rozwiązania, modele kominków? Nie chcę zbyt drogiej wersji... Relatywnie żecz ujmując to kominek z płaszczem wodnym jest moim skromnym zdaniem odpowiedniejszym rozwiązaniem a jeszcze lepiej w połączeniu z zbiornikiem akumulacji ciepła,automatyką i odpowiednio wykonaną kotłownią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 25.02.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jakiś czas temu był o tym artykuł w muratorze. DGP nagrzewa szybciej chatkę, woda ma większą bezwładność, dłużej utrzymuje temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.02.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Najpierw określ cele tego kominka, bo tak to pisanie, że ten lepiej, czy tamten jest psu na budę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 25.02.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czy to będzie właściwy system ogrzewania domu ?Ja mam ogrzewanie na eko-groszek. Kominek zrobiłem DGP z rozprowadzeniem do wszystkich pokoi na górze. Będę grzał okazjonalnie natomiast koszt rozprowadzenia jest niewielki w stosunku do całej budowy domu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregsos 25.02.2010 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Kominek ma być alternatywnym źródłem ciepła oprócz tego wdomu będzie funkcjonowało ogrzewanie gazowe. Czyli standardowo w mroźne dni włączamy gaz natomiast jesienią i wiosną bazujemy na kominku... Dodam jeszcze, że kominek będzie zlokalizowany na parterze /dom ma piętro i poddasze raczej magazynowe niż stricte użytkowe/ i będzie zlokalizowany w środku parteru - duży pokój dzienny z korytarzem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala28 25.02.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witaj, użytkuję kominek z płaszczem wodnym. Planuję na wiosnę nową budowę i juz wiem, że zrobię kominek z grawitacyjnym DGP. Głownym moim argumentem jest mozliwość braku prądu i wtedy ani kociołek gazowy ani kominek z płaszczem nie działa. A grawitacyjne DGP to zawsze alternatywa dla braku prądu.pozdrawiam,ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 25.02.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witaj, użytkuję kominek z płaszczem wodnym. Planuję na wiosnę nową budowę i juz wiem, że zrobię kominek z grawitacyjnym DGP. Głownym moim argumentem jest mozliwość braku prądu i wtedy ani kociołek gazowy ani kominek z płaszczem nie działa. A grawitacyjne DGP to zawsze alternatywa dla braku prądu. pozdrawiam, ala brak prądu nie jest argumentem bo można wykonać alternatywne zasilenie elektroniki kominka i pomp poprzez przetwornicę napięcia i akumulator żelowy i wystarcza to na przerwy prądu kture nie trwają dłuzej niż 8 10 godzin przy jednym akumulatoże 65 ah jeżeli chce się dłużej to oczywiście zwiększamy ilość akumulatorów a dłuższe przerwy w dostawie prądu się nie zdażają no chyba że przy takich klęskach żywiołowych jak w okolicy Częstochowy tej zimy ale to są przypatki ekstremalnie żadkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 25.02.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Czyli standardowo w mroźne dni włączamy gaz natomiast jesienią i wiosną bazujemy na kominku... / i w wykonaniu na DGP kończy się sauną w salonie a d..py na klape w łazience nie można posadzić bo +17 .. wolę już PW bo nie ma różnicy w stosunku do gazu i syfu przy każdej kratce brudzi się zawsze .... na marginesie zobaczymy ilu za np. 5 lat będzie chciało pokazać na forum swoje kanały od rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 25.02.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Rozbierałem swoje kanały od rekuperacji po 5u latach pracy i nie zauważyłem niczego nadzwyczajnego. Nie siej zamętu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 25.02.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Kominek ma być alternatywnym źródłem ciepła oprócz tego wdomu będzie funkcjonowało ogrzewanie gazowe. Czyli standardowo w mroźne dni włączamy gaz natomiast jesienią i wiosną bazujemy na kominku... Dodam jeszcze, że kominek będzie zlokalizowany na parterze /dom ma piętro i poddasze raczej magazynowe niż stricte użytkowe/ i będzie zlokalizowany w środku parteru - duży pokój dzienny z korytarzem/ Chyba raczej na odwrot. W mrozne dni wylaczasz gazowca i katujesz kominek. Powiem Ci tak, ze raczej nie robi sie tego tak, ze wylaczasz jedno i wlaczasz drugie. Jak rozpalisz kominek i on zgasnie, to autoamtyka wlaczy gazowca. Ja nie bawilbym sie w płaszcz. Dlaczego, poniewaz zle podlaczenie kominka (brak automatyki, bufora itp) doprowadza do smoly i smrodu w 90%. Dodatkowo drewno najlepiej spala sie ciagiem naturalnym, a w płaszczowcu jest dmuchawa - kolejny generator smoły. Dodatkowo sprowadziloby sie do tego, ze zaczalbys uzywac kominka nonstop, bo jednak taniej niz gazem - mialbys kotlownie w salonie Moja dobra rada, zrobisz z nia co chcesz: Kup jakis maly kominek bez PW, 10-12 kW max i pusc rure na hol u gory, jak chcesz to do pokoi tez poprowadz (cieplo pojdzie samo grawitacyjnie). A nawet jak nie dasz rozprowadzenia ciepla, to samo pojdzie klatka schodowa Dlaczego, bo jak kupisz wiekszy (bo ładniej , to bedzisz mial saune w salonie). Nie sluchaj sie tych co mowia, ze beda brudne sufity od cieplego powietrza, malowanie i tak czeka Cie co pare lat. Ps. Jak juz chcesz tak bardzo miec z PW (plaszczem wodnym), to lepiej pomysl o kotle na drewno. Kominek z PW, to nic innego jak kociol na paliwo stale z szybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts