dux777 25.02.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Hej mam pytanie do ekspertów w tej dziedzinie. Otóż firma budowlana której zleciłem wybudowanie mojego domu jednorodzinnego zadzwoniła do mnie dzisiaj i powiedziała że za tydzień chcę rozpocząć budowę (wykop , fundamenty itd.) Mam obawę czy nie jest jeszcze za zimno na takie roboty, a w marcu pogoda ma być jeszcze zmienna. CO RADZICIE !!! Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 25.02.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 mnie to się tak zdaje , że można zdrowo murować jak temp nie spada dobowo poniżej - 5C... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 25.02.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Mam obawę czy nie jest jeszcze za zimno na takie roboty, a w marcu pogoda ma być jeszcze zmienna. zaufaj swoim obawom PS ekspert Ci niepotrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.02.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 wylać ławę fundamentową można jeśli temperatury nie spadną poniżej -5. Świeżo wylany beton (w dużej masie) sam nieco grzeje, ziemia głębiej tez trzyma ciepło. Gorzej jak temp spadną do -10, wtedy może być nie wesoło.Ryzyko należy do ciebie.murowanie przy temp spadających poniżej -3 też odradzamJa bym raczej poczekał, chyba że będą lać beton za jakieś 2-3 tygodnie i temperatury będą już wiosenne.W tym roku i tak (chyba) się nie wprowadzisz więc lepiej poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Mam obawę czy nie jest jeszcze za zimno na takie roboty, a w marcu pogoda ma być jeszcze zmienna. zaufaj swoim obawom PS ekspert Ci niepotrzebny "otóż nie zgodzę się z Panią, Pani Nino..." problemy mogą być tylko takie: -przemarznięty grunt do głębokości posadowienia -nie zabezpieczenie robót wykonanych przed ewentualnym mrozem jeżeli grunt nie przemarznięty, wykonawca ma środki i sposoby na ewentualne ogacenie wykonanej konstrukcji, to nie widzę przeszkód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lady in red 26.02.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wolałabym nie ryzykować i poczekać aż nie będzie mrozów.Masz słuszne obawy-niestety.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 26.02.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Barbossa zapomniałeś dodać, że po roztopach może być ogrom wody do usuwania z wykop i osuwanie się gruntu związane z kosztowniejszym deskowaniem i poprawianiem codziennym osuwiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 a to już nie zależy od tylko od pory roku, to się może zdarzyć i latemdyskutujemy o robocie ze wzgl na zimęprzygotowanie zbrojenia, wykop, beton, potem to już bajkano chyba, że chałupa podpiwniczona, to trochę gorzej zresztą teren można tak "wyplantować" coby roztopy nie wadziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wolałabym nie ryzykować i poczekać aż nie będzie mrozów.Masz słuszne obawy-niestety. Pozdrawiam! a czemu tak sądzisz drogi Watsonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 26.02.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Rzadko się zdarza, żeby dom był posadowiony na terenie, którego nie zaleje po tak śnieżnej zimie, jak ta, którą teraz mamy. Nie bałabym się mrozów tak, jak wody - jeśli będziesz foliować i deskować, a temperatura będzie ustabilizowana, to ewentualnie możesz zaryzykować. Z mojego doświadczenia jednak wynika, że pośpiech na budowie nie popłaca. Zwlaszcza pośpiech proponowany przez firmę budowlaną, a nie przez inwestora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 nie takie inwestycje idą pełną parąfakt, że komuś się nie chce, nie predysponuje do stwierdzenia, że się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.02.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Da się tylko trzeba pilnować. U mnie same piaski i nawet ziemia nie było zmrożona. A pogoda i tak się może zmienić, a jeśli się nie zmieni to jest się kilka tygodni do przodu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 26.02.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 a to już nie zależy od tylko od pory roku, to się może zdarzyć i latem niestety, sąsiad ubiegłego lata 3 razy wypompowywał niezły basen (ponad 200m2), co osuszył to mu napdało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chester633 26.02.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Rzadko się zdarza, żeby dom był posadowiony na terenie, którego nie zaleje po tak śnieżnej zimie, jak ta, którą teraz mamy. Nie bałabym się mrozów tak, jak wody - jeśli będziesz foliować i deskować, a temperatura będzie ustabilizowana, to ewentualnie możesz zaryzykować. Z mojego doświadczenia jednak wynika, że pośpiech na budowie nie popłaca. Zwlaszcza pośpiech proponowany przez firmę budowlaną, a nie przez inwestora... Święte słowa,popieram na 101% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 no właśnie, naród ultrakatolicki, do tego wiara w gusłai mamy podejście j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 26.02.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 taki może eot letki, hehe...... ale w tym roku przez grubą pokrywę śniegu wcale ziemia nie jest tak mocno i głęboko przemarznięta.... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur101 27.02.2010 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 U mnie zaczeli 2 tyg temu i w przyszlym tygodniu bedzie stan 0. Jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts