alibac 25.02.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam!jestem na etapie docieplania, styropian przyklejony, ale poki co bez kleju, tynku. Chce na scianie w kilku miejscach dać takie 2m poziome pasy z podbitki (od góry do dołu) , zastanawiam sie tylko czym najlepiej je przymocować. Mysle o Tytanie EOS z pistoletu. Tym samym co kleiłem styropian do muru, czy robił ktoś z was w ten sposób?Może znacie lepsze metody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 25.02.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Klej z czasem pusci.Najlepiej to stelarz + spax'y. Nigdy gwozdzie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 25.02.2010 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 A co to sa spaxy? Doprecyzuje, że chce dać podbitke bezpośrednio na styropian, żeby dać stelaż to pewnie trzeba by ponacinać w styro rowki pod ten stelaż tak coby mi ta podbitka nie odstawala od sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.02.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ...każdy materiał ma coś takiego jak karta techniczna i w niej z reguły są zalecenia odnośnie montażu....elewacji drewnianej w ten sposób nie zrobisz jak opisałeś, do drewna trzeba robić stelaż, muszą być zachowane szczeliny wentylujące drewno, .... , po prostu jak już masz styro na ścianie to musiałbyś w miejscu drewna usunąć styro i zrobić tak jak technologia elewacji drewniej to przewiduje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 26.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Może znacie lepsze metody? Zrób to na konstrukcji drewnianej. Wytnij w styropianie pasy w miejscach, gdzie będą zamocowane belki konstrukcyjne. Rowki wytnij kilka centymetrów szersze niż belki konstrukcyjne i zamocuj konstrukcję do ściany. Na koniec uzupełnij wszystkie szczeliny pianką. Pamiętaj, że deskowania na elewacji wymagają szczeliny wentylacyjnej między ścianą, a deskami. Jeżeli chcesz mieć powierzchnię ściany w jednej lini z deskowaniem, to musisz zmniejszyć grubość styropianu w miejscu deskowania. Styropian pod deskowaniem należy zabezpieczyć warstwą zbrojącą. Wiatroizolazja w takim przypadku jest zbędna. A tutaj jedna z moich realizacji. Klik aby powiększyć. http://img638.imageshack.us/img638/1253/dsc00318h.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 26.02.2010 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dzięki za wskazówki, przydały się, Sądziłem ze mogę użyć do tego EOS-a, ale wychodzi na to, że konstrukcja jest jednak niezbędna. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts