Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary prefabrykowane o rozpiętości 10m a poddasze użytkowe

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Przymierzamy się do budowy domu, więc pewnie będę często korzystał z wiedzy forum i forumowiczów.

Mam pytanie dotyczące konstrukcji dachu.

Aktualnie uzgadniamy projekt domu. Dom parterowy, prostokąt 10x14 metrów. W środku same ścianki działowe.

Konstrukcja dachu i stropu ma być oparta na prefabrykowanych wiązarach.

Dach dwuspadowy, dachówka cementowa, kąt połaci 35 stopni.

Podczas budowy nie, ale w przyszłości chcielibyśmy zaadaptować poddasze.

Priorytetem jest niska cena wybudowania domu - stąd takie a nie inne założenia.

Wysłałem zapytania dotyczące konstrukcji dachu do kilku firm i uzyskałem rozbieżne odpowiedzi.

Jedni twierdzą, że bez problemu wykonają wiązary umożliwiające stworzenie poddasza użytkowego, inni że bez ściany nośnej lub podciągu nie zaprojektują konstrukcji z poddaszem użytkowym (z poddaszem nieużytkowym owszem).

Czy może ktoś doradzić mi w tej kwestii?

tez mam 10x15 u mnie nie mozna bylo robic poddasza uzytkowego na wiazarach i bez podciagu pomiedzy scianmi

ja bym nie ryzykowala, poza tym piszesz o taniosci rozwiązania - hmm takie wiązary to musialyby po byku grubosc chyba miec a co za tym idzie i cene

moze lepiej pozostac przy parterówce albo zrobic nosną sciane gdzies pomiedzy i zastanowic sie nad zwykla wiezba (wiazary sa o jakiej minum 30% drozsze)

Ile metrów chcesz przenaczyć na poddasze? Całą szerokośc budynku 10m czy może 3 metry?

Ogólnie pomysł kiepski jeżeli to ma być poddasze użytkowe, taniej bedzie zrobić ściane lub podciąg. Dźwigary kratowe maja sens (ekonomiczny) jak podasze jest nieużtkowe, ewentulnie powiedzmy jedno pomieszczenie wzdłuz kalenicy.

Ja mam dom 10 na 13 i mam wiązary. Mam je tak zaprojektowane, że tak jak pisze Jajmar mam wzdłuż kalenicy przestrzeń bez skosów szeroką na 3,10 i wysoką na 2,10, co daje mi 41 m kw. Ja mam kąt nachylenia dachu 28 st więc stąd 2,10, u Ciebie byłoby wyżej pewnie. Strop ma zwiększone obciążenie tak jak na użytkowe 150 kg/m kw. Robiąc kiedyś tam schody po środku parteru mam u góry dwa pokoje po 15 m kw i hol, czy małą łazienkę jeszcze. Więc da radę i to bez żadnych ścian nośnych czy podciągów, a koszt od normalnych wiązarów większy o 10%. Na forum jeszcze parę osób ma tak, chyba Magsos też i inni.

Ja mam dom 10 na 13 i mam wiązary. Mam je tak zaprojektowane, że tak jak pisze Jajmar mam wzdłuż kalenicy przestrzeń bez skosów szeroką na 3,10 i wysoką na 2,10, co daje mi 41 m kw. Ja mam kąt nachylenia dachu 28 st więc stąd 2,10, u Ciebie byłoby wyżej pewnie. Strop ma zwiększone obciążenie tak jak na użytkowe 150 kg/m kw. Robiąc kiedyś tam schody po środku parteru mam u góry dwa pokoje po 15 m kw i hol, czy małą łazienkę jeszcze. Więc da radę i to bez żadnych ścian nośnych czy podciągów, a koszt od normalnych wiązarów większy o 10%. Na forum jeszcze parę osób ma tak, chyba Magsos też i inni.

Przy 28 stopniach masz wiązary i pomieszczenie na poddaszu? Dom szer. 10 m? Pomieszczenie 3,1 szer, 2.1 wys? Możesz narysować (może zdjęcie?) jak to jest zrobione? Szczególnie jaka jest długość okapów. Rozumiem że dach masz ocieplony? Może jeszcze napisz z czego jest zrobiony pas dolny.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pierwotnie miał być bez poddasza, ale warunki zabudowy nakładają obowiązek wykonania połaci o kącie 35 - 45 stopni. Szkoda nam tej przestrzeni.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że odzyskam tylko część poddasza. Jedna z sensowniejszych ofert wygląda następująco:

http://i47.tinypic.com/2qkkp5k.jpg

Wiązary są co pięćdziesiątkilka centymetrów. Widać rozwiązali kwestię nośności poprzez ilość elementów.

Dostałem także propozycję podobnej konstrukcji, ale gdzie strop wykonany jest z dwóch belek, tak jak tu http://www.mitek.pl/wiazary_stropowe.htm. Tutaj wiązary są co metr, a przestrzeń do wykorzystania jest nawet większa (6 metrów szerokości).

Wygląda to sensownie.

Tyle, że dwie inne formy oświadczyły, że przy takim rozstawie w grę wchodzi jedynie: podciąg, poddasze nieużytkowe lub schowek o szerokości 2 metrów.

I teraz nie wiem, czy konstruktorzy z firm, od których otrzymałem oferty, nie poszli "po bandzie" i czy taki strop - pracując - nie będzie powodował rys na suficie lub pęknięć na ściankach działowych.

I teraz nie wiem, czy konstruktorzy z firm, od których otrzymałem oferty, nie poszli "po bandzie" i czy taki strop - pracując - nie będzie powodował rys na suficie lub pęknięć na ściankach działowych.

Rysy to akurat najmniejszy problem :) Praktycznie na 100% wystąpią.

Jakie przekroje pasa dolnego i górnego dobrały ci te firmy co 50 i co 100cm ?

Porblemem bedzie hasłas. Zadne cudowne materaiły nie pomogą bedzie stukanie.

Ogólnie to odradzam takie rozwiązanie. Chesz mieć poddaze zainwestuj w żelbetowy strop.

Przy 28 stopniach masz wiązary i pomieszczenie na poddaszu? Dom szer. 10 m? Pomieszczenie 3,1 szer, 2.1 wys? Możesz narysować (może zdjęcie?) jak to jest zrobione? Szczególnie jaka jest długość okapów. Rozumiem że dach masz ocieplony? Może jeszcze napisz z czego jest zrobiony pas dolny.

Tak, przy 28 st. Odrazu zaznaczam, że ja nie zamierzam użytkować mieszkalnie tego poddasza. Zrobiłam tak, bo szkoda nie wykorzystać powierzchni nawet na strych, a jak kiedyś będzie potrzeba można zrobić tam pokoje. Tak na wszelki wypadek :) Więc na razie ocieplony będzie strop wełną, jako dolny pas wiązarów. Wygląda to tak jak na rysunku powyżej wklejonym, z tym przestrzeń jest 3.10 na 2.10.

Tak, przy 28 st. Odrazu zaznaczam, że ja nie zamierzam użytkować mieszkalnie tego poddasza. Zrobiłam tak, bo szkoda nie wykorzystać powierzchni nawet na strych, a jak kiedyś będzie potrzeba można zrobić tam pokoje. Więc na razie ocieplony będzie strop wełną, jako dolny pas wiązarów. Wygląda to tak jak na rysunku powyżej wklejonym, z tym przestrzeń jest 3.10 na 2.10.

Zapytałem bo przy takim nachyleniu i rozpiętości troche mało miejsca na cokolwiek użytkowego a o to pytał autor tematu. Myślałem że jakiś nowy patent :).

ja tylko nie rozumiem czym sie kierujesz przy wyborze wiązarów.

BO taniej jest wykonac konstrukcje drewnianą i strop drewniany niż wiązary

Historia koncepcji jest następująca:

Dom ma być tani.

A więc mały piętrowy (salon, kuchnia, łazienka a u góry sypialnie) lub nieco większy parterowy. Wybraliśmy parterowy bez poddasza (takie upodobania).

W pierwszej kolejności braliśmy pod uwagę projekt gotowy, ale szybko zorientowałem się, że są zaprojektowane nieekonomicznie. Sam naszkicowałem projekt (który fachowiec przekształca teraz w prawdziwy projekt). Maksymalnie ekonomiczny: pomieszczenia "z wodą" zgrupowane razem, jeden komin, mało ścianek, w środku wyłącznie działowe, bez wykuszy, dwuspadowy dach, wiązary, poddasze nieużytkowe, itp.

Kupiliśmy działkę i... okazało się, że dach musi mieć 35-45 stopni. Stwierdziliśmy więc, że fajnie będzie mieć kilkadziesiąt metrów dodatkowych na poddaszu. Więc "przerobiliśmy" nasz projekt o poddasze, bez zmiany pozostałych założeń. Teraz sam już nie wiem, czy słusznie.

Nie bez znaczenia jest fakt, że poddasze zaadaptujemy najwcześniej kilka lat po wprowadzeniu się.

Bardzo podoba mi się koncepcja ze stropem wykonanym w postaci dwóch belek połączonych kratownicą (jak w linku do mitek.pl, który podałem post wyżej). Posiadam wykształcenie techniczne i doskonale wiem, że takie konstrukcje kratownicowe posiadają znakomite parametry wytrzymałościowe.

Jakie przekroje pasa dolnego i górnego dobrały ci te firmy co 50 i co 100cm ?

Wstyd przyznać - nie znam przekrojów. Wysłałem coś na kształt zapytania ofertowego i dostałem jedynie wizualizacje konstrukcji i ceny. Od każdej firmy to samo, więc pewnie tak wygląda zwyczajowa odpowiedź na tego typu zapytanie.

Porblemem bedzie hasłas. Zadne cudowne materaiły nie pomogą bedzie stukanie.

Ogólnie to odradzam takie rozwiązanie. Chesz mieć poddaze zainwestuj w żelbetowy strop.

Pod podanym przeze mnie linkiem znajduje się min. zdanie:

Szeroka powierzchnia podpory dla podłogi gwarantuje znakomitą izolacyjność akustyczną. Badania prowadzone w Norwegii dowiodły, że jest ona dużo lepsza niż w przypadku stropów betonowych.

Więc może tak źle nie będzie? Zresztą - są jeszcze domy drewniane, gdzie strop jest podobny.

Uświadomiłem sobie, że nie podałem jednej, istotnej informacji:

Powierzchnię na poddaszu będziemy traktować pomocniczo.

Na parterze będą trzy sypialnie plus salon, a (przyszłościowo) na piętrze byłby gabinet, pokój dla gości, może małe studio foto, może pokój zabaw dla dzieci, jakiś schowek? Bez łazienki. A więc nie będzie użytkowane bardzo intensywnie.

Klodziki, ile zapłaciłaś za konstrukcję z wiązarów, z transportem i montażem? Ja dostałem oferty 16-29 tysięcy netto. A myślałem, że będzie to jednak niższy koszt.

Wysłałam PW.

U mnie też na dole 3 sypialnie i salon itd. Góra na razie to graciarnia, dodatkowa suszarnia i jak nie będzie potrzeby to tak też zostanie do końca. A tak jak mówisz może z czasem zrobimy tam jakiś pokój gościnny, zobaczy się.

XX przeliczałam i nie jest taniej. Poza tym tu inna jakość drewna zupełnie, montaż 1-2 dni, nie ma ścian nośnych, słupów, podciągów, a przy stropie drewnianym trzeba, itd itd.

a wiele Was jest? bo jak znam zycie...to i tak na gore nigdy nie wejdziecie;)

drugie pytanie czy nie moznaby do gminy pisemko o odstapienie w waszym przypadku o ten kąt dachu

trzeci sposob to zlozyc i czekac, najwyzej odwalą ze za maly kąt;)

a moze nie odwalą ;)

ja mam wlasnie tak zrobione - kąt byl 35stopni wiec najpierw myslalam o wiazarach a ostatecznie mam strop drewniany bardzo przypominajacy wiazary - dwie belki stropowe łapią krokiew to wszystko jeszcze spięte jętką .Krokwie są podparte na calych 15 metrach płątwią podpartą na stropie drewnianym czyli na tych podwojnych belkach co 80cm słupkami

Boze sama siebie nie zrozumialam ale w kazdym razie wyszlo taniej a pomieszczenie ma 6mx15 (na dole jest 10mx15)

cenowo - o 10000 taniej niz wiazary ALE....

Tylko naprawde dobrze przemysl. bo pomieszczenia na gorze to jakies

100 000zł więcej. trzeba je ocieplic, oblozyc gk , pomalowac zrobic scianki dzialowe lazienke, okna, na dole miejsce na schody i same schody, elektryke wode ogrzewanieitditp

na moim strychu co to niby mial byc uzytkowy obecnie mam graciarnie.

I niepredko tam wejde a jak wejde to mi dziecko wyfrunie pewnie juz w swiat wiec znowu zejde bo bede juz styrana zyciem i nie bede chetnie brykała po schodach.

przemysl

parterówki rulez