pawelpiwowarczyk 26.02.2010 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ostatecznie mam strop drewniany bardzo przypominajacy wiazary (...) cenowo - o 10000 taniej niz wiazary Napisz proszę, czy 10 tysięcy różnicy na konstrukcji samego dachu, czy w porównaniu całkowitych kosztów Twojego rozwiązania z kosztami rozwiązania opartego na wiązarach (licząc koszt dodatkowej ściany nośnej, podciągów itp. robót wykonywanych wcześniej ale bezpośrednio związanych z przyjętą koncepcję dachu)? Wydaje mi się, że nie dość jasno podałem klucz do naszego rozwiązania. Otóż poddasze w żadnym wypadku nie ma być pełnoprawną kondygnacją, z której będziemy codziennie intensywnie korzystać. To mają być pomieszczenia pomocnicze. Będę miał pilną robotę, to zamknę się w "komputerowym" na poddaszu, zamiast rozkładać się w salonie. Kupię za lat kilka synowi kolejkę, to rozłożymy ją w pokoju "na górze". Będziemy chcieli obejrzeć film, to udamy się do "telewizyjnego" (jeśli kiedykolwiek kupimy TV I tego typu funkcje pełnić ma poddasze. Dodatkowo, poddasze zostanie wykończone dopiero za kilka lat (jak wyjdziemy z szoku i zapaści finansowej po budowie), a być może nigdy Bo o ile tańszym rozwiązaniem będzie poddasze nieużytkowe? 5-10 tysięcy? A więc za 10 tysięcy uzyskamy 40-50m2 potencjalnie użytecznej powierzchni (oczywiście po kosztownej adaptacji). Liczymy się z tym i taki koszt możemy ponieść. Martwi mnie jednak co innego. Bez wątpienia jednak - nie dość, że konstrukcja będzie droższa, to strop, przy wiązarach z poddaszem użytkowym, będzie bardziej wiotki. Boję się, czy w efekcie nie otrzymamy stropu uginającego się pod wpływem pogody/czasu/wiatru/śniegu i sprawiającego problemy w eksploatacji? Dlatego proszę użytkowników takiego rozwiązania (takiego, to znaczy dachu i stropu z wiązarów prefabrykowanych z użytkowym poddaszem) o podzielenie się wrażeniami z użytkowania tegoż. Bez względu na to, czy poddasze użytkują, czy dopiero mają zamiar je zaadaptować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.02.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jeśli to będzie strop po którym będzie można chodzić to już muszą być grube belki i to podniesie cenę. Inaczej będzie jeśli to ma byc tylko strop jako konstrukcja sufitu, myślę, że taniej. Sprzeczne założenia: tanio i z poddaszem użytkowym. Dodatkowo komplikowanie ocieplenia nie obniży kosztów. Jeśli ma być tanio to bez poddasza użytowego. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 26.02.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 u mnie tańsza była konstrukcja więzby - 13000 więzba, 23000 wiązary .jakie 5-10.000 za poddasze?jedno zero więcej! jak chcesz taki dodatkowy pokój to wybierz projekt gdzie inne pomieszczenia będą mniejsze kosztem tego jednego dodatkowegochcesz prosta kalkulację czemu poddasze na pozniej to poroniony pomysl? - schody - 10000- porządna plyta osb na jakims wyciszaczu- 5000- ocieplenie stropu i wygłuszenie go- 5000- ocieplenie połaci - 10000- gk plus malowanie 5000- scianki dzialowe z materialami 5000- drzwi - 3000- okna polaciowe 10000- panele na podlodze 5000- elektryka 5000- co - 5000juz mi wyszlo 68000 na szybkoa zapewniam Cię, że to nie wszystko;) dobrze Ci radze ludzie nie lubia sie przyznawac do swoich błedów a ja wlasnie taki poplenilam robiac to idiotyczne poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 27.02.2010 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 XX 13 tys więźba a ile strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.02.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 ze stropem - u mnie jak pisałam dwie belki stropowe obejmują każdą krokiew. właśnie dzisiaj o tym myślałam idąc na strych powiesić pranie. zE tez nie mam suszarni na dole! moj nastepny dom na 100% będzie parterówką bez żanych wygłupów na górze Szybko liczysz i się przeliczyłeś Jeśli poddasze ma byc użytkowe w przyszłości i to tylko jako pokój rozrywki,to na początek wystarczą schody strychowe-300-400zł,jak ma być jedno pomieszczenie to ścianki gk-500zł,drzwi niepotrzebne,okna połaciowe jedne lub dwie sztuki-1500zł,panele 500zł,elektryka-200-300zł,ocieplenie stropu tak czy tak trzeba robić,połaci nie koniecznie,co nie potrzebne lub jeden grzejnik-200zł. Wyszło mi 3tys zł na dodatkowe pomieszczenie,niech będzie 5tys.zł. No chyba,że ktoś ma za dużo kasy to oczywiście i 100tys.zł będzie mało Arturo proszę cie ty mówisz o poddaszu uzytkowym czy o strychu. Bo ja mowie o poddaszu 6mx15 takim jakie ja mam - zrobione z wiezby, ze stropem drewnianym. pomieszczenie po obrysie 10x15, scianka "kolankowa" ma wysokosc 100, uzytkowego poddasza jest okolo 55m2. 300zł za schody na poddasze?czy na strych(ty liczyles z montazem czy liczysz same zakupy?) elektryka 300zl na poddaszu?wliczasz pstryczki i kable? scianki gk 500złto 20m2 samej plyty regipsowej a profile, stelaze, ocieplenie robocizna? ocieplenie połaci nie trzeba robić? co Ty mówisz? Ty puszczałeś kiedys kolejke z dzieckiem na nieocieplonym strychu w zimie? Okna polaciowe 2 sztuki na taka przestrzen? Ty chyba mówisz tak teraz mysle o rozwiązaniu na wiązarach z pomieszczeniem 2.5x6 i to nieuzytkowym. Bo napewno nie o poddaszu 6x15. Btw masz takie poddasze albo budujesz moze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.02.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 artur a moge cie niesmialo zapytac o twoj dom? co wybudowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 27.02.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Przy takich wiązarach jak wkleiłeś zdjęcie koszt będzie znacznie wyższy, u mnie było to o 1,3 i wymagają one ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.02.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Arturo pytam bo przed budową też mi się wydawało, ze wszystko kosztuje mniej niz kosztuje i na takie wyliczanki jak moje stukalam sie w glowe. Teraz juz wiem, ze sa 3 jednostki budowlane: 5000, 10000 i 15000zl;) takie rozwiazanie jak wkleiles to prawie moje rozwiązanie - tylko scianki stolcowe mam wyzsze (tu chyba maja z 30cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 28.02.2010 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Co do cen,to jesli mamy cztrey pokoje na parterze a chcemy po taniości zrobić dodatkowe pomieszczenie na gorze to w ramach wolnej chwili,nudów spokojnie możemy sobie dłubać na poddaszu sami.Podłączenie kabelków,pstryczków,malowanie dla normalnego faceta to nie problem,ułożenie paneli również,gk tak samo Arturo - ta wypowiedź najlepiej odzwierciedla moją koncepcję. Co do schodów, to kręcone odpadają. Jaki będziesz miał rozstaw wiązarów? 50, 60, 100 cm? To za mało na kręcone. Obstawiam, że optymalne będą samonośne, lekko zabiegowe, usytuowane wzdłuż belek. Arturo, mnie również wydaje się, że zaprezentowana przez Ciebie konstrukcja jest zbyt delikatna (ścianki stolcowe). Nie potrzebujesz aż tak dużej szerokości, zresztą, tam nic nie umieścisz. Porównaj z konstrukcją wklejoną przeze mnie (to jest autentyczna konstrukcja z oferty, jaką otrzymałem). Tam zupełnie inaczej rozkładają się naprężenia na stropie, dzięki czemu wiązar może opierać się jedynie na zewnętrznych ścianach nośnych. właśnie dzisiaj o tym myślałam idąc na strych powiesić pranie. zE tez nie mam suszarni na dole! moj nastepny dom na 100% będzie parterówką bez żanych wygłupów na górze Mamo Martynki, mam wrażenie, że Twoim problemem nie jest istnienie stropu DREWNIANEGO, ale posiadanie domu z PODDASZEM UŻYTKOWYM. Ja całe życie mieszkam w domach piętrowych. Dla mnie schody (i piętra) w domu są tak naturalne jak łazienka. Moje obawy budzi jedynie DREWNIANOŚĆ stropu, nie samo istnienie poddasza. W konstrukcji z wiązarów z poddaszem użytkowym można (identycznie jak przy poddaszu nieużytkowym) ocieplić jedynie strop. Oczywiście wówczas poddasze ma ograniczoną użyteczność. Wiadomo. Wówczas koszt dachu wzrośnie jedynie o wyższy koszt samych wiązarów. .jakie 5-10.000 za poddasze? jedno zero więcej! Źle mnie zrozumiałaś. 10 klocków za surowe poddasze, czyli jedynie za zmianę typu wiązarów. ludzie nie lubia sie przyznawac do swoich błedów Oj tak, tak. Wiem o tym doskonale. Cały czas się pilnuję. Wolę mieć gorsze samopoczucie i więcej kasy w kieszeni, niż odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 28.02.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 pawlepiowowarczyku ne jest moim problemem posiadanie poddasza, choc uwazam ze parterowki naprawde sa duzo bardzej wygodneja juz swoje powedzialam nt kostrukcji - u mnie jest wiezba plus sciana nosna pomiedzy tymi 10m i w zyciu nie zrobilabym tego rozwiazania o ktorym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 05.03.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 fajnie,że jest taka dyskusja, ja się podłączę rozważałam właśnie niedawno konstrukcję z wiązarów ze stropem, na poddaszu uzytkowym. parametry bardzo zbliżone do Klodziki - dom ma 10x13,5,kąt dachu 30 stopni,ścainy zewnętrzne są nośnymi i na tym koniec. kilka firm robiło oferty i za każdym razem dowiadywałam się,że się nie da a właściwie to się da,ale przestrzeń poddasza będzie mieć 2,35 m szerokości na 1,90 wysokości - czyli taki stryszek wlaśnie, z obciązeniem 100kg/m2. bez podpór i podciągów tylko takie rozwiązanie w moim przypadku - dlatego pytam Klodziki, jakim cudem ma wiązary przy podobnym rozwiązaniu? I tak dużą powierzchnię poddasza-uzytkową? oferty przygotowane były przez przedstawicieli Mitka w mazowieckim i wielkopolskim. Ta oferta z użytkowym stryszkiem cenowo zwaliła mnie z nóg.... wyszło na to,że tylko tradycyjna więźba + strop drewniany belkowy lub mitka z possi -joist (z krzyzulcami metalowymi). Dostałam kolejną ofertę od przzedstawiciela Mitka, na sam strop w tych dwóch wariantach - kolejny szok - powierzchnia 80 m2 kosztowąła tyle, co wiązary ze stropem uzytkowym 2,35x1,9 w postaci stryszku teraz poszukuję firmy z mazowieckiego (najlepiej spod W-wy), która może taki drewniany strop zmontować i nie wyceni tego na kilkadziesiąt tysięcy PLN. Bo taką dostałam ofertę. Dlatego pytam, gdzie ten strop jest tańszy od betonowego? Z której strony? Bo jakoś tego nie widzę... Oczywiście pewnie zaraz odezwą się wszyscy, którzy wczoraj ścięli drzewo a dzisaij sami zmontowali strop - ja mam inne priorytety - drewno porządnie wysuszone i sama go nie położe,ani mój mąż,ani ojciec,szwagier, wujek itp. Muszę poszukać fachowca i chcę mieć strop porządnie zrobiony. Sama na piechote wyliczyłam,że przy 75 m2 stropu (w finalnej wersji), poddasze użytkowe wyniesie 45 m2 (w dachu kopertowym) I potrzebuję około 7 m3 drewna na to, plus okucia,robocizna itp. Może ktoś może polecić kogoś do takiego stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 05.03.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Wykonywalem cos takiego nie raz, tutaj akurat dodatkowy pokoj nad garazem w technologii szkieletowej. Rozpietosc miedzy scianami jakies 8m na 7m http://lh4.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S5F2XISKD8I/AAAAAAAAAH0/CPQO3X695pA/s512/IMG_6600.JPG http://lh5.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S5F2aV96wCI/AAAAAAAAAH8/jdp_7iuZtjU/s640/IMG_6602.JPG http://lh4.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S5F2dvsAgtI/AAAAAAAAAIA/3_biqe3I2Kw/s640/IMG_6603.JPG http://lh6.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S5F2hq1awWI/AAAAAAAAAIE/RVZeKoKkDtY/s640/IMG_6605.JPG http://lh4.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S5F2kW7ltAI/AAAAAAAAAIM/x6upVJYxLeI/s640/IMG_6608.JPG http://lh5.ggpht.com/_-XGHvrdfb9g/S5F2ncm2XjI/AAAAAAAAAIQ/fDccKb-hOfU/s640/IMG_6611.JPG I w tej rozpietosc niezle to drgalo pod ciezarem. Roztaw wiazarow co 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 06.03.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 zacząłem tak jak Wy. tani dom, drewniany strop, wiązary, poddasze w pniejszym terminie do ewentualnej adaptacji. zebrałem oferty, przedyskutowałem z architektem i wyszło, że najtaniej jest mieć strop murowany, niewielką ściankę kolankową i czekać na późniejszą adaptację. serio.Rozwiązania w Firmy MITEK są tak koszmarnie drogie, że murowanka wcale nie jest wiele droższa. uważam , że to są fajne konstrukcje, ale nie tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 06.03.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A pytałeś w Wiązary Burkietowicz z Odolanowa ? Mi robili i wyszło całkiem nie drogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 07.03.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 A pytałeś w Wiązary Burkietowicz z Odolanowa ? Mi robili i wyszło całkiem nie drogo . owszem,tak.Dom 10x13,5, dach 2-spadowy 200m2,prosty,bez żadanych fajerwerów - 20 tys zł. Czy to całkiem niedrogo? Nie powiedziałabym... Właśnie ta firma zaprojektowała mi poddasze z wiązarów, gdzie uzyskam 2,35 x 1,9 przestrzeń uzytkową na poddaszu. Taki tunel na calej długości domu (13,5m), z obciązeniem 100kg/m2, czyli tylko stryszek mogę sobie tam zrobić. Stryszek za 20k+schody+wykończenie....chyba można zrobić taniej i uzyskać większą przestrzeń na poddaszu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 08.03.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Hmm, osobiście popieram zdanie XX inwestycja na zasadzie "może się przyda i będzie tanio" jest IMHO mrzonką. No ale cóż marzenia kosztują niewiele, ich realizacja często krocie. pozdr. zebacz P.S. Mam w planach budowę parterówki z poddaszem użytkowym i pierwsze co sobie wybiłem z głowy to jakąkolwiek adaptację poddasza - będzie tam jedynie strych i rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 18.03.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 witam po 3-ch latach:) temat wiązarów wrócił, może mi doradzicie? opiszę konkretnie,o co chodzi: 1. obecnie mam 10x10 parterówkę z antresolą, kąt nachylenia 30st., dach namiotowy, kalenica podparta w centralnym miejscu na słupie żelbetowym 24x24. 2.planuję rozbudowę domu o 4 m w bok - docelowy wymiar to 14x10. Zgłosiłam już rozpoczęcie prac w PinB itp. 3. w projekcie robionym 2 lata temu na zamówienie jest dach kopertowy stojący na stropie żelbetowym, ale ja mam strop drewniany.... i wykończony dom-skarbonkę 4. wg konstruktorów (kilku było) i architekta tylko strop żelbetowy zepnie konstrukcyjnie dom bez wieńca 5. acha, nie mam wieńca:D 6. lanie betonu na strop drewniany (świeżutki) nie wchodzi w grę,więc wrócił temat wiązarów 7. brak ścian nośnych prostopadłych do konstrukcji wiązarów, chyba że zamontować belki stalowe prostopadle,zakotwione w wieńcu,i na nich oprzeć wiązary 8. zależy mi na poddaszu użytkowym,chociaż częściowo (suszarnia+moze pokój do pracy+może dodatkowa sypialnia, stryszek i schowki też by się przydały)- byłoby super uzyskać 40-50m2. 9. zaprojektowana więźba tradycyjna MUSI oprzeć się na stropie żelbetowym,ale z racji zamieszkałego domu lanie betonu odpada 10.rodzina 2+2, dzieci w wieku wczesnoszkolnym,wszyscy potrzebujemy minimum prywatności... w najbliższym czasie powtórzę ćwiczenie z castingiem na wykonawcę wiązarów, chcę tylko zorientować się,czy wiązary rozwiązą problem stropu betonowegi i poddasza użytkowego przy dachu kopertowym. przeczytałam jeszcze raz cały wątek i mam wiele pytan do Klodziki i do XX - czy śledzicie jeszcze ten wątek? Może możecie mi doradzić/skomentować/pomóc? proszę nie pisac w stylu"daj sobie spokój" - oczekuję konstruktywnych komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
industrial 21.11.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witam. Odświeżę trochę temat tak aby nie tworzyć kolejnego. Buduję parterówkę i w związku z tym, że musiałem wykonać dwuspadowy dach 37stopni na wiązarach szkoda było mi miejsca na "poddaszu" zaproponowano mi wiązary z nośnością 150kg/m2. Wiązary są położone na rozpiętości 10metrów. Poddasze użytkowe zaprojektowano 49 metrów. Czy ktoś korzysta z podobnego rozwiązania? Czy taki strop będzie służył bezawaryjnie przez lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts