Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kopcący sąsiad... co zrobić?

nofastbba

Recommended Posts

Witam,

Przyjechałem dzisiaj na budowe i o zgrozo z komina sąsiada wydobywał się zółto szary śmierdzący dym. Zabudowa jest dosyć ciasna więc cały ten dym zawiewiał na mój dom.

Zastanawiam się co zrobić? W okolicy jestem "nowy", nie chce popadać w konflikt z sąsiadem. Sąsiad jest jaki jest, po imieniu nie musze nazywać bo łatwo się domyślić jak poza forum o tym można powiedzieć.

Przychodzi mi do głowy:

-poszadzenie szybkorosnących drzew, albo jakaś odmiana wysokiej tui? Może znacie drzewo które byłoby odpowiednie.

-słyszałem, że straż miejska jest bezradna, macie jakieś doświadczenia?

Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zrobić fotki jak pali, tylko nie ze swojej działki, tylko gdzieś z ulicy ;-) wysłać anonimowo gdzie się da,straż miejska, policja, ochrona środowiska (im więcej osób Go odwiedzi tym lepiej) wraz z opisem, kto, gdzie itp. Przynajmniej będzie wiedział że gorąco robi się koło jego d.... .Żadne drzewa, czy krzaki nie zatrzymają dymu.

U mnie też podobnie jest. Sąsiad pali miałem (i chyba śmieci czasmi też), jak załącza mu się pompa, to leci strasznie czarny i śmierdzący dym. Gdy wiatr źle zawieje, to leci na dom, podjazd, itp. Mi się wydaję, że w przypadku spalania miału, to nic nie załatwisz, a udowodnić że spala śmieci, to też trudno.

:(

Żółty dym to ewidentnie produkt pirolizacji węgla, co jest dowodem indolencji i przyzwyczajeń dużej grupy palaczy w tym kraju. Też mam takich zatruwaczy w otoczeniu, dodatkowo spalają kawałki opon i plastik. Szlag mnie trafia, ale wszelkie działania są z góry skazane na niepowodzenia. Latami trzeba czekać, aż wymrze to pokolenie albo ochrona środowiska wyjdzie z biur w teren. Przepisy niby są, ale egzekutor nieudolny.

kamykkamyk2 napisał:
U mnie też podobnie jest. Sąsiad pali miałem (i chyba śmieci czasmi też), jak załącza mu się pompa, to leci strasznie czarny i śmierdzący dym. Gdy wiatr źle zawieje, to leci na dom, podjazd, itp. Mi się wydaję, że w przypadku spalania miału, to nic nie załatwisz, a udowodnić że spala śmieci, to też trudno.

:(

Przy spalaniu miału w kotle miałowym po jego rozgrzaniu dymu prawie nie widać (piszę z doświadczenia). A już na pewno pompa nie ma z tym nic wspólnego (co innego wentylator).

nofastbba napisał:
... słyszałem, że straż miejska jest bezradna, macie jakieś doświadczenia?

Ma ktoś jakiś pomysł? ...

jeśli sąsiad nie przestanie smrodzić, mozna by mu /profilaktycznie/ łeb ukręcić ...

? :-?

Uważam że ludzie mało więdzą o czystym spalaniu . Nie utożsamiają ekologicznego spalania z ekonomicznym gdyby wiedzieli ile kasy wylatuje wraz z dymem kominem może by się zastanowili. Mój sąsiad pali brunatnym , kopci non stop żadne argumenty nie trafiają do tego zakutego łba . Piszę celowo zakuty bo czy mądra głowa wymyśliła by żeby zmoczyć i tak wilgotny wegiel brunatny po to żeby nie wypalił się za szybko. kocioł ma nie czyszczony zarośnięty smołą (przymkniety czopuch) komin również nie czyszczony po co czyścić jak dym wylatuje , tylko że kiedyć może się zatkać i wyleci nieszczelnymi drzwiczkami.

Ale kto by się martwił na zapas :wink: .

Kilka moich znajomych dzięki tematowi o ekonomicznym spalaniu Last Rico pali już czysto , mało tego kolega miał mokry komin a teraz cieszy bo się wysuszył.

Nie wiem jak można dotrzeć do większej liczby kopcących palaczy , może jakas rządowa kampania czystego spalania :D

W niemczech przyjeżdża taka specjalna ekipa , wchodzi na dach , wtyka czujnik który coś tam wskazuje , odczyt sprawdzają z tabelą , jak jest w normie to przepraszają , jak nie to wystawiają " fakturę " za usługę na odpowiednia kwotę , a ich urząd skarbowy ściąga z 100 % skutecznością .

Ale to jest w normalnym kraju

zbigmor napisał:

Przy spalaniu miału w kotle miałowym po jego rozgrzaniu dymu prawie nie widać (piszę z doświadczenia). A już na pewno pompa nie ma z tym nic wspólnego (co innego wentylator)

Masz rację, z pewnością jest to wentylator, nie byłem pewny co to jest, bo to sąsiad ma taki piec a nie ja. :)

Mały Mariusz napisał:

Nie wiem jak można dotrzeć do większej liczby kopcących palaczy , może jakas rządowa kampania czystego spalania :D

Na chama nie ma sposobu i nic go nie przekona że można inaczej. Jego podwórko, jego sprawa i basta.

Mam podobny problem sąsiad ma budynek gospodarczy, który ogrzewa paląc trocinami. Oczywiście na rozpalony piec (górniak) zarzuca worek trocin, a potem dmuchawa załatwia sprawę. Komin stalowy, ok. fi-100 nie ocieplony wyciągnięty nad parterowy dach ok 1,5 - 2m. Jak "da czadu" i włączy się wentylator to u mnie na podwórku robi się szaro. Trociny ma za darmo z własnej stolarni także aspekt ekonomiczny mu wisi. Budynek stoi w ostrej granicy. Tragedia