Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kopcący sąsiad... co zrobić?

nofastbba

Recommended Posts

to masz szczescie ze mieszkasz w takiej gminie bo u mnie ani widu ani slychu kontenerow na posegregowane odpadki nie wspominajac o darmowych workach:-) wiec moze potrzebne sa jakies,panstwowe,uregulowania prawne w tej sprawie.

Żadne prawo nie będzie działać, ponieważ w Polsce jest właściwe prawo tylko nikt go nie egzekwuje. To mentalność, a czasem bieda sprawia, że w niektórych miejscowościach można się zatruć tym co wylatuje z kominów, a na pewno skutki odczują mieszkańcy po latach.

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Kolejne kroki w celu ochrony środowiska, jest nadzieja. Palisz śmieci -kara więzienia.

Najpierw Ministerstwo Środowiska ostrzegało Polaków, że zanieczyszczanie środowiska to grzech. Teraz chce, by było przestępstwem zagrożonym więzieniem.

– Spalasz śmieci za domem? Wywozisz je do lasu? Nie segregujesz?... To grzech ekologiczny! – tak w spotach telewizyjnych, przygotowanych na zlecenie Ministerstwa Środowiska, ksiądz ostrzega wiernych.

Teraz resort środowiska idzie jeszcze dalej i planuje zaostrzyć przepisy kodeksu karnego. – Musi to zrobić, bo wymaga od nas tego Unia Europejska. Mamy czas do końca roku, by poprawić prawo – tłumaczy profesor Wojciech Radecki, karnista specjalizujący się w prawie ochrony środowiska.

– Sankcje karne sprawią, że przepisy ochrony środowiska będą skuteczniejsze – tłumaczy nam wiceminister środowiska Stanisław Gawłowski. – One mają większe oddziaływanie niż sankcje administracyjne lub odpowiedzialność cywilna za szkody w środowisku.

I tak w kodeksie karnym za zanieczyszczenie wody, powietrza lub ziemi, które może zagrozić zdrowiu lub skazić świat roślinny i zwierzęcy, ma grozić od trzech do pięciu lat więzienia. Jeszcze ostrzejsze sankcje przewiduje się, gdy następstwem zanieczyszczenia jest ciężki uszczerbek na zdrowiu człowieka lub poważne zatrucie środowiska. Wtedy sprawca ma podlegać karze 12 lat więzienia.

To tyle, ile grozi dziś za spowodowanie śmiertelnego wypadku podczas jazdy po pijanemu lub uprawianie seksu z osobą nieletnią.

– To też dowód na to, że zmienia się filozofia podejścia do przestępstw przeciw środowisku naturalnemu – tłumaczy prof. Wojciech Radecki.

– Do tej pory rocznie za przestępstwa przeciw środowisku karano w Polsce średnio ok. 50 – 60 osób. Najczęściej grzywnami. Nigdy nie zajmował się tymi wyrokami Sąd Najwyższy, co jest dowodem, że orzekane kary były raczej niskie, więc skazani nie odwoływali sie od nich – mówi Radecki. Ta pobłażliwość ma się jednak skończyć.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

• 2 months później...

W Krakowie co raz bliżej do zakazu palenia węglem.

http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/polskie-miasto-wprowadzi-zakaz-palenia-weglem,1507797

Kraków być może wkrótce bez węgla

Poniedziałek, 19 lipca (09:39)

W tym roku będzie wiadomo, czy w Krakowie zostanie wprowadzony zakaz palenia węglem i jakie będą ograniczenia w tym zakresie - ujawnia "Dziennik Polski".

Czy eksperci zaproponują wprowadzenie całkowitego zakazu palenia węglem w Krakowie? /AFP

Urząd Marszałkowski jeszcze w tym miesiącu chce zlecić opracowanie, dotyczące wprowadzenia ograniczeń w stosowaniu paliw stałych na obszarze Krakowa. Poznamy je w listopadzie. I wtedy będzie wiadomo, czy eksperci proponują wprowadzenie całkowitego zakazu palenia węglem, czy też opowiedzą się za ograniczeniami na wybranych obszarach lub za ograniczeniami, dotyczącymi tylko jakości węgla wykorzystywanego w piecach.

Inną kwestią jest, czy zakaz powinien być wprowadzony natychmiast, czy należy wyznaczyć jakiś okres dostosowania się do nowych przepisów. Ustanowienia nowych zasad można spodziewać się wiosną przyszłego roku.

Kontrole przeprowadzane przez miejskich urzędników, podczas których sprawdzano, czym krakowianie palą w piecach, pokazały, że palenie odpadów i węgla najniższej jakości daje ten sam osad na kominie. A to właśnie spalanie odpadów w piecach jest największym źródłem zanieczyszczenia powietrza.

Normy stężenia pyłu zawieszonego w kilku miejscach w Krakowie są przekroczone nawet sześciokrotnie. Pomysł wprowadzenia zakazu stosowania węgla do celów grzewczych, wynika z konieczności szybkiego ograniczenia emisji zanieczyszczeń dla spełnienia unijnych norm - informuje "Dziennik Polski".

• 2 months później...

Niestety zaczyna się okres w którym jak co rok śmierdziele zaczynają zatruwać wszystko wokół siebie ludzi, zwierzęta, rośliny i ziemie.

Palenie śmieci w domowych piecach to plaga

Strażnicy miejscy mogą wchodzić do domów, żeby sprawdzić czym palimy w piecach centralnego ogrzewania - wynika z analizy przygotowanej dla bielskiej Fundacji Ekologicznej Arka przez renomowaną prawniczą Kancelarię Gide ...

Strażnicy miejscy mogą wchodzić do domów, żeby sprawdzić czym palimy w piecach centralnego ogrzewania - wynika z analizy przygotowanej dla bielskiej Fundacji Ekologicznej Arka przez renomowaną prawniczą Kancelarię Gide Loyrette Nouel. Ekolodzy poprosili o analizę, bo spalanie śmieci jest powszechne, a urzędnicy zazwyczaj nie reagują. Zasłaniają się tym, że przepisy nie zezwalają na wchodzenie do domów, by sprawdzić czym kto pali. - Przepisy zezwalają na to! - mówi Dariusz Paczkowski z Arki.

Ekolodzy ostrzegają: domowe kominy, pozbawione filtrów, produkują więcej zanieczyszczeń niż zakłady czy spalarnie śmieci. Dotyczy to osiedli domów jednorodzinnych, ale także kamienic ogrzewanych tzw. kaflokami.

- Śmieci w warunkach domowych palone są w niskich temperaturach. To powoduje wydzielanie się mnóstwa zanieczyszczeń - tłumaczy Wojciech Owczarz, prezes Arki, która prowadzi ogólnopolską akcję "Kochasz dzieci - nie pal śmieci".

O tym, że problem jest spory wie Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Katowicach. - Wielkie zakłady uregulowały sprawy zanieczyszczeń. Więcej produkują ich osiedla domów rodzinnych - mówi Anna Wrześniak wojewódzki inspektor.

Urzędnicy i strażnicy miejscy wiedzą o domowych spalarniach, ale rozkładają ręce.

- Mamy zgłoszenia, że pali się czymkolwiek. Patrol jedzie na miejsce, ale do pieca zaglądać nam już nie wolno. Jeśli dym jest uciążliwy dla otoczenia, to upominamy i kierujemy sprawę do wydziału kształtowania środowiska - tłumaczy Krzysztof Król z katowickiej straży miejskiej.

W wydziale kształtowania środowiska Urzędu Miasta w Katowicach też są bezradni.

- Mamy związane ręce. Prowadzimy program ograniczenia niskiej emisji, w ramach którego możemy dofinansować wymianę starego pieca na nowy - wyjaśnia Jan Błarz zastępca naczelnika w wydziale.

Ekolodzy stawiają sprawę jasno, spalanie śmieci w domach jest nielegalne i grozi za to grzywna w wysokości nawet 5 tys. zł.

- Prezydenci, wójtowie i burmistrzowie mogą wydać straży miejskiej odpowiednie dyspozycje - wyjaśnia Owczarz i cytuje ekspertyzę prawną przepisów dotyczących spalania odpadów.

- Nie znam jeszcze ekspertyzy fundacji. Jeśli faktycznie będzie można ją wykorzystać, to chętnie z niej skorzystamy - mówi Tadeusz Januchta, naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska bielskiego Urzędu Miejskiego.

Andrzej Grzegorzek, komendant bielskiej straży miejskiej powiedział, że jest na etapie szukania strażników, którzy chodziliby po domach i sprawdzali czym ludzie palą.

- Jeśli prezydent miasta rozszerzy nasze uprawnienia, będziemy to robili - zapewnia komendant Grzegorzek.

Artykuł 379

Przepisy zabraniają spalania odpadów w piecach przydomowych. W ocenie prawników jednostki podległe gminom powinny skorzystać z szerokich uprawnień przyznanych przez art. 379 Prawa ochrony środowiska. Kontrole dokonywane przez straże miejskie powinny być robione w oparciu o upoważnienia wydane na podstawie tego przepisu. To pozwoli strażnikom korzystać z szerszych uprawnień, niż wynikające z ustawy o strażach gminnych. Odmowa przez właściciela nieruchomości poddania się kontroli z

stanowi przestępstwo opisane w art. 225 paragraf 1 Kodeksu karnego.

Zaczyna się - to fakt - dookoła mnie białe tumany dymu - śmierdzące i duszące - po prostu koszmar - na szczęście dom mam na wzgórzu i jeszcze do mnie te duszące opary nie docierają - ale to kwestia kilku dni ... :(

Po prostu koszmar - wszystko to wszystkopalne śmierdziele w których sąsiady przepalają wieczorami coby nagrzać w chałupach ...

Moim zdaniem strażnicy miejscy zamiast zakładać blokady na koła powinni spacerować po osiedlach pilnować porządku i zwraca uwagę na zapachy jakie idą z kominów , lub z działek. Za kilka kilkanaście dni zacznie się coroczne spalanie liści przez ludzi na swoich działkach. Ja mam takich super sąsiadów co palą liście gałęzie i skoszoną trawkę kilka razy w miesiącu już powoli zaczyna mnie szlak trafiać bo cały dym przeważnie leci na moją działkę. Moim zdaniem powinien być całkowity zakaz palenia odpadów organicznych na prywatnych działkach, a gmina powinna takie odpady zbierać raz w miesiącu. Wyjątkiem tylko powinny być ognisk które zapala się rekreacyjnie żeby sobie np. upiec ziemniaczki czy kiełbaskę.

(...) Za kilka kilkanaście dni zacznie się coroczne spalanie liści przez ludzi na swoich działkach. Ja mam takich super sąsiadów co palą liście gałęzie i skoszoną trawkę kilka razy w miesiącu już powoli zaczyna mnie szlak trafiać bo cały dym przeważnie leci na moją działkę. (...)

Już się zaczęło - już co niektórzy palą liście i trawę - oczywiście wilgotną - bo kto by czekał aż wyschnie ... - białe tumany duszącego dymu spowijają wówczas okolicę ...

Palenie śmieci to jeszcze mały pikuś. Ja mam sąsiadów, którzy wcale nie kupują od lat węgla, a w swych piecach palą odpadami z płyt wiórowych przywożonymi od stolarzy. Co z tego, że nie wolno tego robić. W mojej okolicy kilkanaście osób tak robi. To jest dopiero dym - delikatny dymek z palonych śmieci pachnie przy tym jak kadzidło w kościele.

Tych co palą śmieciami zwłaszcza tymi plastikowymi bezwzględnie należy karać.

(,,,)

No bo węglem to jak najbardziej można... nawet tak jak na załączonym zdjęciu ?

Taki widok mam po sąsiedzku codziennie zimą.

Nawiasem mówiąc, plastiki w rodzaju polipropylenu czy polietylenu jako polimery

węglowodorowe złożone z węgla i wodoru (jak sama nazwa wskazuje) są równie czystym paliwem, co gaz czy olej opalowy. Oczywiście pod warunkiem prawidłowego, kompletnego dopalenia wszystkich powstających w wyniku ich pirolizy gazów.

Ale zgadzam się- domowe kotły są w tym zakresie delikatnie mówiąc do d...y. Nie nadają się nawet do spalania drewna czy węgla, co widać i czuć jak nadchodzą zimowe wieczory. Nie tylko śmieci są tu problemem, ale przede wszystkim ciągle prymitywne wszelkie piece na paliwa stałe.

dym.jpg

dym.jpg

Edytowane przez hes

Karać też i to bardzo surowo tych którzy ze skąpstwa wyrzucają śmieci w workach gdzie popadnie.

Mógłbym się założyć że nie robią tego miejscowi tylko przyjezdni z miasta.

Żenada.

Dobre - większej bzdury nie słyszałem ...

Wyobraź sobie człowiecze - że ja mieszkam na wsi - nie jestem autochtonem - przeprowadziłem się z dużego miasta 3 lata temu na podkrakowską wieś - mieszkam w okolicy nowych domów i osiedli domków - stara , autochtoniczna część wsi jest oddalona ode mnie około pół kilometra - i stamtąd właśnie - z okolic zamieszkałych przez autochtonów dochodzą najgorsze smrody , duszące i gryzące dymy i opary - bowiem właśnie oni przede wszystkim pala byle syfem i śmieciami zadymiając siebie i całą okolicę dookoła.

Przeczytałem pięć razy ...

(...)

Mógłbym się założyć że nie robią tego miejscowi tylko przyjezdni z miasta.

Żenada.

- jak najbardziej - piszesz o paleniu śmieciami ...

Jeżeli nie o to Ci chodziło w twojej wypowiedzi - formułuj precyzyjniej swoje myśli .

• 2 weeks później...

Witam, na uwagę zasługuje działalność FUNDACJI ARKA, która właśnie walczy z gryzącym Nas problemem. W szczególności prowadzony przez tą fundację program "KOCHASZ DZIECI NIE PAL ŚMIECI".

http://www.fundacjaarka.pl/programy/kochasz-dzieci-nie-pal-smieci

Kochasz dzieci, nie pal śmieci

Fundacja Ekologiczna ARKA prowadzi kampanię pt. „Kochasz dzieci, nie pal śmieci”. Palenie śmieci w piecach domowych jest szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Grozi za niej grzywna w wysokości 5 000 zł.

Kampania jest realizowana jest przy wsparciu środków Unii Europejskiej.

Jeżeli w twojej gminie mieszkańcy palą śmieci, jeżeli robi to twój sąsiad, to możesz zgłosić się do nas po bezpłatne plakaty i ulotki.

Raport Komisji Europejskiej informuje, iż co roku na choroby wywołane złym stanem powietrza umiera 28 tysięcy Polaków. W Unii, co dziesiąta osoba umierająca z powodu zanieczyszczonego powietrza pochodzi z naszego kraju.

Dym ze spalanych w domowych piecach śmieci niestety nie tylko jest smrodliwy, jest szkodliwy dla Twojego zdrowia i zdrowia Twoich dzieci. Podczas spalania emitujemy do atmosfery:

pyły, które odkładając się w glebie, powodują szkodliwe dla zdrowia człowieka zanieczyszczenie metalami ciężkimi,

tlenek węgla – trujący dla ludzi i zwierząt

tlenek azotu – powoduje podrażnienia, a nawet uszkodzenia płuc.

A i to nie wszystko. Ten trujący dym zawiera jeszcze: dwutlenek siarki, chlorowodór, cyjanowodór, a także rakotwórcze związki zwane dioksynami.

W związku z coraz większą ilością spalanych śmieci w gospodarstwach domowych obserwuję zwiększającą się ilość pacjentów chorych na astmę oskrzelową, alergiczne zapalenia skóry czy alergie pokarmowe. Nawet zdarzają się przypadku chorób nowotworowych, niestety już u dzieci- alarmuje Krystyna Tarnawa, lekarz pediatra.

Gdy strażnicy stwierdzą, iż palone są śmieci mogą nałożyć mandat 100 złotych – wyjaśnia Andrzej Grzegorzek, Komendant Straży Miejskiej w Bielsku-Białej – ale dla najbardziej zagorzałych palaczy śmieci sprawa może skończyć się w Sądzie Grodzkim, który może nałożyć grzywnę do 5000 złotych.

Przy paleniu śmieci dochodzi do osadzania się w kominach sadzy – wyjaśnia Krzysztof Kaśków, kominiarz– dochodzi wtedy do zapłonu przy bardzo wysokiej temperaturze i popękania komina. Jest to bardzo często później przyczyną zaczadzenia.

Kampania jest realizowana jest przy wsparciu środków Unii Europejskiej. Kampanię wspiera także Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Katowicach.

kochasz_dzieci_nie_pal_smieci_405x580_0.big.jpg

Zwracam uwagę na 2 fragmenty i zachęcam do działania:

1."Jeżeli w twojej gminie mieszkańcy palą śmieci, jeżeli robi to twój sąsiad, to możesz zgłosić się do nas po bezpłatne plakaty i ulotki."

2."Raport Komisji Europejskiej informuje, iż co roku na choroby wywołane złym stanem powietrza umiera 28 tysięcy Polaków. W Unii, co dziesiąta osoba umierająca z powodu zanieczyszczonego powietrza pochodzi z naszego kraju."

Jest to przykre, ale patrząc na nasze społeczeństwo, w szczególności na jego higienę osobistą, kulturę osobistą, wykształcenie sądzę, że trudno będzie coś zmienić. W każdym Polskim mieście i wsi pełno śmierdzieli i brudasów. Ludzi, którzy uznają, że zatruwanie wszystkiego wokół jest ich naturalnym prawem.