Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga bez dojazdu

alfa36

Recommended Posts

Jakis czas temu w moim mieście hucznie oddano do użytku i nazwano drogę, do ktorej nie ma dojazdu:( Przy tej drodze szybko mlodzi ludzie wybudowali dom i wlasnie się do niego przeprowadzili. I pojawil się problem, bo korzystają oni z uprzejmosci jednego z sąsiadow i do swojego domu dojeżdzają. Jednak jest to uciązliwe (droga jest nieutwardzona i przez kilka miesięcy budowy i teraz kilka tygodni już mieszkania ulegla totalnemu zniszczeniu.... błoto sięga kolan). Czy takie jest polskie prawo, że mozna nazwac drogę bez dojazdu? I można wydac pozwolenie na budowę w takiej sytuacji?

A mnie nurtuje coś innego, czy ta droga nie jest połączona z inną drogą publiczną? Czy też wy nie macie zjazdu z drogi do swojego domu.

Przy tej drodze szybko mlodzi ludzie wybudowali dom

Może jakieś wytłumaczenie lub mapka żebyśmy mogli coś doradzić.

Jeśli dostaliście pozwolenie na budowę to musi tam byc napisane w jaki sposób jest działka skomunikowana z drogą . [/url]

Tak się sklada, że ta nazwana droga nie ma połączenia z drogą publiczną. Przynajmniej na razie nie ma, bo w planach zagospodarowania jest przewidziana, ale do tej pory nie zostala wykupiona (z tego co wiem, urząd nie moze porozumiec sie z wlascicielem co do ceny). Nie ja jestem wlascicielem tej dzialki bez dojazdu. Tyle, że rowniez przez moją dzialkę (a scislej drogę wewnętrzną, ktorej jestem wspolwlascicielem) oni mogą dojechac do swojej posesji. Po prostu nie sądzialam, ze w polskim prawie cos takiego jest mozliwe.