dedic 25.02.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 to mój pierwszy wpis więcwitam Wszystkich Forumowiczów.Mam pytanie odnośnie pieca Enka Set 3.Czy ktokolwiek używał a może używa tego pieca albo pieca tej firmy?http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_set3.htmlco sądzicie o tym piecu, o tej firmie?Jak wygląda serwis (czyli np. po jakim czasie przyjeżdżają w przypadku awarii) itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedic 25.02.2010 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 co prawda mało Bardzo tych info na stronie producenta jak dla mnie oczywiście, ale może ktoś miał jakiś kontakt z tym piecem bądź producentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 27.02.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 enka set 3 to nowosc.... rozni sie od 2 sterownikiem, ja mam taki i sobie chwale.. kol supenser tez ma i rowniez nie narzeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedic 27.02.2010 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 enka set 3 to nowosc.... rozni sie od 2 sterownikiem, ja mam taki i sobie chwale.. kol supenser tez ma i rowniez nie narzeka... dzięki za odzew. Jak długo korzystasz z enki? Masz może jakiś przekrój tego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joker26 28.02.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 WitamWidzę że na stronie enki set4 w prxygotowaniu. Czekać na niego czy brać te z podanych niżej linkówhttp://www.polmark.com.pl/koty_na_ekogroszek_enkahttp://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_set3.htmlWizualnie trochę się róznią, który z nich lepszy?Dom po podłogach 140 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 28.02.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 z Kotła korzystam 1 sezon, mam sterownik tatarka i jest ok... a po co czekac?? wyjdzie nowy soft do sterownika , się zaktualizuje i gra:) a piec jak to piec niczym się w srodku nie będzie róznił chyba ze wymienia palnik na brucera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Witam Widzę że na stronie enki set4 w prxygotowaniu. Czekać na niego czy brać te z podanych niżej linków http://www.polmark.com.pl/koty_na_ekogroszek_enka http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_set3.html Wizualnie trochę się róznią, który z nich lepszy? Dom po podłogach 140 m2. RT-09pid z softem v.5.11 to dobre sterowanie, jak się je odpowiednio ustawi. Ja RT09pid "spotkałem" na targach Instalacje 2008 w Poznaniu. W drugim przypadku jest sterownik Plum, ryzykujesz, bo to nowość na rynku. Może ma juz poprawny soft, może jeszcze nie. Generalnie pewnie idzie aktualizować. Palniki Pancerpol, znana firma... Czym chcesz palić? Jak raczej ekogroszkiem, wybierz retortę tradycyjną PPS, to bardzo dobry wyrób o niskim poziomie awaryjności. Wersja obrotowa PPSM umożliwia spalanie ekogroszku i miksu z miałem węglowym, sam miał raczej odpada. Ma wyższy poziom awaryjności od tego klasycznego. Przy paleniu samym ekogroszkiem jest ok., miks też. Przy obrotowym bardzo ważne jest palenie suchym paliwem. Pancerpol to uznany w Polsce producent palników ślimakowych. Ma bardzo dobre palniki klasyczne i poprawne obrotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joker26 28.02.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Będę palił raczej mialem, chociaż nie wykluczam ekogroszku jako głównego paliwa.Czyli mam się raczej skłonić w kierunku 16 kw set 2,( starsza wersja), czopuch u góry pieca. Dzięki. Po\drawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jak sam miał, to jednak musisz wybrać retortę obrotową u tego producenta. Przy modelu PPSM trzeba uważać, aby stosowany miał był suchy. Na stronie producenta palnika - Pancerpol był wcześniej film do pobrania z obsługą i konserwacją tego palnika. Ja go dołączam na płycie do każdego kotła z tym palnikiem. RT09pid z programem v.5.11 to dobry sterownik. Wszystko idzie ustawić do potrzeb swojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macut 04.05.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Jak sam miał, to jednak musisz wybrać retortę obrotową u tego producenta. Przy modelu PPSM trzeba uważać, aby stosowany miał był suchy. Na stronie producenta palnika - Pancerpol był wcześniej film do pobrania z obsługą i konserwacją tego palnika. Ja go dołączam na płycie do każdego kotła z tym palnikiem. RT09pid z programem v.5.11 to dobry sterownik. Wszystko idzie ustawić do potrzeb swojej instalacji. Chciałbym trochę odświeżyć watek, bo przymierzam sie do tego pieca. Czy sa jacys uzytkownicy, ktorzy juz w tym piecu palili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paw1 28.12.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Od niedawna użytkuję ten kocioł ze sterownikiem ecomax 800 i jeszcze niewiele o nim mogę powiedzieć. Ale to co już zauważyłem, to nie do końca jestem przekonany do funkcji fuzzy logic. Wydaje mi się, że podawana jest za duża ilość powietrza (płomień jak z palnika) i paliwo spalane jest momentalnie pozostawiając spieki. Zużyłem ostatnio w ciągu 3 dni 140 kg ekoretu. Próbuję teraz bawić się ustawieniami standardowymi. Obecnie czas podawania 12 sek., czas przerwy 57 sek., nadmuch 25%. Co zauważyłem to bardzo wolno temperatura idzie w górę. Jeżeli jest ktoś, kto mógłby coś powiedzieć na temat tego kotła, to będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 06.01.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Od niedawna użytkuję ten kocioł ze sterownikiem ecomax 800 i jeszcze niewiele o nim mogę powiedzieć. Ale to co już zauważyłem, to nie do końca jestem przekonany do funkcji fuzzy logic. Wydaje mi się, że podawana jest za duża ilość powietrza (płomień jak z palnika) i paliwo spalane jest momentalnie pozostawiając spieki. Zużyłem ostatnio w ciągu 3 dni 140 kg ekoretu. Próbuję teraz bawić się ustawieniami standardowymi. Obecnie czas podawania 12 sek., czas przerwy 57 sek., nadmuch 25%. Co zauważyłem to bardzo wolno temperatura idzie w górę. Jeżeli jest ktoś, kto mógłby coś powiedzieć na temat tego kotła, to będę bardzo wdzięczny. mam ten sam sterownik do enka set3 22kw i podobne obserwacje co do fuzzy logic. Za krotko uzytkuje ten piec aby dawac zlote rady. Obecnie zostawilem sterownik na regulacji FL i eksperymentuje z korekta nadmuchu FL. Jak uzyskam satysfakcjonujace rezultaty dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paw1 07.01.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Niestety, muszę Cię rozczarować. Gdy aktywny jest FL, nie reaguje na Twoje zmiany nastaw i sterownik sam dobiera moc nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 07.01.2011 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Niestety, muszę Cię rozczarować. Gdy aktywny jest FL, nie reaguje na Twoje zmiany nastaw i sterownik sam dobiera moc nadmuchu. to ja muszę Cię poinformowac, że korekta nadmuchu przy FL jest możliwa, działa i daje satysfakcjonujące rezultaty poczytaj http://www.plum.pl/pl/artykuly/cieplo_produkty_ecomax800R/download/ecoMAX%20800%20R1_DTR.pdf str 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paw1 08.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Informację przyjmuję. U mnie takiej opcji nie ma. To musi to być nowość. Muszę zadzwonić do Pluma, pewnie oprogramowanie można jakoś uaktualnić. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez Paw1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekjack 01.02.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Witam wszystkich. Odświeżę troszkę temat. Jestem użytkownikiem kociołka Enka Set 3 26kW od października. Zaraz po ustawieniu i zamontowaniu wszystkich rureczek i pompeczek kocioł został podłączony do prądu i tu pierwsze zaskoczenie. Wyświetlacz ani drgnie nic się nie pojawiło. Był październik więc dzwonię do punktu w Warszawie gdzie kupiłem kocioł z reklamacją. Przyjechał pan coś pomajstrował i kocioł ruszył i działał aż do połowy stycznia. Wyjeżdżając na ferie wygasiłem oraz wyłączyłem kocioł no i po powrocie zadowolony podłączam kocioł do prądu i tu znów zaskoczenie. Wyświetlacz Eco max 800 ani drgnie. Dzwonię do punktu w Wawie słyszę napewno bezpiecznik, sprawdziłem działa. To był piątek (-15 na dworze) ale ok jest prąd nie ma problemu. Pan przyjechał w poniedziałek poprzełączał, posprawdzał napięcia wszystko ok a wyświetlacz nie działa. Moje nerwy osiągają zenitu bo na dworze właśnie jest -20 stopni w dzień w domu zrobił się niemiły chłodek. W słuchawce w Nowej Soli słyszę "wie pan jeśli z Warszawy sobie nie poradzą to coś pomyślimy, ale strasznie daleko do pana". Przyznam się że płacąc 12000 zł za kocioł nie miałem pojęcia że będę marzł w zimie bo daleko mieszkam od serwisu. Narazie czekam. Nowy wyświetlacz ma przyjść dziś lub jutro. Narazie dwa tygodnie na kotle elektrycznym 12 kW (rachunek za prąd będzie ogromny). Czy mieliście już takie objawy w wyświetlaczem eco max 800 i jak u was wygląda sprawa serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts