Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec Enka Set 3

dedic

Recommended Posts

to mój pierwszy wpis więc

witam Wszystkich Forumowiczów.

Mam pytanie odnośnie pieca Enka Set 3.

Czy ktokolwiek używał a może używa tego pieca albo pieca tej firmy?

http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_set3.html

co sądzicie o tym piecu, o tej firmie?

Jak wygląda serwis (czyli np. po jakim czasie przyjeżdżają w przypadku awarii) itp.?

enka set 3 to nowosc.... rozni sie od 2 sterownikiem, ja mam taki i sobie chwale.. kol supenser tez ma i rowniez nie narzeka...

dzięki za odzew.

Jak długo korzystasz z enki?

Masz może jakiś przekrój tego pieca?

Witam

Widzę że na stronie enki set4 w prxygotowaniu. Czekać na niego czy brać te z podanych niżej linków

http://www.polmark.com.pl/koty_na_ekogroszek_enka

http://www.enka-ogrzewanie.pl/kotly_set3.html

Wizualnie trochę się róznią, który z nich lepszy?

Dom po podłogach 140 m2.

RT-09pid z softem v.5.11 to dobre sterowanie, jak się je odpowiednio ustawi. Ja RT09pid "spotkałem" na targach Instalacje 2008 w Poznaniu.

W drugim przypadku jest sterownik Plum, ryzykujesz, bo to nowość na rynku. Może ma juz poprawny soft, może jeszcze nie. Generalnie pewnie idzie aktualizować.

Palniki Pancerpol, znana firma...

Czym chcesz palić? Jak raczej ekogroszkiem, wybierz retortę tradycyjną PPS, to bardzo dobry wyrób o niskim poziomie awaryjności.

Wersja obrotowa PPSM umożliwia spalanie ekogroszku i miksu z miałem węglowym, sam miał raczej odpada. Ma wyższy poziom awaryjności od tego klasycznego. Przy paleniu samym ekogroszkiem jest ok., miks też.

Przy obrotowym bardzo ważne jest palenie suchym paliwem.

Pancerpol to uznany w Polsce producent palników ślimakowych. Ma bardzo dobre palniki klasyczne i poprawne obrotowe.

Jak sam miał, to jednak musisz wybrać retortę obrotową u tego producenta.

Przy modelu PPSM trzeba uważać, aby stosowany miał był suchy. Na stronie producenta palnika - Pancerpol był wcześniej film do pobrania z obsługą i konserwacją tego palnika. Ja go dołączam na płycie do każdego kotła z tym palnikiem.

RT09pid z programem v.5.11 to dobry sterownik. Wszystko idzie ustawić do potrzeb swojej instalacji.

• 2 months później...
Jak sam miał, to jednak musisz wybrać retortę obrotową u tego producenta.

Przy modelu PPSM trzeba uważać, aby stosowany miał był suchy. Na stronie producenta palnika - Pancerpol był wcześniej film do pobrania z obsługą i konserwacją tego palnika. Ja go dołączam na płycie do każdego kotła z tym palnikiem.

RT09pid z programem v.5.11 to dobry sterownik. Wszystko idzie ustawić do potrzeb swojej instalacji.

Chciałbym trochę odświeżyć watek, bo przymierzam sie do tego pieca. Czy sa jacys uzytkownicy, ktorzy juz w tym piecu palili?

• 7 months później...
Od niedawna użytkuję ten kocioł ze sterownikiem ecomax 800 i jeszcze niewiele o nim mogę powiedzieć. Ale to co już zauważyłem, to nie do końca jestem przekonany do funkcji fuzzy logic. Wydaje mi się, że podawana jest za duża ilość powietrza (płomień jak z palnika) i paliwo spalane jest momentalnie pozostawiając spieki. Zużyłem ostatnio w ciągu 3 dni 140 kg ekoretu. Próbuję teraz bawić się ustawieniami standardowymi. Obecnie czas podawania 12 sek., czas przerwy 57 sek., nadmuch 25%. Co zauważyłem to bardzo wolno temperatura idzie w górę. Jeżeli jest ktoś, kto mógłby coś powiedzieć na temat tego kotła, to będę bardzo wdzięczny.

• 2 weeks później...
Od niedawna użytkuję ten kocioł ze sterownikiem ecomax 800 i jeszcze niewiele o nim mogę powiedzieć. Ale to co już zauważyłem, to nie do końca jestem przekonany do funkcji fuzzy logic. Wydaje mi się, że podawana jest za duża ilość powietrza (płomień jak z palnika) i paliwo spalane jest momentalnie pozostawiając spieki. Zużyłem ostatnio w ciągu 3 dni 140 kg ekoretu. Próbuję teraz bawić się ustawieniami standardowymi. Obecnie czas podawania 12 sek., czas przerwy 57 sek., nadmuch 25%. Co zauważyłem to bardzo wolno temperatura idzie w górę. Jeżeli jest ktoś, kto mógłby coś powiedzieć na temat tego kotła, to będę bardzo wdzięczny.

mam ten sam sterownik do enka set3 22kw i podobne obserwacje co do fuzzy logic.

Za krotko uzytkuje ten piec aby dawac zlote rady.

Obecnie zostawilem sterownik na regulacji FL i eksperymentuje z korekta nadmuchu FL.

Jak uzyskam satysfakcjonujace rezultaty dam znac

Niestety, muszę Cię rozczarować. Gdy aktywny jest FL, nie reaguje na Twoje zmiany nastaw i sterownik sam dobiera moc nadmuchu.

to ja muszę Cię poinformowac, że korekta nadmuchu przy FL jest możliwa, działa i daje satysfakcjonujące rezultaty

poczytaj

http://www.plum.pl/pl/artykuly/cieplo_produkty_ecomax800R/download/ecoMAX%20800%20R1_DTR.pdf

str 12

• 1 year później...
Witam wszystkich. Odświeżę troszkę temat. Jestem użytkownikiem kociołka Enka Set 3 26kW od października. Zaraz po ustawieniu i zamontowaniu wszystkich rureczek i pompeczek kocioł został podłączony do prądu i tu pierwsze zaskoczenie. Wyświetlacz ani drgnie nic się nie pojawiło. Był październik więc dzwonię do punktu w Warszawie gdzie kupiłem kocioł z reklamacją. Przyjechał pan coś pomajstrował i kocioł ruszył i działał aż do połowy stycznia. Wyjeżdżając na ferie wygasiłem oraz wyłączyłem kocioł no i po powrocie zadowolony podłączam kocioł do prądu i tu znów zaskoczenie. Wyświetlacz Eco max 800 ani drgnie. Dzwonię do punktu w Wawie słyszę napewno bezpiecznik, sprawdziłem działa. To był piątek (-15 na dworze) ale ok jest prąd nie ma problemu. Pan przyjechał w poniedziałek poprzełączał, posprawdzał napięcia wszystko ok a wyświetlacz nie działa. Moje nerwy osiągają zenitu bo na dworze właśnie jest -20 stopni w dzień w domu zrobił się niemiły chłodek. W słuchawce w Nowej Soli słyszę "wie pan jeśli z Warszawy sobie nie poradzą to coś pomyślimy, ale strasznie daleko do pana". Przyznam się że płacąc 12000 zł za kocioł nie miałem pojęcia że będę marzł w zimie bo daleko mieszkam od serwisu. Narazie czekam. Nowy wyświetlacz ma przyjść dziś lub jutro. Narazie dwa tygodnie na kotle elektrycznym 12 kW (rachunek za prąd będzie ogromny). Czy mieliście już takie objawy w wyświetlaczem eco max 800 i jak u was wygląda sprawa serwisu?