Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie założyć wodomierz?

Recommended Posts

Witam. Mam problem i potrzebuję porady. Buduję dom murowany, ocieplany ale będzie zamieszkany tylko sezonowo. Zimą nie będzie ogrzewany. Hydraulik proponuje mi założenie liczników poza domem w "studni" drenowej na głębokości 1,2 w ziemi żebym mogła spuścić całą wodę na zimę. W ten sposób i licznik i rury w domu będą zabezpieczone przed pęknięciem. Ja wolałabym mieć licznik w domu; czy jest na to jakieś zabezpieczenie w takim nieogrzewanym domu?

Wszelkie rady mile widziane :p

Ja wolałabym mieć licznik w domu; czy jest na to jakieś zabezpieczenie w takim nieogrzewanym domu?

no chyba nie da rady takiego termosu zrobić, żeby od jesieni do wiosny ciepło samo się utrzymało... ja też radzę studzienkę, miałem w czasie budowy i w zimę nie zamarzło, na wiosnę po przełożeniu zegara do domu i krótkim spadku temperatury, zegar się rozszczelnił - do wymiany :-( A dlczego nie chcesz zegara w studzience? To nie jest wielki kłopot, raz na czas zajrzysz, żeby odczytać, domek sezonowy to może Ci się to nie uprzykszy...

• 10 months później...
Super. A czy na taką studnię trzeba mieć jakiś projekt budowlany jak na szambo czy tylko zawiadomienie? Pańcia projektant nie odbiera telefonu.

panca projektant powinna ja umiescic w projekcie

teraz pytanie co dostawca wody na studnie - wg przepisow studnie sie stosuje gdy dlugosc przylacza powyzej 15m bodajze i gdy trudny dostep do budynku w celu odczytu - drugi warunek spelniasz

studnia musi miec zaglebienie w celu zbierania wody i odprowadzenie z zaglebienia, musi byc ocieplana, moze byc murowana lub z tworzywa, wyposazona w schodki

ogolnie to dostawca wody nakazuje jaka studnia

inna sprawa jest to ze nie powinno sie trzymac instalacji nie napelnionej woda - ona tego nie lubi