sipatka 25.02.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witam. Mam problem i potrzebuję porady. Buduję dom murowany, ocieplany ale będzie zamieszkany tylko sezonowo. Zimą nie będzie ogrzewany. Hydraulik proponuje mi założenie liczników poza domem w "studni" drenowej na głębokości 1,2 w ziemi żebym mogła spuścić całą wodę na zimę. W ten sposób i licznik i rury w domu będą zabezpieczone przed pęknięciem. Ja wolałabym mieć licznik w domu; czy jest na to jakieś zabezpieczenie w takim nieogrzewanym domu? Wszelkie rady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.02.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Studzienka najlepsza. Na zime trza rury i licznik w niej dobrze zaizolować żeby nie zamarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 25.02.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Ja wolałabym mieć licznik w domu; czy jest na to jakieś zabezpieczenie w takim nieogrzewanym domu? no chyba nie da rady takiego termosu zrobić, żeby od jesieni do wiosny ciepło samo się utrzymało... ja też radzę studzienkę, miałem w czasie budowy i w zimę nie zamarzło, na wiosnę po przełożeniu zegara do domu i krótkim spadku temperatury, zegar się rozszczelnił - do wymiany A dlczego nie chcesz zegara w studzience? To nie jest wielki kłopot, raz na czas zajrzysz, żeby odczytać, domek sezonowy to może Ci się to nie uprzykszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek73 25.02.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Można też puscic wzdłuż rur, od wejscia do budynku, do wodomierza przewód grzejny samoregulujacy i opatulić to pianka. Ale w czasie zimy troche złotówek ucieknie z kieszeni. A wode z instalacji i tak trzeba sposcic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 26.02.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Pamiętaj że zgodnie z przepisami mogą zażądać (dostawca wody) by studzienka była oświetlona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 26.02.2010 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dzięki bardzo za rady. Trochę mi naświetliły sprawę. A studzienkę robić z drenów czy murować można z bloczków fundamentowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 26.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 poszukaj na allegro albo w googlach wpisując studnia wodomierzowa, może nie opłaca ci się samemu wykonywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Hydraulik ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sipatka 26.02.2010 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Super. A czy na taką studnię trzeba mieć jakiś projekt budowlany jak na szambo czy tylko zawiadomienie? Pańcia projektant nie odbiera telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anakroid 14.01.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Tez mam domek sezonowy. Długo kombinowałem i w końcu instalator polecił mi studnię wodomierzową typu KAJMA. Zamówiłem z zaworem spustowym. Na zimę spuszczam wodę i nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.01.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Super. A czy na taką studnię trzeba mieć jakiś projekt budowlany jak na szambo czy tylko zawiadomienie? Pańcia projektant nie odbiera telefonu. panca projektant powinna ja umiescic w projekcie teraz pytanie co dostawca wody na studnie - wg przepisow studnie sie stosuje gdy dlugosc przylacza powyzej 15m bodajze i gdy trudny dostep do budynku w celu odczytu - drugi warunek spelniasz studnia musi miec zaglebienie w celu zbierania wody i odprowadzenie z zaglebienia, musi byc ocieplana, moze byc murowana lub z tworzywa, wyposazona w schodki ogolnie to dostawca wody nakazuje jaka studnia inna sprawa jest to ze nie powinno sie trzymac instalacji nie napelnionej woda - ona tego nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts