Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beretta vs. Termet

Recommended Posts

Szukałem tanich kotłów kondensacyjnych o małej mocy minimalnej.

Za względu na cenę zostały dwa:

Beretta Super Exclusive Green 26 ESI 8-26 kW 2f oraz

Termet ECOTERM Plus 4,9 - 24,5 kw również 2f.

Cena kotłowni o podobnym wyposażeniu jezt korzystniejsza w przypadku Beretty o ok 500 pln.

Praktycy, teoretycy,

Czy moc minimalna o 3kW większa w przypadku Beretty będzie niekorzystnie wpływać na zużycie gazu przy obliczonych stratach cieplnych budynku 10kW? Może jakieś za lub przeciw konkretnemu kotłowi?

wg. wyników ankiety kalejdoskopu budowlanego 05-08/2003 instalatorzy polecają: 1sze miejsce Viessman-22% , 2-gie Beretta 15%, 3-cie Junkers-12%,, Termet na 6-tym razem z De dietrich i Vaillant

Vaillant to niestety inna półka cenowa i tak jak piszesz jakościowa z pewnością. Do tej półki niestety nie dosięgnę.

Ankieta jak to ankieta w zalżności kogo ankietowano wyniki są różne. Zamieściłem ją jako swego rodzaju ciekawostkę i miałem nadzieję ożywienie wątku.

z niecierpliwością czekam na dalsze komentarze.

Witam Panie Rafale,

Porównanie ofert otrzymanych na kotłownię z 2f kondensatem +pogodówka+cz.pokojowy, spaliny przez ścianę budynku, pokazało różnicę między Termetem a Villantem znacznie większą niż 300-400 PLN.( może nie targowałem zbyt dobrze?).

Wnioskując z innego Pana postu, w którym proponuje Pan forumowiczowi kocioł Viessmana, jest Pan zawodowo związany za sprzedażą kotłow.

Czy rzeczywiście zestaw jak wyżej Vaillanta da się kupić za trzy stówki więcej?

Wracając do tematu mocy minimalnej. Sznowni Forumowicze, proszę napiszcie czy przy minimalnej mocy kotła 8kW i porównywalnych innych parametrach, kocioł taki będzie spalał znacząco więcej gazu niż kocioł o min mocy 4,9kW. Obliczeniowe straty ciepła domu 10kW (20/-20'C)

Pozdrawiam,

Marcin

• 1 month później...

I tu jest pies pogrzebany. Przy aktualnym budownictwie 8-9 kW mocy minimalnej to za duzo. Do wyboru jest w tej chwili - podaję ceny po opustach kompletnej kotłowni z zasobnikiem, automatyką (bez komina):

- Termet (min 5kW) - 6200 brutto

- Junkers Cerapur (min 8kW) - 7400 (zasobnik nie Junkersa)

- Dedietrich Domolight (min 5kW) - 7950

- Junkers Cerasmart Modul (min 4 kW - nowość) - ok. 9000

Dobry byłby też Cerapur 3-16 - ale Junkers nie sprzedaje go w Polsce I NIE ZAMIERZA !!!!

Chyba zdecyduję się na Termeta.

nie kupuj vaillanta - to g........

poczytaj watek - ogrzewanie gazem - calkiem sporo o nim niepochlebnych opinii, ktore niestety sie potwierdzaja

pozdrawiam

nie kupuj kotła. kotły sie psują. węglowe zacinają, gazowe nie chcą odpalić, olejowe śmierdzą.

poczytaj na forum. znajdziesz jeszcze wiele innych opisów usterek.

przeprowadz sie lepiej na południe europy. po 1 maja bedzie to łatwiejsze a zakupy staną się droższe, bo sie waciki rządowi skonczyly i znalazł żyłe złota, by je sobie uzupełnic

Tez sie zastanawialem miedzy Beretta i Termetem.

Kazalem sobie policzyc razem z zasobnikiem + 10m rury spalinowej i juz wtedy wyszlo ponad 1000PLN na korzysc Termetu.

Na Termeta dostalem ponad 25% upustu (na Berette chcieli mi dac w innym sklepie tylko 20%) - kondensat + zasobnik za ok 5400 - 5450PLN - juz nie pamietam dokladnie co do zlotowki.

Spalinowke Termet mial duzo tansza niz Beretta.

Poza tym mam juz wloski samochod... ;-)

Tak wiec grzeje mi Termet :-)

Grüße

Krzysztof Radzi