bolej 26.02.2010 02:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam wszystkich! Od kilku lat posiadam przepięknie polozoną działkę budowlaną. Działka znajduję sie w obszarze przeznaczonym pod budownictwo mieszkalno-usługowe według MPZP. Postanowilem że nadszedł czas aby wreszcie coś z nią zrobić. Wszystko pieknie, ale okazuje sie że dzialka jest budowlana tylko w teorii. Otoż w MPZP istnieje zapis że minimalna odległość zabudowania od sąsiednich działek zabudowanych ma wynosić 10m. Moja działka ma niestety 21m szerokości. Czyli ewentualnie mogę postawić dom o szerokości 1m. MPZP ma już 10 lat. Zakup działki był dokonany jak już plan był w życiu, czyli w sumie moja wina. Mimo tego, mam nadzieje że jest jakies wyjście. Obawiam sie że skonczy sie na domku holenderskim, a nie oto chodziło! Jestem wdzięczny za wszelką pomoc! Edit: Warto jeszcze wspomnieć o dwoch sprawach. Działka była wydzielona przed uchwaleniem planu (conajmiej 10 lat przed), co pozwala ominąć zapis dot. powierzchnie minimalnej. A drugie to działka w ewidencji gruntów wystepuje jako Łąka Trwała (ŁV), czyli użytek rolny. Budowlana jest, ponieważ tak wskazuje MPZP na jej teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 26.02.2010 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 A czy byłes już z tym problemem w Gminie (urzedzie miasta). Niech oni sie wypowiedzą. Zawsze można przez starostwo złożyć odwołanie do ministra infrastruktury (chyba) o przełamania MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 26.02.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Najlepije iść do gminy i złożyć wniosek o zmianę w planie, taka procedura trochę trwa, ale to może być jedyne wyjście. Kiedyć słyszałem że istnieje jeszcze możliwość złożnia wniosku o decyzję o warunkach zabudowy mimo istniejęcego planu, sam tego nigdy nie robiłem więc nie wiem czy to możliwe, może warto też prześledzić ustawę o zagospodarowaniu przestrzennym Dz. U. Nr 80, poz. 717 z 2003 r ( nie jest zbyt obszerna więc można przez nią przebrnąć). Pewnikiem musisz zacząć od wywiadu w gminie, ale może wcześniej przeczytaj ustawę, żeby "kompetentny" urzędnik nie nagadał ci głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wszystko pieknie, ale okazuje sie że dzialka jest budowlana tylko w teorii. Otoż w MPZP istnieje zapis że minimalna odległość zabudowania od sąsiednich działek zabudowanych ma wynosić 10m. Moja działka ma niestety 21m szerokości. Czyli ewentualnie mogę postawić dom o szerokości 1m. A nie jest przypadkiem tak, że ten zapis nie jest cytowany dosłownie? Najprawdopodobniej zapis określa 10m jako odległość miedzy istniejącymi lub projektowanymi budynkami (zabudową), a nie do granicy zabudowanej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej 26.02.2010 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 A nie jest przypadkiem tak, że ten zapis nie jest cytowany dosłownie? Najprawdopodobniej zapis określa 10m jako odległość miedzy istniejącymi lub projektowanymi budynkami (zabudową), a nie do granicy zabudowanej działki. Niestety, jest rowniez taki zapis o jakim mowisz (20m między budynkami), który swoją drogą też może stanowić problem, bo sąsiedzi z jednej strony są ok. 6-7m od granicy. (Budynek przedwojenny). Ale to już mniejsze zło. Do gminy chwilowo pojść nie mogę - mieszkam zagranicą. Czy tego rodzaju rozmowy można załatwiać telefonicznie? Przyznam, nie dzwoniłem jeszcze, musze najpierw się lepiej zorientować w sprawie. Jestem w tym swieży ale czytam fora i ustawy nonstop od trzech dni. Czas lepiej się zapoznać z ustawą o zagospodarowniu przestrzennym. Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 MPZP nie narusza ustawy w kwestii decydowania o warunkach zabudowytym bardziej PBmoże tak być, że kupiłeś łąkę i możesz tam tylko krowy pasać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej 26.02.2010 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam, Co sądzicie o tym: Wymagania dotyczące zasad lokalizacji i formy nowo projektowanej zabudowy oraz sposobu zagospodarowania i parcelacji terenu zawarte w dalszych częściach niniejszej uchwały nie dotyczą inwestycji realizowanych na terenach wydzielonych w oparciu o prawomocne decyzje wydane przed wejściem w życie niniejszej zmiany w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Zapis zgodny zarówno z obowiązującym prawem, jak i zdroworozsądkową logiką. Mnie jednak „trapi” z czego się wzięły tak rygorystyczne zasady zabudowy tego terenu. Nie wynikają z przepisów p.poż, bo wymagane odległości między budynkami są dużo mniejsze – z reguły wynoszą 8m – stąd te minimalne odległości od granic (4m).Gdzieś musi być jakieś uzasadnienie – w innym przypadku można zaskarżyć taki MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 sSiwy12w Konstancinie Jeziornej działki muszą mieć po parę tysi sqr miters, żeby coś pobudowaćplan możesz skarżyć, tyle, że nic to Ci nie damożna ewentualnie wystąpić o odstępstwo od obowiązujących przepisówale że działka rolna to może być kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej 26.02.2010 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 W planie nie ma uzasadnienia, ale zapewnie chodzi o zachowanie obecnego charakteru miejscowośći czy coś podobnego. Czy zapis co podałem w poprzednim poście mnie nie "ratuje" w tym wypadku? Przypominam ze działka była wydzielona długo przed powstaniem planu przestrzennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 26.02.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 sSiwy12 w Konstancinie Jeziornej działki muszą mieć po parę tysi sqr miters, żeby coś pobudować plan możesz skarżyć, tyle, że nic to Ci nie da można ewentualnie wystąpić o odstępstwo od obowiązujących przepisów ale że działka rolna to może być kicha Jeśli chodzi o odsępstwo to nie ma takiego czegoś jak odstępstwo od planu miejscowego, odstępstwo można uzyskać od przepisów technicznych ( np od wymaganej odległości 4m budynku od granicy- wynóg warunków technicznych), a MPZP to prawo miejscowe, a wniosek o zmianę w planie zawsze można złożyć i im wcześniej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 To prawda, że rada może ustalić minimalną powierzchnie działki na której można budować. Ale odległości minimalne między budynkami, czy od granic działki, w zasadzie nie mogą się różnić od „ogólnego” prawa. Musi to z czegoś wynikać, np. z kontynuacji zabudowy, obszaru chronionego, itp.Uzasadnienie takiej rygorystycznej decyzji , powinno być zawarte w MPZP. Ps. Możesz podać na PW linka do tego planu, z zaznaczeniem obszaru o który chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jeśli chodzi o odsępstwo to nie ma takiego czegoś jak odstępstwo od planu miejscowego, odstępstwo można uzyskać od przepisów technicznych ( np od wymaganej odległości 4m budynku od granicy- wynóg warunków technicznych), a MPZP to prawo miejscowe, a wniosek o zmianę w planie zawsze można złożyć i im wcześniej tym lepiej. jak zwał, tak zwał, wiadomo o co chodzi nie zmienią całego planu, mogą rozważyć wniosek o zmianę przepisów dla danej nieruchomości ale, będąc w zgodzie z przepisami, zamiast projektu, kupiłbym krowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jeśli działka jest w tej wsi, to nie widzę żadnej możliwości, aby sie na niej budować - czyba, że znajdą się tam jakieś ruiny budynku. Tam jak nie Park, to strefa ochronna. Chronią dziedzictwo kulturowe i środowiskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 cokolwiek by to znaczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Fakt, wyszło ….., no właśnie. Otrzymałem zapisy MPZP – stąd ten wpis. Konstancin, to Pikuś (Pan). Nie mogę napisać jaka to „miejscowość” – taka była prośba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolej 26.02.2010 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Słuchajcie nadeszła z mojej strony ogromna pomyłka. Mapka była zbyt mała i sie niedopatrzyłem ważnego szczegołu. Dla tego obszaru nie istnieje wcale ten zapis o ktorym była mowa. Obszar występuje jako mieszkalno-usługowy (a nie mieszkalny), i zapisy są inne. Na mapie było bardzo cieżko rozrożnić. W takim razie jedyny możliwy problem to: minimalna powierzchnia nowo wydzielanych działek – 1800 m2. Wymóg ten nie dotyczy działek plombowych położonych pomiędzy istniejącą zabudową, o ile możliwe jest zachowanie ustalonej intensywności zabudowy, nawiązanie gabarytem do obiektów sąsiednich (z wyłączeniem obiektów przeznaczonych do likwidacji) oraz realizacja wymaganego przepisami szczególnymi programu towarzyszącego, Ale tu chyba chodzi jedynie o wydzielanie, nie o budowe. Wątek w takim razie stracił raison d'etre i zostają jedynie cele edukacyjne, za co przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 26.02.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 a minimalna powierzchnia zabudowy jaka? jeśli to nie tajemnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.02.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 wskaźnik max. 0,25 dla tej - bo tam (tej domniemanej) jest tylko 0,12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.02.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ... Wątek w takim razie stracił raison d'etre i zostają jedynie cele edukacyjne, za co przepraszam a ja się tak na.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts