Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nawóz do podlewania dolistnego nadaje się do iglaków..?

Recommended Posts

No własnie, jak w temacie, bo trochę wygłupiony jestem... Czy nawóz typu "foliar feed" jest odpowiedni do iglaków..?

I czy dobrym pomysłem jest wykonanie pierwszego przedwiosennego nawożenia w ten sposób..? Tak sobie planuję takie pierwsze nawożenie, bo trochę tej zimy ucierpiały iglaki (przyżółkły od spodu), a póżniej już jakis długodziałający nawóz... Jeśli tak, to kiedy zrobić to pierwsze "doigłowe" nawożenie..?

Napisz, jaki to nawóz- przecież jakąś "instukcję obsługi' mieć powinien.

Dolistne (dobre) nawozy nie takie tanie. Lać w glebę w marcu- po co?. Woda wypłucze azot. Szkoda.

Najwcześniej biorąc pod uwagę, że w marcu zima to połowa IV.

Nie wiem jaki masz nawóz. Przy przygotowaniu cieczy do nawożenia dolistnego mierzy się jej konduktywność- EC (konduktometrem).

http://www.in-vitro.pl/twoda.php

Napisz, jaki to nawóz- przecież jakąś "instukcję obsługi' mieć powinien.

Dolistne (dobre) nawozy nie takie tanie. Lać w glebę w marcu- po co?. Woda wypłucze azot. Szkoda.

Najwcześniej biorąc pod uwagę, że w marcu zima to połowa IV.

Nie wiem jaki masz nawóz. Przy przygotowaniu cieczy do nawożenia dolistnego mierzy się jej konduktywność- EC (konduktometrem).

Scotts Peters Foliar Feed

Czyli doglebowo, skoro tylko ziemia rozmarznie, a doigłowo dopiero w kwietniu..?

Nie spiesz się. Rośliny po zimie osłabione. Przecież jak rozmarznie gleba musi się ogrzać aby rozpoczął się wzrost korzeni, utworzyły włośniki. Nie widziałem roślinki która zdechła z głodu- widziałem wiele zagłaskanych na śmierć- przenawożonych.

Piszą EC 0,6 Nie wiem, jaką masz wodę. Raczej tego 1,3 by lepiej nie przekraczać.

Nie spiesz się. Rośliny po zimie osłabione. Przecież jak rozmarznie gleba musi się ogrzać aby rozpoczął się wzrost korzeni, utworzyły włośniki. Nie widziałem roślinki która zdechła z głodu- widziałem wiele zagłaskanych na śmierć- przenawożonych.

Zasugerowałem się "Kalendarzem ogrodnika"... W miesiącu "Luty" piszą: "Gdy ziemia rozmarznie, pora zacząć zasilanie drzew i krzewów odpowiednim nawozem wieloskładnikowym..."...

Zasugerowałem się "Kalendarzem ogrodnika"... W miesiącu "Luty" piszą: "Gdy ziemia rozmarznie, pora zacząć zasilanie drzew i krzewów odpowiednim nawozem wieloskładnikowym..."...

a co to za kalendarz? może przedruk z wydania niemieckiego - w Nadrenii to już najwyższy czas nawozić 8)