Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mycie okien - pomocy!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...
Nie wiem, co źle zrobiłam, ale wygląda na to, ze porysowałam szyby. Użyłam "niezbędnego" scierki do szyb, a wczesniej na mokro jakiejs innej. Już sama nie wiem, może w tej pierwszej byl jakis piasek nie wyplukany (to taka łapka miękka z wlosem jest). Wściekla jestem i tyle. Ktos uzywa tych przeznaczonych do szyb, nasączonch czyms szmatek?

Może miałaś porysowane już wcześniej przy remoncie/kończeniu budowy ? Bo wydaje mi się,że trudno ot tak przy zwykłym myciu okien je porysować ...

Ja starałam się okna po tynkowaniu, gipsowaniu, malowaniu zawsze porządnie umyć, bo zawsze tam coś, gdzieś się przykleiło z tynku czy farby. A niedawno myłam już okna tak bardzo, bardzo porządnie i dokładnie z wszelkich pyłków i też odkryłam jakieś rysy i zadrapania, a wydawało mi się,że tego wcześniej nie miałam.

Pewnie były - a nie zauważyłam.

Osobiście używam ściereczek z mikrofibry "niezbędnego", dodaje trochę octu do wody, nie wycieram do sucha. Okna myję dosyć często, więc dwukrotne przetarcie ścierką wystarczy. A jak jeszcze w salonie powieszę firanki to nie mam zamiaru się przejmować,że została jakaś błędna smuga ;-)

Edytowane przez gahan

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
Rysy na moich szybach pewnie rzeczywiscie były wczesniej. Ja po prostu rzadko myję szyby i nie zauważyłam. A ktos może używał rossmanowskich scierek do szyb?

Ja używam "rossmanowych", takich dwukolorowych- z jednej strony niebieskie, z drugiej żółte. Dobre są. Niebieskim myjesz, a żółtym polerujesz.

• 1 month później...

3) gazety + psik-psik do szyb:cool:

Znacznie wygodniejsze są jednorazowe prześcieradła ( w metrażu na rolce, do odrywania tak jak ręcznik papierowy). Kupuje się je w sklepie medycznym. Trzeba tylko pilnować, żeby kupić papierowe, a nie z włókniny.

Rolka kosztuje około 20 złotych. ;)

Mnie niepotrzebny żaden papier.

Ściereczka z mikrofibry + czysta woda, przecieram dwa razy i gotowe, żadnego suszenia i polerowania. :cool:

Sprawdźcie, naprawdę działa! :yes:

Tylko wtedy absolutnie żadnych środków myjących, wyłącznie czysta woda.