Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyprysy - jak poznac ze przemarzly?

Recommended Posts

Witam,

Posadzilem w zeszlym roku w okolicach czerwca 30 sztuk Cyprysow ( nie znam gatunku) i niestety nie zabezpieczylem ich na zime ( wiem sam sobie jestem winien ). Teraz zastanawiam sie czy moglo im sie cos stac od tego mrozu. Generalnie w te najgorsze mrozy to zdaje sie mialy ciepla pierzynke ze sniegu i praktycznie dopiero kilka dni jak sie stopilo. Wiekszosc jest zabrazowiona ale to chyba normalne u iglakow? Czy idzie jakos poznac czy przemarzly czy nie?I dodatkowe pytanie - widze ze 2 z nich maja troche ogryziona kore u dolu - czy z tym trzeba cos zrobic czy samo sie zagoi?

Poczekaj do wiosny. Jeżeli okażą coś zielonego - przeżyły. Ewentualnie przytnij zbrązowiałe gałązki. Jeżeli pozostaną do, powiedzmy, połowy maja brązowe - usuń i posadź nowe. Cyprysiki lepiej sazdzić wiosną, wtedy do jesieni zdążą zakończyc wegetację i łatwiej przezimują. Sadząc jesienią często przy ciepłej pogodzie zaczynają ponownie rosnąć i wtedy przemarzają.

A wogóle to lubią zaciszne stanowiska, za wiatrem.

Być może tak, może nie. :)

Zaglądnij do środka. Mogła tylko zewnętrzna łuska przemarznąć.

Trzeba czekać.

Żywotnik nie powinien umarznąc...

zaglądałam :cry: ale poczekam ,poczekam ...może jednak zdarzy sie cud 8)

Żywotniki mają to do siebie, że brązowieją lub rudzieją na zimę, a wiosną z powrotem robią się zielone