lukas3339 26.02.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam,Posadzilem w zeszlym roku w okolicach czerwca 30 sztuk Cyprysow ( nie znam gatunku) i niestety nie zabezpieczylem ich na zime ( wiem sam sobie jestem winien ). Teraz zastanawiam sie czy moglo im sie cos stac od tego mrozu. Generalnie w te najgorsze mrozy to zdaje sie mialy ciepla pierzynke ze sniegu i praktycznie dopiero kilka dni jak sie stopilo. Wiekszosc jest zabrazowiona ale to chyba normalne u iglakow? Czy idzie jakos poznac czy przemarzly czy nie?I dodatkowe pytanie - widze ze 2 z nich maja troche ogryziona kore u dolu - czy z tym trzeba cos zrobic czy samo sie zagoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 26.02.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Jezeli to faktycznie były cyprysy (Cupressus) to z całą pewnością przemarzły.Prawdopodobnie posadziłeś jednak cyprysiki (Chamaecyparis) i te mialy sznse na przeżycie w zależności od gatunku i odmiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 26.02.2010 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 przeguglowawszy pare stron widze ze rzeczywiscie moje bardziej wygladaja na cyprysiki. Kiedy bedzie wiadomo czy cos im jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 26.02.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 To zależy kto będzie poznawał Jedni za miesiąc, zaś inni nawet za pół roku nie zauważą, że mają suche badyla .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasminum 26.02.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Poczekaj do wiosny. Jeżeli okażą coś zielonego - przeżyły. Ewentualnie przytnij zbrązowiałe gałązki. Jeżeli pozostaną do, powiedzmy, połowy maja brązowe - usuń i posadź nowe. Cyprysiki lepiej sazdzić wiosną, wtedy do jesieni zdążą zakończyc wegetację i łatwiej przezimują. Sadząc jesienią często przy ciepłej pogodzie zaczynają ponownie rosnąć i wtedy przemarzają. A wogóle to lubią zaciszne stanowiska, za wiatrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 pytanko do Pinusa - mam dwie wielkie kule żywotnika na pniu ....jedna z nich cała zrudziała w zimie .....nie przeżyła ,prawda ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.02.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Być może tak, może nie. Zaglądnij do środka. Mogła tylko zewnętrzna łuska przemarznąć. Trzeba czekać. Żywotnik nie powinien umarznąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.02.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Być może tak, może nie. Zaglądnij do środka. Mogła tylko zewnętrzna łuska przemarznąć. Trzeba czekać. Żywotnik nie powinien umarznąc... zaglądałam ale poczekam ,poczekam ...może jednak zdarzy sie cud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 28.02.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Być może tak, może nie. Zaglądnij do środka. Mogła tylko zewnętrzna łuska przemarznąć. Trzeba czekać. Żywotnik nie powinien umarznąc... zaglądałam ale poczekam ,poczekam ...może jednak zdarzy sie cud Żywotniki mają to do siebie, że brązowieją lub rudzieją na zimę, a wiosną z powrotem robią się zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts