jodas 26.02.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 W projekcie mam dach dwuspadowy dachówka cementowa bądż ceramiczna plus pełne deskowanie. Przekrój krokwi 8/18cm spadek 38% uklad krokwiowo jetkowy. kleszcze 2/6.16 murłata 14/14cm platew 16/16cm Czy ta więzba wytrzyma takie obciążenie czy może lepiej zastosować grubsze krokwie np 8/20 Czy ktoś da rade odp na to pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 26.02.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wrzuć projekt, popatrzymy i coś wymyślimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 26.02.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 hmm.... ale skoro ktoś to tak zaprojektował, to chyba musiał coś obliczać? I poparł to odpowiednia dokumentacją? No chyba, że nie ufasz swojemu projektantowi - ale to już błąd przy wybieraniu tegoż projektanta... Na forum to pewnie uzyskasz wiele różnych opinii - ale komu zaufać? Wierzyć na słowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Przez analogię do swojego dachu strzelę, że powinno wytrzymać, ale pytać na forum o poprawność projektu to chyba trochę nie tak Pomijając fakt, że nie podajesz zbyt wielu szczegółów zapytam tak: czy jeśli 10 osób stwierdzi, że nie ma problemu i nikt nie stwierdzi, ż eproblem może być to rozwieje to Twoje wątpliwości i tak dach zbudujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 26.02.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Przez analogię do swojego dachu strzelę, że powinno wytrzymać, ale pytać na forum o poprawność projektu to chyba trochę nie tak Pomijając fakt, że nie podajesz zbyt wielu szczegółów zapytam tak: czy jeśli 10 osób stwierdzi, że nie ma problemu i nikt nie stwierdzi, ż eproblem może być to rozwieje to Twoje wątpliwości i tak dach zbudujesz? Na forum bo tu zagląda też sporo fachowców Zbuduje według projektu !! Pytam ponieważ chcę zrobić pełne deskowanie i pan z tartaku mówi że trochę cienkie te krokwie 8,18 wrzuciłbym zdjęcie więzby al enie bardzo wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 26.02.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 hmm.... ale skoro ktoś to tak zaprojektował, to chyba musiał coś obliczać? I poparł to odpowiednia dokumentacją? No chyba, że nie ufasz swojemu projektantowi - ale to już błąd przy wybieraniu tegoż projektanta... Na forum to pewnie uzyskasz wiele różnych opinii - ale komu zaufać? Wierzyć na słowo? Na pewno ktoś kto się na tym zna ale czy ktoś taki może się nie pomylić !!?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 26.02.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 hmm.... ale skoro ktoś to tak zaprojektował, to chyba musiał coś obliczać? I poparł to odpowiednia dokumentacją? No chyba, że nie ufasz swojemu projektantowi - ale to już błąd przy wybieraniu tegoż projektanta... Na forum to pewnie uzyskasz wiele różnych opinii - ale komu zaufać? Wierzyć na słowo? Na pewno ktoś kto się na tym zna ale czy ktoś taki może się nie pomylić !!?? no to dlatego pisałem o tym zaufaniu do projektanta. pomylić się każdy może, ale gdyby ten ktoś był solidny i uczciwy, to w przypadku jakichkolwiek wątpliwości (swoich czy inwestora) powinien swoje obliczenia jeszcze raz sprawdzić... wiem - marzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 05.03.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Przez analogię do swojego dachu strzelę, że powinno wytrzymać, ale pytać na forum o poprawność projektu to chyba trochę nie tak Pomijając fakt, że nie podajesz zbyt wielu szczegółów zapytam tak: czy jeśli 10 osób stwierdzi, że nie ma problemu i nikt nie stwierdzi, ż eproblem może być to rozwieje to Twoje wątpliwości i tak dach zbudujesz? Na forum bo tu zagląda też sporo fachowców Zbuduje według projektu !! Pytam ponieważ chcę zrobić pełne deskowanie i pan z tartaku mówi że trochę cienkie te krokwie 8,18 wrzuciłbym zdjęcie więzby al enie bardzo wiem jak Zamiast zdjęcia krótka - dodatkowa inforamcja by wystarczyła: - rozpietość ścian (murlat) i - szerokość okapu (ew. opis kostrukcji okapu - czy podparte) GDZIE BĘDZIE TA PŁATEW???? (w kalenicy i podparta słupami??) Zawsze jak masz 18x8 możęsz dać 20x10 czy nawer 25x10 - Twoje nieduże/większe (w tym wypadku) dodatkowe pieniadze - a "spokój sumienia" jakby pewniejszy. Co do "zgodności z projektem" to podniesienia o te ~10cm kalenicy nikt Ci nie powienien oprotestować....(bo raczej nie zauważy ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 05.03.2010 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Przez analogię do swojego dachu strzelę, że powinno wytrzymać, ale pytać na forum o poprawność projektu to chyba trochę nie tak Pomijając fakt, że nie podajesz zbyt wielu szczegółów zapytam tak: czy jeśli 10 osób stwierdzi, że nie ma problemu i nikt nie stwierdzi, ż eproblem może być to rozwieje to Twoje wątpliwości i tak dach zbudujesz? Na forum bo tu zagląda też sporo fachowców Zbuduje według projektu !! Pytam ponieważ chcę zrobić pełne deskowanie i pan z tartaku mówi że trochę cienkie te krokwie 8,18 wrzuciłbym zdjęcie więzby al enie bardzo wiem jak Zamiast zdjęcia krótka - dodatkowa inforamcja by wystarczyła: - rozpietość ścian (murlat) i - szerokość okapu (ew. opis kostrukcji okapu - czy podparte) GDZIE BĘDZIE TA PŁATEW???? (w kalenicy i podparta słupami??) Zawsze jak masz 18x8 możęsz dać 20x10 czy nawer 25x10 - Twoje nieduże/większe (w tym wypadku) dodatkowe pieniadze - a "spokój sumienia" jakby pewniejszy. Co do "zgodności z projektem" to podniesienia o te ~10cm kalenicy nikt Ci nie powienien oprotestować....(bo raczej nie zauważy ) Pozdrawiam Rozpietość murlat 9 metrow okap 94 cm bez podparcia platew od dolu ma kleszcze !! Chyba dobrze napisalem !! nie wiem Meczy mnie jeszcze jedno Jedna platew jest w projekcie dwu czesciowa poniewaz na drodze stoi komin i zastanawiam sie czy przy kominie sie to jakos podpiera czy tylko podtrzymuja to kleszcse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.03.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 mam to samo... murłaty 14/14- rozpiętość 9mkrokwie - 8/18płatew pośrednia 14/14płatew kalenicowa 14/14do tego jętki i kleszcze..wszytsko pod deskowanie, papę i dachówkę... da radę - wytrzyma ( tez mam problem minięcia komina...ale to pikuś ) pozdroNETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 05.03.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 mam to samo... murłaty 14/14- rozpiętość 9m krokwie - 8/18 płatew pośrednia 14/14 płatew kalenicowa 14/14 do tego jętki i kleszcze.. wszytsko pod deskowanie, papę i dachówkę... da radę - wytrzyma ( tez mam problem minięcia komina...ale to pikuś ) pozdro NETbet No to jak sie mija ten komin ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.03.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ... No to jak sie mija ten komin ?? A po co go mijać? Płatew kończy się przy kominie, tam dajesz słup, z drugiej strony tak samo. Przy kominie z jednej i drugiej strony krokwie, pomiędzy nimi nad i pod kominem belki albo i nie. Musisz tylko pamietać że komin to nie jest element przenoszący obciążenia. Nic o niego opierać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 06.03.2010 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 ... No to jak sie mija ten komin ?? A po co go mijać? Płatew kończy się przy kominie, tam dajesz słup, z drugiej strony tak samo. Przy kominie z jednej i drugiej strony krokwie, pomiędzy nimi nad i pod kominem belki albo i nie. Musisz tylko pamietać że komin to nie jest element przenoszący obciążenia. Nic o niego opierać nie można. Czyli slup w bezpiecznej odleglosci od komina z jednej i drugiej strony !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 06.03.2010 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A może ktoś ma zdjęcie jak to wygląda bo ja szukam i szukam nie moge znalezc !!z tym podparciem słupmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.03.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 A może ktoś ma zdjęcie jak to wygląda bo ja szukam i szukam nie moge znalezc !! z tym podparciem słupmi Wyobraź sobie że komina nie ma a więźbę już masz. Chcesz wstawić komin więc wycinasz kawałek płatwi spomiędzy krokwi. Obcięte końce płatwi nie mogą wisieć w powietrzu więc podpierasz je słupami i dodatkowo stężasz kleszczami jeżeli ich tam nie było. Mogą tam byc też potrzebne zastrzały usztywniające konstrukcję wzdłuz kalenicy ale to czy wszystko nie powinno być w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodas 07.03.2010 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 A może ktoś ma zdjęcie jak to wygląda bo ja szukam i szukam nie moge znalezc !! z tym podparciem słupmi Wyobraź sobie że komina nie ma a więźbę już masz. Chcesz wstawić komin więc wycinasz kawałek płatwi spomiędzy krokwi. Obcięte końce płatwi nie mogą wisieć w powietrzu więc podpierasz je słupami i dodatkowo stężasz kleszczami jeżeli ich tam nie było. Mogą tam byc też potrzebne zastrzały usztywniające konstrukcję wzdłuz kalenicy ale to czy wszystko nie powinno być w projekcie? No właśnie że chyba nie ma jest rzut więżby i pokazane przy kominie ale nic nie piszę ani nie widać na temat podparcia płatwi.Dlatego o to pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmagdzia34 13.03.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam.Mam pytnko.Mam zamair zmienic caly dach.Czy mozna krokwie zrobic z drzewa topolowego a laty itp. z drzewa sosnowego?W tych sprawach jestem zielony wiec prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.03.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Topola podobnie jak osika nadaje się może od biedy na sztachety ale nie słyszałem by ktoś robił z tego więźbę. Sklejki, obłogi tak ale na elementy konstrukcyjne raczej nie, jest dosyć miękka i nietrwała. Kiedyś robili z niej kopie rycerskie bo były lekkie i kruszyły sie szybko co rozłączało przeciwników. Krusząca się więźba to chyba nie jest marzenie inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.03.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Wrzuć projekt, popatrzymy i coś wymyślimy. Projektant jesteś czy tylko improwizujesz. Widziałem już takich kierowników budowy co znali sie na wszystkim a uprawnienia mieli tylko ogólno budowlane. ... pytać na forum o poprawność projektu to chyba trochę nie tak Pomijając fakt, że nie podajesz zbyt wielu szczegółów zapytam tak: czy jeśli 10 osób stwierdzi, że nie ma problemu i nikt nie stwierdzi, ż eproblem może być to rozwieje to Twoje wątpliwości i tak dach zbudujesz? Dokładnie tak samo sądzę. Ktoś zaprojektował więźbę dachową pod odpowiednie pokrycie dachowe, następnie sprzedaje projekt, ponosi konsekwencje swojego dzieła swoim podpisem i uprawnieniami a masz jeszcze wątpliwości? Domów z "przerysowaną" więźbą widziałem wiele. Miał być domek jednorodzinny a wyszła ... dzwonnica. Nie ma co przesadzać. Jeżeli projektant tak zaprojektował to uważam, że możesz zwiększyć przekroje ale ... po co? Lepiej zainwestuj te pieniążki w coś bardziej opłacalnego. Ps. Tak dla Waszej informacji ja również zmieniłem rozmiary i rozstawy więźby dachowej na 5x20 cm z rozstawem co 62,5cm pomiędzy środkami krokwi. Dlaczego? Bo mam dach kryty gontem i by nie mieć odpadów płyty OSB taki rozstaw przyjąłem. Co więcej zlikwidowałem płatwie i części wystające poza budynek murłat po to by nie mieć "szpecących " skrzynek robiąc podbitkę. Mój Kierownik budowy gdy to zobaczył był w szoku. Pytał się czy dom ma być pokazówką nieprzeciętnych rozwiązań więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 15.03.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Projektant jesteś czy tylko improwizujesz. To drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts