Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka o symbolu RP a możliwość budowy domu

Mario430

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam nadzieję, że Państwo mi pomożecie w interpretacji zapisu i ewentualnie skierujecie do kompetentnej instytucji, która ten zapis jednoznacznie wyjaśni.

A sytuacja ma się tak. Jestem właścicielem działki o pow. prawie 30ar(gr. III i IV), która wg Wypisu z Planu Miejscowego mieści się w jednostce oznaczonej jako "RP", co oznacza jej przeznaczenie pod uprawy rolne, sadownicze i ogrodnicze. Dalej w Wypisie jest o tym co się dopuszcza w tym terenie (5-punktów), a w pkt. 3 jest:

- możliwość realizacji zabudowy związanej z prowadzeniem gospodarstwa rolnego, w tym budynków mieszkalnych oraz innych budynków i urządzeń służących wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu

Potem jest co się wyklucza na tych terenach:

- usuwanie zadzewień i zakrzewień śródpolych

- realizacji jakiejkolwiek zabudowy w terenie oznaczonym na rysunku planu jako teren zalewowy

I teraz pytanie: co się kryje tak naprawdę pod tym pkt.3 i jakie trzeba spełnić warunki, żeby móc na tej działce wybudować dom.

Pozdrawiam serdecznie!

Mario

Jeżeli myślisz o gospodarstwie rolnym to nie widzę problemu.

Jeżeli myślisz o domu jednorodzinnym to też nie ma problemu. Robisz projekt na budowę domu jednorodzinnego i budynku gospodarczego (stajni, stodoły lub owczarni). Następnie dzielisz inwestycje na etapy 1. budowa domu jednorodzinnego. 2. budowa budynku gospodarczego. I poprzestajesz na pierwszym etapie. No chyba, że budynek gospodarczy to bedzie garaż na traktor. Sądze, że nikt nie będzie wymagał byś wydzierżawił lub dokupił grunt pod uprawę. Może będzie potrzebne oświadczenie, że masz taki zamiar w co wątpie.

moim zdaniem trzeba mieć ten magiczny 1 ha, ale od spraw rolnych tu są spece

USTAWA

z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2) „gospodarstwie rolnym” — należy przez to rozumieć gospodarstwo rolne w rozumieniu Kodeksu cywilnego o obszarze nie mniejszym niż 1 ha użytków rolnych;

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20030640592

Witam!

Serdeczne dzięki za informacje. W międzyczasie dostałem namiar na podobno kompetentna osobę w Starostwie, która może udzielić wyczerpującej odpowiedzi, bo na Gminie to szkoda gadać. Trzeba będzie się tam wybrać. A wracając jeszcze do Waszych odpowiedzi to ciekaw jestem, czy odnośnie tego budynku gospodarczego są jakieś wymogi (tzn. min. powierzchnia, wysokość, itp., itd.), a co do tego ha ziemi to czy wystarczy dzierżawa, czy musi być własność i czy chodzi o ha fizyczny, czy przeliczeniowy?

Pozdrawiam

Mario