Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podgrzewany podjazd,chodnik- proszę o opinie,uwagi

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś ma podgrzewany podjazd/chodniki? Zastanawiam się nad instalacją ogrzewania przeciwoblodzeniowego i chętnie wysłucham opinii użytkowników.Warto zainstalować czy jest to tylko nieużyteczny bajer?Jak z poborem mocy tego urządzenia? Czy mus non stop działać ?

Dzięki za opinie ....

podjazd i chodnik to ja sobie odpuszczę, ale trochę żałuję że w betonowe schody frontowe czegoś nie zatopiłem (trzy schodki i kawałek podestu, z tego 1-2 schodki poza obrysem daszku - narażone na opady), teraz pozostaje elektryka pod płytki a można było inaczej, taniej, lepiej...

Podgrzewany chodnik to nie bajer choć przez ostatnich kilka zim był to bezużyteczny bubel ale tej zimy trochę to szarpnęło

To prawda że moja instalacja podgrzewanego chodnika jest na bazie podłogówki wodnej a nie kabli elektrycznych ale właśnie taka jest prawidłowa a elektryczna do półśrodek Dlaczego wodna bo tak jest na świecie , wszystkie stadiony mają podgrzewaną murawę rurami wodnymi tak samo jest w Europie północnej ale tam mają lepiej bo miasto pozwala podłączyć się do ciepła BEZPŁATNIE

Instalacja elektryczna tez działa lepsza jest do schodów Poza tym koszt energij wytworzonej za pomocą opału stałego lub nawet gazu ziemnego jest niższy od prądu Instalacja teka nie musi pracować cała zimę uruchamia się ją w momencie gdy zaczyna padać śnieg to ważnie usuwanie ubitego śniegu jest bardzo trudne

Sposób ułożenia jest bardzo podobny do zwykłej podłogówki i z doświadczenia wiem że uruchamianie lepiej jest zrobić ręcznie a nie za pomocą automatyki ze względu na ilość pobieranej energii

jeszcze raz :)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fh/hf/anfc/iiB7ejiR2AIjjeSe5B.jpg

(...) moja instalacja podgrzewanego chodnika jest na bazie podłogówki wodnej a nie kabli elektrycznych ale właśnie taka jest prawidłowa a elektryczna do półśrodek Dlaczego wodna bo tak jest na świecie (...)

A co z zamarzaniem tej wody? Nie zamarza (jak głęboko wkopana?)czy w zimie chodzi cały czas? Jak masz takie minus 10 na dworze to chyba strach to wyłączyć...? Pozdr

A co z zamarzaniem tej wody? Nie zamarza (jak głęboko wkopana?)czy w zimie chodzi cały czas? Jak masz takie minus 10 na dworze to chyba strach to wyłączyć...? Pozdr

Zapewne rury te zalane są glikolem i po sprawie.
Ten akurat obieg podłogówki? Może niech właściciel się wypowie. Wtedy może będzie "po sprawie"...

Sama instalacja jest wykonana jak typowa podłogówka z tą różnicą że rury są to czysty PEX bez jakiejkolwiek warstwy aluminium w tym przypadku jest to Kan Rury ułożone są w ostatniej warstwie podsypki i przymocowane drucianymi śledziami Nie ma żadnej warstwy izolacji rozstaw rur około 25-30 cm Cała ta instalacja zalana jest specjalnym płynem niezamarzającym do instalacji grzewczych a z instalacją domową połączona jest za pomocą wymiennika płytowego Schemat całej kotłowni w moim wątku hydraulik do usług Dodam tylko że mimo że instalacja jest elementem instalacji centralnego ogrzewania nie musi pracować w sposób ciągły gdy są mrozy uruchamiam ja w momencie gdy zaczyna padać śnieg Obieg ten ma 110 mb rury i powierzchnie około 28 m kw jeśli o pobór mocy to powiem tak kociołek gazowy ustawiony na 10 kW i temperaturę zasilania 75 C w ciągu nocy taki podjazd oczyści dokładnie ale oprócz kotła gazowego głównym źródłem grzania jest kociołek stałopalny ale nawet prądem tez bym rozmrażał