Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebuję porady

Recommended Posts

w styczniu odpaliłem pompę darpina 8kW,na dwóch odwiertach 90m każdy. dom jest ma docieplone ściany i w większości dach (w trakcie prac-brak funduszy). Bez względu jaką krzywą ustawię temperatura na podłogówkę nie przekracza 22-24C. zarówno przy zewnętrznych temp.-25c jak i +5c. w budynku mam temp od 10 do 18 st.Mało tego, pc pracuje bez przerwy (do dziś 1000h pracy). temperatura gliolu we 3stC wy-1stC. Nie wiem czy praca bez przerwy to wina pompy, nie do końca docieplonego budynku czy złych nastawów. Doradźcie proszę

... a czy aby na pewno masz dobrze dobraną pompę...? nie jest ewidentnie za słaba?

pompa nie powinna po miesiącu pracować non-stop.....rozumiem pierwszy dzień-dwa przy odpalaniu i rozgrzewaniu poszczególnych pętli podłogówki...

tak samo ciężko doszukiwać się przyczyny w częściowo nieocieplonym dachu, chyba aż tak wielkich strat on nie powoduje, że nie da się podbić wyżej temperatury w pomieszczeniach i pompa non-stop pracuje i to przy temp zewnętrznej +5st ....

pompa może "zgłupieć" i się nie wyłączać jeżeli dostaje mylne sygnały z czujnika temp (np przypadkiem pokojowy znalazł się na zewnątrz), ale w tym układzie w domu powinna być sauna a nie jest...;)

jak pompa nowa i na gwarancji to wołaj serwis... od czegoś są niech myślą co z tym fantem zrobić... ;)

chyba że na prawdę nastawy są pokręcone, ktoś Ci ją przecież montował to powinien udzielić instruktażu....