Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na gruncie z keramzytu???

Recommended Posts

Witam.

Architekt namawia mnie i męża na podłogę na gruncie z keramzytu, że ponoć zdrowsze (jakieś promieniowanie żył wodnych niweluje), że zdecydowanie cieplejsze.

Czytałam na stronie Producenta i innych stronach, że taka podłogę można ułożyć jedynie po wybudowaniu ścian i zadaszeniu domu.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może mi odpowiedzieć na pytanie, jak wobec tego na gruncie bez chudziaka podeprzeć na belkach strop, aby się nie ugiął? :-?

Czy ten keramzyt jest wart swojej ceny? Faktycznie taki zdrowszy?

A spytaj architekta czy on tak ma i czy sobie chwali ?? 8)

Troche stare na temat:

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_porady/id,9397/Itemid,38/

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=744&postdays=0&postorder=asc&start=15&sid=4f7a9583a953c62a78ef06b2edfc38e9

http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/ocieplenie-podlogi-na-gruncie,10438,0-0.htm

" Odpowiedź eksperta: Keramzyt ma znacznie gorsze własności izolacyjne niż styropian i w przybliżeniu można przyjąć, że grubość izolacji z tego materiału powinna być 2,5–3 razy większa niż płyt styropianowych. Jeśli więc standardowa grubość izolacji styropianowej wynosi 15 cm, to warstwa keramzytu powinna mieć grubość 40–45 cm. " :roll:

Dziekuję za linki :D (choć wszystkie zgłębiłam już wcześniej iw iele innych, np, strony producneta też).

Mogę tu wywnioskować odnośnie elementu izolacji i ciepłoty względem styropianu coś niecoś, ale nadal nie mam odpowiedzi na pytania:

1. Czy podłogę na gruncie z keramzytu należy kłaść bezwzględnie po wybudowaniu ścian i zadaszeniu?

2. Jeśli odpowiedź na pytanie 1 tak, to jak podeprzeć strop (TERRIVA lub ACKERMANN) na gruncie bez chudziaka???

A może taka podłogę robił u siebie i mógłby się wypowiedzieć jakie wady i zalety i jak się to ma ekologii?

Warstwa keramzytu winna wynosić około 40-50 cm i na to wylewka.

załóżmy, że masz dom o wymiarach 8x12m to potrzebujesz około 50m3 keramzytu. 1m3 keramzytu kosztuje około 250zł. Razem sam keramzyt wyniesie ciebie około 12,5 tys złotych. + dowóz na plac budowy oraz rozładunek i następnie przeładunek pod posadzkę. Dodatkowo keramzyt trzeba umiejętnie zagęścić.

Podłogowa wata mineralna o grubości 15cm wyniesie ciebie około 3 tysiące złotych

Styropian podłogowy połowę z tego.

Masz tutaj około 10 tys różnicy na samym materiale- Czy nadal jesteś za keramzytem??