MariuszT 24.04.2002 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 Mam w planie ogrzewać cały dom czyli parter i poddasze podłogówką wodną-powierzchnia ok.120 mkw.Jaki piec dałby to radę ogrzać?W grę wchodziłby gazowy na propan,dwufunkcyjny turbo bez zasobnika,wiszący.Jakiej firmy piec zastosować? Może już ktoś ma podobny system, który się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.04.2002 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 jesli masz wszędzie podłogówkę , to proponuję pompę ciepła , właśnie przy takim ogrzewaniu pracuje ona najbardziej ekonomicznie , do pieca i podłogówki musisz mieć mieszacz ( dodatkowe koszty ) choć pewnie piec z mieszaczem wyjdzie taniej niz pompa ciepła , jak masz gaz ziemny to nie kombinuj , zainstaluj piec , ale gdy nie ma gazu ziemnego to warto pomysleć o innym ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 25.04.2002 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Ja mam w planie podłogówką ogrzewać parter domu ,a na piętrze chcę mieć ogrzewanie grzejnikowe.Mamy zamiar kupić piec kondensacyjny,ale jakiej firmy tego jeszcze nie wiemy.Czy takie piece są ekonomiczne?I czy nie zużywają więcej gazu niż tradycyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.04.2002 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Monika150 - kocioł kondensacyjny jak i pompa ciepła są wprost zalecane przy podłogówce, bo wtedy (instalacja niskotemperaturowa) mają największą sprawność. Są one jednak droższe przy zakupie i w serwisowaniu. O kotłach kondensacyjnych pisaliśmy już, więc użyj szukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monias 25.04.2002 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2002 Dzięki Frankai.Będę szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 13.05.2002 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 Do Moniki, byłem ostatnio na szkoleniu w firmie De Dietrich, mają w ofercie bardzo ciekawy kocioł z palnikiem atmosferycznym, wiszący i z wbudowanym integralnie modułem do ogrzewania podłogowego, całość wygląda ciekawie, posiada chyba najlepszą elektronikę stosowaną obecnie w kotłach naściennych,co ważne wymiary kociołka są takie same jak innych kotłów wiszacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.05.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 ojoj!kotły kondensacyjne pracują powyżej temp. 50st. (minimalna temperatura kotła).Pompa ciepła - jak najbardziej. Zwrot inwestycji gwarantowany.Nad jednym bym się zastanowił - podłogówką w sypialniach. Jeśli uparcie ma zostać ogrz. podłogowe to prosze pamiętać o wymuszeniu cyrkulacji powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts