Balto 15.04.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 grend: można to sobie wsadzić w cztery litery. Na polskim rynku "nieoficjalnie" są cementy typu worek - gdzie perametry podawane przez producenta mogą być acz nie do końca zachowane - żaden indywidualny klient nie będzie badał worka cementu jaki ma. Nie stać go. Luz to co innego - jak kupuje firma na wielką budowę socjalizmu za naście baniek to badanie za 6 tysi to błąd statystyczny w wyliczeniu kosztów a jakby nie daj boże nie spełniało... to auć.Białe: deklaracja z papierów jest realem - bo to cement typu akcja, nawet wielcy kupują by coś zrobić. Poza jednym producentem na C.m.x bo jego biały cement, nb. mielony klinkier ściągany z południowej Europy i oznaczony parametrami 52,5 ma gorsze wytrzymałości niż szary robiony w Polsce a oznaczony 42,5... ale że nie może oznaczyć inaczej to tak to śmiesznie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.05.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Jestem "lada moment" przed tradycyjnymi tynkami CW....i zakupami, o czym należy jeszcze pamiętać i na co zwrócić uwagę? Może jest coś godne polecenia....Z tego co wyczytałem będę potrzebował: listwy prowadzące tynkarskie, narożniki protektor, listwy przyokienne APU.....czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.05.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Jestem "lada moment" przed tradycyjnymi tynkami CW....i zakupami, o czym należy jeszcze pamiętać i na co zwrócić uwagę? Może jest coś godne polecenia.... Z tego co wyczytałem będę potrzebował: listwy prowadzące tynkarskie, narożniki protektor, listwy przyokienne APU.....czy coś jeszcze? folie, taśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 14.05.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Rozumiem, że taśmy i folie do oklejenia okien? Edytowane 14 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.05.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Rozumiem, że taśmy i folie do oklejenia okien? Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 15.05.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Dzisiaj tynkarze zakończyli robotę.Jestem bardzo zadowolony z efektów.Miał być Baumit, ale w końcu przyjechało 12 palet Webera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.05.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Weber ma bardzo dobre tynki. Baumit zresztą też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.05.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Jaki kupić cement do tynków "z kielni"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.05.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Ja uważam że "jedynkę" przynajmniej będzie jednolity kolor ścian i powtarzalność zaprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 16.05.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Balto widzę, że masz bardzo dużą wiedzę w tym temacie....ale proszę rozjaśnij trochę....rozumiem CEMENT I 32,5... czy 42,5??? Gdzie to można kupić???aha....na tynk przyjdzie gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 16.05.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Teraz rozterka i dwie szkoły przy wiązaniu i schnięciu tegoż tynku.Otwierać okna i robić przeciągi czy nie, oto jest dylemat?Tynkarze rozszczelnili wszystkie okna a kierownik budowy mówi włącz rekuperację i zamknij okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.05.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Teoretycznie można zrobić "z ręki" tynk nawet na dawno zapomnianym cemencie typu 250... Kwestia składu i tego ile będzie cementu, wapna i piasku. Przy założeniu że chcemy uzyskać konkretną markę zaprawy to siła i moc cementu niejako wskazuje ile możemy czy lepiej, powinniśmy dać piasku, a ten wymusza ilość wapna. Przy czym wapno i cement traktowane są jako materiały wiążące.Dla zapraw cementowych (cement + piasek) jeśli jest podany skład (objętościowo!) typu:c : p -> m dla cementu 250, to dla cementu 350 (32,5) ta sama klasa zaprawy to będzie c : p + 1, dla 42,5 już p + 2 i tak dalej, przy czym trzeba brać realne parametry cementu, a nie deklarowane. Obecnie luzy są mocniejsze o mniej więcej o klasę od deklarowanych wartości teoretycznych, worki - nie komentuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizslawek 16.05.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 gubik Jednym ze składników tynków jest cement a jak wiadomo jak szybko zwiąże to bedzie pękac. Daj im swobodnie związać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 16.05.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Podobno w LM jest "jedynka" 42,5 z ODRY po niecałe 11PLN.....muszę sprawdzić, jeżeli będzie dostępny, będą z tego tynki:yes:....nawet mają w ofercie 22,5..... po 7PLNA jakie wapno???Balto jeżeli byłby ten I 42,5.....jakie proporcje dawać C/W/P- na szprycę- na tynk, docelowa grubość około 1,5cm, ściana z BK, będzie gruntowana Ceresit CT17Mają być dobre tynki, a nie tanie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 17.05.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 wapno Bielik - każdy tynkarz je chwali co do cementu I szybko ciągnie, tynkarze używają najczęściej II 32,5 (Warta Super, Lafarge Standard, Cemex niebieski coś takiego) jeżeli stosujesz cement I zadbaj o pielęgnacje ja u siebie robiłem tynki cem-wap dawałem cement II 32,5 (cemex niebieski ale brakło dokupiłem potem warte super)wapno bielik tynki wyszły eleganckie, mocne, nigdzie nie popękało ale to dzięki dobrej ekipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 17.05.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Mała uwaga.. tynki pękały bo były za mocne, dokładniej za szybko wiązały.Na szpryc dla cementu typu 42,5:1:2:10 (marka zaprawy: ok 80, czyli ok 8 MPa), na tynk1:2:12 - marka zaprawy ok 50 czyli 5 MPa. Marka może być nieco mocniejsza. Stare podręczniki twierdzą, że na szpryc zaprawa może mieć markę nawet 100, zaś na tynki najwyżej 50, na gładź podobnie. Przy czym kolejna warstwa nie może być mocniejsza, a nawet deczko słabsza.Ilości podaje są objętościowo, we wzorze: ciasto wapienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 18.05.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Balto dziękuję, wiem już sporo:) Jak zrobić to "ciasto wapienne"? Zakupię tego Bielika. .....aha tynków około 250m2 o grubości 1,5cm..... Jeżeli dobrze liczę to będzie prawie 4m3.....Jak przeliczyć cement i wapno na kilogramy, aby zakupić potrzebną ilość? Czy tak można??? - tynkarz proponuje robić bez narożników!!! Edytowane 18 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 18.05.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 A jak powyprowadza naroża?Tak żeby było ok? Bo może przejechać kątówką i jako tako zrobi, ale to nie będzie ok.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.05.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Ciasto wapienne - to po prostu zgaszone wapno. Wsypujesz do wanny, zalewasz wodą - w zależności od tego jakie wapno, ilość wody może być różna. Będzie tam multum ciekawych atrakcji typu ciepło i szczypania po oczach, ale po rozmieszaniu całość powinna tworzyć jednolitą "ciastowatą" masę - stąd nazwa ciasto wapienne. Przeliczniki proste:Piasek 1,0 m3 - to w zależności od wilgotności "średniej" piasku od 1,5 do 1,7 t., bo piasek wchłonie dowolną ilość wodyCement 1,0 m3 - to też coś ok 1,5-1,7 t (w zależności od cementu)Wapno - suchogaszone to o ile pamiętam 1,0 m3 chyba nawet nieco mniej jak 1,0t. Ciasto to bodajże chyba 1,3 ale tu się mogę mylić. Do tego woda i miłej zabawy...Hanns: a to zależy jaki to tynkarz, jeżeli powiesz mu, że chcesz na cieście wapiennym a ten nie zrobi oczu jak dekle od ciężarówki i powie że będzie sobie gasił wapienko przez łikend, to wie co mówi i jest szansa że zna różne stare sposoby na zrobienie narożników... Niech pokaż wcześniejsze swe roboty zobaczysz jak tam kąty wyglądają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 18.05.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Dziękuję za wszystkie podpowiedzi:) Tynkarz "starej daty", krótko przed "60"-ką....Z jednej wsi....temat zna.....nie jest zielony;) Ja tutaj się Was wypytuje i później Go słucham.....konfrontuję - mówi szpryca musi być mocna, tynk słabszy - wapno chce gasić - mówi minimum 24h... - muszę załatwić beczkę - szpryca i dzień lub dwa dni później tynk - listew stalowych prowadzących nie chce, będzie używał na większych ścianach pociętych płyt OSB na szerokość 10cm o grubości 15mm i max. długich - chce robić tak, że w jednym pomieszczeniu będzie robił po dwie przeciwległe ściany, a potem dwie pozostałe - tłumaczy to tym, że łatwiej będzie mu zrobić kąty Czego tylko się boję: - że nie chce tych narożników- mówi jak się uprzesz dasz Sobie narożniki przy gładziach - po szprycy o grubości ok. 3-4mm - chce później jednorazowo rzucić tynku do 1,5cm Czy może tak zacząć od podłogi, że na wysokość gdzie będzie styropian - 12cm - będzie goła ściana, a dopiero wyżej tynk? Wiem, że już wyżej gdzie będzie wylewka betonowa to między tynkiem dylatacja z pianki.... Tak jak podpowiedział mi EWBUD - ma być max. równo, ale nie musi być max. gładko:) - Mają przyjść gładzie... Macie jeszcze jakieś sugestie? Edytowane 18 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts