Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk cementowo-wapienny

Recommended Posts

Każda z trzech warstw tynku cementowo - wapiennego różni się proporcjami i powinna mieć coraz drobniejszy piasek. Przyjmując przykładową proporcję objętościową składników 1:1:6 należy przeliczyć według średnich gęstości nasypowych poszczególnych składników w formie suchej: cement 0,9-1,2 kg/dm3, wapno 0,4 - 0,5 kg/dm3, piasek 1,5 -1,7 kg/dm3. Przybliżone ilości poszczególnych składników podajemy w informatorze http://www.wapno-info.pl/pl/budownictwo,8,poradnik-inwestora,100.chtm

• Odpowiedzi 305
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...
  • 1 month później...

Pytanie o trzecią warstwę tynku (gładź), wytynkowałem sobie dwie ściany (robiłem to pierwszy raz ale trzymając się wskazówek w tym temacie poszło całkiem nieźle) robiłem to na listwach prowadzących więc tynk jest prosty, ale chciałem go "wygładzić" i pytanie mam czy następną trzecią warstwę tzn. gładź z wapna i piasku szklarskiego (kwarcowego do 0,5 - nie mogę tego piasku nigdzie dostać w Kaliszu - wielkopolska) można położyć za kilka tygodni czyli już po wyschnięciu tych dwóch warstw?,

Ewentualnie czy można użyć gotowych gładzi wapiennych na mokry jeszcze tynk. (czytając karty do tych gładzi można wywnioskować, że tynk powinien być suchy)

Piasek kwarcowy do 0,5 mm (i nie tylko) dostaniesz w kopalni Biała Góra zlokalizowanej gdzieś na trasie Piotrków Trybunalski (koło Rawy Mazowieckiej?) - Warszawa. Inna kopalnia to Grudzień (Gruden?) - Las. Możesz wziąć czysty płukany piasek do 0,8 mm... powinien wystarczyć.

• 3 weeks później...
  • 2 months później...

Mam pytanie. Zrobili mi tynki cementowo wapienne w łazienkach i w PG. Nie jestem do końca zadowolony. Tynku dali za mało i widać w niektórych miejscach przewody elektryczne. Teraz zajęli się tynkami gipsowymi w innych pomieszczeniach.

No właśnie. Chciałbym poprawki. To znaczy dać jeszcze jedną warstwę. Czy taką warstwę to można dać w dowolnym momencie, czy szybko po położeniu tego tynku, który obecnie mam.

To że ci go ręcznie narzucą to nie wiele da. Chodzi o szczepność dwóch materiałów. Na suchy tynk betokontakt, szpryc i tynkować albo skuć lub "posiekać" by zwiększyć przyczepność.

No to bardzo niedobrze. Jutro zobaczę co mi wywinęli z tynkiem gipsowym i może czekać nas niemiła rozmowa.

Ja nie wiem to nie jest chyba problem dać z 2 cm tynku. Wiem że to zależy też od krzywizn ścian, no ale chyba widzą kable i inne rzeczy na ścianach. Już im mówiłem w związku z tym co wyszło, żeby dawać tego tynku więcej, ale jakoś czuję że oni na oszczędnie jadą.

No to bardzo niedobrze. Jutro zobaczę co mi wywinęli z tynkiem gipsowym i może czekać nas niemiła rozmowa.

Ja nie wiem to nie jest chyba problem dać z 2 cm tynku. Wiem że to zależy też od krzywizn ścian, no ale chyba widzą kable i inne rzeczy na ścianach. Już im mówiłem w związku z tym co wyszło, żeby dawać tego tynku więcej, ale jakoś czuję że oni na oszczędnie jadą.

w takim przypadku dużo zależy też od tego jak zrobiona jest instalacja elektryczna bo niektórzy elektrycy są słabi a np na sufitach odgórne zalecenie jest aby nie nakładać więcej niż 1,5cm tynku natomiast faktycznie jeśli na ścianach przejedziesz ręką i wyczujesz że kable wystają to muszą poprawiać ale zamiast tynkować na nowo całej ściany niech podkują to miejsce wbiją kabel i zaprawią.

w takim przypadku dużo zależy też od tego jak zrobiona jest instalacja elektryczna bo niektórzy elektrycy są słabi a np na sufitach odgórne zalecenie jest aby nie nakładać więcej niż 1,5cm tynku natomiast faktycznie jeśli na ścianach przejedziesz ręką i wyczujesz że kable wystają to muszą poprawiać ale zamiast tynkować na nowo całej ściany niech podkują to miejsce wbiją kabel i zaprawią.

Ale to jest cała wiązka kabli (jeden obok drugiego ) dochodząca do rozdzielni po ścianie. Tam jest po prostu za mało tynku. Tynkarz może myślał że jak mamy też na tej samej ścianie puszkę wyciągniętą na ok. 1,5 cm , a jest to pomieszczenie gospodarcze, to myślał że trzeba dać tam mniej tynku żeby płytki zmieścić do puszki. Pi razy drzwi to tam jest może z 0,7 cm tynku.

Zresztą widzę to na innej ścianie w PG (na krawędzi przy otworze drzwiowym), a widoczne są zaczepy od przewodów na tej ścianie, że tynku jest poniżej 1 cm.

Edytowane przez Darkat