SPW 07.09.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Każda z trzech warstw tynku cementowo - wapiennego różni się proporcjami i powinna mieć coraz drobniejszy piasek. Przyjmując przykładową proporcję objętościową składników 1:1:6 należy przeliczyć według średnich gęstości nasypowych poszczególnych składników w formie suchej: cement 0,9-1,2 kg/dm3, wapno 0,4 - 0,5 kg/dm3, piasek 1,5 -1,7 kg/dm3. Przybliżone ilości poszczególnych składników podajemy w informatorze http://www.wapno-info.pl/pl/budownictwo,8,poradnik-inwestora,100.chtm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.09.2016 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 SPW: a po co przeliczać? Wystarczy wziąć objętościowo;) nawet jak piasek będzie wiltgotny damy radę, a i masy stają się mniej istotne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrissP 10.12.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 A czy do obrzutki/szprycu można użyć piasku (żwirku) 0-4 płukanego (takiego do posadzek)? sporo mi tego kruszywa zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.12.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Będzie za gruby, zwykle jest to gruba "dwójka" - czyli do 2 mm z lekkim nadziarnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrissP 25.01.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Pytanie o trzecią warstwę tynku (gładź), wytynkowałem sobie dwie ściany (robiłem to pierwszy raz ale trzymając się wskazówek w tym temacie poszło całkiem nieźle) robiłem to na listwach prowadzących więc tynk jest prosty, ale chciałem go "wygładzić" i pytanie mam czy następną trzecią warstwę tzn. gładź z wapna i piasku szklarskiego (kwarcowego do 0,5 - nie mogę tego piasku nigdzie dostać w Kaliszu - wielkopolska) można położyć za kilka tygodni czyli już po wyschnięciu tych dwóch warstw?, Ewentualnie czy można użyć gotowych gładzi wapiennych na mokry jeszcze tynk. (czytając karty do tych gładzi można wywnioskować, że tynk powinien być suchy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.01.2017 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Piasek kwarcowy do 0,5 mm (i nie tylko) dostaniesz w kopalni Biała Góra zlokalizowanej gdzieś na trasie Piotrków Trybunalski (koło Rawy Mazowieckiej?) - Warszawa. Inna kopalnia to Grudzień (Gruden?) - Las. Możesz wziąć czysty płukany piasek do 0,8 mm... powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrissP 30.01.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Dzięki za podpowiedź, złapałem kontakt z dostawcą takiego piasku i najprawdopodobniej za tydzień dwa będę go miał, Pytanie, czy tą ostatnią warstwę gładź mogę kłaść po kilku tygodniach od położenia narzutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 30.01.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Możesz - nie ma najmniejszego problemu. Tyl tylko że ściana nie może być zapylona czy zatłuszczona musi być czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SPW 17.02.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Zaleciłbym przed położeniem gładzi lekkie zwilżenie ścian przy użyciu pędzla ławkowca. Da to dwie korzyści:1. oczyszczenie ścian z ew. kurzu/pyłu, 2. gwarancję, że tynk nie będzie za mocno chłonąć wody z gładzi, aby ta miała czas na związanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.02.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 lub zagruntować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.02.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 A po co gruntować, zwłaszcza jak doskonale wie co ma pod spodem?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 21.04.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Mam pytanie. Zrobili mi tynki cementowo wapienne w łazienkach i w PG. Nie jestem do końca zadowolony. Tynku dali za mało i widać w niektórych miejscach przewody elektryczne. Teraz zajęli się tynkami gipsowymi w innych pomieszczeniach.No właśnie. Chciałbym poprawki. To znaczy dać jeszcze jedną warstwę. Czy taką warstwę to można dać w dowolnym momencie, czy szybko po położeniu tego tynku, który obecnie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.04.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Tynk maszynowy jest jednowarstwowych chyba że to ręczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 21.04.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Tynk maszynowy jest jednowarstwowych chyba że to ręczny. No tynk maszynowy. Czyli co muszą ręcznie narzucić kolejną warstwę. Tak się pytam z ciekawości, bo teraz nie mam jak ich złapać i dopytać się. Ale mówili że poprawki zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 21.04.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Tynk maszynowy jest jednowarstwowych chyba że to ręczny. Tynk maszynowy tez moze byc dwuwarstwowy - szpryc tez sie naklada maszynowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.04.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 To że ci go ręcznie narzucą to nie wiele da. Chodzi o szczepność dwóch materiałów. Na suchy tynk betokontakt, szpryc i tynkować albo skuć lub "posiekać" by zwiększyć przyczepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 21.04.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 To że ci go ręcznie narzucą to nie wiele da. Chodzi o szczepność dwóch materiałów. Na suchy tynk betokontakt, szpryc i tynkować albo skuć lub "posiekać" by zwiększyć przyczepność. No to bardzo niedobrze. Jutro zobaczę co mi wywinęli z tynkiem gipsowym i może czekać nas niemiła rozmowa. Ja nie wiem to nie jest chyba problem dać z 2 cm tynku. Wiem że to zależy też od krzywizn ścian, no ale chyba widzą kable i inne rzeczy na ścianach. Już im mówiłem w związku z tym co wyszło, żeby dawać tego tynku więcej, ale jakoś czuję że oni na oszczędnie jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 22.04.2017 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 No to bardzo niedobrze. Jutro zobaczę co mi wywinęli z tynkiem gipsowym i może czekać nas niemiła rozmowa. Ja nie wiem to nie jest chyba problem dać z 2 cm tynku. Wiem że to zależy też od krzywizn ścian, no ale chyba widzą kable i inne rzeczy na ścianach. Już im mówiłem w związku z tym co wyszło, żeby dawać tego tynku więcej, ale jakoś czuję że oni na oszczędnie jadą. w takim przypadku dużo zależy też od tego jak zrobiona jest instalacja elektryczna bo niektórzy elektrycy są słabi a np na sufitach odgórne zalecenie jest aby nie nakładać więcej niż 1,5cm tynku natomiast faktycznie jeśli na ścianach przejedziesz ręką i wyczujesz że kable wystają to muszą poprawiać ale zamiast tynkować na nowo całej ściany niech podkują to miejsce wbiją kabel i zaprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.04.2017 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) w takim przypadku dużo zależy też od tego jak zrobiona jest instalacja elektryczna bo niektórzy elektrycy są słabi a np na sufitach odgórne zalecenie jest aby nie nakładać więcej niż 1,5cm tynku natomiast faktycznie jeśli na ścianach przejedziesz ręką i wyczujesz że kable wystają to muszą poprawiać ale zamiast tynkować na nowo całej ściany niech podkują to miejsce wbiją kabel i zaprawią. Ale to jest cała wiązka kabli (jeden obok drugiego ) dochodząca do rozdzielni po ścianie. Tam jest po prostu za mało tynku. Tynkarz może myślał że jak mamy też na tej samej ścianie puszkę wyciągniętą na ok. 1,5 cm , a jest to pomieszczenie gospodarcze, to myślał że trzeba dać tam mniej tynku żeby płytki zmieścić do puszki. Pi razy drzwi to tam jest może z 0,7 cm tynku. Zresztą widzę to na innej ścianie w PG (na krawędzi przy otworze drzwiowym), a widoczne są zaczepy od przewodów na tej ścianie, że tynku jest poniżej 1 cm. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 22.04.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 U góry jest centymetr a na dole możebyć 5 bo było pogrubienie, czy po przejechaniu ręką czujesz że kable wystają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts