Darkat 22.04.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Myślę że takiej sytuacji nie ma. Te kable są w jednym rogu, a puszka która wystaje może z 0,7 cm ponad tynk jest oddalona może z 2 metry od tych kabli. Aż takiej krzywizny ścian to chyba nie mam. Gdyby dali tynku na równo z puszką nie byłoby takiego problemu z widocznymi kablami. Oczywiście nie jest to cały kabel tylko jego cześć jest widoczna i jest na równo z tynkiem. Ale obok są inne przewody i tego tynku nad nimi na pewno nie ma dużo. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Darkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 22.04.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Witam w klubie. U mnie niemalże identyczna sytuacja - fakt ze elektrycy się nie popisali i czasem nawet 1,5 cm odstaje kabel od ściany razem ze spinką. W niektórych miejscach widać delikatnie izolacje kabla albo końcówkę spinki. Te miejsca podkuwaja i dają kable głębiej. U mnie nakładają 1,5-2 cm tynku. Mam nadzieje ze nie będzie widać później kabli na farbie. Podobno w przypadku tynków CW nie ma takiego problemu jak przy gipsowych - wystarczy minimalna ilość tynku. W najgorszym razie ściany będą w jasnych kolorach. Zauważyłem tez u siebie w mieszkaniu ze po przemalowaniu sypialni farba Dulux wyszły prawie wszędzie kable a wcześniej tego nie było, tak więc sporo zależy też od jakości farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.04.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Co ja bym dał żeby mi też dawali 1,5 cm tynku. Teraz patrzę na pokój gdzie dawali tynk gipsowy. Oczywiście puszki wystają, a wyciągnięte na około 1,3 cm. Dlaczego tyle. Ano nie mam wkuwanych przewodów, a podobno ma być jakaś minimalna grubość tynku nad nimi. I tak mi wychodziło że te wyciągnięcie puszek na 1,3 cm będzie git. Jednak nie. Moi spece wiedzą jak robić cienkowarstwowe tynki Na osłodę wydaje się że tynki wyglądają ok. Nie trzeba będzie robić gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.04.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Co ja bym dał żeby mi też dawali 1,5 cm tynku. Teraz patrzę na pokój gdzie dawali tynk gipsowy. Oczywiście puszki wystają, a wyciągnięte na około 1,3 cm. Dlaczego tyle. Ano nie mam wkuwanych przewodów, a podobno ma być jakaś minimalna grubość tynku nad nimi. I tak mi wychodziło że te wyciągnięcie puszek na 1,3 cm będzie git. Jednak nie. Moi spece wiedzą jak robić cienkowarstwowe tynki Na osłodę wydaje się że tynki wyglądają ok. Nie trzeba będzie robić gładzi. Puszki wystają ponad powierzchnię tynku?? Jeżeli puszki za bardzo wystają to się je po prostu odrobinę zeszlifowuje ale przed tynkowaniem i po sprawie, a teraz to będzie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 23.04.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Puszki wystają ponad powierzchnię tynku?? Jeżeli puszki za bardzo wystają to się je po prostu odrobinę zeszlifowuje ale przed tynkowaniem i po sprawie, a teraz to będzie kłopot. No właśnie. Na razie to pierwszy pokój. Mam nadzieję że w następnych będzie lepiej Tutaj są akurat tynki gipsowe twarde i nic już z tym nie zrobię. Jak na moje oko wyszły im tak, że nie trzeba będzie gładzi więc nie będę ich dołować Natomiast tam gdzie są tynki cementowo wapienne to panie Radku to trzeba iść za radą ag2a. Czyli poczekać aż tynki wyschną, na to betokontakt, szpryc i kolejna warstwa tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 24.05.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witam w klubie. U mnie niemalże identyczna sytuacja - fakt ze elektrycy się nie popisali i czasem nawet 1,5 cm odstaje kabel od ściany razem ze spinką. W niektórych miejscach widać delikatnie izolacje kabla albo końcówkę spinki. Te miejsca podkuwaja i dają kable głębiej. U mnie nakładają 1,5-2 cm tynku. Mam nadzieje ze nie będzie widać później kabli na farbie. Podobno w przypadku tynków CW nie ma takiego problemu jak przy gipsowych - wystarczy minimalna ilość tynku. W najgorszym razie ściany będą w jasnych kolorach. Zauważyłem tez u siebie w mieszkaniu ze po przemalowaniu sypialni farba Dulux wyszły prawie wszędzie kable a wcześniej tego nie było, tak więc sporo zależy też od jakości farby. Szanowni Państwo, w podobnych przypadkach (na ścianie są widoczne miejsca, w których biegną kable) rozwiązaniem może być zastosowanie farby Śnieżka Zacieki-plamy, która izoluje i wzmacnia podłoże. Farbę stosujemy jako podkład przed aplikacją farby nawierzchniowej. Najlepiej najpierw sprawdzić efekt użycia wyrobu na niewielkim fragmencie ściany. Ważna jest również jakość farby nawierzchniowej i jej nakładanie zgodnie z zaleceniami producenta. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bariii 04.09.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Witam serdecznie, Na oko (jako laikowi) jak były mokre to wszystko wygladalo ok. Dzisiaj podjechałem na budowę a tu takie pajaczki na scianie, nie na całej powierzchni, a miejesowo - bliżej krawędzi ścian. Była zrobiona obrzutka, schła 2 dni, 5 dni temu pokój został wytynkowany, zdjęcia z dnia dzisiejszego. Czy mam sie niepokoić? Póki co mam wytynkowane 3 pomieszczenia. Poziomy , piony, mierzone poziomica i łata 2m, wszystko idealnie równe. Będę wdzięczny za porady, jutro będe sie widział z tynkarzami. tynkowana powierzchnia to beton komórkowy termalica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bariii 04.09.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 przesyłam dodatkowe zdjęcia, i zdjęcie obrzutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 04.09.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Wg mnie trochę mocne te spękania? Było gruntowane? Tynk był rzucony i zatarty w ten sam dzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bariii 04.09.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2017 Wg mnie trochę mocne te spękania? Było gruntowane? Tynk był rzucony i zatarty w ten sam dzień? Nie mam pojecia, nie bylem na budowie od czasu obrzutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 05.09.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Ja pod beton komórkowy dałbym grunt i to w miarę porządny że względu że tak spalić może i tynk i obrzutkę. Czasem tez powstaje takie coś jak za szybko jest zacierane i się odparza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 05.09.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Kiedy powinno się rozliczać za tynki CW? Zaraz po zakończeniu prac czy jak trochę podeschną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 08.09.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 niech poprawiają jeżeli jeszcze nie skończyli to chyba nie zapłaciłeś jescze. Z rozliczeniem jest problem bo powinno się po kilku dniach przejrzeć jak wyschnie z drugiej strony dla nich też to jest problem bo potem może ktoś nie chcieć zapłacić. W normalnym kraju wziąłbyś ekipę na umowe i z gwarancją ale u nas...... Ps wiesz ze membrana może być nastawiona na promieniowanie tylko jakiś czas ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.09.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Kiedy powinno się rozliczać za tynki CW? Zaraz po zakończeniu prac czy jak trochę podeschną? A jakbyś to Ty wykonywał to kiedy chciałbyś dostać pieniądze jak skończysz usługę czy jakoś później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 09.09.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 (edytowane) A jakbyś to Ty wykonywał to kiedy chciałbyś dostać pieniądze jak skończysz usługę czy jakoś później? Jakbym wykonywał usługę to chciałbym najlepiej z góry Czy tynk to usługa czy produkt (wykonawca dostarcza swój materiał)? W moim odczuciu płaci się za coś co jest gotowe. Czy jeżeli w ramach dużych prac występuje ich odbiór to inspektor odbierze mokry tynk kilka godzin po zakończeniu tynkowania? Edytowane 9 Września 2017 przez Zielony Inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 A czemu mokrego nie mógłby odebrać? Robota wykonana a jeśli dobrze to trzeba dobrze zapłacić i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 10.09.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 A czemu mokrego nie mógłby odebrać? Robota wykonana a jeśli dobrze to trzeba dobrze zapłacić i tyle Bo mokre tynki zawsze wyglądają ok. Wszystko wychodzi jak wysychają. Ale nie znam też żadnej ekipy która czekała by na odbiór do wyschnięcia. To niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 19.09.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Jestem zadowolony ze swoich tynków cementowo wapiennych zatartych piaskiem kwarcowym...lecz musze po wycietych wentylacjach i wypustach na grzejniki uzupełnić ubytki ...czym najlepiej to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 24.09.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Napiszę w tym wątku bo podobnego nie znalazłem. Pewnie każdy tynkarz używa swojego wybranego tynku, jednak chciałbym poznać opinie jakie panują teraz odnośnie firm produkujących tynki CW.Który Waszym zdaniem jest teraz najlepszy:DOLINA NIDY, KNAUF, BAUMIT czy WEBER?Porównuję te gdyż długo szukałem informacji na temat tynków CW i już sam nie wiem, który wybrać do tynkowania. Weber chyba ma najgrubsze ziarno.Dodatkowo moim zdaniem powinno się gruntować przed obrzutką, choć niektórzy temu zaprzeczają. Poradzicie coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 24.09.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Beton komórkowy warto zagruntować resztę nie. Polecam Baumit Mpi25 lub Caparol ewentualnie Dolinę ale ten do zewnątrz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts