Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk cementowo-wapienny

Recommended Posts

Gość grend
... mi agregat się nie sprawdzil.... nie wiem jaka jest przyczyna bo na pewno nie sprężarka. Spekuluję żejest to wielkość dyszy wlotowej do pistoletu. Ma ona średnicę z 2mm i jakie ma znaczenie że wylotowa ma średnicę 8 mm. Może kwestia tez jest zaprawy ...

• Odpowiedzi 305
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie.... no.... Zbudowałem Merca klasy S, wszystko co można było dać to dałem, ale że nie miałem silnika mającego 500 kucy, dałem dwulitrówkę z ilością kucy około 150... i auto nie jedzie. Gdzie jest problem. Ano tam gdzie jest czyli z silnikiem, tu nie z zaprawą tylko z najwęższą dyszą czy punktem w agregacie - czyli 2 czy 3 mm. Przy ziarnie 3 mm dysza min 6 albo 8 mm i wszędzie musi być taki przepust inaczej zabetonujecie agregat....

Jestem na etapie instalacji elektrycznych, zastanawiam się jak z puszkami elektrycznymi, na 100% będzie tynk cementowo-wapienny, tylko jeszcze nie wiem czy nakładany tradycyjnie z kielni czy maszynowo.

Mam zapytanie jaka jest finalna grubość tynku z kielni, a jaka z maszyny? Ściany proste z betonu komórkowego.

Nie patrząc na cenę, co lepsze: z kielni czy maszynowy, jak maszynowy, na jakiego producenta materiałach - cena - sprawa drugorzędna.

Dowolna.... dawniej robiono i kilka (powyżej pięciu - sześciu) centymetrów. Tu cię ogranicza skład zaprawy (elastyczność, twardość, grubość ziarna) i warunki, gdyż każda warstwa musi deczko dojrzeć....

Mam wysunięte puszki po 15mm, ...hmmm......chyba mało na tradycyjny??? A jak jest maszynowo nakładany, ile wynosi grubość???

Zabrałem się za kładzenie gładzi na tynk cem-wap w niektórych pokojach.

W łazience mam cem- wap na ostro, chciałbym w miejscach gdzie nie będzie płytek wyrównać powierzchnie ścian.

Stad moje pytanie, czy mogę w łazience położyć na cem-wp tynk gladz?

Nadmienię, ze dom z WM.

A po cholere ci gładź w łazience?

Chodzi mi o wyrownanie powierzchni tynku w miejcach gdzie płytek nie bedzie.

Ściany są proste ale struktura wygląda nie ciekawie, po pomalowaniu bedzie jeszcze gorzej.

Może ponownie położyć cienką warstwę cem-wap?

Gość grend
Jestem na etapie instalacji elektrycznych, zastanawiam się jak z puszkami elektrycznymi, na 100% będzie tynk cementowo-wapienny, tylko jeszcze nie wiem czy nakładany tradycyjnie z kielni czy maszynowo.

Mam zapytanie jaka jest finalna grubość tynku z kielni, a jaka z maszyny? Ściany proste z betonu komórkowego.

Nie patrząc na cenę, co lepsze: z kielni czy maszynowy, jak maszynowy, na jakiego producenta materiałach - cena - sprawa drugorzędna.

ja mam tynk od 6 mm - bo takie sa listwy prowadzące - faktycznie czy się nic nie będzie działo będę wiedział za 3 miesiące.Puszki wystawiałem na 5 mm

... mi agregat się nie sprawdzil.... nie wiem jaka jest przyczyna bo na pewno nie sprężarka. Spekuluję żejest to wielkość dyszy wlotowej do pistoletu. Ma ona średnicę z 2mm i jakie ma znaczenie że wylotowa ma średnicę 8 mm. Może kwestia tez jest zaprawy ...

Dysza może i ma 2mm, ale w momencie kiedy naciskasz na "spust", dysza cofa się do tyłu robiąc miejsce na zaprawę płynącą z baniaka.

Dysza 2mm puszcza tylko powietrze, reszta ją "opływa".

Gość grend
Dysza może i ma 2mm, ale w momencie kiedy naciskasz na "spust", dysza cofa się do tyłu robiąc miejsce na zaprawę płynącą z baniaka.

Dysza 2mm puszcza tylko powietrze, reszta ją "opływa".

No i się wszystko zgadza i to wiem ale NIE DZIAŁA bo według mnie ta dysza jest za mała i strumien powinien być wiekszy

Gość grend
Hejnel miał tynk z wora z chemią - i to też jest różnica. U mnie jakby był efekt "wysuszania'. Najpierw leciło i potem jakby gęste zostało. Jak mocno potrząslem to znowu leciało i tak w kółko - zaprawa "lejąca" i jeszcze kombinowałem z regulacją powietrza że niby za mocne i nic.

Gość grend

Balto a orientujesz się jak to wygląda z tym tzw "dobrym cementem". Dzisiaj miałem dzień organizacyjny i trochę rozmawiałem na ten temat ze znajomymi i w hurtowniach.... Dam przykład z branzy gdzie działam. Jest POLSKIE :) Stowarzyszenie producentów czegoś tam. NA rynku działa z 20 podmiotów gdzie 4 to koncerny zagraniczne (ciekawa analogia ...) które de facto tworzą te stowarzyszenie. Odnoszę takie wrazenie że celem statutowym tego POLSKIEGO :) Stowarzyszenia jest wyeliminować z rynku te 16 Polskich podmiotów aby zawładnąć całkowicie rynkiem. Nawet te Stowarzyszenie posuwa się do takich czynów że próbowało przepchnąć w Sejmie ustawę nakładającą posiadanie szereg certyfikatów np. energetycznego. Jakby to przeszło to z 16 podmiotów by zostało ppewnie 2 a ppowodem tego by był koszt uzyskania tego ppappierka - parę milionów pln co dla koncernów by była drobnostka......

I takie pytanie czy tak samo działa to w produkcji Cementu gdzie koncerny są z logo pewny cement a reszta poza nim ????