Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układnie równo płytek

luk453

Recommended Posts

Witam,

Czy układanie płytek podłogowych w 1 dzień to dobra praktyka? Tak sie powinno wykonywać układanie? Ja układając rozłożyłem to na trzy dni. I mam wrażenie że przez to są nierówności. Klej zasechł i nowego dnia nie jestem w stanie określić na jakiej wysokości kłąść bo jak klej zaschnie to chyba płytka sie obniży.

Pozrawiam.

Niektórych powierzchni to jakbyś chciał nie masz szans w jeden dzień położyć. Więc jeżeli jesteś w jeden dzień położyć, to kładź. Jak musisz rozdzielić pracę na kilka dni, to i tak nie masz wyjścia.

Jeżeli obawiasz się obniżenia podczas wiązania, to suwmiarka w rękę i sprawdź po położeniu i następnego dnia.

Witam,

Czy układanie płytek podłogowych w 1 dzień to dobra praktyka? Tak sie powinno wykonywać układanie? Ja układając rozłożyłem to na trzy dni. I mam wrażenie że przez to są nierówności. Klej zasechł i nowego dnia nie jestem w stanie określić na jakiej wysokości kłąść bo jak klej zaschnie to chyba płytka sie obniży.

Pozrawiam.

Witam

No jak masz 2 m2 do polozenia to ile to bedziesz układał, tydzien? :lol: :lol:

Nierównosci moga byc z roznych powodów, zaduzo wody zarobowej, zły dobór kleju, nierówna posadzka....brak doświadczenia

Jestes na etapie nabierania doświadczenia a zarazem najlepszym przykładem że nie jest to takie łatwe :p

Pozdro

a jak ta podloga o wymiaraz 1 na 1 czyli 2 m2 jest nie rowna to moze lepiej w dwa dni robic niz w jeden nie sadzisz

1x1 to wg mnie jest 1m2 a nie 2 :D

nierówna podloga nie koniecznie musi byc problemem. jesli odchylki sa w granicach 5mm to spokojnie mozna klasc. jesli wieksze nalezy równać.

ja staram sie zawsze najpierw układac całe płytki a pozniej docinki. dzienny metraz moze wyniesc nawet 15 -20 metrów a moze wyjsc i 3-4

nie patrz na czas czy na ilość, najwazniejsza jest jakość!

glazurnik ma renomę dzieki jakości

witam ja moja lazienke ok 40m plytek wszystko kladlem tydzien i tak jak na moje oko co ja widze mam w trzech miejscach na 1mm krzywo jest to miejsce nie widoczne ale ja to robilem i wiem ze to tam jest prace tyle robilem ze w dzien robilem w zakladzie a popoludniu w domu ale mam satysfakcje ze to ja robilem

witam ja moja lazienke ok 40m plytek wszystko kladlem tydzien i tak jak na moje oko co ja widze mam w trzech miejscach na 1mm krzywo jest to miejsce nie widoczne ale ja to robilem i wiem ze to tam jest prace tyle robilem ze w dzien robilem w zakladzie a popoludniu w domu ale mam satysfakcje ze to ja robilem

Przepieknie sformulowane ;)

- sorry, nie moglem sie powstrzymac - szkoda, ze nie wiesz co to interpunkcja :(

a propos meritum tej wypowiedzi: tez uwazam, ze niekiedy lepiej ogladac swoje drobne niedociagniecia niz "fachofca", ktory czesto sporo zarobil robiac byle jak...

kiedyś się tak zastanawiałem, czy podczas kładzenia płytek nie zastosować jakiejś dużej płaskiej płyty celem wyrównania powierzchni płytek. Czyli kładziemy płytki jak najlepiej nam się uda, kładziemy na nie ową płytę, której zadaniem jest jeszcze dorównać powierzchnię.

Co Wy na taki pomysł?

torciu jak sobie to wyobrazasz

w mojej lazience plytki 30 na 30 a w kuchni pewnie 30 na 50 to jaka ta plyta musiala by byc ? 100 na 100 i z czego ?

beton za ciezki drewno za lekkie chociaz 1 na 1 metra to juz troksze powinno wazyc ale czy aby na tyle zeby ewentualnie wyrownac plytki

i co potem polozysz ten metr i czekasz dzien zeby klasc nastepny ?????????

Gość ANSEXXX

Przepieknie sformulowane ;)

- sorry, nie moglem sie powstrzymac - szkoda, ze nie wiesz co to interpunkcja :(

a propos meritum tej wypowiedzi: tez uwazam, ze niekiedy lepiej ogladac swoje drobne niedociagniecia niz "fachofca", ktory czesto sporo zarobil robiac byle jak...

następny przytulany przez Miodka lub Bralczyka < Kolo może byś sam napisał poprawnie !!!!!!!!!!!!

Jeśli można położyć w jeden dzień,to trzeba kłaść. Zawsze "na jutro" jest parę miejsc gdzie coś nie pasuje,i nie można skorygować już "wczorajszych"płytek .Na bieżąco można sporo wyrównać,zwłaszcza jeśli płytki niezbyt wymiarowe.

Czasem jednak trzeba zostawić sobie lub mieszkańcom drogę wyjścia, lub po prostu możliwość przemieszczania się jeśli chodzi o np. korytarz. Wtedy praca na 3 dni (niecałe oczywiście)

torciu jak sobie to wyobrazasz

w mojej lazience plytki 30 na 30 a w kuchni pewnie 30 na 50 to jaka ta plyta musiala by byc ? 100 na 100 i z czego ?

beton za ciezki drewno za lekkie chociaz 1 na 1 metra to juz troksze powinno wazyc ale czy aby na tyle zeby ewentualnie wyrownac plytki

i co potem polozysz ten metr i czekasz dzien zeby klasc nastepny ?????????

Myślałem o czymś drewnianym, jakaś płyta OSB. Położyć, docisnąć, przesunąć i dalej...

Witam,

Pozrawiam.

co zrobi ? :o

Witam,

Pozrawiam.

co zrobi ? :o

Prawdopodobnie Luk obawia sie skurczu spowodowanego odparowaniem wody zarobowej z kleju . Mozna tego uniknąć stosując kleje bez skurczowe .