Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama do garażu drewnianego szkieletowego

Recommended Posts

Witam,

Czy fakt, że planuję zbudować garaż drewniany taki jak:

http://allegro.pl/item933348466_garaz_drewniany_dom_domek_wiata_altana_drewutnia.html

ogranicza wybór typu bramy? Jak wygląda kwestia obciążeń mocowania ramy? Druga kwestia to otwieranie ręczne. Nie zależy mi na wygodzie używania pilota. Kolejna kwestia - żona (wzrost 1,5m około 50kg, nie chodzi na siłownie), czy powinna dać sobie radę z każdym typem bramy?

PS:

Na razie nie zamierzam wymienić żony :)

pozdrawiam

Piotr

Witam,

Czy fakt, że planuję zbudować garaż drewniany taki jak:

http://allegro.pl/item933348466_garaz_drewniany_dom_domek_wiata_altana_drewutnia.html

ogranicza wybór typu bramy? Jak wygląda kwestia obciążeń mocowania ramy? Druga kwestia to otwieranie ręczne. Nie zależy mi na wygodzie używania pilota. Kolejna kwestia - żona (wzrost 1,5m około 50kg, nie chodzi na siłownie), czy powinna dać sobie radę z każdym typem bramy?

PS:

Na razie nie zamierzam wymienić żony :)

pozdrawiam

Piotr

Piotrze .

Widzę że garaż jest dość solidny.

jeżeli masz jakieś tam nadproże ( dla bram rolowanych musi być ono odpowiednio wysokie żeby uzyskać pełne światło wjazdu) możesz zamontować bramę rolowaną - Cała brama mieści się w skrzynce zamontowanej na nadprożu a ciężar 1mkw to ok 6kg

jeżeli oprócz nadproża masz jeszcze jakiś tam strop to możesz zamontować bramę segmentową - jej ciężar w zależności od wielkości bramy jest różn, ok 90-120 kg z całym osprzętem .

Najtańszą a jednocześnie najlżejszą bramą jaką moższ założyć jest brama uchylna z blachy trapezowej.

Dla jej zamontowania nie potrzebne jest nadproże ( montuje się ją w otworze jak okna) ale tak jak w przypadku bram segmentowych musi być strop lub jakaś konstrukcja do której przymocujesz prowadnice.

Myślę że chociaż trochę pomogłam.

A co do ŻONY, to uważaj. Bo nie daj Boże jak to ona zaśpiewa " Znów sie zepsułeś....." :lol:

..

Możesz zamontować bramę rolowaną - Cała brama mieści się w skrzynce zamontowanej na nadprożu a ciężar 1mkw to ok 6kg

jeżeli oprócz nadproża masz jeszcze jakiś tam strop to możesz zamontować bramę segmentową - jej ciężar w zależności od wielkości bramy jest różn, ok 90-120 kg z całym osprzętem .

Dzięki za podpowiedź, stropu raczej nie będzie a mocowanie do węźby dachowej najprawdopodobnie nie zapewni sztywności, chyba segmentowa brama odpada. Rolowana jest ponoć najdroższym rozwiązaniem (chociaż widziałem też oferty ok 260 za m2 bez napędu)

Najtańszą a jednocześnie najlżejszą bramą jaką moższ założyć jest brama uchylna z blachy trapezowej.

Dla jej zamontowania nie potrzebne jest nadproże ( montuje się ją w otworze jak okna) ale tak jak w przypadku bram segmentowych musi być strop lub jakaś konstrukcja do której przymocujesz prowadnice.

Myślę że chociaż trochę pomogłam.

A co do ŻONY, to uważaj. Bo nie daj Boże jak to ona zaśpiewa " Znów sie zepsułeś....." :lol:

Żona przeczytała post ale przyjęła bez agresji. Z uchylnych, widziałem że Normstahl robi bramy bez górnych prowadnic.

pozdrawiam

Piotr

• 3 weeks później...
prezmer jakiego drewna zamierzasz użyć?

Ile wyszło ci w obliczeniach za 1 m2 gotowego garażu z drewna?

Wstyd się przyznać, ale się nie spytałem co to za gatunek drewna. Garaż wyjdzie mi dość drogo. Cena taka jak w linku + koszt fundamentu (myślę że z 7k z robocizną).

pozdrawiam

Piotr