lanetagf 27.02.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Od trzech sezonów mamy trawnik w tej części ogrodu ale dopiero po tej zimie mamy taki problem. Co należałoby zrobić? Jak zabezpieczyć się na przyszłość przed tymi kretami? http://images46.fotosik.pl/265/6a62cf1d9c36fbebmed.jpg http://images46.fotosik.pl/265/2afbd224d151e203med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.02.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Z mojego doświadczenia - zainwestuj w odstraszacz - u mnie bardzo skuteczny w promieniu 200 m tylko od czasu do czasu coś drgnie pod ziemią. W sezonie gdy kosiarka regularnie hałasuje kretom nad głowami też jest spokój. A teraz trzeba te kretowiska usunąć - łopatą zebrać nadmiar ziemi, resztę rozgrabić. http://www.ogrody.opole.pl/?go=_pr_16&menu=porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 27.02.2010 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 mam podobny problem aczkolwiek może nie aż w takiej skali i dzisiaj w akcie desperacji zakupiłem preparat: Pożegnanie z Kretem 950 ml - repelent "Pożegnanie z kretem to nowoczesny repelent, którego skład opracowany jest na podstawie długoletnich badań w USA. Środek ten pokrywa dżdżownice i inne stworzenia będące pokarmem kreta. Gdy kret spożyje taki pokarm, ma problemy żołądkowe i idzie szukać jedzenia gdzie indziej. Zastosowanie nowatorskiego systemu rozpylania sprawia, iż zastosowanie na powierzchni 1000 m2 ogrodu zajmuje około 20 minut. Rozpyla dużo, szybko i na dużym terenie. Opryskany teren jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt domowych. Produkt posiada atest PZH. Wydajność: 1000 m2 STOSOWAĆ W TEMPERATURZE POWYŻEJ 13 stopni C Opakowanie: kanister z rozpylaczem 950 ml Cena brutto: 40,00 PLN czy ktos stosował coś podobnego? spodziewac się rezultatów? czy to kolejne cudo mało cydowne? sporo porad na temat walki z kretem można znalezc tu: http://www.winogrona.org/index.php?title=JAK_POZBY%C4%86_SI%C4%98_KRETA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.02.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Po pierwsze wolę mniej inwazyjne działania przeciwko bądź co bądź pożytecznemu i chronionemu stworkowi a po drugie może i działa ale na razie temperatury powyżej +13C to jeszcze teraz nie panują (sporadycznie w dzień), ponadto w jaki sposób dżdżownice i inne zjadane przez kreta stworzenia tym preparatem pokryjesz chyba, że nie zrozumiałam. Jeszcze śniegi na trawie a i deszcze raczej padać będą, więc wszelkie rozpylane preparaty mają raczej słabą możliwość zadziałania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 27.02.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 U mnie trawnik taki sam, śnieg topnieje i coraz gorzej to wygląda, krety i nornice również Cały dzień się zastanawiam, czy już paść na zawał, czy poczekać jeszcze trochę Własnoręczna praca plus nadszarpnięty kręgosłup, krecik pożyteczny czy nie, jak ziemia podeschnie puszczam sucz na łowy, trawnikowi już i tak nic nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.02.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 W zeszłym roku sprawdziły się na naszej trawie takie odstraszacze z mini solarami zamiast baterii. Jestem ciekawa czy zimę przeżyły... bo zostały w ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaKuba 27.02.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 U znajomych tez takie odstraszacze zdały egzamin. Poza tym jest taka roślina, bodajże rącznik pospolity. Sadzi się ja w niedalekiej odległości od zamieszkania kretów Ale nie wiem czy jest taka dobra jak to opisują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.02.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 u mnie krert wylazł przy samym odstraszaczu. Może chciał zobaczyć, co to?Nie był skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 27.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Po pierwsze wolę mniej inwazyjne działania przeciwko bądź co bądź pożytecznemu i chronionemu stworkowi a po drugie może i działa ale na razie temperatury powyżej +13C to jeszcze teraz nie panują (sporadycznie w dzień), ponadto w jaki sposób dżdżownice i inne zjadane przez kreta stworzenia tym preparatem pokryjesz chyba, że nie zrozumiałam. Jeszcze śniegi na trawie a i deszcze raczej padać będą, więc wszelkie rozpylane preparaty mają raczej słabą możliwość zadziałania. tekst był tylko cytatem z opisu preparatu - to, że nie ma jeszcze +13C też zauważyłem i raczej nie planuję rozpylania preparatu na śnieg, który u mnie jeszcze zalega. Pytałem sie jedynie czy ktoś ma doświadczenia w stosowaniu tego rodzaju preparatów. To, że kret jest pożyteczy i chroniony też wiem i chętnie go przekażę w dobre ręce bo co do kretów to nie jestem gościnny Ja tam bym omijał szerokim łukiem bar, który by mnie prowokował do odruchów wymiotnych - tylko czy to faktycznie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 27.02.2010 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Wszystkim dziękuję za informacje. Odstraszacz na baterie wkopałam w październiku bądź w listopadzie, nie pamiętam(dwie sztuki). Już w tedy pojedyncze kopce się zaczęły pojawiać. Nic to nie dało bo zaraz obok pojwiły się następne . Podejrzewam, że w momencie gdy sąsiad zorał swoje pole przed zimą to krety przeniosły się na naszą stronę. Mąż zastanawiał się czy nie przeorać ten trawnik ale piszecie, że wystarczy zebrać i rozgrabić resztki ziemi i będzie ok. Czy dobrze zrozumiałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.02.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 to rozgrabienie to na teraz dla estetyki. Jeśli krety zamieszkały na dobre to walka będzie ciężka Sąsiad je tak przestraszył, że wszystkie pouciekały, Gdy zaczniecie kosić trawę regularnie też się wyniosą Teraz na przednówku zakładają gniazda więc ruch wzmożony u nich panuje, nie mówiąc o długim czasie gdy żadnego kopca wywalić nie mogły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 28.02.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 u mnie kopce pojawiały się regularnie obok odstraszacza był kilkaktotnie przestawiany, doszłam do wniosku, że skurczybladki sprawdzały co im przyniosłam do mnie też przywędrowały z budowy obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.02.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 u mnie kopce pojawiały się regularnie obok odstraszacza był kilkaktotnie przestawiany, doszłam do wniosku, że skurczybladki sprawdzały co im przyniosłam do mnie też przywędrowały z budowy obok Mam dwa różne odstraszacze i jeden jest bardziej skuteczny - ten który dźwięki wydaje nieco dłużej - zależy to też od rodzaju gleby - u mnie na lżejszej ma większy zasięg, tam gdzie bardziej gliniasto już tak nie jest skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kborekk 15.03.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Fajne zdjecia! Trawnik wyglada tak jakbym widzial swoj przez okno:)U mnie sasiad jest jakies 2 km dalej a krety i tak sa mimo ze pola dookola.Odstraszacze nie pomagaja. Podobno pomaga olej rycynowy ktory dziala przeczyszczajaco! Szok! Ale jak sie kret naje robali ktore wczesniej sie najadly tego oleju( trzeba polac trawnik) to dostanie takiej sraczki ze juz nigdy nie wroci:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 15.03.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 jakoś krety kojarzą mi się z tematem mayland, szkoda że nie ma zdjęć http://forum.muratordom.pl/post3197100.htm?highlightto tak ku przestrodze lanetagf latały w zeszłym roku chrabąszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 17.03.2010 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Nie przypominam sobie aby jakieś chrabąszcze u nas latały, ale w pździerniku robiliśmy drugą część trawnika. Był przeorany glebogryzarką itp. Wcześniej tam była sterta humusu. Może gdzieś tam pod spodem w zciszu jakieś krety były i jak zaczął się ruch w interesie to przeszły na tą starszą część? Pozostaje nam jak tylko się ociepli rozgrabić kopce i może powbijamy druty a na nie damy puszki. Podobno to też działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 18.03.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 w poszukiwaniu skutecznego sposobu pozbycia się kreta znalazłem taką ofertę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=947304731 opowiem jakie będą efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.03.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 w poszukiwaniu skutecznego sposobu pozbycia się kreta znalazłem taką ofertę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=947304731 opowiem jakie będą efekty Zakończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.03.2010 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 w poszukiwaniu skutecznego sposobu pozbycia się kreta znalazłem taką ofertę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=947304731 opowiem jakie będą efekty Zakończona dla mnie to mocna ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 19.03.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 w poszukiwaniu skutecznego sposobu pozbycia się kreta znalazłem taką ofertę: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=947304731 opowiem jakie będą efekty Zakończona dla mnie to mocna ściema instrukcja przyszła - czas na realizcję pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts