Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KRETOWISKA- co teraz z trawnikiem ???

Recommended Posts

Z mojego doświadczenia - zainwestuj w odstraszacz - u mnie bardzo skuteczny w promieniu 200 m tylko od czasu do czasu coś drgnie pod ziemią.

W sezonie gdy kosiarka regularnie hałasuje kretom nad głowami też jest spokój. A teraz trzeba te kretowiska usunąć - łopatą zebrać nadmiar ziemi, resztę rozgrabić.

http://www.ogrody.opole.pl/?go=_pr_16&menu=porady

mam podobny problem aczkolwiek może nie aż w takiej skali i dzisiaj w akcie desperacji zakupiłem preparat:

Pożegnanie z Kretem 950 ml - repelent

"Pożegnanie z kretem to nowoczesny repelent, którego skład opracowany jest na podstawie długoletnich badań w USA. Środek ten pokrywa dżdżownice i inne stworzenia będące pokarmem kreta. Gdy kret spożyje taki pokarm, ma problemy żołądkowe i idzie szukać jedzenia gdzie indziej. Zastosowanie nowatorskiego systemu rozpylania sprawia, iż zastosowanie na powierzchni 1000 m2 ogrodu zajmuje około 20 minut. Rozpyla dużo, szybko i na dużym terenie. Opryskany teren jest całkowicie bezpieczny dla ludzi i zwierząt domowych. Produkt posiada atest PZH. Wydajność: 1000 m2 STOSOWAĆ W TEMPERATURZE POWYŻEJ 13 stopni C Opakowanie: kanister z rozpylaczem 950 ml

Cena brutto: 40,00 PLN

czy ktos stosował coś podobnego? spodziewac się rezultatów? czy to kolejne cudo mało cydowne?

sporo porad na temat walki z kretem można znalezc tu:

http://www.winogrona.org/index.php?title=JAK_POZBY%C4%86_SI%C4%98_KRETA :)

Po pierwsze wolę mniej inwazyjne działania przeciwko bądź co bądź pożytecznemu i chronionemu stworkowi 8):wink: a po drugie może i działa ale na razie temperatury powyżej +13C to jeszcze teraz nie panują (sporadycznie w dzień), ponadto w jaki sposób dżdżownice i inne zjadane przez kreta stworzenia tym preparatem pokryjesz :o chyba, że nie zrozumiałam.

Jeszcze śniegi na trawie a i deszcze raczej padać będą, więc wszelkie rozpylane preparaty mają raczej słabą możliwość zadziałania.

U mnie trawnik taki sam, śnieg topnieje i coraz gorzej to wygląda, krety i nornice również :evil: Cały dzień się zastanawiam, czy już paść na zawał, czy poczekać jeszcze trochę :roll: Własnoręczna praca plus nadszarpnięty kręgosłup, krecik pożyteczny czy nie, jak ziemia podeschnie puszczam sucz na łowy, trawnikowi już i tak nic nie zaszkodzi :evil:

Po pierwsze wolę mniej inwazyjne działania przeciwko bądź co bądź pożytecznemu i chronionemu stworkowi 8):wink: a po drugie może i działa ale na razie temperatury powyżej +13C to jeszcze teraz nie panują (sporadycznie w dzień), ponadto w jaki sposób dżdżownice i inne zjadane przez kreta stworzenia tym preparatem pokryjesz :o chyba, że nie zrozumiałam.

Jeszcze śniegi na trawie a i deszcze raczej padać będą, więc wszelkie rozpylane preparaty mają raczej słabą możliwość zadziałania.

tekst był tylko cytatem z opisu preparatu - to, że nie ma jeszcze +13C też zauważyłem i raczej nie planuję rozpylania preparatu na śnieg, który u mnie jeszcze zalega. Pytałem sie jedynie czy ktoś ma doświadczenia w stosowaniu tego rodzaju preparatów. To, że kret jest pożyteczy i chroniony też wiem i chętnie go przekażę w dobre ręce bo co do kretów to nie jestem gościnny :evil:

Ja tam bym omijał szerokim łukiem bar, który by mnie prowokował do odruchów wymiotnych - tylko czy to faktycznie działa.

Wszystkim dziękuję za informacje. Odstraszacz na baterie wkopałam w październiku bądź w listopadzie, nie pamiętam(dwie sztuki). Już w tedy pojedyncze kopce się zaczęły pojawiać. Nic to nie dało bo zaraz obok pojwiły się następne :o . Podejrzewam, że w momencie gdy sąsiad zorał swoje pole przed zimą to krety przeniosły się na naszą stronę.

Mąż zastanawiał się czy nie przeorać ten trawnik ale piszecie, że wystarczy zebrać i rozgrabić resztki ziemi i będzie ok. Czy dobrze zrozumiałam?

to rozgrabienie to na teraz dla estetyki. Jeśli krety zamieszkały na dobre to walka będzie ciężka 8) Sąsiad je tak przestraszył, że wszystkie pouciekały, Gdy zaczniecie kosić trawę regularnie też się wyniosą :roll:

Teraz na przednówku zakładają gniazda więc ruch wzmożony u nich panuje, nie mówiąc o długim czasie gdy żadnego kopca wywalić nie mogły :wink:

u mnie kopce pojawiały się regularnie obok odstraszacza :lol: był kilkaktotnie przestawiany, doszłam do wniosku, że skurczybladki sprawdzały co im przyniosłam :lol: do mnie też przywędrowały z budowy obok :evil:

Mam dwa różne odstraszacze i jeden jest bardziej skuteczny - ten który dźwięki wydaje nieco dłużej - zależy to też od rodzaju gleby - u mnie na lżejszej ma większy zasięg, tam gdzie bardziej gliniasto już tak nie jest skuteczny

• 3 weeks później...

Fajne zdjecia! Trawnik wyglada tak jakbym widzial swoj przez okno:)

U mnie sasiad jest jakies 2 km dalej a krety i tak sa mimo ze pola dookola.

Odstraszacze nie pomagaja. Podobno pomaga olej rycynowy ktory dziala przeczyszczajaco! Szok! Ale jak sie kret naje robali ktore wczesniej sie najadly tego oleju( trzeba polac trawnik) to dostanie takiej sraczki ze juz nigdy nie wroci:)

Pozdrawiam

Nie przypominam sobie aby jakieś chrabąszcze u nas latały, ale w pździerniku robiliśmy drugą część trawnika. Był przeorany glebogryzarką itp. Wcześniej tam była sterta humusu. Może gdzieś tam pod spodem w zciszu jakieś krety były i jak zaczął się ruch w interesie to przeszły na tą starszą część? Pozostaje nam jak tylko się ociepli rozgrabić kopce i może powbijamy druty a na nie damy puszki. Podobno to też działa. :-?