Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym tanio przykryc schody?

Bart30

Recommended Posts

Mam schody zelbetowe prowadzace na poddasze. Gora powoli jest wykanczana, kafle, panele itp...ale na schody, ktore docelowo maja byc oblozone drewnem na razie brak funduszy. Aby zapobec brudzeniu podlog, schody zostaly zagruntowane. jednak i tak goscie strasza mnie, ze nie unikne zabrudzen z cementu-drobiny itp... czym w takim razie tanio i tymczasowo przykryc takie schody?? Mysle o jakiejs wykladzinie. Wchodzi tez w gre pomalowanie ich jakims epoksydem, gdyz sa dosc rowne. jadnak wykladzina wydaje sie milszym rozwiazaniem. Wobec tego czy macie jakies pomysly jak to zrobic? Docinaz prostakaty nas kazdy stopien i podstopnice? czy moze tylko na stopien a podstopnice zostawic lub pomalowac? jesli wykladzina na calosci, to jak ja podoginac na 90stopni??Uzyc jakichs listew, rurek ozdobnych? Ponawiercac kolki np. 6mm a moze tasma dwustronna? :roll:

Z tą wykładziną w całości to nie tak łatwo. Schody muszą być super proste i trzymać kąty. Bo inaczej to trzeba z dużym zapasem na szerokość kupić tej wykładziny, żeby na docinanie starczyło.

U siebie będę robił taką właśnie tymczasową wykładzinę. Ale ponieważ schody mam nieco krzywe, to każdy stopień razem z przylegającą do niego podstopnicą będzie obklejony osobnym kawałkiem wykładziny.

No a kiedyś to drewnem obłożę :lol: Kiedyś kiedyś :oops:

• 2 weeks później...

Widzialem takie wykładziny w komforcie(remontowe)całkiem niezłe szer4 -6m kupujesz pas o szer schodów i przyklejasz.Jak obliczyłem na to wydatek ok.100pln wykładzina i 100 pln klej.

Bart30

mam pytanie do ciebie o płytki polerowane, pisałeś kiedyś,że do płytki 60x60 na podłogówce dałeś fugę 1,5mm.Nie masz z tak wąską fugą problemów,chodzi mi o pękanie,odchodzenie płytek lub fugi.Jaki czas już użytkujesz tą podłogę.

Pytam bo też mam podłogówkę i chciałbym dać płytki 50x50 z fugą 1,5.

POZDRAWIAM

Waldek343. Nic niepokojacego jak na razie sie nie dzieje. Pisze na razie bo to pierwszy sezon grzewczy :lol: Nic nie peka, fuga sie nie kruszy, kafle na swoim miejscu. Plytki nazywaja sie chyba paradyz afron i to jest polpoler. Mamy te grafitowe ( o polowe mniejsze 29x60) i powiedzmy bezowe jasne 60x60. Fuge ceresit. Klej wysokoelastyczne akurat webera. Jak na razie gra :wink:

Jak pewnie zauwazyles te "polowki" maja jeden z bokow 29, a dzielac 60/2 mamy oczywisce 30...wiec tam gdzie trzeba bylo dac 2 grafitowe na 1 bezowy fuga wyszla 5mm. Ale to sa przypadki np. na obrzezu wyspy. Te grafitowe uzylismy dookola bezowych. Wiec jest tak ze np 4kafle na 4 to bezowe a dookola nich pasek z polowek. Nie wiem jak sie wstawia zdjecia, bez umieszczenia ich na innym serwerze. Tak bym pokazal o co come on.

Widzialem takie wykładziny w komforcie(remontowe)całkiem niezłe szer4 -6m kupujesz pas o szer schodów i przyklejasz.Jak obliczyłem na to wydatek ok.100pln wykładzina i 100 pln klej.

albo zamiast kleju dać pręty przymocowane do schodów.

Łatwiej taki dywan wytrzepać a mnie się osobiście bardzo to podoba, takie pręty bywają bardzo ozdobne a schody tak wykończone czasem są ładniejsze, niż obijane drewnem (beton a na to drewno, tego nie rozumiem, mówiąc prawdę... :wink: )