Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mozna poszerzyc scianke dzialowa z gazobetonu?

owad

Recommended Posts

Witam. Scianka jest w piwnicy, zbudowana z cienkich gazobetonow (chyba gazobetonow), ma szerokosc 7cm. Chce wstawic drzwi i boje sie ze moze byc za slaba. Chcialem ja poszerzyc, czyli dobudowac jakby druga warstwe taka sama jak jest teraz.

Pytanie czy bedzie sie to trzymalo razem, czy nie popeka itd. No i czym najlepiej murowac zeby dobrze trzymalo i nie pekalo.

No i jeszcze przy ukladaniu takich samych bloczkow obok spoiny moga buc obok siebie? Czy moze musze lepiej wybrac inna wielkosc bloczkow?

Dzieki z gory

Nie chce zadnych filarkow i duparkow. Sciana ma dwa metry dlugosci, w niej sa drzwi. Chce cala wymurowac zeby w srodku bylo rowno. 7 cm mniej to niewielka roznica.

W takiej lipnej cienkiej scianie zadnego prenta nie wbije bo sie na druga ztrone przebije. Chyba ze nawierce i kolki powkrecam.

Drzwi sa z futryna to gdzie mam zakotwiczac zawiasy???

Nie masz się o co złościć bo znalazłeś naprawdę problem dla inteligentnych inaczej, ale lepiej się dwa razy zapytać niż raz głupio zrobić (inaczej mówiąc nie ma głupich pytań, tylko głupie odpowiedzi), ale to nie powód aby się obrażać (i innych też). Pytasz jak rozwiązać problem, dostajesz odpowiedź i okazuje się, że to nie jest jedyny problem, a już na pewno nie najważniejszy.

Napisałeś, że masz ściankę z gazobetonu, ale tego nie jesteś pewny. Drzwi świetnie mogą się trzymać w ściance z karton-gipsu o grubości 7cm.

Co do murowania drugiej ścianki - spoiny najlepiej gdyby nie były obok siebie, ale do tego nie trzeba używać innych bloczków, tylko murować je z przesunięciem względem tych pierwszych. To czy będzie dobrze trzymało i nie pękało bardziej zależy od jakości murowania niż od materiałów spajających.

Witam. No to o to sie pytalem co zbigmor powiedziales - czy z przesunieciem czy bez - to ze nie wiem jak dokladnie to okreslic to juz musza komus opadac rece?

Poza tym zrob to sam, to dzial chyba wlasnie dla takich postow, czy sie myle?

No to jeszcze jedna rzecz dodam do tego, bo piszesz zbigmor ze na cienkiej sciance swietnie drzwi trzymaja. Drzwi sa blisko sciany nosnej do ktorej ta moja cienka sciana jest przymurowana. Zawiasy beda okolo 30cm od sciany nosnej (o grubosc jednego pustaka czy bloczka). Tylko dlatego sie obawiam ze scianka moze z czasem peknac. Ta waska czesc ktora jest przymurowana do sciany nosnej nie jest wymurowana z przesunieciem.

A mowiac o pekaniu mam na mysli zeby dwie scianki sie nie rozeszly od siebie.

Co radzicie juz chyba na koniec?

Pozdr