Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie najlepiej zaciągnąć kredyt

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trudno cokolwiek polecać, bo to wszystko zależy od promocji w konkretnym banku. Raz opłaca sie w jednym, a raz w innym. Ja skorzystałem z PKO BP. Udało się nawet bez prowizji. Faktur w ogóle nie potrzebują. Wysyłają inspektora na budowę i on ocenia zaawansowanie, bez wnikania w szczegóły. I co najważniejsze - OPROCENTOWANIE - PKO pobiera odsetki od kredytu według zmiennej stopy procentowej, według WIBOR. Czyli nic nie wskazuje na to, że wzrosnie (a przynajmniej nie zwali z nóg). Co do innych banków niestety bywa różnie. Warto dokładnie czytać umowę. Zastanawiałem się nad informacją, którą otrzymywałem w niektórych bankach,cyt. "przez rok oprocentowanie stałe, a po roku ulegnie zmianie". Tu moje pytanie: proszę przybliżyć o ile zmieni się oprocentowanie. Odpowiedź: nie wiem, ale napewno niewiele.

I tu moje pytanie, co jest wyznacznikiem zmian oprocentowania. Odpowied: zbiera się rada, bada sytuację i ustala.

Proponuje sie nie ekscytowac tym ze jakis bank daje kredyt oprocentowany wg

zasady "WIBOR + marza" -> wydaje mi sie w przypadku kredytow hipotecznych,

poza tymi ze stala stopa procentowa, tego typu zasada to norma, a nie tylko

"dobra wola" jakiegos banku. Mam w Kredyt Banku wg tej samej zasady, tzn. "WIBOR + marza".

hej - Krzysiek

PS a jak szlag trafi gospodarke po rzadami SLD to WIBOR poleci do góry, ze ho-ho :-(

Temat to dość złożony, ale proponuje:

kredyty w PLN - PKO BP, BZKWBK, BPHPBK

walutowy w Multi Bank, BPH-PBK, GE Bank Mieszkaniowy (mają ubezpieczenie od utraty pracy).

A najprościej wziąć kredyt przez Expandera bo mają oferty kilkunastu banków, doradzą, nie jest drożej i nie trzeba biegać po całym mieście.

Trzeba uważać na wszystkie dodatkowe opłaty bo okazuje się że trochę niższe oprocentowanie rekompensuje sobie Bank poprzez płatne inspekcje, kary za wcześniejsze spłatę itp. a już w szczególności na promocje z oprocentowaniem stałym na rok, a potem to nie wiadomo jakie.

Sporo mówi się o ryzyku kursowym, ale dużo mniej, że na zmianach kursów można zarówno stracić jak i zyskać. Zazdroszczę tym którzy wzieli kredyt w USD po 4,7 a teraz spłacają po 3,7. Ja miałem mniej szczęścia po mam kredyt w EURO i trochę mi urósł, ale mimo tego w dłuższym okresie wyjdzie to i tak taniej niż w PLN.

A tak najlepiej to nie brać kredytów, tylko że nie każdy ma dzianą teściową :evil: .

Potwierdzam propozycję Darwol'a. Obecnie poszukuję kredytu. Do tej pory byłem przekonany do walutowego, teraz zaczynam się głeboko na tym zastanawiac. Ja nie wierzę w stabilnośc finansową Państwa, jak w ciągu jednego rządu zmienia się 3 razy Ministra Skarbu - to jest karuzela. Podsumowując:

PLN - PKOBP

Waluty - Multibank

Houk

Jakiś czas temu wałkowany temat - poszukaj postu nt czy Kredyt Bank czy PKO BP, calkiem niedawno. Z PKO BP sprzedałam kredyt do innego bo miałam dosyć przepłacania - oprocentowanie tam jest niskie tylko na początku, potem nie spada tak jak w innych bankach, mają swój własny WIBOR. Obsługa fatalna, papierzyska, formalności, bałagan.

Co do expandera ODRADZAM. Każą sobie płacić 100 złotych za obsługę. poszłam do Expandera, miły pan przeprowadził ze mną wstepną rozmowę w czasie której okazało się że we wszytkich bankach mam zdolność na 20 tys PLN, natomiast poszłam do innych kilku innych banków - gdzie zdolnośc miałam na 60 k pln.

Polecam GE, Lukas, Millenium- ale uważaj na Millenium troche mają bałagan

Pozdrowienia

BK, te 100PLN to z tego co słyszałem to jakaś kaucja która po umowie jest albo zwrotna, albo zaliczana na poczet przyszłej prowizji bankowej. Zabezpieczają się w ten sposób przed wykorzystaniem ich porad a potem złożeniem wniosku bezpośrednio w tym banku z czego Expander nie ma ani grosza. Trudno im się dziwić.

Natomiast ze zdolnością w przypadku np. PKO bp to jest tak, że dyrektor oddziału ma pewną swobodę przy ustalaniu jej kryterów i z tego wynika że w jednym oddziale tego samego banku jej nie mamy, a w drugim jest.

Z tego też wynika inna rzecz, że w jednym oddziale działają sprawnie i elastycznie, a w drugim żądają sterty dokumentów i są nieprzychylni. Stąd chyba biorą się tak różne opinie na ten bank.