Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to w końcu jest z nawiewem w kotłowni?

Recommended Posts

Piszę jeszcze raz. W kotłowni mam komin , w nim jest kanał spalinowy z wkładem ceramicznym i kanał wentylacyjny który nigdzie nie jest podpięty.

To jak to w takim przypadku mam zrobić ?

dla kotłów (urządzeń) gazowych typu A i B o mocy do 30kW:

1. W pomieszczeniu musi być kratka wywiewna (komin wentylacyjny).

2. Do pomieszczenia należy doprowadzić powietrze (nawiew) poprzez:

- kratkę nawiewną (200cm2) umiejscowiona do 30cm od posadzki (zależy od rodzaju gazu), nawiewającą powietrze z zewnątrz, lub

- powietrze doprowadzamy z pomieszczeń sąsiednich poprzez kratkę (200cm2) umieszczoną np. w drzwiach.

Edytowane przez sSiwy12

Witam

Pytanie nasuneło mi sie bo mam piec na paliwo stałe i kratkę w kotłowni pod sufitem oczywiście. Ostatnio dostałem sygnał że może nastąpić tzw. cofka i wszyscy się zaczadzimy. Dziwne mam dom 3 lata i nic takiego nigdy nie zauważyłem. To jak powinien wyglądać i gdzie być umiejscowiony ten nawiew do pieca? Proszę o pomoc bo sam jakoś nie widzę rozwiązania

Robisz normalną zetkę w dzwiach lub w murze.

średnica 200 mm( to mit) może być 150

Chyba wiesz co to Z-ka

Robisz normalną zetkę w dzwiach lub w murze.

średnica 200 mm( to mit) może być 150

Chyba wiesz co to Z-ka

:no:

Nie średnica tylko powierzchnia (przekrój) nawiewu.

Minimum 200cm2 to nie mit, tylko wymóg ustawowy.

Ps. Jak wygląda (co to jest) zetka w drzwiach ?

:no:

Nie średnica tylko powierzchnia (przekrój) nawiewu.

Minimum 200cm2 to nie mit, tylko wymóg ustawowy.

Ps. Jak wygląda (co to jest) zetka w drzwiach ?

Boże drogi . wystarczy wpisać i ciocia Wiki ci wytłumaczy.

Z-ka to wlot powietrza z zewnątrz na wysokości ok 1,5m-2m(strona zewnętrzna drzwi) i wylot na dole ok 10-20 cm od podłogi po stronie wewnętrznej drzwi.

innymi słowy jak byś połączył 2 kolanka PCV 90 stopni na przeciwległych końcach 2 m rury i zrobił litere Z.

KPW

dla kotłów (urządzeń) gazowych typu A i B o mocy do 30kW:

1. W pomieszczeniu musi być kratka wywiewna (komin/przewód wentylacyjny).

2. Do pomieszczenia należy doprowadzić powietrze (nawiew) poprzez:

- kratkę nawiewną (200cm2) umiejscowiona do 30cm od posadzki (zależy od rodzaju gazu), nawiewającą powietrze z zewnątrz, lub

- powietrze doprowadzamy z pomieszczeń sąsiednich poprzez kratkę (200cm2) umieszczoną np. w drzwiach.

:) Oczywiście kratka wentylacyjna i komin/przewód wentylacyjny,spełniajacy wymagania dla wentylacji grawitacyjnej - czyli najmniejszy wymiar 10cm, i najmniejszej powierzchni/przekroju 160cm2

Ps. Czyli prościej - tak, należy pod sufitem "odkryć" komin/kanał/przewód wentylacyjny.

Przy okazji sprawdzić czy jest drożny.

Edytowane przez sSiwy12

• 7 months później...

Odświeżę temat. Jak wysoko ma być ten otwór nawiewny? 30 cm czy 1m? Pytam się, bo mam zwykła kratkę, bez zetki na wysokości ok 1,8m i wszystko działa bez zarzutu (z nawiewnej wieje, wywiewną wyciąga, w kotle pali się dobrze). A jest też ona dość mała - fi 100mm. Otwór wywiewny (do kanału wentylacyjnego w kominie) jest pod sufitem 14x14. Kocioł na paliwo stałe 15kW (czasami używany z nadmuchem czasami bez).

Zastanawiam się i szukam odpowiedzi na pytania:1. Czy jest sens kombinować i dostosowywać do przepisów (większy przekrój otworu nawiewnego + zetka)? 2. Czy ewentualna zetka musi być niepalna, czy plastikowe kanały wentylacyjne tez mogą być?

3. Czy nawiew może być w pomieszczeniu sąsiednim? Piwnica składa się z dwóch pomieszczeń bez drzwi.