sSiwy12 05.09.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Piszę jeszcze raz. W kotłowni mam komin , w nim jest kanał spalinowy z wkładem ceramicznym i kanał wentylacyjny który nigdzie nie jest podpięty. To jak to w takim przypadku mam zrobić ? dla kotłów (urządzeń) gazowych typu A i B o mocy do 30kW: 1. W pomieszczeniu musi być kratka wywiewna (komin wentylacyjny). 2. Do pomieszczenia należy doprowadzić powietrze (nawiew) poprzez: - kratkę nawiewną (200cm2) umiejscowiona do 30cm od posadzki (zależy od rodzaju gazu), nawiewającą powietrze z zewnątrz, lub - powietrze doprowadzamy z pomieszczeń sąsiednich poprzez kratkę (200cm2) umieszczoną np. w drzwiach. Edytowane 5 Września 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 05.09.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Witam Pytanie nasuneło mi sie bo mam piec na paliwo stałe i kratkę w kotłowni pod sufitem oczywiście. Ostatnio dostałem sygnał że może nastąpić tzw. cofka i wszyscy się zaczadzimy. Dziwne mam dom 3 lata i nic takiego nigdy nie zauważyłem. To jak powinien wyglądać i gdzie być umiejscowiony ten nawiew do pieca? Proszę o pomoc bo sam jakoś nie widzę rozwiązania Robisz normalną zetkę w dzwiach lub w murze. średnica 200 mm( to mit) może być 150 Chyba wiesz co to Z-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.09.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 rgal a gdzie ja tak napisałem bo nie bardzo wiem ? Przepraszam, faktycznie pomyliłem się i źle przeczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.09.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Robisz normalną zetkę w dzwiach lub w murze. średnica 200 mm( to mit) może być 150 Chyba wiesz co to Z-ka Nie średnica tylko powierzchnia (przekrój) nawiewu. Minimum 200cm2 to nie mit, tylko wymóg ustawowy. Ps. Jak wygląda (co to jest) zetka w drzwiach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 05.09.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 Nie średnica tylko powierzchnia (przekrój) nawiewu. Minimum 200cm2 to nie mit, tylko wymóg ustawowy. Ps. Jak wygląda (co to jest) zetka w drzwiach ? Boże drogi . wystarczy wpisać i ciocia Wiki ci wytłumaczy. Z-ka to wlot powietrza z zewnątrz na wysokości ok 1,5m-2m(strona zewnętrzna drzwi) i wylot na dole ok 10-20 cm od podłogi po stronie wewnętrznej drzwi. innymi słowy jak byś połączył 2 kolanka PCV 90 stopni na przeciwległych końcach 2 m rury i zrobił litere Z. KPW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 05.09.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2015 rgal nic nie szkodzi.Dalej nie wiem co mam zrobić u siebie jeżeli mam komin z dymowym i wentylacyjnym kanałem. Mam otwór w ścianie robić i wstawić kratkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.09.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 (edytowane) dla kotłów (urządzeń) gazowych typu A i B o mocy do 30kW: 1. W pomieszczeniu musi być kratka wywiewna (komin/przewód wentylacyjny). 2. Do pomieszczenia należy doprowadzić powietrze (nawiew) poprzez: - kratkę nawiewną (200cm2) umiejscowiona do 30cm od posadzki (zależy od rodzaju gazu), nawiewającą powietrze z zewnątrz, lub - powietrze doprowadzamy z pomieszczeń sąsiednich poprzez kratkę (200cm2) umieszczoną np. w drzwiach. Oczywiście kratka wentylacyjna i komin/przewód wentylacyjny,spełniajacy wymagania dla wentylacji grawitacyjnej - czyli najmniejszy wymiar 10cm, i najmniejszej powierzchni/przekroju 160cm2 Ps. Czyli prościej - tak, należy pod sufitem "odkryć" komin/kanał/przewód wentylacyjny. Przy okazji sprawdzić czy jest drożny. Edytowane 6 Września 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.09.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Jest drożny bo to dom w stanie SSZ Czyli przy suficie w kotłowni należy w kanał wentylacyjny wstawić kratkę ? a co z tą drugą co powinna być przy posadzce bo o ta mi właśnie od pierwszej strony tego tematu chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 30.04.2016 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Odświeżę temat. Jak wysoko ma być ten otwór nawiewny? 30 cm czy 1m? Pytam się, bo mam zwykła kratkę, bez zetki na wysokości ok 1,8m i wszystko działa bez zarzutu (z nawiewnej wieje, wywiewną wyciąga, w kotle pali się dobrze). A jest też ona dość mała - fi 100mm. Otwór wywiewny (do kanału wentylacyjnego w kominie) jest pod sufitem 14x14. Kocioł na paliwo stałe 15kW (czasami używany z nadmuchem czasami bez).Zastanawiam się i szukam odpowiedzi na pytania:1. Czy jest sens kombinować i dostosowywać do przepisów (większy przekrój otworu nawiewnego + zetka)? 2. Czy ewentualna zetka musi być niepalna, czy plastikowe kanały wentylacyjne tez mogą być?3. Czy nawiew może być w pomieszczeniu sąsiednim? Piwnica składa się z dwóch pomieszczeń bez drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts