Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kradziez na budowie/ Ubezpieczenie

Recommended Posts

Witam,

W piatek mialem male wlamanie na budowie, ukradli nie duzo - bo dom byl w stanie surowym i w garazu mialem przygotowane przewody to zerwali mi to ze scian oraz wymontowali silnik z betoniarki ,szacuje ze wartosc strat wyniesie okolo 700 zl, ale mam pytanie poniewaz wraz z umowa kredytu kupilem ubezpieczenie (Hestia), ktos mial przygody z tego tymi zdarzeniami i ubezpieczycielami podczas budowy ? Niestety nie mam dostepu do warunkow umowy na ta chwile.

Pozdr

MB

heja. Miałem podobnie u siebie w czerwcu zeszłego roku ale okazalo sie że mój ubezpieczyciel nie daje odpowiedzialności za kradzież tylko od zdarzeń losowych. Odmówili wypłaty (ukradli nam drzwi, kosiarke, podkaszarke - razem ca 5000zł). teraz mam w Hestii ale mam dokupione ubezpieczenie kradzieżowo -dewastacyjne, całośc mnie kosztowała 900zł (SU 350000zł). Sprawdz w polisie jaki masz zakres ubezpieczenia, jesli tylko zdarzenia losowe (pożar i inne) to lipa. ALE zawsze warto zapytać w oddziale (najlepiej w "batorym" na rogu krasnickie/wojciechowska)

Pozdrav

PP

Jeżeli masz ubezpieczenie tylko związane z kredytem, to raczej bez ubezpieczenia od kradzieży. Banki wymagają ubezpieczenia tylko od zdarzeń losowych - powódź, spalenie, wichura itp. Ubezpieczenie od kradzieży to już tylko dla inwestora. Ono jest zazwyczaj droższe, od zdarzeń losowych.

• 3 weeks później...
Możecie sobie mieć okna, drzwi, rolety, alarmy, psa, budę i łańcuch. Możecie tam mieszkać sami, z teściową albo z ochroniarzem. Ale dopóki nie macie odbioru, to macie budowę, a nie dom, a budowy od kradzieży materiałów budowlanych i wykończeniowych żadna ubezpieczalnia za rozsądne pieniądze nie ubezpieczy. :roll:

ubezpieczy ubezpieczy PZU jak masz okna drzwi tarasowe z kluczykiem i wszystkie inne drzwi antywlamaniowe brame zamykana na klucz to za wartosc kradziezy na 10 000 i wartosc domu na 350 000 biora 350 zloty pozdrawiam wystarczy zadzwonic do ajenta i przylezie i sie dowiecie