Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w oknach z nawiewnikami da się zawiesić rolety wewn.?

Recommended Posts

Da się.

Na stronie zewnętrznej (pod roletą) masz wtedy mała maskownicę (płaska 2-3mm).

Zobacz np: http://www.aereco.pl

Jednak jak opuścisz roletę to ograniczasz dopływ powietrza do czerpni. Jaki ma sens montowania nawiewników i ich zasłaniania?

Zastanów się nad nawiewnikami przez ścianę. Sam mam taki i jestem zadowolony.

Mam higrosterowalne, ale wybrałbym teraz raczej ciśnieniowe.

nawietrzak zamontowany jest w górnej części skrzydła, natomiast kaseta roletki materiałowej jest montowana w świetle szyby poniżej listwy przyszybowej. Nie będzie żadnego problemu z montażem.

Tylko, że ja chciałabym bez tej kasetki, w tej chwili mam takie, które wiesza się na specjalnych zaczepach na górze okna, wtedy chyba ten nawiewnik by przeszkadzał?

Da się.

Jednak jak opuścisz roletę to ograniczasz dopływ powietrza do czerpni. Jaki ma sens montowania nawiewników i ich zasłaniania?

Masz rację, że nie ma sensu zasłanianie nawiewnika, proponowałam mężowi te naścienne, w onach mieliśmy mieć właśnie ciśnieniowe, chociaż wcześniej mąż myślał o higrosterowalnych. Dlaczego uważasz, że ciśnieniowe lepsze?

A w ogóle to żałuję, że nie zrobiliśmy wentylacji mechanicznej, ale cos stawało na przeszkodzie.

Tylko, że ja chciałabym bez tej kasetki, w tej chwili mam takie, które wiesza się na specjalnych zaczepach na górze okna, wtedy chyba ten nawiewnik by przeszkadzał?

Niestety albo-albo. Pozostaje tylko zamontować je pod tym nawiewnikiem. Mam takie, są przyklejane, bo nie chciałem żadnych przykręcanych.

A dlaczego nie chcesz takich w kasecie ?

Da się.

Masz rację, że nie ma sensu zasłanianie nawiewnika, proponowałam mężowi te naścienne, w oknach mieliśmy mieć właśnie ciśnieniowe, chociaż wcześniej mąż myślał o higrosterowalnych. Dlaczego uważasz, że ciśnieniowe lepsze?

A w ogóle to żałuję, że nie zrobiliśmy wentylacji mechanicznej, ale cos stawało na przeszkodzie.

Higrosterowalne działają (w mojej ocenie) lepiej gdy mają pod sobą jakieś źródło ciepła np: kaloryfer.

Na swoich (ściennych) zaobserwowałem duże otwarcie (wilgotność w domu 45-50%). Dlatego je zawsze przymykam na zimę na przepływ minimalny. tj 5m3/godz.

Myślę że przy ciśnieniowych powinno być lepiej, przy silnych ciągach kominowych (mam takie) powinny bardziej z automatu ograniczać straty ciepła.

Dziękuję za odpowiedź. A w ogóle - jakie nawiewniki według Ciebie są skuteczniejsze, sensowniejsze (lub wygodniejsze) - ścienne czy okienne?

Przeczytałam, że okienne i chyba w szczególności ciśnieniowe można niekiedy montować w ościeżnicy okna, to rozwiązywałoby problem z roletami.

U mnie całą zimę higrosterowane, okienne były prawie przymknięte z automatu.Nie musiałem nic ręcznie ograniczać.Wywiewne też higro, były również lekko uchylone.Była na tyle niska wilgotność powietrza i to wystarczyło.

Przez ostatnie kilka miesięcy przymknąłem ręcznie nawiewniki w 2 oknach kilka razy, gdy wiał mrożny wschodni wiatr prosto w nie,- to jedyna niedogodność.

• 3 weeks później...
...Przeczytałam, że okienne i chyba w szczególności ciśnieniowe można niekiedy montować w ościeżnicy okna, to rozwiązywałoby problem z roletami.

Na upartego można, ale tylko w oknie drewnianym. Przecież w PCV masz w tej ościeżnicy zbrojenie stalowe !

Chociaż...

Przy wzmocnieniu kompozytowym teoretycznie do zrobienia