mazo 27.02.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Chodzi mi o takie rolety mocowane na ramie okna. Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób mocowania, żeby ten nawiewnik nie przeszkadzał, bo on przecież wystaje, a roleta przylega do okna.(Proszę nie pisać, że mam sobie zrobić zewnętrzne, bo nie chcę takich.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 27.02.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Da się,nawet ze sporą kasetką na roletę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moris77 27.02.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 nawietrzak zamontowany jest w górnej części skrzydła, natomiast kaseta roletki materiałowej jest montowana w świetle szyby poniżej listwy przyszybowej. Nie będzie żadnego problemu z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 27.02.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 http://img52.imageshack.us/img52/9328/p2180081xx.jpg prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 28.02.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Da się.Na stronie zewnętrznej (pod roletą) masz wtedy mała maskownicę (płaska 2-3mm).Zobacz np: http://www.aereco.plJednak jak opuścisz roletę to ograniczasz dopływ powietrza do czerpni. Jaki ma sens montowania nawiewników i ich zasłaniania? Zastanów się nad nawiewnikami przez ścianę. Sam mam taki i jestem zadowolony.Mam higrosterowalne, ale wybrałbym teraz raczej ciśnieniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 28.02.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 nawietrzak zamontowany jest w górnej części skrzydła, natomiast kaseta roletki materiałowej jest montowana w świetle szyby poniżej listwy przyszybowej. Nie będzie żadnego problemu z montażem. Tylko, że ja chciałabym bez tej kasetki, w tej chwili mam takie, które wiesza się na specjalnych zaczepach na górze okna, wtedy chyba ten nawiewnik by przeszkadzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 28.02.2010 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Da się. Na stronie zewnętrznej (pod roletą) masz wtedy mała maskownicę (płaska 2-3mm). Zobacz np: http://www.aereco.pl Jednak jak opuścisz roletę to ograniczasz dopływ powietrza do czerpni. Jaki ma sens montowania nawiewników i ich zasłaniania? Zastanów się nad nawiewnikami przez ścianę. Sam mam taki i jestem zadowolony. Mam higrosterowalne, ale wybrałbym teraz raczej ciśnieniowe. Masz rację, że nie ma sensu zasłanianie nawiewnika, proponowałam mężowi te naścienne, w onach mieliśmy mieć właśnie ciśnieniowe, chociaż wcześniej mąż myślał o higrosterowalnych. Dlaczego uważasz, że ciśnieniowe lepsze? A w ogóle to żałuję, że nie zrobiliśmy wentylacji mechanicznej, ale cos stawało na przeszkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sailor1719506445 28.02.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Tylko, że ja chciałabym bez tej kasetki, w tej chwili mam takie, które wiesza się na specjalnych zaczepach na górze okna, wtedy chyba ten nawiewnik by przeszkadzał? Niestety albo-albo. Pozostaje tylko zamontować je pod tym nawiewnikiem. Mam takie, są przyklejane, bo nie chciałem żadnych przykręcanych. A dlaczego nie chcesz takich w kasecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 28.02.2010 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Po prostu - nie podobają mi się. Slyszałam o tym przyklejaniu specjalnymi taśmami- u nas będzie dużo fiksów, więc trzeba będzie te rolety przyklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 28.02.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Da się. Na stronie zewnętrznej (pod roletą) masz wtedy mała maskownicę (płaska 2-3mm). Zobacz np: http://www.aereco.pl Jednak jak opuścisz roletę to ograniczasz dopływ powietrza do czerpni. Jaki ma sens montowania nawiewników i ich zasłaniania? Zastanów się nad nawiewnikami przez ścianę. Sam mam taki i jestem zadowolony. Mam higrosterowalne, ale wybrałbym teraz raczej ciśnieniowe. Masz rację, że nie ma sensu zasłanianie nawiewnika, proponowałam mężowi te naścienne, w oknach mieliśmy mieć właśnie ciśnieniowe, chociaż wcześniej mąż myślał o higrosterowalnych. Dlaczego uważasz, że ciśnieniowe lepsze? A w ogóle to żałuję, że nie zrobiliśmy wentylacji mechanicznej, ale cos stawało na przeszkodzie. Higrosterowalne działają (w mojej ocenie) lepiej gdy mają pod sobą jakieś źródło ciepła np: kaloryfer. Na swoich (ściennych) zaobserwowałem duże otwarcie (wilgotność w domu 45-50%). Dlatego je zawsze przymykam na zimę na przepływ minimalny. tj 5m3/godz. Myślę że przy ciśnieniowych powinno być lepiej, przy silnych ciągach kominowych (mam takie) powinny bardziej z automatu ograniczać straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 28.02.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Dziękuję za odpowiedź. A w ogóle - jakie nawiewniki według Ciebie są skuteczniejsze, sensowniejsze (lub wygodniejsze) - ścienne czy okienne? Przeczytałam, że okienne i chyba w szczególności ciśnieniowe można niekiedy montować w ościeżnicy okna, to rozwiązywałoby problem z roletami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 01.03.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 U mnie całą zimę higrosterowane, okienne były prawie przymknięte z automatu.Nie musiałem nic ręcznie ograniczać.Wywiewne też higro, były również lekko uchylone.Była na tyle niska wilgotność powietrza i to wystarczyło.Przez ostatnie kilka miesięcy przymknąłem ręcznie nawiewniki w 2 oknach kilka razy, gdy wiał mrożny wschodni wiatr prosto w nie,- to jedyna niedogodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 19.03.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 ...Przeczytałam, że okienne i chyba w szczególności ciśnieniowe można niekiedy montować w ościeżnicy okna, to rozwiązywałoby problem z roletami. Na upartego można, ale tylko w oknie drewnianym. Przecież w PCV masz w tej ościeżnicy zbrojenie stalowe ! Chociaż... Przy wzmocnieniu kompozytowym teoretycznie do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.03.2010 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Tak, mam okna drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts