Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie/jaką sensowną rozdzielnię 72modułową?

Recommended Posts

Poszukuję sensownej rozdzielni podtynkowej do domu. I jak się okazuje, jest z tym dziwny problem.

Faworyt - Moeller robi rozdzielnie (podtynkowe, z metalowymi drzwiczkami) w dwóch zasadniczych rodzajach: 14 modułów w rzędzie, największa ma 4 rzędy razem 56 modułów i w tej się nie mieszczę (wychodzi obsadzenie do pełna, na styk, bez żadnej rezerwy).

Drugi rodzaj - jest niestety dwa razy szerszy, ma 24 moduły w rzędzie i co prawda pojemnością pasuje mi z duuuużym zapasem, jednak nie wchodzi za bardzo tam, gdzie chcę ją zamontować.

Ideałem byłaby rozdzielnia 4x18, jednak są jakieś dziwne problemy ze znalezieniem takowej w sensownym wydaniu. Jedyne, co znajduję, to jakieś rzemieślnicze produkcje sprzedawane na allegro, które jakoś do mnie nie przemawiają, na zdjęciach wyglądają dość siermiężnie. Zdaje się, że robił kiedyś coś takiego Legrand, ale coś z Legrandem na Polskim rynku się chyba dzieje, bo gdzie bym nie szukał, to nie ma w ofercie.

Podpowiecie coś? Firmę, producenta?

J.

Kaltam - jedna duża po prostu mi pasuje ze względu na układ domu, mniejsza o szczegóły, ale tak ma być. Jako absolutną ostateczność rozpatruję rozdzielenie ich na parter i poddasze, ale niechętnie.

andk - w ofercie elektroplastu nie ma rozdzielni z metalowymi drzwiami o rozmiarze większym niż 4x14

jt elektryk - Legrand by mi pasował idealnie, pytanie, gdzie go kupić. Hager już nie badzo, bo to wystawanie mi się nie podoba, ale musiałbym go zobaczyć jeszcze, może...

samm - Kubiak faktycznie ma coś takiego (4x20, ale wymiary mi pasują), tyle że ze zdjęć oceniając tez mi tak dość siermięznie to wygląda, są one warte polecenia? Przy założeniu, że robię dla siebie, nie dla klienta?

Kaltam - jedna duża po prostu mi pasuje ze względu na układ domu, mniejsza o szczegóły, ale tak ma być. Jako absolutną ostateczność rozpatruję rozdzielenie ich na parter i poddasze, ale niechętnie.

Tym niemniej sugeruję rozpatrzyć podzielenie jeszcze raz. To nie jest złe rozwiązanie. Mało tego. Ono jest zdecydowanie lepsze od jednej ogromnej.

Podzwoń po hurtowniach. Są to popularne rozdzielnice. Możesz zadzwonić

do producenta to powie gdzie w Twojej okolicy można je zobaczyć.

Dla mnie są OK. Wyglądają profesjonalnie. Mają atesty. To nasza polska

produkcja. Jak jeszcze wezmę pod uwagę ich cenę to są wręcz idealne.

Czego jeszcze wymagać?

Tinek, miałeś dobrego elektryka. Widać, że starannie to montował.

Dzięki za dobre słowo, tym bardziej, że wiem, że jesteś przeciwnikiem blaszek :D :wink:

pozdrawiam

bo nie lubię, jak mnie ludzie po latach scigają, że im tynk sie odbarwia. Ja daje tylko plastyki.

Ale rozdzielnica fajnie zmontowana.